galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gra o Tron PBF #9.2 - Starcie Królów 2 - Pole Gry
Autor Wiadomość
Beez
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Mar, 2013   

polecam 8 strone instrukcji CoK
"wszystkie obszary osiagalne za pomoca transportu morskiego okreslane sa jako przylegajace "
nawet przyklad jest pokazany jak Baratheon zgarnia z Dragonstone jednostki na King's Landing :)

reszka
[Usunięty]

beez ma rację moim zdaniem co do FM. Co do planu, to nie analizowałem, ale brak marszu Baratheona odbijającego morze faktycznie mógł grę zakończyć.

Medyk
[Usunięty]

Bitwa w Riverrun:

Agresor: Greyjoy
Marsz -1 z Greywater: 1 Piechur;
Karta: Balon Greyjoy (5) - 1 x Miecz
Greyjoy używa OSTRZA z Valarynskiej Stali
Przewaga w Lennikach.

Siła: 6

Obrońca: Lannister
Jednostki: 1 Rycerz;
Karta: 3. The Hound (4) – 1 x Miecz

Siła: 6

Greyjoy używa Ostrza z Valarynskiej Stali i wygrywa. Rycerz Lannistera ginie od ikony Miecza.

Medyk
[Usunięty]

No cóż wydaję się, że Beez ma rację i zwycięstwo w kieszeni.
Zdawało mi się, że puste Starfall to wystarczające zabezpieczenie przed zakończeniem rozgrywki...

Sardo
[Usunięty]

A to tak działa? To sorry panowie, ale myślałem, że nie można ściągnąć przez transport morski. Niedokładna znajomość wszystkich zasad mnie zmyliła.

Gog
[Usunięty]

na 100% w II edycji tak nie ma bo to niedorzeczne :x w takim razie wybacz Beez zwracam honor :D jebać 1 edycje debilna na maxa 6 zamków i teraz to ;x Zresztą po co miałem czytac instrukcje skoro zmiany były w 1 poście podobno :D ?:x Czy to niby też działa ze wsparciem można kogos przez morze wspierać czy tylko to działa do tego wymuszonego marszu z ciekawości pytam :>

Medyk
[Usunięty]

Cytat:
>1xWymuszony Marsz [Marsz] – Pozwala zgrupować jednostki na regionie zawierającym rozkaz z regionów sąsiednich. Trzeba zmieścić się w Zaopatrzeniu.

Faktycznie nie jest to jednoznacznie określone przeze mnie. Faktem jest, że ten rozkaz działa jak Marsz, ale odwrotnie, czyli z wielu regionów jednostki mogą zgrupować się w jednym, więc transport morski wchodzi w grę. Dzięki temu jest to bardzo silny, mobilny rozkaz na co trzeba zwracać uwagę i co pozwala bardziej pokombinować, bo drastycznie przerzuca jednostki w 1 partii.

Co do 6 Zamków to nie uważam tego za błąd gry. Wymaga to większej czujności i tyle. Jakby zasady były jasne to pogralibyśmy jeszcze kilka rund, ale nie wyszło.

Ja ze swojej strony dziękuję za grę. Mam nadzieję, że jako GM nie wyszło najgorzej. Na chwile obecną stwierdzam, że starczy już gry w I edycję-przynajmniej na forum, bo nie za bardzo się przyjęła :razz:

Czy wszyscy zgadzają się z wygraną Beeza - Martella i z zakończeniem gry?

Gog
[Usunięty]

ja bym zagrał tylko dodał dzikich i zagrał do 7 zamków byłoby ciekawiej wg mnie nie wiem co na to reszta:)

reszka
[Usunięty]

Dzięki Medyku.

Gratulacje Martellu. Strasznie żałuję, bo byłem bardzo ciekawy, co wyniknie na mojej linii grey - Lannister, a tak nigdy się nie dowiem.

Sardo
[Usunięty]

Gratulacje dla Martella.
I jeszcze raz przepraszam pozostałych, ale widzę, że rozumieją mnie.
Byłem gotów zająć Starfall gdyby tylko Martell był w stanie wygrać, ale byłem w 100% pewien, że to jeszcze nie nastąpi. Chciałem po prostu zachować sojusz jak najdłużej ;)

A do Medyka, fajna odmiana ta I edycja z tym dodatkiem. Prowadzone w miarę ok. Przydałby się post jakiś na bieżąco, że mapa zaktualizowana czy są wydarzenia, bo nie patrzy się ciągle na wiadomości w 1 poście (jak nie ma że nieprzeczytane coś). A poza tym zadowolony jestem ;) Chętnie bym zagrał jeszcze raz :)

Co do tej sytuacji to w instrukcji spolszczonej są fajnie opisane te rozkazy i jest wspomniane o transporcie morskim, więc następnym razem można wrzucić te opisy :)
Ostatnio zmieniony przez Sardo Pon 04 Mar, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Beez
[Usunięty]

bawi mnie to, że moje niedoświadczenie w GoT-a spowodowało moją wygraną.
Jako, że była to moja nr 4(jakakolwiek) przeczytałem obie instrukcje od deski do deski, a nie tylko 1 strone tego tematu (jakbym zapewne zrobil majac wiekszy staz)
Czuje sie troche glupio i z nikła satysfakcja

"na 100% w II edycji tak nie ma bo to niedorzeczne w takim razie wybacz Beez zwracam honor"
1- jakby mialo tak byc w 2 edycji skoro nie ma tam wymuszonego marszu : o
2- spoko nie chowam urazy - lubie nasze droczenie sie :twisted:

Co do prowadzenia gry - w sumie to była moja 1 gra przez forum wiec ciezko cokolwiek powiedziec ale poza tym drobnym błedem w 1 poscie to nie mam zadnych zastrzezen:)
Częste uaktualnienie, brak błędow na mapie, łatwa komunikacja - Wielkie dzieki za prowadzenie i mam nadzieje ze poprowadzisz jeszcze jakas gre, jeżeli tak to pisze sie od razu.
Jak cos mi jeszcze przyjdzie do glowy to napisze

Gog
[Usunięty]

halo zasada to zasada zreszta spytalem bo brzmi to troche jakby mozna bylo przez morze sie wspierac :X

Medyk
[Usunięty]

Gogu: Beez zapewne jeszcze do końca nie przyzwyczaił się do Twojego "ciętego języka" :wink:

Zdziwiłem się, że jesteście chętni na podobną partię. Może w takim układzie stworzyłbym własną "hybrydę" I i II edycji. Znaleźli by się chętni na taką partię?

Sardo
[Usunięty]

Licz mnie ;)

Beez
[Usunięty]

ja chetny :) Dorzucilbym karty dzikich :) i w sumie tyle;p

Odpowiedz do tematu