galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2 edycja BALANSSSSSSSS
Autor Wiadomość
reszka
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Sty, 2014   

e tam, reszta rodów jest zrównoważona, są lepsze i gorsze, mniej i bardziej zależne od wydarzeń, sąsiedzi mogą w 80% wpłynąć i na rozgrywkę i na taktykę. Jedynie układ Lanni-Grey jest chory. Reszta jest naprawdę ok.

Choć i tak moim ulubionym wariantem na 2 ed,. staje się mapka Goga z jego wersji.

Germanus
[Usunięty]

Beez napisał/a:

Greyjoy=30%
Baratheon=30%
Martell=15%
Stark=15% - i to zawsze po błędach Bary/GJ
Lannister=5%
Tyrell=5%

Mniej więcej podobnie widzę te szanse

Rewolta
[Usunięty]

Jeśli ktoś będzie miał czas to chętnie zobaczę statyskiki z wszystkich PFB kto ile razy wygrał jeśli chodzi o 2 edycje :)

Dredzilla
[Usunięty]

Tyrell broni swoje morze przed martellem jesli nie pojdzie mobilka , atakiem na starfall i sciaga marsz ze statkow
Ale ofc przy zalozeniu ze nie bierze reach tylko np arbor, tak jak to zrobil gamaliel w 41

czarnylord23
[Usunięty]

@Rewolta

II edycja:
3 - Martell, Stark
2 - Greyjoy, Tyrell, Baratheon
1 -
0 - Lanister

Do tego grano jedną grę z kartami z TzS - wygrał ją Martell.

TzS:
2 - Martell, Baratheon
1 - Greyjoy, Stark
0 - Tyrell, Lannister

UdW:
3 - Lannister
2 -
1 -
0 - Stark, Arryn, Baratheon

SK:
1 - Martell, Baratheon, Stark
0 - Lannister, Tyrell, Greyjoy.

Pozostałe warianty nie były grane dostatecznie często, by mówić o statystykach, chociaż w WoP są rozgrywane 3 gry aktualnie. ;)

Mieciu
[Usunięty]

co oznacza to SK?
chodzi o 12-osobówkę?

Beez
[Usunięty]

SK to wersja z 1 edycji z dodatkiem starcie królów.

A Tyrell nie może zdjąć marszu ze statków bo Martell rusza 1 :)

Dredzilla
[Usunięty]

Jasne ze tak, myslalem tutaj o sytuacji ze martell gromadzi statki na jeden marsz jesli postawil cos w porcie , zapominajac o karcie tyrela :) Albo połozy marsz 0 na statkach, bo sie połasi o marsz +1 na sunspear zeby brac koniec burzy czy cos
Jest to jakas alternatywa

Martin
[Usunięty]

Niewątpliwie Tyrell ma gorszą początkową sytuację od Martella, ale już od 2 tury wszystko zależy od wydarzeń, więc nie bardzo jest tu co gdybać. Jeśli jednak ktoś ma ochotę, to szansa, że wypadnie przynajmniej jedno z wydarzeń: mobilka, starcie królów, wynosi 5/9 (i to licząc, że ani Bara ani Lanni nie wybiorą tych wydarzeń). A więc ponad połowa. Tyrell farmi korony na DM, z Highgarden zajmuje Oldtown (i ew. The Reach, to już można poddać pod dyskusję), a statkiem wypływa na szerokie wody, żeby w następnej turze położyć tam obronę. W 5/9 przypadkach jest wygrany i wtedy reszta zależy już głównie od jego umiejętności.

Gog
[Usunięty]

a co wy na jesli tyrell pierwszym ruchu pojdzie koniem na starfall i wywoła bitwe z martellem? co polozycie martellem >?:d

Martin
[Usunięty]

Nic, bo grając martellem będę na yronwood a nie na starfall. Ale to jest jak najbardziej dobry ruch Tyrella, który musi zdeycydować przeciwko komu się zwrócić: martellowi czy baratheonowi (atak na lannistera od początku się całkowicie nie opłaca, bo tylko pomaga greyjoyowi), a to już zależy od sojuszy itp.

Martellowi w przeciwieństwie do Tyrella raczej zależy na jak najdłuższym braku mobilki i clasha :) ale na to są mniejsze szanse

figol
[Usunięty]

Możesz rozwinąć pomysł dlaczego Yronwood, a nie Starfall?? Będziesz musiał zostawić żeton w Salt Shore. Zakadam, że mobilizujesz w Sunspear :grin:

Martin
[Usunięty]

Cóż, to wszystko zależy od ruchów Tyrella oraz od wydarzeń, ale moja argumentacja jest następująca:

- po pierwsze mobilizuję w Sunspear, a marsze mam na wodzie i na Salt Shore. W pierwszym marszu ruszam się na wodzie. JEŚLI Tyrell ruszy się z Highgarden, to mój piechur idzie na Starfall. Ale Tyrell w 90% ruszy się na wodzie.

- nie chcę prowokować Tyrella, który ma nade mną w 1 turze przewagę i może wejść na Starfall (ale może o tym nie pomyśleć/nie chcieć/bać się)

- żeton na Salt Shore i tak bym zostawił, bo w dłuższej perspektywie chcę go tam mieć dla zaopatrzenia

- teraz clue: jeśli ruszyłbym się na Starfall, a Tyrell by tam wjechał, to mam 2 opcje: Arianne albo coś z wieżą. Bo na wygranie nie liczę. On wygrywa na 100% Macem i Lorasem ale może liczyć na wygranie Garlanem albo Tarlym, wtedy broniłbym się z wieżą. Ale większym i bardziej prawdopodobnym zagrożeniem jest Loras, który później chciałby zdobyć Yronwood/dobijać mojego piechura/zabrać mi beczkę z Salt Shore. Nieważne co by zrobił byłoby to dla mnie tragedią, która w przypadku mobilki mogłaby być nie do odrobienia. Tyrell mógłby się nawet pokusić o dobijanie mnie na Yronwood/Salt Shore przy pomocy Królowej Cierni i zlikwidowanie mi uw* (nawet licząc się z ew. stratą konia). Tak więc jedynym ratunkiem Arianne. Ale jej wykorzystanie na początku też nie stawia mnie w dobrej sytuacji jeśli będzie mobilka, bo ona jest głównym argumentem, który powstrzymuje atak na mnie na wodzie. Bardzo łatwo mi sobie wyobrazić Baratheona wykorzystującego okazję :)

Odpowiedz do tematu