|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
|
Klątwa 1 karty z kropkami - kilka wyjasnień ogólnych |
| Autor |
Wiadomość |
duchU [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 04 Mar, 2010
|
|
|
| Pewnie wina FFG, które ma graczy tam gdzie słońce nie dochodzi, skoro pozwala na takie wałki. Nie chce im się nawet poprawiać błędów przy dodrukach, więc sami wyciągnijcie sobie odpowiednie wnioski. Ja nie rozumiem jak można uprawiać takie partactwo. |
|
|
|
 |
Sewhoe [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 Re: Klątwa 1 karty z kropkami - kilka wyjasnień ogólnych
|
|
|
| D.W. napisał/a: |
2. Klątwa Czarnego Faraona – 1 karta gdzie zamiast polskich znaków są czarne kropki. Nie mam pojęcia jak to się stało. Gdyby tak wyglądały wszystkie karty mniej bym się zdziwił niż to, że jest taka pojedyncza. To prawdziwa Klątwa.
Sprawa tej nieszczęsnej karty. Musze prosić o wyrozumiałość i potraktowanie tego nie wiem jako dziwnej ciekawostki. To jest tylko jedna karta. Potraktujcie to jako przejaw klątwy. Nie powoduje także, że rozgrywka jest niemożliwa i można się do tego przyzwyczaić. |
Pikanterii dodaje fakt, że owa karta jest pokazana w instrukcji do faraona i tam wszystkie polskie znaki są poprawne |
|
|
|
 |
Nemomon [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 Re: Klątwa 1 karty z kropkami - kilka wyjasnień ogólnych
|
|
|
| Sewhoe napisał/a: | | D.W. napisał/a: |
2. Klątwa Czarnego Faraona – 1 karta gdzie zamiast polskich znaków są czarne kropki. Nie mam pojęcia jak to się stało. Gdyby tak wyglądały wszystkie karty mniej bym się zdziwił niż to, że jest taka pojedyncza. To prawdziwa Klątwa.
Sprawa tej nieszczęsnej karty. Musze prosić o wyrozumiałość i potraktowanie tego nie wiem jako dziwnej ciekawostki. To jest tylko jedna karta. Potraktujcie to jako przejaw klątwy. Nie powoduje także, że rozgrywka jest niemożliwa i można się do tego przyzwyczaić. |
Pikanterii dodaje fakt, że owa karta jest pokazana w instrukcji do faraona i tam wszystkie polskie znaki są poprawne |
Bo ta grafika została dodana tam jeszcze w Polsce przez nas. |
|
|
|
 |
Bryndzollo [Usunięty]
|
|
|
|
| Drukarnia, nawet chińska, drukuje to, co dostaje od Wydawnictwa. Błąd korekty jest ewidentny. W biznesie liczy się profesjonalizm, przeprosiny na niewiele tu się zdają. Zapłaciliśmy, a w zamian mamy gniota. |
|
|
|
 |
Nemomon [Usunięty]
|
|
|
|
| Bryndzollo napisał/a: | | Drukarnia, nawet chińska, drukuje to, co dostaje od Wydawnictwa. Błąd korekty jest ewidentny. W biznesie liczy się profesjonalizm, przeprosiny na niewiele tu się zdają. Zapłaciliśmy, a w zamian mamy gniota. |
Zacznij inwestować w o wiele większe amerykańskie błędy, skoro nadmiar jednej literki nazywasz gniotem. Tam będziesz miał więcej błędów, ale przecież nie będziesz miał możliwości zjechania FFG, chyba że na ich forum, które przez projektantów gier nie jest odwiedzane wcale. Wtedy "wypłaczesz" się innym FFG użytkownikom, ale w przeciwieństwie do Galakty, to tam nawet pies z kulawą nogą pochodzącą od FFG nie powie Ci ani jednego wyrazu "przepraszam". Prędzej "spier****j" Oczywiście, o ile już się pojawią na forum i przeczytają Twoją wiadomość |
|
|
|
 |
Bryndzollo [Usunięty]
|
|
|
|
| Naprawdę wierzysz w to co piszesz, czy tylko piszesz by bronić za wszelką cenę? |
|
|
|
 |
Valdigda [Usunięty]
|
|
|
|
Dwie / Trzy rzeczy,
1. DW, mam nadzieje że wyjaśnisz sprawę z FFG (bo jak rozumiem wy podsyłacie im a oni Chińczykom). Zapewne jakiś Anglik dostał materiał z warstwami nacisnął go do edycji a że nie miał polskiego fonta to mu PL-ki wywaliło na kropki. W sumie też takie coś sie zdarzało z dodatkami autorskimi do MiM jak były zapisywane w PDFach warstwowych ale to miało miejsce 6 lat temu, teraz FFG powinno podesłać wam x kart żebyście mogli je rozesłać do kupców - przynajmiej tych który zgłosili reklamacje. Osobiście mimo że owszem można z tym grać mam nadzieje że sie tak stanie.
