Runebound dla 2 osób |
Autor |
Wiadomość |
Vincent [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 18 Lut, 2009 Runebound dla 2 osób
|
|
|
Witam,
Czy w Runebound można z pełna radochą pograć w dwie osoby? |
|
|
|
 |
sirafin [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 18 Lut, 2009
|
|
|
Moim zdaniem z pełną radochą nie.
Trzy/cztery osoby, wtedy gra się najprzyjemniej |
|
|
|
 |
jax [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 18 Lut, 2009 Re: Runebound dla 2 osób
|
|
|
Vincent napisał/a: | Witam,
Czy w Runebound można z pełna radochą pograć w dwie osoby? |
A ja (w przeciwieństwie do przedmówcy) powiem, że zdecydowanie tak.
We dwie osoby zdecydowanie mniej jest downtime'u, czekania na swoje ruchy. A tego czekania ogólnie nie jest mało, bo jak przeciwnik rozgrywa walkę z potworem, to trwa to trochę.
Poza tym wiele osób podkreśla małą interakcję w grze - rzadko się atakuje współgraczy, bo efektywniej jest iść po prostu na potwory. A jeśli tak - to wtedy nie ma znaczenia czy gramy we 2 czy w 4 osoby.
Ze względu na przestoje w grze myślę że 2-3 graczy to ilość optymalna. |
|
|
|
 |
sirafin [Usunięty]
|
|
|
|
@jax
Zgadza się, w Runebound im więcej graczy tym więcej czekania i to się faktycznie odczuwa, dlatego nie polecam gry w 5 czy 6 osób (gra jest przewidziana dla 1-6 graczy), ale i nie polecam gry solo lub we dwoje (przynajmniej jeśli jest możliwość zagrania w 3 lub 4 osoby)
A dlaczego lepiej grać w 3 lub 4 osoby niż w 2?
Właśnie sam podałeś powód - mała interakcja między graczami Jeśli grasz w dwie osoby zmniejszasz tą interakcje praktycznie do zera, jeśli jeden gracz zyska przewagę już go nie zatrzymasz i rozgrywka będzie polegała w takim przypadku zwykle na tym, że jeden gracz będzie praktycznie widzem i będzie oglądał jak ten silny zostawia go coraz bardziej w tyle. Gdy graczy jest trzech to już inna bajka, bo pozostali wspólnie mogą takiego szczęściarza szybko sprowadzić na ziemię. Tak że przy trzech / czterech graczach interakcja jest DUŻO większa niż przy dwóch, a jednocześnie nie jest to ilość przy której trzeba długo czekać na swoją turę (do tego człowiek się wcale nie nudzi gdy tymczasowy sojusznik stara się dokopać bohaterowi który zaczął się robić za silny) |
|
|
|
 |
Ajgor [Usunięty]
|
|
|
|
Jeden gracz może prowadzić więcej niż jedną postać. Ja mam takie rozdwojenie jaźni że sam gram w cztery osoby. |
|
|
|
 |
Rateq [Usunięty]
|
|
|
|
Ajgor napisał/a: | Jeden gracz może prowadzić więcej niż jedną postać. Ja mam takie rozdwojenie jaźni że sam gram w cztery osoby. |
To się nazywa rozczworzenie jaźni
Będę musiał spróbować |
|
|
|
 |
sirafin [Usunięty]
|
|
|
|
To podchodzi już pod leczenie psychiatryczne? |
|
|
|
 |
Ajgor [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 19 Lut, 2009
|
|
|
To jest rozdwojenie "sub" kanałowe!
Co zrobić, jak nie ma z kim grać. Najlepiej mi się gra w "Race For The Galaxy", opanowałem technikę przesiadania się z zapominaniem milisekundowym. Ostatnio przegrałem ze mną po drugiej stronie.
Coś ostatnio Żonie się nie chce ze mną grać. |
|
|
|
 |
sirafin [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 20 Lut, 2009
|
|
|
Problem może zniknie jak ukończą komputerową wersję MiM |
|
|
|
 |
Ajgor [Usunięty]
|
|
|
|
Chyba zaprzestali pracować nad tym dziełem. |
|
|
|
 |
sirafin [Usunięty]
|
|
|
|
Zerknąłem na stronę CAPCOM, faktycznie w listopadzie ogłosili zawieszenie prac nad tym tytułem, czego kompletnie nie rozumiem, patrząc na zainteresowanie, które wzbudziła zapowiedź tej gierki |
|
|
|
 |
Mariuszek [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 03 Mar, 2009
|
|
|
Mi najlepiej gra sie w trzy osoby!!! W dwie jest trochę nudnawo!!!:) |
|
|
|
 |
tygrys [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 07 Mar, 2009
|
|
|
Znajdą się jeszcze jacyś zwolennicy rozgrywek dwuosobowych, którzy potrafią wymienić jeszcze zalety takiej rozgrywki? To prawda, że brak jest interakcji między graczami? I czy wynika to bardziej ze stylu grania czy z mechaniki gry? Bo nie rozumiem dlaczego większość mówi, że w Talismanie ta interakcja a w Runeboundzie nie. Z czego to wynika? Przecież i tu i tu gracze mogą ze sobą walczyć. |
|
|
|
 |
leaf427 [Usunięty]
|
|
|
|
Kup kilka "character deck", class deck'ów i problem słabej interakcji zniknie.
Musisz znać angielski. |
|
|
|
 |
tygrys [Usunięty]
|
|
|
|
Mógłbyś dokładniej napisać co to są "character deck" i "class deck" rozumiem, że dodatki karciane ale czym się rożnią od tych wydanych przez Galaktę? Rozumiem, że to jakiś inny rodzaj. No i w jaki sposób zwiększają interakcję. Na jakiej zasadzie. |
|
|
|
 |
|