galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z zasadami
Autor Wiadomość
Onishin

Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 18
Wysłany: Czw 18 Sie, 2016   

1. Jeżeli na etapie osady gracz wybierze wizytę u kowala, to czy karty dobiera z talii, która została po przygodzie( łącznie z legendarnymi z puli), czy tworzy się nową talię tylko na potrzeby wizyty (i czy wtedy uwzględnia się legendarne z puli).

2. Gracz został pokonany, zagrożenie na ostatnim etapie ( zapis nie można leczyć ran, przykładowo w przygodzie gdzie nemezis jest Unkel). Inny gracz, który jeszcze żyje ma medalion Morra. Na medaliony jest napisane, że wskazany Gracz nie jest już pokonany i leczy 3 rany, tylko ponieważ nie można leczyć to rozumiem że nie zadziała? Gracz zostanie przywrócony i od razu znowu pokonany, ponieważ jego rany znowu przekroczą limit?
 
     
sirafin 
Antropomorficzna...


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 2659
Skąd: Sopot
Wysłany: Pią 19 Sie, 2016   

Ad. 1) Z tego, co zostało po przygodzie.

Ad. 2) Zgadza się.
_________________
Moje planszówki
 
     
Gość

Wysłany: Pon 29 Sie, 2016   

Gram w scenariusz Zagubieni w ciemnościach.

I tak się zastanawiam: trochę trudno jest z Abominacją . Rozwalić tego nawet nie próbuje, a zawsze wskakuje mi od razu z efektu Nemesis jak tylko się pojawi w leżu...
Grałem parę razy, zawsze przegrywam na tym etapie, szczególnie że poprzedni Nemesis właśnie wszedł do zwarcia , a tu jeszcze Abominacja...
Raz zagrałem że Abominacja nie wchodzi do gry zanim tor "zagłady" nie dojdzie do takiego efektu, i ledwo, ale wygrałem.

Czy dobrze gram? Jak to przejść?
 
     
Berni77 


Wiek: 40
Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 125
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 29 Sie, 2016   

Z tego co pamiętam to ciężka jest ta przygoda. Podstawą było przeszukiwanie i wspieranie się nawzajem przy strzelaniu z działa (tutaj Elf je przeważnie trzymał bo na ataku regeneruje umiejętności). Pamiętaj, że przy strzale z działa zadajesz czyste obrażenia ignorujące pancerz. Dodatkowo postać, która ma sztylet zdejmujący dwa punkty pancerza też atakuje bo może zadać całkiem sensowne rany (mi się udawało zadać nawet 7 obrażeń ale to przy dobrych rzutach). Generalnie ten scenariusz polega na bardzo mocnym wspieraniu postaci atakujących - da się go przejść jak już masz sensowny ekwipunek i zaawansowane umiejętności (eksploracja i atak).
 
     
sirafin 
Antropomorficzna...


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 2659
Skąd: Sopot
Wysłany: Pon 29 Sie, 2016   

U nas bardzo pomocna okazała się Strażniczka Ścieżek, która praktycznie co rundę upuszczała dodatkowo wrogowi krew za pomocą Zestawu pułapek.
_________________
Moje planszówki
 
     
Gość

Wysłany: Czw 01 Wrz, 2016   

Legendarny ekwipunek krasnoluda tez coś tam rani na zasadzie "Kolców"..
tylko nigdy nie wiem.. zadaje obrażenia tym co atakowali - czyli tym wrogom którzy rzucali kostką, czy tym którzy zadali nam obrażenie?
 
     
sirafin 
Antropomorficzna...


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 2659
Skąd: Sopot
Wysłany: Czw 01 Wrz, 2016   

Tym, którzy atakowali, treść karty nic nie mówi o zadawaniu obrażeń.
_________________
Moje planszówki
 
     
Gość

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016   

Zaczyna się faza wroga, mam trzech zakrytych w strefie cienia. Czy najpierw je odkrywam i przypisuję zgodnie z kolejnością od najmocniejszego (najpierw ranga, potem atak, obrona...) czy po prostu po kolei bohaterowie odkrywają losowo i aktywują wrogów?
 
     
sirafin 
Antropomorficzna...


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 2659
Skąd: Sopot
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016   

Bohater WYBIERA wroga do aktywacji, nie ma żadnej wymuszonej kolejności "od najmocniejszego", jedyny warunek jest taki, że najpierw musi wybierać spośród wrogów we własnej strefie starć, dopiero jak tam nie ma co aktywować, wybiera spośród wrogów w cieniu. Zakryty wróg w cieniu jest odkrywany dopiero wtedy, gdy jakiś bohater wybierze go do aktywacji.
_________________
Moje planszówki
 
     
Pietranik 

Dołączył: 01 Gru 2016
Posty: 3
Wysłany: Czw 01 Gru, 2016   Przygoda 4

Przygoda 4
Czy przechodząc w kółko ten obszar dodajemy wrogów zgodnie z informacją na karcie obszaru? Czy wrogowie pojawiają się wyłącznie z treści efektów karty przygody?
_________________
Pietraniczek
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.23 sekundy. Zapytań do SQL: 12