galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prosba o odpowiedz
Autor Wiadomość
Tkacz

Dołączył: 21 Sty 2012
Posty: 5
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   Prosba o odpowiedz

Witam. Zaczynam grac w W:I i chcialem sie upewnic co do rozgrywki. Pierwsze pytanie - Karta wykopalisko spaczenia(116), moge wystawic tylko 1 jednostke czy tyle ile mam na rece np. posiadam na rece 3 jednostki to moge wszystkie 3 jednostki wystawic czy tylko 1 jednostke??? Drugie pytanie - Pole bitwy mam WSPARCIE i 0 jednostek to czy w fazie ataku moge atakowac samym wsparciem czy musze miec jednostke do wsparcia??? Prosze o odpowiedzi. Pozdrawiam :)
 
     
Dziobak 

Dołączył: 23 Sty 2011
Posty: 264
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   

1. Wykopalisko dotyczy wszystkich jednostek, które wystawisz po nim (płacąc normalny koszt jednostki). Wystawiasz zatem tyle jednostek, na ile cię stać.

2. Nie, nie możesz atakować wsparciem. Wsparcia są czymś mniej mobilnym (np.: budynkiem) niż jednostki, które wyruszają z twojej stolicy, żeby najechać wroga.
 
     
Tkacz

Dołączył: 21 Sty 2012
Posty: 5
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   

Dziekuje za odpowiedz. Myslalem,ze jak mam karte wykopalisko spaczenia "Twoje jednostki pojawiaja sie w strefie spaczone" to za darmo wykladam jednostki. W takim razie jaki jest sens jest tej karty skoro i tak musze zaplacic za jednostke i jeszcze bedzie ture spaczona. A jednostki spaczone jak zostana zatakowane to moga sie bronic/atakowac?
 
     
Tkacz

Dołączył: 21 Sty 2012
Posty: 5
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   

Jeszcze jedna kwestia odnosnie kart wsparcia a konkretnie wsparcie budowla ktore ma 1 mlotek. To takie wsparcie wogole nie zadaje obrazen nawet jak jest obok jednostki? Chodzi mi o to czy ten 1 mlotek zostaje dodany do ataku jednostki broniacej czy ten 1 mlotek na wsparciu budowla to "wsparcie, krolestwo zasob wiecej,misja karta dociag wiecej". Prosze o odpowiedz.
 
     
Dziobak 

Dołączył: 23 Sty 2011
Posty: 264
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   

Więc... Wykopalisko spaczenia jest bardzo popularną kartą ponieważ kosztuje 0 i daje 1 młotek do strefy. Jak w startowej ręce docągniesz takich 3, to w drugiej turze masz na przykład 6 zasobów, albo 4 karty dociągu. A wykopalisko zwykle i tak wstawiasz w strefie, w której nie planujesz w najbliższym czasie wystawiać jednostek.

A, co się tyczy samych wsparć - nie dodają młotów do jednostek, tylko do stref.
Chyba że używasz wsparcia dodatku (np.: Rębak, Organków), które dodają konkretnym jednostkom młotki.
Co za tym idzie, wystawianie znacznej większości wsparć na polu bitwy, mija się z celem...
 
     
Tkacz

Dołączył: 21 Sty 2012
Posty: 5
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   

Dzieki Dziobak. Wiesz ja gram z kobita i teraz jej pokaze palcem na monitorze zasady i juz nie bedzie, ze mnie atakuje wsparciem budowla... :-) P.S. A co w sytuacij - Pole Bitwy : atakujacy 1 sily,1 wytrzymalosc a broniacy tak samo 1 sily,1 wytrzymalosc. Obaj atakujacy i broniacy gina i karty out czy tylko broniacy odpada? Widzialem na innym forum zdania sa podzielone. Wiec jak to jest wlasciwie?
 
     
Dziobak 

Dołączył: 23 Sty 2011
Posty: 264
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   

Każdy zaczyna od grania z kobietą ;}
Moja już niestety nie chce ze mną grać...

A co do posta --> Omg, na jakim forum?
Atakujący i obrońca zejdzie, a rozpisujac to dokładniej, to wyglada to tak:

1. W fazie pola bitwy wybierasz, którą dzielnicę wroga atakujesz.
2. Wybierasz jednostki z pola bitwy, które wyznaczasz na atakujących.
3. Twoja kobieta, o ile chce, wyznacza jednostki z danej strefy jako obrońców.
4. Podliczacie, ile siły mają wasze atakujące/broniące jednostki.
5. Przydzielacie obrażenia (ty obrońcom, a jak wystarczy, to w dzielnicę stolicy; twoja kobieta tylko atakującym).
6. Przydzielone obrażenia zostają zadane jednocześnie atakującym/broniącym
7. Wszystkie jednostki, które mają na sobie tyle samo obrażeń, co punktów wytrzymałości - są odrzucane

I kończy się tura...
Między każdym z tych punktów możecie zagrywać karty taktyk lub odpalać akcje jednostek.
Jeżeli chcesz użyć karty dodającej młotki jednostce, zrób to przed podliczaniem obrażeń (pkt 4.)
Jeśli chcesz się pozbyć atakującego jakąś niszczącą/spaczającą/cofającą go kartą, zagraj ją przed wyznaczeniem atakujących
Analogicznie z obrońcami.

Polecam też przejrzeć FAQa, bo dość często jest tam odpowiedź na wiele pytań.
 
     
ygeth 


Wiek: 36
Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 143
Skąd: W-wa
Wysłany: Pon 23 Sty, 2012   

,,Obaj atakujacy i broniacy gina i karty out czy tylko broniacy odpada? Widzialem na innym forum zdania sa podzielone. Wiec jak to jest wlasciwie?"

:shock: możesz wrzucić linka do tego forum?
_________________
Prawdziwe oblicze Chaosu
 
     
DaRKeR 
OT- Inwazja


Wiek: 32
Dołączył: 21 Paź 2010
Posty: 1638
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 23 Sty, 2012   

też jestem ciekaw :D
_________________
<- Polub nas na Facebooku ! Miejsce spotkań z Warhammer'em Inwazją
 
 
     
Tkacz

Dołączył: 21 Sty 2012
Posty: 5
Wysłany: Pon 23 Sty, 2012   

Było to na forum "W:I nieoficjalne forum gry" ,wiele tematów tam jest wertowałem wszystkie,żeby się zapoznać z zasadami gry i w jednym jakimś temacie było odnośnie pola bitwy dyskusja na parę stron. Jedni pisali,że obie karty spadają,a inni,że tylko jedna. Chciałem się upewnić,bo tam zdania były podzielone. Aczkolwiek linka nie dam bo widzę,że jest 370 podstron w tym wątku i nie wiem już w,którym dokładnie to miejscu było. Warhammer Inwazja nieoficjalne forum - Zasady - Bieżące pytania odnośnie zasad (370 podstron). Dzięki za odpowiedź :)
 
     
Virgo

Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 374
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 23 Sty, 2012   

http://whinvasion.pl/index.php
Tutaj? Nie wierzę XD
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 13