galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak Zacząć ?
Autor Wiadomość
Teokrata
[Usunięty]

Wysłany: Sob 20 Wrz, 2014   

Tymekc napisał/a:
Dzięki za rady. Z dodatku B-wing raczej zrezygnuję i teraz pozostaje mi wybrać E lub Y winga... a może Z-95...

Y-winga raczej odpusc, E-Wing za to jest bardzo fajnym statkiem, zwlaszcza kiedy nie masz wielu modeli i razem z nim jest sporo baaardzo dobrych kart ulepszen (np astromechy i torpedy, sensory!) - wybralbym zdecydowanie ten statek, kolejny jest Z-95, moze mniej ciekawy dodatek ale za to bardzo tani statek dla rebelii ;-)

vip3r
[Usunięty]

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2014   

najpierw zastrzegam że gram raczej rekreacyjnie.

ja bardzo lubię Y-winga - naturalnie wieżyczka jonowa to mus na nim i boli brak medali (bardzo boli :( ) ale zaobserwowałem grając z lepszymi że Y-wing czesto jest wybierany na 1szy cel ataków - (chroni reszte floty lepiej niż biggs ;) ) on po prostu non stop wkurza przeciwnika jonizując :D

raczje małoprawdopodobne jest zdjecie go w jednej turze nawet przez zmasowany atak kilku statków, do tego jak mu dorzucić R2D2 to robi się poważnie denerwujący :)

to są dość tanie w punktach hitpointy - E-wing jest znacznie droższy i często dwa statki mogą go w jednej turze zniszczyć.

plus samo zastosowanie wieżyczki pozwala na mniejsze przejmowanie się manewrami (w warunkach domowych to fajnie wyrównuje szanse)

Teokrata
[Usunięty]

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2014   

ja preferuje jako statek z turretem HW-290, jako zwykly pilot jest tanszy ma blaster turret i crew a z imiennych pilotow blyszczy Roark Garnet oraz Jan Ors

waciok
[Usunięty]

Wysłany: Wto 30 Wrz, 2014   

Witam,

Obecnie posiadam:
1 x core set + 1 x pierwsza fala
1 x firespray
1 x millenium falcon
1 x b-wing
1 x tie bomber
1 x asy imperium

Które z obecnych dodatków dokupić, żeby sklecić jakieś sensowne rozpiski? (chciałbym wydać max 150-200 zł)

Xanatos47
[Usunięty]

Na 100% za okolo 100zl masz nowy dodatek asy rebelii :-)

Grichalk
[Usunięty]

Jak na razie masz dwie strony konfliktu. Masz zamiar skupić sie najpierw na jednej konkretnej, czy po trochu z obu?

Xanatos47
[Usunięty]

Grichalk napisał/a:
Jak na razie masz dwie strony konfliktu. Masz zamiar skupić sie najpierw na jednej konkretnej, czy po trochu z obu?
W sumie na poczatek dobre pytanie :-) Wybierz sobie frakcje a potem pomysl co ci sie przyda :-)

waciok
[Usunięty]

Wysłany: Sro 01 Paź, 2014   

Chciałbym obie frakcje rozwijać w sposób zrównoważony, nie ukrywam, że docelowo chciałbym mieć wszystkie modele do celów kolekcjonerskich więc najpierw kupiłbym modele, które w najbliższym czasie mogą się wyprzedać (tak jak a-wingi i interceptory).

Barbus
[Usunięty]

Wysłany: Sro 01 Paź, 2014   

Jak chcesz wydać 200zł, to kup sobie po prostu całą 4. falę. Wszystkie dodatki dają radę, wprowadzają przydatne, zróżnicowane jednostki i sporo fajnych ulepszeń. E-Wing wypada najsłabiej, ale warto go mieć chociażby dla zaawansowanych sensorów. Ewentualnie polecałbym ci zastąpienie go drugim Z-95.

Quebrandt
[Usunięty]

Wysłany: Wto 07 Paź, 2014   

Hej, jestem zupełnie nowy i mam pytanie.
Udało mi się nabyć korzystnie zestaw podstawowy wraz z asami imperium.
Co w pierwszej kolejności powinienem dokupić by jako tako zacząć grać? Chciałbym się skupić na Imperium właśnie.
Pozdrawiam

miko
[Usunięty]

Artykuł:
http://www.x-wing.pl/rozb...yli-jak-zaczac/

Pozostałe 7 stron tego tematu ;)

Koniecznie:
TIE Interceptor (pojedynczy z dodatku, nie z Asów)
TIE Fighter (pojedynczy z dodatku, nie z podstawki)

Warto:
Slave 1
Phantom

Reszta statków też daje radę ale to co masz tu wymienione najlepiej uzupełni twoją eskadrę i nauczą Cię dobrze manewrować. Jak się z tym ograsz to sam będziesz wiedział co jeszcze potrzebujesz dokupić.

