|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
|
PBF #38 - Best Friends Forever |
| Autor |
Wiadomość |
Mieciu [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 20 Sty, 2014
|
|
|
| zostawiam na górze ,ale to moze nie mieć znaczenia ,ta runda może być ostatnia |
|
|
|
 |
Pszyna [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014
|
|
|
to miało akurat znaczenie twoje przewinięcie się do mojego najbliższego marszu mogło wam uratować grę na 1 turę.
Więc kończmy już tą grę - zostało 5 marszów do końca |
|
|
|
 |
Martin [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014
|
|
|
| Kolej na Lannistera |
|
|
|
 |
figol [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 22 Sty, 2014
|
|
|
2 piechurów na harrenhal, licze na wsparcie Baratheona
z dowódcą poczekam |
|
|
|
 |
Pszyna [Usunięty]
|
|
|
|
Stannis nie widzi potrzeby wspierania osób, które i tak po tej turze marszy wylądują na stosie...
EDIT: Ok jednak mnie czymś zaskoczyliście |
| Ostatnio zmieniony przez Pszyna Sro 22 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mieciu [Usunięty]
|
|
|
|
| nie wspieram się ,niech już Lannister rozwali mi tą machinę |
|
|
|
 |
figol [Usunięty]
|
|
|
|
| jest dowódca na PW |
|
|
|
 |
Mieciu [Usunięty]
|
|
|
|
i tak już jest po grze
dowodzi theon greyjoy |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
| po grze jest już od 2 tury. Niestety po wstępnym entuzjazmie oświadczam, że w scenariuszy granie w tajne sojusz jest bez sensu. Zawsze trafi się drużyna która jest o wiele silniejsza od pozostałych i jeśli się o tym nie wie to wychodzi jak załączono powyżej |
|
|
|
 |
Rewolta [Usunięty]
|
|
|
|
| Pomysł do końca nie jest zły, zawsze można wprowadzić rozlosowanie sojuszy po rundzie np 5 w tedy grałoby sie może ciekawiej :d |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
| może, ale to ze na starcie są już tajne sojusze powoduje, że 1 sojusz będzie bardzo do przodu w stosunku do innych :/ |
|
|
|
 |
figol [Usunięty]
|
|
|
|
u mnie jaime
co do gier z sojuszami można kiedyś przetestować taki warunki zwycięstwa: po ostatniej turze z sojuszu który ma najwięcej punktów wybierany jest ród który ma najwięcej punktów |
|
|
|
 |
Martin [Usunięty]
|
|
|
|
Bitwa o Harrenhal
Atakuje: Lannister
Marsz: +1
Jednostki: piechur x 2
Wsparcie: -
Dowódca: Ser Jaime Lannister [2] [miecz]
Łączna siła: 5
Broni: Greyjoy
Obrona: +1
Jednostki: machina x 1
Wsparcie: -
Dowódca: Theon Greyjoy [2] Jeśli bronisz obszaru, na którym znajduje się Twierdza lub Zamek, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.
Łączna siła: 4
Przewaga na torze lenników
Wygrywa Lannister. Greyjoy przegrywa, machina zostaje zniszczona. |
|
|
|
 |
Martin [Usunięty]
|
|
|
|
A teraz odrobina komentarza:
Faktycznie, przyznaję, że nie jest to zbalansowany scenariusz gry. Ale jak pisałem na początku, to był eksperyment. Wybrałem sojusze całkiem losowo, bo zależało mi na tym elemencie niewiedzy. Wydawało mi się, że znane od początku sojusze nie byłyby w żaden sposób zbalansowane, niezależnie od tego jakie byłyby pary, więc sądziłem że może taki losowy wybór będzie ciekawszy. Liczyłem na to, że przez kilka rund nie będzie wiadomo kto z kim gra, ale najwidoczniej taka strategia ukrywania się po prostu nie jest optymalna W każdym razie sprawiło to, że pierwsza tura była inna od standardowej po lewej stronie mapy i to już chyba ustawiło grę. Poza tym wydaje mi się, że kluczowa jest tutaj kwestia swobodnego zbierania żetonów bez zagrożenia ze strony sojusznika. Wniosek - dużo bardziej opłaca się graniczyć z sojusznikiem niż mieć między sobą potencjalnie łatwą zdobycz w postaci innego gracza.
Oczywiście nadal nie mówię, kto gra z kim Ale macie swoje domysły i zgadzam się z Wami, że gra jest już blisko rozstrzygnięcia (choć Tyrell mógłby jeszcze zamieszać na południu). Ale wiem, jak słabo się gra, kiedy wiadomo już, że nie ma się szansy na wygranie, więc możecie się wypowiedzieć, czy chcecie kontynuować tę grę, czy uznać zwycięstwo... wiadomej pary ;p Jeśli skończymy grę i będziecie mieli na to ochotę, to bardzo chętnie poprowadzę nową grę, tym razem standardową (albo jeszcze lepiej DwD, z którym nie miałem dotychczas do czynienia, a chciałbym mieć), w której grający tutaj mieliby pierwszeństwo. |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
mi to pasi. DwD jest bardzo fajne |
|