|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
#96 |
Autor |
Wiadomość |
ZMar [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 21 Cze, 2015 #96
|
|
|
Ponieważ prowadzony przeze mnie #92 zmierza ku końcowi chciałbym poprowadzić coś nowego. Na tapetę obecnie wrzucam Ucztę dla Wron.
Dawno zainteresowani tym byli:
1. guzu
2. Czarny Jaszczur
3.
4.
Pozostają 2 wolne miejsca.
Grać będziemy na:
Mapa
Ponieważ mapa ta jest edytowalna przed grającymi stawiam pewien warunek, który de facto powinien przyspieszyć rozgrywkę. Każdy gracz swój ruch wrzuca na mapkę i nowego linka wkleja daje. Oczywiście będę kontrolował to co się dzieje, ale będę bardziej opiekunem gry, osobą, która będzie przechowywać informacje o dowódcach, losować misje, etc. czasem poprawiać błędy na mapie. Wrzucenie na mapkę zmian zajmuje dosłownie chwilę i nie powinno nikomu sprawiać żadnych problemów, dzięki temu w każdym praktycznie poście będzie aktualna mapa.
Tak więc czekam na chętnych i najlepiej aktywnych graczy. |
|
|
|
 |
guzu [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 21 Cze, 2015
|
|
|
wchodzę w to |
|
|
|
 |
Czarny Jaszczur [Usunięty]
|
|
|
|
A ja mam kilka pytań odnośnie rozgrywki, zacytuje wypowiedz Beeza z zakończenia poprzedniej Uczty na forum, zgadzam się z nią w 100%
Cytat: | Głupio tak mówić po wygranej, ale uważam, że port w Eyrie to konieczność, jak i również zmniejszenie punktowania celów Lannisterskich, które gracz ma od początku gry wykonane na 0 (i tak wtedy on najczęściej wygrywa), cel z zaopatrzeniem na 5 lub 6, czy największa ilość terenów to lekkie przegięcie - darmowe punkty, a lannister i tak zazwyczaj wygra remis na 7 pkt ilością terenów. I zalecam takie granie - jest dużo przyjemniej i rywalizacja też większa. |
1) Czy uznajemy istnienie portu w Orlim Gnieździe? [Jest to nieduża zmiana która pozwala przetrwać Arrynowi nawet w najgorszej zawierusze]
2) Zmienić punktowanie wspomnianych celów. Przykładowo gdy Arryn dostanie cel z Krukiem, to z racji jego posiadania od początku rozgrywki, ma on ten cel za zero punktów. Tak samo winno być z zaopatrzeniem, nadrukowanymi koronami, rozmiarem ziem u Lannistera. Dać te trzy cele liczone u niego za zero przez co najmniej dwie pierwsze tury. |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
Tez się zgłaszam |
|
|
|
 |
ZMar [Usunięty]
|
|
|
|
Czarny Jaszczur napisał/a: | A ja mam kilka pytań odnośnie rozgrywki, zacytuje wypowiedz Beeza z zakończenia poprzedniej Uczty na forum, zgadzam się z nią w 100%
Cytat: | Głupio tak mówić po wygranej, ale uważam, że port w Eyrie to konieczność, jak i również zmniejszenie punktowania celów Lannisterskich, które gracz ma od początku gry wykonane na 0 (i tak wtedy on najczęściej wygrywa), cel z zaopatrzeniem na 5 lub 6, czy największa ilość terenów to lekkie przegięcie - darmowe punkty, a lannister i tak zazwyczaj wygra remis na 7 pkt ilością terenów. I zalecam takie granie - jest dużo przyjemniej i rywalizacja też większa. |
1) Czy uznajemy istnienie portu w Orlim Gnieździe? [Jest to nieduża zmiana która pozwala przetrwać Arrynowi nawet w najgorszej zawierusze]
2) Zmienić punktowanie wspomnianych celów. Przykładowo gdy Arryn dostanie cel z Krukiem, to z racji jego posiadania od początku rozgrywki, ma on ten cel za zero punktów. Tak samo winno być z zaopatrzeniem, nadrukowanymi koronami, rozmiarem ziem u Lannistera. Dać te trzy cele liczone u niego za zero przez co najmniej dwie pierwsze tury. |
Tak, punktację lekko zmienimy, zwłaszcza jeżeli chodzi o tą pod kątem Lannisterów.
Dyskutować o tym będziemy jak znajdzie się komplet.
Swoją drogą jeżeli o mnie chodzi to jest dla mnie (jako prowadzącego) zupełnie bez znaczenia fakt czy port będzie, nie będzie, czy punkty zostaną zmienione czy też nie.
To gracze muszą się dogadać i ustalić to przed rozpoczęciem, ja będę jedyni egzekwował ustalenia.
Brak obecnie 1 gracza. |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
ja wolałbym nic nie zmieniać bo nigdy jeszcze nie grałem w Ucztę od początku do końca |
|
|
|
 |
|
|
|
|
Gramy bez losów więc port w Orlim Gnieździe must be |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
ja chętnie z portem:D |
|
|
|
 |
ZMar [Usunięty]
|
|
|
|
Gog napisał/a: | ja chętnie z portem:D |
Ty to zamulasz strasznie. |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
kiedy losowanie rodów ?:D |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2015
|
|
|
Czarny Jaszczur napisał/a: | Gramy bez losów więc port w Orlim Gnieździe must be |
jak macie taki ból dupy z portem to ja mogę zagrać Arrynem bez portu i po problemie |
|
|
|
 |
|
|
|
|
Bólem dupy nazywasz uwagi odnośnie balansu? Arrynem bez portu gra się dobrze ale jeśli Stark z Barą zechcą Cię wyeliminować, to robią to w pierwszej turze |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
To tak samo jak Baratheonem w DwD |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
Germanus napisał/a: | To tak samo jak Baratheonem w DwD | niektórzy dają na Ds garnizon 3 zamiast 2 i po sprawie |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
będzie coś z tej gry?:D |
|