|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Błędy i niejasności - tworzymy erratę. |
Autor |
Wiadomość |
kam [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009
|
|
|
tak, tylko, ze w instrukcji pisze inaczej >.> |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
|
|
|
W instrukcji jest tylko wzmianka opisująca 3 kafelki ekwipunku podróżnego - szczerze mówiąc zbędna. Nie jest tam napisane, że "w dowolnej fazie". Ponadto szczegółowa instrukcja danego elementu (karty czy kafla) zawsze zapisana jest na nim i do owej należy się odnosić. Jakby to wszystko miało być zapisane w głównej instrukcji to powstałaby żmudna lektura, w której chcąc coś znaleźć podczas gry, trwałoby to wieki. Ogólnie, byłoby to bez sensu. |
|
|
|
 |
kam [Usunięty]
|
|
|
|
w instrukcji sa dwie wzmianki dotyczace wykorzystania ekwipunku, a to juz duzo, bo to znaczy, ze ktos z premedytacja nie napisal nic o fazie opowiesci. dlaczego te informacje mialyby byc zbedne? nie zgadzam sie, ze opis na kafelkach jest "wazniejszy" niz dwa opisy w instrukcji. poza tym, nie powinno sie przykladac tej samej miary do kafelkow i do kart. wg mnie kwestia jest taka: albo ktos zapomnial w dwoch roznych miejscach w instrukcji dopisac "faza opowiesci", albo ktos nieopatrznie wstawil ten opis na kafalek.
pewnie bym sie nad tym wogole nie zastanawial, ale problem ten ma dla mnie znaczenie. obydwie wersje maja zupelnie inny wplyw na gre:
- jezeli mozna ekwipunku pustynnego uzyc tylko w fazie opowiesci, to znaczy, ze jest cieniutki (i mocno odstaje od uzytecznosci wielbladow i buklakow), bo ma zastosowanie tylko w przypadku 10 kart opowiesci (z 25)
- jezeli mozna go uzywac po kazdym rzucie umiejetnosci, to jest raczej niesamowity (i znow odstaje od pozostalego ekwipunku)
szczerze to wedlug mnie ten kafelek mial pomagac przy wszystkich rzutach wymaganych w legendarnych zadaniach, ale ktos cos po drodze spierdolil i wyszko, jak wyszlo... |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
|
|
|
Ponownie, skoro na kaflu mamy "Faza opowieści", a w instrukcji nie sprecyzowano w jakim momencie można go użyć (nie ma wzmianki o "dowolnej fazie"), oznacza to, że ekwipunek pustynny można wykorzystać jedynie w fazie opowieści. Nie rozumiem twojego rozgoryczenia, a tym bardziej wulgaryzmu.
PS. Jeśli możesz, uszanuj młodszych użytkowników tego forum. |
|
|
|
 |
kam [Usunięty]
|
|
|
|
alez jest sprecyzowane: "po rzucie na test umiejetnosci". widze, ze sie zupelnie nie rozumiemy i dalsza dyskusja nie ma sensu.
przy okazji, jak nie odpowiada ci wulgaryzm i tak bardzo zalezy ci na dobru mlodszych uzytkownikow, to napisz do adminow, zeby wlaczyli filtr. |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
|
|
|
kam napisał/a: | alez jest sprecyzowane: "po rzucie na test umiejetnosci". |
A gdzie tu jest mowa w której fazie? Bo na kaflu jest to powiedziane. Nie ma sprzeczności. Sprecyzowano to po prostu na elemencie gry. |
|
|
|
 |
kam [Usunięty]
|
|
|
|
zauwaz, ze robisz to, co ja: interpretujesz. nigdzie nie jest to rozwiazane jednoznacznie. przyjalem twoja propozycje do wiadomosci, ale jestem "strasznie rozgoryczony" takim pomyslem. i tyle. |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
|
|
|
Kwestia "podobania się" nie ma tu nic do rzeczy. Co do interpretacji, to wystarczy spojrzeć jak skonstruowane są zasady. |
|
|
|
 |
kam [Usunięty]
|
|
|
|
zasady sa skonstruowane tak, ze jak pisze tylko "po rzucie na test umiejetnosci", to znaczy, ze po dowolnym rzucie, bez wzgledu na faze.
kilka analogii: wszelkie efekty anulujace obrazenia, artefakt oponcza obludy, sprzymierzeniec srebrny jack, gryf z dawnsmoor, borka okrutny i wiele innych (spojrzalem na kilka kart z wierzchu; o dziwo, nie wszystkie karty maja w opisie "wybrana faza: efekt") |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 29 Gru, 2009
|
|
|
1. Nawiązałeś do kart, nie do instrukcji. Tak jak wspominałem, zbędne są upychane opisy w instrukcji, skoro już coś zostało wyjaśnione na danym elemencie używanym w czasie gry - to rodzi tylko niepotrzebne nadinterpretacje.
2. Jeżeli w którymś miejscu jest dokładnie opisane kiedy można użyć danego Przedmiotu, oznacza to, że można go użyć właśni wtedy - w żadnym innym momencie. Czy to nie jest oczywiste? |
|
|
|
 |
kam [Usunięty]
|
|
|
|
Cytat: | Tak jak wspominałem, zbędne są upychane opisy w instrukcji, skoro już coś zostało wyjaśnione na danym elemencie używanym w czasie gry - to rodzi tylko niepotrzebne nadinterpretacje. |
wrecz przeciwnie.
Cytat: | Jeżeli w którymś miejscu jest dokładnie opisane kiedy można użyć danego Przedmiotu, oznacza to, że można go użyć właśni wtedy - w żadnym innym momencie. Czy to nie jest oczywiste? |
kiedy mnie wlasnie chodzi o to ze w jednym miejscu cos jest opisane tak, a w innym inaczej. czy to tez nie jest oczywiste? jakie ma znaczenie ze rozniace sie opisy sa w dwoch roznych zrodlach? kafelki to nie karty i jezeli ktos decyduje sie je opisac (dwukrotnie) w instrukcji to powinien zachowac spojnosc (co zostalo zrobione w przypadku dwoch pozostalych kafelkow). stad miedzy innymi moje watpliwosci.
rozumiem twoje stanowisko, sprobuj zrozumiec moje: to nie jest jednoznaczne! |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
|
|
|
W instrukcji w przypadku bukłaka i wielbłąda po prostu sprecyzowano moment ich użycia, a w przypadku ekwipunku niestety nie. Dlaczego tak skonstruowano zapis? O to musiałbyś już zapytać twórców gry :/ |
|
|
|
 |
kam [Usunięty]
|
|
|
|
dokladnie tak. dlatego tez mozna to zinterpretowac dwojako, choc bardziej prawdopodobna jest twoja wersja, a moja jest bardziej logiczna pod katem przydatnosci do gry. |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
|
|
|
Mając kafel przed oczami dwojakości już nie ma. Ale wiadomo - każdy będzie interpretował po swojemu. To nieodzowny aspekt gier, dlatego proponuje zakończyć na tym nasz dialog:) |
|
|
|
 |
carosh [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010
|
|
|
Ja może nie w sprawie jakiegoś niezrozumienia zasad (chociaż to się może szybko zmienić ;p), ale raczej w celu informacyjnym
Nie wiem czy to już gdzieś tu było napisane (w tym temacie nie znalazłem odnośnika), ale znalazło się podczas tłumaczenia Wyspy Strachu trochę błędów do których przyznało się FFG. Jakby co link jest tutaj :
http://new.fantasyflightg...rata%202009.pdf
Jak było to przepraszam. |
|
|
|
 |
|
|