Błędy i niejasności - tworzymy erratę. |
Autor |
Wiadomość |
moonman [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 22 Sie, 2007 Błędy i niejasności - tworzymy erratę.
|
|
|
Okazuje się, że słynny spryt/pomysłowość to nie wszystkie błędy - proponuję ten topic do wypisywania wszystkich błędów itd. Może Galakta z tego skorzysta i w następnych dodatkach dołączy zbiorczą erratę.
instrukcja podstawka:
str. 6: fazy Rynku -> fazy Handlu
str. 10: walki strzeleckiej -> walki dystansowej (4x)
instrukcja dodatki:
str. 9: "Należy zwrócić uwagę, że karty Wydarzeń z BERŁA KYROSA nie posiadają w lewym dolnym rogu ikony w kształcie słońca"
to już przegięcie
niejasność: Berło Kyrosa - niebieska karta: Srogiżal Wypaczony
tekst na karcie: "Jeśli podczas tego Wyzwania Bohater zostanie ogłuszony lub Sprzymierzeniec zabity, odrzuć wszystkie (symbol rany) z karty tego Wyzwania."
to jak to w końcu jest? wg instrukcji podstawki (str. 10) zawsze się odrzuca rany - a tutaj jest to wymienione na kartach i w instrukcji także (ostatnia strona) - jakby właśnie taka zasada nie obowiązywała. |
|
|
|
 |
jax [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 23 Sie, 2007 Re: Błędy i niejasności - tworzymy erratę.
|
|
|
moonman napisał/a: | instrukcja dodatki:
str. 9: "Należy zwrócić uwagę, że karty Wydarzeń z BERŁA KYROSA nie posiadają w lewym dolnym rogu ikony w kształcie słońca"
to już przegięcie
|
Nie mam Kyrosa pod reka, ale jak rozumiem karty jednak MAJA ten symbol?
I tak w ogole - przylaczam sie do pytan! |
|
|
|
 |
Lord Agrael [Usunięty]
|
|
|
|
moonman napisał/a: |
niejasność: Berło Kyrosa - niebieska karta: Srogiżal Wypaczony
tekst na karcie: "Jeśli podczas tego Wyzwania Bohater zostanie ogłuszony lub Sprzymierzeniec zabity, odrzuć wszystkie (symbol rany) z karty tego Wyzwania."
to jak to w końcu jest? wg instrukcji podstawki (str. 10) zawsze się odrzuca rany - a tutaj jest to wymienione na kartach i w instrukcji także (ostatnia strona) - jakby właśnie taka zasada nie obowiązywała. |
Tu chodzi o to że jak Ci to wyzwanie zabije Sprzymierzeńca podczas walki to wtedy też z tego wyzwania odrzuca się rany. |
|
|
|
 |
moonman [Usunięty]
|
|
|
|
jax napisał/a: | Nie mam Kyrosa pod reka, ale jak rozumiem karty jednak MAJA ten symbol? |
TAK
Lord Agrael napisał/a: | Tu chodzi o to że jak Ci to wyzwanie zabije Sprzymierzeńca podczas walki to wtedy też z tego wyzwania odrzuca się rany. |
No ale przecież tak właśnie się gra. Napiszę jaśniej, po kolei.
Instrukcja podstawka str. 7:
Cytat: | Ogłuszenie
Jeżeli Bohater gracza otrzyma liczbę ran równą lub wyższą od jego
życia, zostaje ogłuszony. Gdy to nastąpi, gracz musi:
(...)
Podobnie jak w przypadku ucieczki, odrzucić wszystkie
spoczywające na karcie Wyzwania żetony Ran, a samą kartę
położyć na wolnym polu nierozstrzygniętego Wyzwania. Na
polu, na którym doszło do walki, należy położyć odpowiedni
żeton nierozstrzygniętego Wyzwania. |
czyli jasne... wyzwania po wygranej walce "leczą" się
niejasnością natomiast jest zaakcentowanie tej czynności w przypadku olbrzymów - tak jakby właśnie, domyślnie obowiązywała zasada pozostawiania zadanych ran na kartach wyzwań - a olbrzymy tylko wykazywały zdolność samoregeneracji. Świadczą o tym wskazówki na kartach olbrzymów ("Jeśli podczas tego Wyzwania Bohater zostanie ogłuszony lub Sprzymierzeniec zabity, odrzuć wszystkie (symbol rany) z karty tego Wyzwania.") oraz fragment instrukcji str. 12 (inst. dodatków):
Cytat: | Jeśli podczas walki z Lordem Olbrzymów w mieście Bohater
zostanie ogłuszony, należy odrzucić wszystkie posiadane przez
Lorda Olbrzymów żetony Doświadczenia, a także wszystkie (symbol rany)
i (symbol zmęczenia), które otrzymał podczas walki. |
|
|
|
|
 |
jax [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 23 Sie, 2007
|
|
|
Lordowi Agraelowi chodzi o to, ze jesli podczas walki zginie twoj Sprzymierzeniec (ale Ty sam nie zostaniesz jeszcze ogluszony), to Wyzwanie odrzuca wszystkie rany.
