OSADNICY |
Autor |
Wiadomość |
D.W.
Galakta

|
Wysłany: Nie 05 Gru, 2004 OSADNICY
|
|
|
Zgodnie z zapowiedziami ujawniamy dzisiaj jaką kolejną grę wyda wydawnictwo GALAKTA.
Będzie to jedna z najsłynniejszych gier na świecie a mianowicie "Die Siedler von Catan" (Settlers of Catan), której autorem jest Klaus Tauber.
Po kilku latach od premiery gry, w momencie kiedy została ona wydana praktycznie na całym świecie, nareszcie wyspę zasiedlą gracze mówiący w naszym ojczystym języku.
Osadnicy ukażą się w styczniu/lutym 2005r.
Myślę, że wszyscy prawdziwi miłośnicy gier planszowych powinni mieć tą grę w swoich zbiorach. Bo czy miliony graczy, którzy tą grę kupili w wielu krajach mogą się mylić?
Bardzo się cieszymy, że dzięki naszemu wydawnictwu gracze w Polsce będą mogli zapoznać się z tą wspaniałą grą. Pozostaje nam wszystkim spakować się i rozpocząć przygotowania do wyprawy na nieznany ląd..... |
|
|
|
 |
Szept [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 05 Gru, 2004
|
|
|
Tadddammm....
Zgadłem
Fakt, podpowiedzenie wydawcy już by nasunęło az za bardzo nazwę gry ))))
A jaka będize cena, tak wstępnie wiadomo może? |
|
|
|
 |
Neurocide
Gość
|
|
|
|
Przychylam się do wniosku o podanie widełek cenowych - to cholernie wazne |
|
|
|
 |
D.W.
Galakta

|
|
|
|
Cena detaliczna nie powinna przekroczyć 100 zł. Przynajmniej takiemamy założenia.
Niedługo uruchomimy przedsprzedaż w której będzie można ją kupić po bardzo atrakcyjnej cenie. Myślę, że jest to już możliwe ponieważ po wydaniu 3 gier gracze wiedzą na jakim poziomie wydajemy gry i mogą kupić „kota w worku”
Krótko mówiąc będzie to przedsprzedaż przed właściwą przedsprzedażą J.
A skierowana jest głównie do osób, które naprawdę interesują się grami planszowymi i śledzą co się dzieje na rynku i.... chcieliby mieć je wszystkie. Damy im możliwość zakupów po promocyjnej cenie.
Oczywiście teoretycznie powoduje to, że mamy wcześniej pieniążki co jest obopólnym zyskiem. Jednak w tej chwili trzeba sobie zdawać sprawę, że graczy, którzy tak zakupią grę nie będzie dużo, dlatego raczej dla nas nie będzie to miało znaczenia przy skali tego przedsięwzięcia. |
|
|
|
 |
Groszek
Gość
|
Wysłany: Pon 06 Gru, 2004
|
|
|
Mimo, że bardzo liczyłem na Osadników to jednak mnie zatkało. Niech żyje Galakta. |
|
|
|
 |
Misiołak [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 06 Gru, 2004
|
|
|
Pozostaje tylko czekać na przedsprzedaż przedsprzedaży |
|
|
|
 |
Krionah [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 08 Gru, 2004
|
|
|
Nawet nie wiecie jak się cieszę. To kiedy ta przedsprzedaż |
|
|
|
 |
D.W.
Galakta

|
Wysłany: Pią 10 Gru, 2004
|
|
|
Przedsprzedaż pojawi się już w najbliższą niedzielę. Sama gra ukaże się z w lutym. Nie chce tutaj podawać już dokładnych terminów ponieważ za wcześnie jest jeszcze na to.
Gra zostanie wydana w Polsce. Wygląd elementów gry będzie bazował na wersji niemieckiej. Taka też będzie okładka.
Elementy będą typu droga, miasto itp. będą prawdopodobnie drewniane. Elementy plastikowe mimo, że tańsze jakoś nam nie odpowiadają.
W środku będzie wkładka tekturowa. Karty o wyglądzie jak w wersji niemieckiej.
To byłoby praktycznie wszystko jeśli chodzi o wygląd. Jako, że ta gra ma także już polskich fanów instrukcję przedstawimy wcześniej aby można było wytknąć ewentualne błędy.
Na świecie jest bardzo duże grono sympatyków tej gry. Odbywają się także oficjalne mistrzostwa świata w Osadników z Catanu. Być może to właśnie Polski gracz kiedyś zdobędzie mistrzostwo świata w tą grę. |
|
|
|
 |
Groszek
Gość
|
|
|
|
To dobrze, że będą drewniane elementy, a nie z tworzywa sztucznego (jedynie szkoda, że w środku będzie wypełnienie kartonowe, chociaż środowisko naturalne pewnie skorzysta). Jestem bardzo ciekawy instrukcji. Na forum www.gry-planszowe.pl ktoś wprawdzie napisał, że ładniejsze jest wydanie amerykańskie, lecz pierwszy egzemplarz gry jaki miałem w ręku był niemiecki i mam do niego sentyment, dlatego cięszę się bardzo, że będzie jak w wydaniu niemieckim. |
|
|
|
 |
D.W.
Galakta

|
|
|
|
Wersja angielska jak sama nazwa wskazuje jest wersją angielską i jako jedyna ona się różni od niemieckiej .
Natomiast wszystkie inne wersje dostępne na świecie są podobne do wersji niemieckiej, ponieważ są według ich wzoru drukowane w Niemczech.
W wersji angielskiej inne jest pudełko, które tak naprawdę osobiście mi się nie podoba. Inne są zwłaszcza niektóre karty i tutaj są one lepiej opracowane. Tzn więcej jest w nich grafiki. I to jest główna różnica. |
|
|
|
 |
Maciej
Gość
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2004
|
|
|
Czy już działa przedsprzedaż? Jeśli nie, to kiedy się rozpocznie? |
|
|
|
 |
Hudson [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2004
|
|
|
Mam nadzieje, ze przedsprzedaz przedsprzesazy ruszy jeszcze dzis, bo kaska gnije na koncie:) Czy w rebelu przedsprzedaz ruszy w tym samym czasie? |
|
|
|
 |
D.W.
Galakta

|
Wysłany: Pią 31 Gru, 2004
|
|
|
Przedsprzedaż zostanie uruchomiona kiedy będziemy mieli pewność co do terminu wydania oraz ostatecznej ceny. Obie te rzeczy są praktycznie w tej chwili określone ale wolimy poczekać z ostateczną informacją.
Najpierw przedsprzedaż będzie w naszym sklepie ponieważ będzie ona trwała krótko i będzie miała bardzo atrakcyjną cenę.
Potem pojawi się druga już z ceną większą ale dalej niższą niż przyszła cena detaliczna.
Przedsprzedaż pojawi się z pewnością w styczniu a sama gra zostanie wydana prawdopodobnie z końcem lutego. |
|
|
|
 |
Hudson [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 01 Sty, 2005
|
|
|
szkoda, ze nie mieszkam w krakowie:( w takim wypadku kupie w rebelu w zwyklej przedsprzedazy, przynajmniej koszty przesylkie mnie "nie zjedza" |
|
|
|
 |
Groszek
Gość
|
Wysłany: Wto 22 Lut, 2005
|
|
|
Już 22 luty, a tu o przedsprzedaży (a co dopiero mówić o wydaniu gry) nic nie słychać (chyba, że o czymś nie wiem) - a moje imieniny zbliżają się nieubłaganie (i żona się niepokoi, co mi w zamian ma kupić). |
|
|
|
 |
|