2. DW, Rozumiem że dodatki od FFG niemożna drukować na naszym rodzimym rynku? takie w/w reklamacje były by szybciej rozpatrywane, a dodatek typu KCF można chyba spokojnie by były u nas druknąć bo niema żadnych wykwintnych figurek, monet itp itd?
3. duchU, Niestety mylisz się, ilość osób sprawdzających nie wpływa na jakość dodatku, przynajmniej nie pozytywnie. Galakta taki test zrobiła przy Talisman: Reaper, gdzie udostępniła dodatek 6 osobom które poleciłem (+ 1 korektor Galakty) z tych osób (fanów gry) aktywnie w korekcie uczestniczyły dwie. Więc niema co pisać żeby udostępnić innym dodatek do sprawdzenia. Obecne z tego co wiem to Korektą dodatków / gier zajmują się osoby które dobrze dogadują się na temat jak ma to wyglądać. Ogólnie 1 angielskie zdanie z reguły można przetłumaczyć na 2-3 sposoby - oczywiście zależy od skomplikowania i użytych słów. Czyli tłumaczenie mogło by sie przeciągać w wieczność. Jakość dodatków (Różnice masz pomiędzy Podstawką a Faraonem) jest widoczna odrazu i nie uważam aby faraon wymagał kolejnej osoby, przy jego sprawdzaniu. A przy podstawce, na pewno korektorzy wezmą pod uwagę posty pojawiające się na forum.
ps.
4. Bryndzollo, już chłopie naprawdę przesadzasz....
To tyle z mojej strony
Pozdrawiam V. |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
|
|
|
| Bryndzollo, o jakim e-widentym błędzie korekty piszesz? |
|
|
|
 |
Bryndzollo [Usunięty]
|
|
|
|
| O tej karcie z kropkami. Też mam taką i co mam z nią zrobić??? Przecież, po wydrukowaniu też powinna być kontrola poprawności, jakości, itd. |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
|
|
|
Chińczycy mają kilkanaście tysięcy znaków w swoim alfabecie, więc te kropki mogli uznać, jako jeden z polskich znaków
Fatum na pewno wisi nad tą grą. Zwróćcie uwagę na jaką kartę się rzuciło. Coincidence...?
Około 46 tysięcy znaków, a około 6 tysięcy znaków musisz znać, aby normalnie w potocznym języku się dogadać. W Japonii trochę łatwiej, niby tamtejsze jouyou kanji, to tylko 1945 znaków + 2x48 znaków kany, ale oni z kolei mają inny problem.. //Nemo |
|
|
|
 |
D.W.
Galakta

|
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010
|
|
|
Valdigda
Niestety nie ma takiej możliwości abyśmy to drukowali w Polsce. Nawet nie wiem czy cenowo byłoby to atrakcyjniejsze. To po pierwsze. Po drugie mogłyby się pojawić problemy ze zdobyciem takiego samego materiału na karty. Na pewno byłaby wyczuwalna różnica. Chińczycy używają papierów u nich stosowanych. Jak i drobne parametry. W każdym razie jest prawie pewne, że byłaby różnica. Po trzecie i najważniejsze poza nielicznymi wyjątkami, które kiedyś wywalczyliśmy, FFG nie stosuje takich praktyk.
Co do tej nieszczęsnej karty to zgłosiliśmy problem. Jak się wyjaśnia pewne sprawy to Was poinformuję. |
|
|
|
 |
Sh' EGzor [Usunięty]
|
|
|
|
Po za tą nieszczesną zakropkowaną kartą i literówkami ,błędów nie znalazłem. Zauważcie że nie ma już - Posterunku Polucji Library na kartach lokacji , Others na kartach Mitów i innych temu podobnych nie przetłumaczeń z ichniego na nasze. |
|
|
|
 |
szutek [Usunięty]
|
|
|
|
U nas zawsze jest polewa z "Fail" |
|
|
|
 |
Valdigda [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 22 Mar, 2010
|
|
|
| D.W. napisał/a: | | Co do tej nieszczęsnej karty to zgłosiliśmy problem. Jak się wyjaśnia pewne sprawy to Was poinformuję. |
Minęły 2 Tygodnie jakieś wiadomości od FFG? |
|
|
|
 |
Valdigda [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 14 Kwi, 2010
|
|
|
Szczerze... zaczynam podzielać zażenowanie ludzi.
tak dla informacji:
1. dodatek mocno opóźniony
2. błędna karta - reklamacja zgłoszona do wydawcy 3 MARCA 2010
3. 2 tygodnie później napisałem dopytujący post - zostałem olany 22 MARCA 2010
4. kolejne 2,5 tygodnia później wysłałem kolejnego PM - zostałem olany 8 KWIETNIA 2010
5. Kolejny tydzień później napisałem tego posta - zostanę olany 14 KWIETNIA 2010
KURDE LUDZIE WIĘCEJ KOMUNIKACJI Z KLIENTAMI !!! |
|
|
|
 |
|
|
|