Teokrata
[Usunięty]

Quebrandt napisał/a:
Hej, jestem zupełnie nowy i mam pytanie.
Udało mi się nabyć korzystnie zestaw podstawowy wraz z asami imperium.
Co w pierwszej kolejności powinienem dokupić by jako tako zacząć grać? Chciałbym się skupić na Imperium właśnie.
Pozdrawiam

IMHO standard dla Imperium to: 1x TIE fighter, 1x TIE Interceptor (dla pilotow, jak gdzies dostaniesz), 1x Slave I (bardziej wytrzymaly i z wieloma kartami ulepszen).

do tego cos z czwartej fali czyli phantom albo defender w zaleznosci jaki styl grania preferujesz (ja preferuje glass cannon czyli phantoma, ale ostanio slabo mi sie sprawdza na turniejach, latwo mozna byc 40 punktow w plecy, Defender bezpieczniejszy a z HLC ma 4/3/3/3). jesli wolisz poswiecic manewrowosc lub ilosc dla wytrzymalosci to masz 3 statki w opcji: kolejny slave I (ktory dodatkowo bedzie latal w scumach), lambda albo decimator. z tych trzech polecalbym wahadlowiec, bo mozna go zbudowac na wiele roznych sposobow a 3 kostki ataku i 10 wytrzymalosci za 21 punktow to na prawde promocja ;-)

Kosmiczny pirat
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Gru, 2014   

Witajcie.

Planuję rozpoczęcie zabawy w kosmiczne starcia pilotów X-winga na rodzinnym stole. Jako przykładny ojciec dwójki maluchów jestem zobowiązany do zakupu statków dla dwóch stron konfliktu ;) Floty mają służyć do domowego grania rodziców z dzieciakami. Przyświeca nam myśl, że musi być różnorodnie i najlepiej byłoby aby statki się nie powtarzały. Chcielibyśmy grać do 6 figurek na stronę. Przy czym w tych sześciu figurkach musi być wliczony 1 X-wing i 1 Tie Fighter z podstawki oraz Tie Advanced, bo bez Vadera nie ma Gwiezdnych Wojen :) W późniejszym czasie, jak będę znowu dostępne, to będziemy chcieli zakupić Sokoła i Slavea. Na dzisiaj prośba do Was taka abyście pomogli w doborze kolejnych statków dla rebeliantów i dla Imperium. Myślałem aby do podstawki dorzucić zestawy Asów, co ułatwiłoby temat ale w przypadku strony Imperium w zestawie są dwa Intercepory, co trochę kłóci się ze strategią "różnorodności".

Mareczq
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Gru, 2014   

Wybór jest na tyle duży, że naprawdę masz w czym wybierać do gry domowej ;)

Jeśli lubicie Vadera, to kup Prom Lambada - bo tam masz Vadera jako załoganta, i jest mocno grywalny z promem ;)

Warto też pomyśleć o nowych dużych statkach, YT-2400 i VT-49. YT-2400 to mój teraz ulubieniec, naprawdę strzelanie 360 z siłą 4 robi swoje;) VT-49 to statek, który ma największą żywotność w grze (12 kadłuba + 4 tarcze).

Dla Rebelii pomyślał bym o B-Wingu, to mała latająca forteca - bardzo przyjemny statek, przede wszystkim jeden z najlepszych statków cena/jakość ;) W Imperium masz już sławetnego Phantoma, który jest trudny w "graniu", ale dobrze prowadzony potrafi zrobić naprawdę niezły szum. Jednak moim ulubieniem w Imperium jest Tie Defender, statek który ma bardzo mocne statystyki, może nosić ciężkie działo i na razie jako jedyny w grze ma biały nawrót , dzięki czemu troszkę bardziej wybacza złe prowadzenie;)

Jednak wybór jest tak duży, że raczej kupcie to z rodzinką co wam się podoba. Klimat w tej grze jest bardzo ważny, a każdym statkiem można dobrze latać ;)

Kosmiczny pirat
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Gru, 2014   

Dziękuję za propozycje statków.

Faktycznie, wybór jest duży, ale szczegółów i zależności też niemało. Niby nie mają one takiego znaczenia do grania domowego ale weź wytłumacz małżonce po ewentualnej porażce, że miała równorzędną flotę do Twojej :)

Tą Lambdą i Vaderem na pokładzie, to mnie zaskoczyłeś. W ogóle nie myślałem o tym statku. Wydaje się być taki ociężały i pasywny. Tie Defender jest już pewniakiem do zakupu od razu z podstawką. Teraz jeszcze decyzja, co do statku dla rebeliantów. Faktycznie zastanawiam się pomiędzy E-wingiem (który jest proponowany w innym temacie), a właśnie B-wingiem. "Be" jest dla nas ciekawszy, a przynajmniej dla oka :razz: Chodzi jednak o to aby kolejne zakupy pozwoliły na zbalansowaną rozgrywkę przy użyciu wszystkich posiadanych statków.

Odpowiedz do tematu