galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pytania
Autor Wiadomość
iloveMRT

Dołączył: 11 Wrz 2013
Posty: 3
Wysłany: Pią 03 Sty, 2014   pytania

Hej jestem nowym graczem i mam kilka pytań dotyczących mechaniki, a na które odpowiedzi nie mogłem znaleść w instrukcji:

1. Czy karty: Pompowanie konta, Robota od wewnątrz itd. same z sobie inicjuje darmowy skok?
2. Czy podrodzaj karty Mimetyzm (AI) ma jakieś znaczenie i czy można tym programem podchodzić do dowolnego LODu?
3. Czy podrodzaj (AP) LODu ma jakieś znaczenie?
5. Jeśli mam więcej hostowanych znaczników na Kruku danych to daję tyle tagów ile posiadam znaczników?
6. Czy instalując Kruliczą norę mogę zainstalować wszytkie kopie tej karty płacąc koszt 1 clicka za uruchomienie "domina" i 2 kredyty za każdą instalację?
7. Czy Deja Vu pozwala dodać dowolną kartę ze sterty?
8. Czy Yog.0 łamie bramę kodową za darmo?
9. Jeśli mam hostowany znacznik projektu na Nisei model II to muszę go wydać by zakończyć skok?
10. Czy Lojalność Zaibastsu chroni przed dostępem runera do kart po udanym skoku?
 
     
donmakaron 

Dołączył: 08 Lis 2012
Posty: 34
Wysłany: Pią 03 Sty, 2014   

1. Tak. Te i im podobne karty inicjują skok bez użycia dodatkowego clicka, wystarczy ten zużyty na zagranie karty.
2. Mimetyzmem można łamać dowolny rodzaj lodu, ponieważ mówi on "złam podprogram lodu" nie precyzując rodzaju lodu. Jest on więc wszechstronniejszy niż standardowe lodołamacze, skoncentrowane na konkretnym rodzaju lodów. Podrodzaj AI ma znaczenie w przypadku kart, których celem są lub nie mogą być karty z podrodzajem AI (w podstawce nie ma takich kart, więc przy grze bez dodatków nie ma to żadnego znaczenia.
3. Podrodzaj AP ma znaczenie, jeśli grasz z kartami, które wpływają na lody z podrodzajem AP. W późniejszych dodatkach wchodzi przykładowo lodołamacz Deus X, który łamie wszystkie podprogramy lodu z podrodzajem AP>
4.?
5. Każdy znacznik pozwala ci użyć zdolności Kurka Danych, którą jest danie runnerowi 1 taga. Jeśli użyjesz więcej znaczników, dasz więcej tagów. Nie musisz ich natomiast używać wszystkich. Możesz również w ogóle ich nie używać. To zwykła zdolność płatna, którą używasz jeśli chcesz w momentach pozwalających na to przez zasady.
6. Wystarczy 1 click za pierwszą instalacje, wywołane efektem kart instalacje nie kosztują clicków (chyba, że jest napisane inaczej). Zainstalowanie w ten sposób 3 Nor kosztuje 1 click i 6 kredytów.
7. Tak. Deja Vu pozwala dodać do ręki ze sterty dowolną kartę lub do dwóch wirusów.
8. Tak, ale tylko o sile 3 lub mniejszej.
9. Nie musisz. Wszystkich zdolności używasz kiedy i jeśli chcesz, chyba że wyraźnie mówią, że musisz ich użyć. Kiedy można użyć zdolności jest dokładnie pokazane w strukturze skoku na końcu instrukcji.
10. Nie. Ujawnienie karty a dostęp do karty to dwie różne rzeczy.

P.S. Runner nie potrzebuje żadnych lodołamaczy, żeby podchodzić do ice'ów. Potrzebuje ich, żeby je łamać.
 
     
iloveMRT

Dołączył: 11 Wrz 2013
Posty: 3
Wysłany: Pią 03 Sty, 2014   

Dzięki wielkie. Na 4. znalazłem odpowiedź w instrukcji.
 
     
donmakaron 

Dołączył: 08 Lis 2012
Posty: 34
Wysłany: Sob 04 Sty, 2014   

Nie ma sprawy! W razie czego zapraszam też tu: FORUM ANDROID:NETRUNNER
Forum bardziej żywe niż ten poddział forum ogólnego galakty. Szybkie odpowiedzi na pytania, artykuły o strategii i deckbuildingu, zmawianie się na granie i turnieje oraz wiele, wiele więcej :)
 
     
iloveMRT

Dołączył: 11 Wrz 2013
Posty: 3
Wysłany: Sob 04 Sty, 2014   

Dzięki za adres forum. Mam jeszcze jedno pytanie to skończę w tym wątku:

1. Kruk Danych: Rozumiem, że muszę go awansować by hostować znacznik siły. Czy tracę znaczniki jak przyznaję tagi?
 
     
donmakaron 

Dołączył: 08 Lis 2012
Posty: 34
Wysłany: Sob 04 Sty, 2014   

Awansować można tylko agendy i karty, które wyraźnie mówią, że można je awansować. Kurk Danych nic o awansowaniu nie ma napisane, więc nie można go awansować. Znaczniki siły dostaje on w efekcie namierzania z jego podprogramu.

Treść karty: "Hostowany znacznik siły: Daj runnerowi 1 tag." to przykład, dokładnie opisanej w instrukcji, zdolności płatne przyjmującej formę koszt:efekt. To znaczy, że wydając hostowany znacznik siły (odrzucając go), dajesz runnerowi 1 tag.

Widzę po Twoich postach, że nie do końca zasady są jasne. Poczytaj je jeszcze na spokojnie albo (najlepiej) znajdź kogoś z kim będziesz mógł zagrać, kto wytłumaczy Ci wątpliwości w praktyce. Ewentualnie obejrzyj jakieś filmiki w necie lub zagraj przez OCTGN.
 
     
emil528 

Dołączył: 06 Gru 2016
Posty: 1
Wysłany: Wto 20 Gru, 2016   

Oj to nie wiedziałem, że tak ciężko o awans ;/
_________________
tanie noclegi Częstochowa
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.17 sekundy. Zapytań do SQL: 13