I w sumie tez mi to przyszlo do glowy, ale po co w takim razie klauzula o ogluszonym bohaterze? Tak jak pisze moonman, w przypadku ogluszenia bohatera i tak standardowo odrzuca sie rany Wyzwania i nie ma potrzeby o tym dodatkowo pisac na karcie Wyzwania. |
|
|
|
 |
Mockerre [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 23 Sie, 2007
|
|
|
Co do symbolu słońca, to tekst pochodzi z wersji angielskiej instrukcji, która też zawiera to zdanie.
Podobnie w przypadku Srogiżala:
If a Hero is knocked out or an Ally is
killed during this Challenge, discard all [wounds]
from this card. |
|
|
|
 |
jax [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 24 Sie, 2007
|
|
|
A czy Galakta moglaby wyjasnic u zrodla te niejasnosci??
Kolejna errata:
w opisie zawartosci Berla Kyroa jest mowa, ze zawiera zielone i zolte karty Wyzwan i Wydarzen podczas gdy tak naprawde zawiera zielone i zolte karty Spotkan i Wydarzen.
Cos juz za duzo tych niescislosci... Bylbym NAPRAWDE wdzieczny gdyby ktos tlumaczyl z sensem a nie tylko na slepo z angielskiego... |
|
|
|
 |
Smok [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2008
|
|
|
Mam pytanie co do zasad... w instrukcji wyczytałem, że:
"Odnawianie znaczników Przygód: W lewym, dolnym rogu każdej karty Wydarzenia znajduje się ikona w kształcie słońca. Przypomina ona o konieczności ponownego rozłożenia znaczników Przygód"
nie za bardzo rozumiem, czy odnawiają się wszystkie kolory przygód oznaczone słońcem, czy tylko te kolory przygód, z których została wyciągnięta przygoda - Wydarzenie... |
|
|
|
 |
moonman [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 18 Lut, 2008
|
|
|
Smok napisał/a: | nie za bardzo rozumiem, czy odnawiają się wszystkie kolory przygód oznaczone słońcem, czy tylko te kolory przygód, z których została wyciągnięta przygoda - Wydarzenie... |
wszystkie oznaczone słońcem. |
|
|
|
 |
zloty [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2008
|
|
|
Karta "Ciernie splątodrzewa"
po pokonaniu tego wyzwania karta staje się "Broń:Bicz"
"Walka Dystansowa: Wartość obrażeń wręcz twoich przeciwników zostaje zmniejszona o 1[do min. 1]
mógłby mi ktos ta karte wytłumaczyc nie mam pojecia jak to ma działać. Podczas naszego ataku w fazie dystansowej gdy sie bronimi w walce w recz i nie uda nam sie to przeciwnik zada o 1 mniej dobrze to rozumiem? |
|
|
|
 |
luk0i [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 15 Wrz, 2008
|
|
|
Ja rozumiem działanie tej karty w sposób następujący:
W fazie walki dystansowej (niezależnie od tego czy atakujesz czy się bronisz) przeciwnik zadaje 1 obrażenie mniej (minimalnie 1).
Czyli:
- jak Wyzwanie zadaje 3 w walce dystansowej to dzięki temu zadaje tylko 2 po nieudanej obronie/atakowi.
- jak Wyzwanie zadaje 1 w walce dystansowej to mimo tego zadaje 1 po nieudanej obronie/atakowi.
Przedmiot nie ma nic do walki wręcz. Przedmiot jest cały czas aktywny. |
|
|
|
 |
luk0i [Usunięty]
|
|
|
|
jeszcze jedna nieścisłość. Karta działa na wszystkich nie tylko na wyzwania. Na atakujacych bohaterów i ich sprzymierzeńców też.
Co za ***** wyłączył możliwość edycji własnych postów na forum??!! Przecież to bez sensu! |
|
|
|
 |
Dzejth [Usunięty]
|
|
|
|
luk0i napisał/a: | jeszcze jedna nieścisłość. Karta działa na wszystkich nie tylko na wyzwania. Na atakujacych bohaterów i ich sprzymierzeńców też.
Co za ***** wyłączył możliwość edycji własnych postów na forum??!! Przecież to bez sensu! |
Przycisk zmien? |
|
|
|
 |
luk0i [Usunięty]
|
|
|
|
byłoby fajnie tylko ja go nie mam... |
|
|
|
 |
zloty [Usunięty]
|
|
|
|
ale tam pisze Wartośc obrażen wręcz.... to nie jest ta 2ga faza po walce dystansowej? walka wręcz? |
|
|
|
 |
|