galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Aragorn i jego ziomek oraz inne pytania
Autor Wiadomość
kowal85
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011   

Jeśli jest nie tapnięty, to oczywiście że możesz go wyznaczyć do walki :-)

Kulgan
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011   

Oczywiście - po to go przygotowujesz :grin:

ziggy
[Usunięty]

Wysłany: Sro 27 Kwi, 2011   

Wiem, że problem już praktycznie wyjaśniony, ale gwoli ścisłości w większości systemów karcianych FFG (GoT'a nie grałem) jest zasada, iż jeśli 2 lub więcej efektów zachodzą w tym samym momencie (na pokazanym przykładzie jest tak ewidentnie), aktywny gracz decyduje o kolejności ich rozpatrywania. Myślę więc, że to rozwiewa wszelkie wątpliwości...

wesolykowal
[Usunięty]

Wysłany: Sro 27 Kwi, 2011   

Anonymous napisał/a:
Kulgan napisał/a:
Dokładnie tak to interpretuję i ja :D

czy w przypadku przygotowania Aragorna podczas wyprawy mogę wystawić go również do walki.

Na wyprawę wyczerpujesz Aragorna, później Theodreda, rozpatrujesz Fazę Wyprawy, Aragorn po tym "wstaje" tzn możesz go używać w innych fazach tej rundy jeszcze. Theodred do końca zostaje wyczerpany.

Galron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 31 Maj, 2011   

oficjalny faq wyjasnia ze postacie przydzielane sa do wyprawy w jednym czasie, wiec wynika z tego ze mozna zastosowac kombo Theodred -> Aragorn i gracz decyduje którą "odpowiedź" rozstrzygnie najpierw.

tr000tyl
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Lip, 2011   

czyli z tego wynika że wyczerpujemy aragorna (który powiedzmy nie ma zasobów), następnie wyczerpujemy theodreda który daje aragornowi żeton zasobu i aragorn wstaje - TAK?
no bo jeśli idą na wyprawę w tej samej chwili to czy aragorn czy teodred jest wyczerpany pierwszy to nie ma znaczenia.

Galron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 08 Lip, 2011   

dokładnie tak.

Vafanculo
[Usunięty]

Wysłany: Pon 29 Lip, 2013   

Zgadzam się z Galronem. Ponieważ przygotowywanie do wyprawy jest konkretnym krokiem w konkretnej fazie, jest wykonywany niejako jednocześnie, całościowo jako faza, a nie jako kolejne, poukładane czasowo czynności w ramach jednej fazy. Zgadzam się również z Kulganem i Sky, że w przypadku Theodreda i Aragorna musi zostać zachowana jakaś wewnętrzna kolejność ze względu na fakt, że ich właściwości są odpowiedziami, czyli reakcjami na konkretne działania i muszą zostać rozpatrzone natychmiast. Ale to tylko w przypadku tych dwóch bohaterów, zdaje się, że takie problemy nie powstają w przypadku innych postaci.
Ja jednak osobiście mam inny problem, może już kiedyś coś na ten temat pisał, ale tego nie znalazłem. Więc pytam być może jeszcze raz. Czy jeśli wyczerpuję Aragorna przydzielając go do wyprawy, a później za pomocą zasobu przywracam go w stan gotowości, to mogę znów, świeżego Aragorna przydzielić do wyprawy drugi raz i wyczerpać, by jego punkty wyprawy policzyć dwukrotnie?

Avael
[Usunięty]

Pytanie już padało, nie można tak zrobić.

Radziol88
[Usunięty]

Sam już sobie odpowiedziałeś ;)
Przydzielasz wszystkich bohaterów naraz. Potem odpalasz ich odpowiedzi i to kończy przydzielanie. Musiałbyś go przydzielić drugi raz jeszcze przed odpowiedzią.
Poza tym
Cytat:
Wreszcie, gracze porównują łączną siłę woli
wszystkich przydzielonych postaci

co oznacza, że nawet gdybyś jakimś cudem zdołał przydzielić kogoś dwa razy do wyprawy, to nic to nie da. Nie ma jakiejś wirtualnej puli, do której dodajesz siłę woli przydzielonej postaci i ta wartość tam sobie zostaje, a później możesz do niej dodać kolejną. Po prostu pod koniec fazy sumujesz siłę woli przydzielonych postaci. Postać może być przydzielona, albo nieprzydzielona, nie ma tu innego stanu.

Odpowiedz do tematu