|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
PBF 96 |
Autor |
Wiadomość |
Czarny Jaszczur [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 17 Lip, 2015
|
|
|
Skoro Germanus zostawia marsz z Karholdu tak jak był i zna tego konsekwencje to:
Moat Cailin M+1: Footman, Knight, Knight, SE to Winterfell
Atakuje Lyn Corbay [2], Lannister ma pewnie "Zatrzymać Burzę" a ja bardzo chętnie zagram "Ucztę" na warunkach prowadzącego, tylko losowane rody |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 17 Lip, 2015
|
|
|
[1] Ser Rodrik Cassel: 2 Fortyfikacje
Karhold |
|
|
|
 |
guzu [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 18 Lip, 2015
|
|
|
Kingswood broni [0] Patchface: Po bitwie możesz przejrzeć karty na ręce przeciwnika i odrzucić z nich jedną wybraną kartę. |
|
|
|
 |
ZMar [Usunięty]
|
|
|
|
guzu napisał/a: | Kingswood broni [0] Patchface: Po bitwie możesz przejrzeć karty na ręce przeciwnika i odrzucić z nich jedną wybraną kartę. |
Chyba Storm's End.
Pietruch napisał/a: | Rzucam Kevana(1). |
|
|
|
|
 |
Pietruch [Usunięty]
|
|
|
|
guzu napisał/a: | Kingswood broni [0] Patchface: Po bitwie możesz przejrzeć karty na ręce przeciwnika i odrzucić z nich jedną wybraną kartę. |
Zakładam, że lord Baratheon usunie z mojej ręki Tywina (4).
Mapka po rozegraniu bitew o Winterfell i Storms End wygląda tak.
Co do punktów za cele główne:
Arryn - +1 VP
Baratheon - +0 VP
Lannister - +1 VP
Stark - +0 VP
Cele poboczne:
Arryn - ???
Baratheon - ???
Lannister - +1 VP (realizuję jedną z poniższych misji)
Stark - ???
(1/1/1/1) Naval Superiority: Have more Ship units on the board than each other House.
(1/0/1/3) Stop the Storm: Control Storm's End. |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
a ja się piszę na kolejną rozgrywkę, ale Baratheonem |
|
|
|
 |
Czarny Jaszczur [Usunięty]
|
|
|
|
Spełniam tylko rodowy
Zaczekam na podsumowanie rozgrywki, po której to wykrzesam kilka zdań podziękowania i również chętnie zagram w obecnym składzie kolejną Ucztę. Rody losowane |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
poproszę o wylosowanie dla mnie Baratheona |
|
|
|
 |
ZMar [Usunięty]
|
|
|
|
Ponieważ słabo wychodzi mi odstawianie szopek, wręczanie laurów i ogólne gratulacje streszczę wszystko w krótkim: Lord Pietruch Lannister skopał Wam dupy i zasiadł na tronie!
Od siebie napiszę tylko, że miło się z Wami prowadzi gry więc jak znajdę chwilkę to zaproszę Was na szybki numerek #97 na kolejną partyjkę.
Jeżeli chcecie, potrzebujecie zmian to piszcie. |
|
|
|
 |
Pietruch [Usunięty]
|
|
|
|
Grało się naprawdę bardzo fajnie i przyjemnie, towarzystwo bardzo rozsądne, uniknęliśmy zgrzytów i spin, a tempo było odpowiednie (przynajmniej dla mnie), zmieściliśmy się w trzech tygodniach
Co do samej partii - chyba każdemu z nas nie podeszły Karty Celów, ja od początku gry miałem na ręku:
(1/1/1/1) Naval Superiority: Have more Ship units on the board than each other House.
, które ciężko było zrealizować bo zarówno lord Stark jak i lord Baratheon zbudowali silną flotę. W dodatku moje 3 Statki w Blackwater Bay od początku gry spisywałem na straty, miałem bardzo dużo szczęścia, że udało mi się je obronić przed zakusami lorda Baratheona.
Mniej więcej w połowie gry wylosowałem:
(1/0/1/3) Stop the Storm: Control Storm's End.
Czyli miałem dwie karty Celów, które pchały mnie w kierunku lorda Baratheona, nie miałem zbyt dużego pola manewru w kwestii wyboru przeciwnika.
Lorda Arryna przepraszam za małą złośliwość z mojej strony, mam wrażenie że wybrałem odpowiedni moment na to żeby złamać nasz sojusz (podejrzewam, że dla lordów Starka i Baratheona szybko stało się jasne, że Arryn i ja na jakiś czas połączyliśmy siły). Tak czy siak do samego końca gry siedziałem jak na szpilach, zastanawiałem się co knujecie żeby nie dać mi wygrać No i ciągle czułem na karku oddech lorda Arryna, ciekaw jestem jakie karty Celów ostały mu się na ręce na koniec gry, byłem pewien że uda mu się którąś z misji pobocznych zrealizować.
Zmar - bardzo dziękuję za sprawne i przejrzyste prowadzenie gry, od samego początku do końca było wiadomo co się dzieje w grze.
W kwestii samego FFC - w dalszym ciągu uważam, że Lannister jest OP, stosunkowo łatwo może realizować karty Celów i utrzymywać KL.
W następnej gierce możemy spróbować zagrać z ToB |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
ja jestem za tym aby nic nie zmieniać w zasadach. Ta sama ekipa, tylko każdy ma inny ród. Jestem ciekaw czy wyniki pokryją się z rodami, czy z graczami |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
ps. jak czytam mój tekst to brzmi on nie jednoznacznie, więc wyjaśnię, że jeśli chodzi o pokrywanie chodziło mi o zbieżność wyników a nie nic innego |
|
|
|
 |
ZMar [Usunięty]
|
|
|
|
Germanus napisał/a: | ps. jak czytam mój tekst to brzmi on nie jednoznacznie, więc wyjaśnię, że jeśli chodzi o pokrywanie chodziło mi o zbieżność wyników a nie nic innego |
Ja nadal jestem zdania, że masz chęć pokryć, któregoś z uczestników |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
czuję się zaproszony |
|
|
|
 |
Pietruch [Usunięty]
|
|
|
|
Germanus napisał/a: | ja jestem za tym aby nic nie zmieniać w zasadach. Ta sama ekipa, tylko każdy ma inny ród. Jestem ciekaw czy wyniki pokryją się z rodami, czy z graczami |
Zobaczymy Niedawno gralem ze znajomymi w FFC, wylosowalem Lannistera, moja dziewuszka od razu nastawila resztę na scenariusz "bash the Lannister" i rzeczywiście we trójkę zgnietli mnie tak ze pod koniec gry zostalo mi raptem kilka jednostek:) Wygral wtedy Baratheon.
Ogólnie mam wrażenie, ze w tym scenariuszu Arryn i Baratheon musze sie ugadać przeciwko Lannisterowi, a potem albo któryś z nich zdradzi drugiego albo Stark zdecyduje sie pomoc Lannisterowi i polacza sily zeby przycisnąć Arryna w kierunku Baratheona.
Tak czy siak, uważam ze scenariusz jest bardzo fajny, choc nie ukrywam ze moglibyśmy kiedys na próbę użyć kart rodów z dodatku DwD |
|
|
|
 |
|
|