galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PBF 91 - Tron seniora
Autor Wiadomość
Gog
[Usunięty]

Wysłany: Sob 04 Lip, 2015   

zółty był 4ty zrzuciłem go z tronu spadł na 5te więc teraz kolej osoby 1szej na torzE:) czy nie?

Germanus
[Usunięty]

w sumie racja :D
zatem Wielkopolska

Leśnik
[Usunięty]

Czyli ruch Czechów jeszcze się nie odbył i teraz mój drugi?

Germanus
[Usunięty]

na to wychodzi

Leśnik
[Usunięty]

To chyba wygrałem :grin:

Wieża do konia, piechur na Kielce , piechur zostaje.

Czarny Jaszczur
[Usunięty]

Wysłany: Nie 05 Lip, 2015   

GoG, serio? Na cholerę udaremniłeś mi przesuniecie wojsk i odbicie Łęczycy? :mad:

Leśnik
[Usunięty]

Nie udaremnił tylko opóźnił. Miałeś 2 tury na zdobycie 7 miasta i opieszałość została pokarana. :wink:

Ruch Mazowsza- King Makera?

Gog
[Usunięty]

co za różnica mapa jest niezbalansowana ;) super pomysł karty spoko, ale mapa do zmiany zupełnie :) Nie chciałem przeszkadzać to wyszło ;d

Gog
[Usunięty]

2x piechur na kielce dowódca znany:D

Leśnik
[Usunięty]

Świnka

Oczywiście żartuję idzie:
Mszczuj [3] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz ulepszyć jedna z biorących w niej udział jednostek Piechurów (lub jedną wspierającą jednostkę Piechurów Wielkopolski) w jednostkę Rycerzy.

Nie mam rycerzy.

Gog tylko przyśpieszył formalność nawet przy mobilce i starciu miałbym 17 ŻW czyli minimum tron i 2 gwiazdki, wystarczyłoby.

W Łęczycy wybronię się Świnką, a Łodzian ze szczerbcem zdobędzie Czersk.

Podsumowanie później a chciałbym Germanusowi podziękować za bardzo fajny pbf. Klimat 12/10, prowadzenie też super. Mapa cóż o tym jak się ogarnę trochę bardziej po motocyklowych wojażach.

Germanus
[Usunięty]

Wysłany: Pon 06 Lip, 2015   

jeśli nikt nie ma obiekcji to robimy koronację Przemysła II w Gnieźnie i zapraszamy siepaczy na następny rok do Rogoźna :D

Poproszę także o opinie co do mapy i kart rodów. Teraz gramy na lekko zmienionej mapce (Czersk ma koronę, Czesi 1 piechur mniej bo książę bytomski i tak zapewnia mobilizację)

Germanus
[Usunięty]

na 1 stronie aktualna mapka. Kujawy na ostatnim miejscu na torze tronu

Czarny Jaszczur
[Usunięty]

Po zmianie kolejności na Tronie bez GoGa możemy już koronować Leśnika. Gdyby tego nie zrobił, to jeszcze byśmy powalczyli w przyszłej turze (a wiadomo że wydarzenia mogły coś popsuć) :)

Gratuluje wygranej a wieczorem naskrobię coś więcej na temat Tronu Polski :)

czarnylord23
[Usunięty]

Gratulacje dla Przemysła II. :)
I podziękowania dla prowadzące grę Germanus. :D
Ogólnie ciężko mi oceniać, bo parę razy zrobiłem głupie błędy. Przy planowaniu rozkazów w 1 turze bardzo bolało mnie jedno, czego nie zrobił Wacław w ani tej, ani następnej grze. Mianowicie w 1. marszu mógłby zaatakować mnie, rzucić "Aleksy z Lekinsteinu [0] Natychmiast usuń jeden żeton Rozkazu przeciwnika z obszaru sąsiadującego z obszarem ogarniętym bitwą. Nie możesz usunąć żetonu Marszu, który zapoczątkował bitwę. " i zdjąć rozkaz z Wrocławia. Co prawda Jaszczur wolał zagrać Kazimierz bytomski [2] Po bitwie możesz mobilizować wojska (zgodnie z normalnymi zasadami mobilizacji) na jednym z kontrolowanych przez siebie obszarów, na którym znajduje się Zamek lub Twierdza i mieć Kraków, ale jak dla mnie trzeba albo zmienić [0], bo Wacław i tak ma bardzo dobre karty, albo dać Śląsk wyżej na tronie.
Ciężko mi ocenić Północną część mapki, ale może dodać jakiś zamek bliżej Łokietka np. w Sieradzu? Bo Łokietek jest chyba w najcięższej sytuacji, i Przemysł i Bolesław mają blisko do niego, więc nie może skupić się na ataku w jednym kierunku, chyba że Przemysł pójdzie na Śląsk lub Bolesław na Sandomierz. Jak popatrzyłem trochę na prawdziwą sytuację z tamtych lat to zauważyłem, że podział na terytoria jest naprawdę zgodny z realiami, ale chyba dla gry lepiej by było, jakby Kujawy i Mazowsze oddalić trochę od siebie, do tego Gdańsk - jest tak daleko, że prawie nigdy nikomu nie będzie chciało się go atakować. Może usunąć Święcie?
Do tego na pewno Mazowsze ma za mało koronek, ale to widzę już Germanus zauważył. ;)
PS Luźna propozycja: Może dać teren(y) Zakonu Krzyżackiego z neutralnymi garnizonami - raczej bez zamków, po to by od Władka i Bolka był lepszy dostęp do Gdańska?

Germanus
[Usunięty]

Nad 0 Czech się zastanowię. Na północy możliwe,że z likwiduje świecie i będzie bliżej dogdańska, ale to się okaże po grze w 95. A co ze skrzyżowaniami? Zostawić je czy dać większe pole styczne z innymi terenami?

Odpowiedz do tematu