galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania i odpowiedzi dotyczące zasad
Autor Wiadomość
Tristan
[Usunięty]

Wysłany: Sob 06 Cze, 2009   

szutek napisał/a:
W sumie kolega nie powiedział dokładnie co miał na myśli, więc miałem prawo zinterpretować to tak, że ruszamy się tylko w jedną stronę. Porpozycja wyboru kierunku przed rzutem nie wydaje się taka głupia, lecz mnie zadowala obecny system i nie mam zamiaru nic zmieniać.

Dlatego też nie mów mi, że to moje rozumowanie jest błędne, gdyż jest tak samo prawidłowe jak Twoje, a co za tym idzie system, który opisałem nie odbiega od zaprezentowanego...

A co do tego, że nie masz zamiaru nic zmieniać - nikt Ci nie każe, ja tylko zaapelowałem, żeby nie krytykować czegoś czego się nie zna.

Z mojej strony tyle w tym temacie ;)

aro_kal
[Usunięty]

Wysłany: Pon 27 Lip, 2009   

Co zrobić gdy wyciągnie się kartę "zbójcy" stojąc na oazie? Ja uważam, że rozpatrujemy wszystkie wyciągnięte karty (poza zbójcami jeszcze jedną) i jeśli uda nam się przetrwać to bierzemy z powrotem dopiero co odłożone złoto.

Jest to sytuacja, która faktycznie mi się zdarzyła. Czy MiM nie przestanie mnie zaskakiwać?

Kufir
[Usunięty]

Kartę Zbójców rozpatrujesz normalnie, jednak NIE możesz wziąć swojego złota pozostawionego na obszarze Oazy w wyniku spotkania ze Zbójcami gdyż Twoja tura się skończyła. Będziesz mógł wziąć złoto w momencie gdy ponownie będziesz badać ten obszar.

Nemomon
[Usunięty]

Hmm, tu niestety Kufir lekko się mylisz. W starym MiM Twoja interpretacja by przeszła, gdyż jest logiczna, jednakże w nowej edycji na końcu instrukcji mamy taką tabelkę (którą nota bene nienawidzę i raz już kiedyś proponowałem, czy by przypadkiem nie napisać do Goodenougha oraz GW, że ta ich tabelka jest całkowicie wyssana z palca i pozbawiona sensu) postępowania, wedle której najpierw badamy karty Zdarzenie/Nieznajomy (i z ich instrukcji kładziemy złoto i/lub Przedmioty na obszar), następnie przechodzimy do badania obszaru, czyli do zabrania znajdujących się tam Przedmiotów i/lub złota, które krok wcześniej pozostawiliśmy. Więc, póki nie ma oficjalnego FAQa, aro_kal grałeś zgodnie z literą instrukcji.

Kufir
[Usunięty]

Hmmm, faktycznie dziś po raz pierwszy dokładnie prześledziłem tą tabelkę.
Nowi gracze którzy nie mieli styczności z MIM pewnie będą się do niej stosować. Dla mnie są ta zmiany na -, dlatego nie będę zmieniać starych nawyków.

Kufir
[Usunięty]

Wysłany: Pon 03 Sie, 2009   

Sytuacja z wczorajszej gry. Niby banalna ale kilku graczy miało wątpliwości co do mojej interpretacji.

Driud posiada Świętą Lance i staje na cmentarzu. Odrzuca Lance na planszę, zmienia charakter na zły i regeneruje Los.
Za dwie tury ponownie trafia na Cmentarz, zmienia charakter na Dobry (aby mógł wziąć Lance) po czym traci punkt życia na Cmentarzu.

Jak wy interpretowalibyście taką sytuację ?

Nemomon
[Usunięty]

Interpretacja jest dobra, aczkolwiek kolejność zła. Najpierw bada on obszar, czyli więc traci Życie, następnie bada karty Przedmiotów i je zabiera. Zresztą miałby dwie opcje by nie tracić Życia na Cmentarzu, a wziąć Przedmiot.

Pierwsza, to oczywiście zamienić Charakter na Neutralny.

Drugi bardziej skomplikowany. Posiada on charakter Zły wchodząc na Cmentarz, normalnie bada ten obszar i regeneruje Los. Następnie w fazie Zabierz Przedmioty zmienia Charakter na Dobry i zabiera Lancę. Oczywiście ta druga interpretacja opiera się na fazowości tury gracza. Jest ona oczywiście sprzeczna z zasadami gry (gdyż spotkanie, to również badanie Przedmiotów), ale jest z kolei prawidłowa, jeżeli przyjrzymy się strukturze tury (gdyż tam spotkanie, to badanie kart 1-4 oraz 6, na karty 5 jest oddzielna faza). Taki mały paradox w zasadach (zresztą nie pierwszy ;) ).

Kufir
[Usunięty]

Struktura Tury (czyli drzewko w instrukcji) jest kiepsko rozrysowane. Dla nowych graczy jest OK ale starzy wyjadacze znajdą dużo uchybień.

Nemomon
[Usunięty]

Przykład powyżej jak ładnie można zinterpretować to drzewko na własną korzyść :)

Nemomon
[Usunięty]

Wysłany: Wto 15 Wrz, 2009   

Jako, że pojawił się Żniwiarz, chciałbym przypomnieć, iż ten temat dotyczy zasad kart &c. Pierwsza interpretacja, tym razem Konia:

Nemo napisał/a:
Co do Konia, to tak - rozpoczynasz swoją turę. Przed wykonaniem ruchu decydujesz, czy poruszasz się normalnie, czy modyfikujesz swoją turę ruchu. Jeżeli zdecydowałeś się modyfikować, to decydujesz z jakiej jednej opcji skorzystasz. Czyli wtedy możesz zdecydować, że używasz konia - następnie rzucasz dwiema kośćmi za ruch. Pamiętaj, iż Żniwiarz porusza się jedynie wtedy, gdy podczas normalnego, nie modyfikowanego w żaden sposób ruchu wypadło 1 oczko.

Smiehó
[Usunięty]

Wysłany: Pią 25 Wrz, 2009   

Mam pytanie odnośnie jednej z nowej postaci ze Żniwiarza - Kupca. Jak rozpatrujecie jego umiejętność handlu z innymi poszukiwaczami?
Po przeczytaniu jego karty doszedłem do wniosku, że:
1. może on wybrać dowolny przedmiot innego poszukiwacza a następnie zamienić go na dowolny przedmiot, który sam posiada.
2. jeśli może zamienić dowolny przedmiot, to może też dać przedmiot, którego drugi poszukiwacz używać nie może (np Świętą Lancę oddać złemu poszukiwaczowi)

Jak Wy to widzicie?

Nemomon
[Usunięty]

1. Zgadza się. Bierze jakikolwiek przedmiot jaki chce i daje jakikolwiek inny, jaki chce. przeciwnik nic nie ma do gadania, tak samo jak nie ma do gadania, gdy jest okradany przez Złodzieja. Handel jest słabszą wersją Kradzieży.

2. Nie. Jeżeli Poszukiwacz nie może posiadać jakiegoś Przedmiotu z powodu swego Charakteru, to nie może go posiadać. Dlatego też nie możesz przehandlować mu Przedmiot, którego nie może posiadać. Musisz handlować tylko takimi Przedmiotami, które mogą posiadać obie strony.

Smiehó
[Usunięty]

Nemomon napisał/a:
Handel jest słabszą wersją Kradzieży.

Ciekawe spostrzeżenie ;)

Na szczęście posiadanie nie jest jednoznaczne z używaniem, więc i tak można zaszkodzić np Kapłanowi oddając mu hełm.

Nemomon
[Usunięty]

Zgadza się. Kapłanowi możesz przehandlować Hełm, gdyż może go normalnie posiadać, acz nie może używać. Ale temu samemu Kapłanowi nie możesz "sprzedać" Runicznego Miecza, gdyż (przynajmniej początkowy) Charakter mu nie pozwala na jego trzymanie.

Gieferg
[Usunięty]

Kufir napisał/a:
Kartę Zbójców rozpatrujesz normalnie, jednak NIE możesz wziąć swojego złota pozostawionego na obszarze Oazy w wyniku spotkania ze Zbójcami gdyż Twoja tura się skończyła. Będziesz mógł wziąć złoto w momencie gdy ponownie będziesz badać ten obszar.

Od kiedy to tura się kończy po rozpatrzeniu Zdarzeń (1) ?
Jak dla mnie można spokojnie zabrać, choć sam już nie mam tego problemu bo grając z kartami Pustyni (stara edycja) nie mam takiej opcji by wyciągnąć zbójców w Oazie.

Cytat:
Mam takie pytanie które może wydawać się śmieszne ale nie uważacie ,że możliwość wyboru ruchu postacią w lewą albo w prawą stronę na planszy po żucie kostki eliminuje wszystkie zagrożenia

Nie. Za to wybór kierunku przed rzutem sprawia, że ta i tak zbyt losowa gra staje się jeszcze bardziej losowa.

Odpowiedz do tematu