|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
#37 There are things worse than Wildings POLE GRY |
Autor |
Wiadomość |
Shutt [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 16 Mar, 2014
|
|
|
Owszem, bo dalem ciala i zla osobe zaatakowalem xD
Nie chciało mi sie liczyc |
|
|
|
 |
Beez [Usunięty]
|
|
|
|
Wszystko na Seagard.
Dowódca pw choć wszystko jedno |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
4ka |
|
|
|
 |
Beez [Usunięty]
|
|
|
|
był ten od koników (został mi na ręce littlefinger) |
|
|
|
 |
reszka [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 17 Mar, 2014
|
|
|
zdejmuję ostatni marsz - nic to nie zmienia a i tak zamek stracę. |
|
|
|
 |
Richtus [Usunięty]
|
|
|
|
Ooo, a to niespodzianka. Nie miałem w planach odbijania zamków od Dzikich i Arryna w zasadzie też nie miałem ruszać ale w tej sytuacji jednak muszę ruszyć.
Wszystko na Coldwater. Dowodzi Roose, u Arryna Littlefinger został. 11vs10. Jeśli wszystko dobrze przeliczyłem to poziom mojego farta w grach na tym forum to over 9000 xD |
|
|
|
 |
Martin [Usunięty]
|
|
|
|
O kurde no, tego się nie spodziewałem gratuluję wygranej. To chyba najbardziej wyrównana gra na forum, bo 5 z 6 graczy kończy grę z 6 zamkami |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Ile zamków ma Bolton? O.o |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
zamki:
Bolton 4 / w tym 2 twierdze / 6ta pozycja na torze zaopatrzenia
Arryn 4 / w tym 2 twierdze / 5ta pozycja na torze zaopatrzenia
Frey 4 / w tym 2 twierdze / 4ta pozycja na torze zaopatrzenia
Greyjoy 4 / Dzicy 4
Glover 3
Gratulacje dla Boltona Richtusa za zdobycie korony 7miu królestw |
|
|
|
 |
Martin [Usunięty]
|
|
|
|
Arryn i Frey są na odwrót |
|
|
|
 |
Beez [Usunięty]
|
|
|
|
ja to widziałem I dlatego strasznie się zasmuciłem, że grey mnie w swoim ostatnim marszu nei zaatakował (przewijka). Zdziwiłem się także, że Dziki odpuścił zupełnie (w takiej sytuacji zawsze staram się nie dopuścić aby to osoba z która walczę wygrałą - ale to już kwestia osobista i każdy ma prawo ustalać to jak chce:) ) Shutt - dlatego nie wymieniłęm ciebie w roli potencjalnych wygranych bo przy najlepszym dla ciebie układzie to z Boltonem przegrywałeś
Ogólnie Gratulacje dla Boltona, ale tak szczerze powiedziawszy to myślę, że praktycznie każdy po tej partii może czuć się jako tako zwyciezca, bo gry z tak wyrównanym końcem jeszcze nie miałem do czynienia (żeby to zaopatrzenie między 3 graczami decydowało, a duże zamki wyłoniły tą 3 z 5 osób kończących z 4zamkami) Więc tak - oficjalny zwycięzca jest, ale tu tyle było zależności i wyborów poszczególnych graczy, które zaważyły że nie ma się nad tym zwyciestwem co rozpływać (Ogólnie bez urazy Boltonie bo nie mówie za zagrałeś źle - raczej że wszyscy zagrali równie dobrze )
Podziekowanie za sojusz dla Shutta - sorka, że to ja musiałem zdradzić, ale po grze chyba możesz stwierdzić, że zrobiłbyś to samo na moim miejscu albo przynajmniej ze nie było to aż takie głupie - w innym wypadku - gdybym tego nie zrobił myślę, że to ty odbierałbyś teraz gratulacje, a dzięki temu nawet samemu się otarłem o zwycięstwo.
O grze Arrynem - gra się beznadziejnie - nigdy więcej xD
Cała grę miałem wrażenie, ze jestem pachołkiem który każdy przestawia jak chce i samemu nie wiele znacze i nie mam za wielu możliwości |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
Martin napisał/a: | Arryn i Frey są na odwrót |
tak racja;d ;p |
|
|
|
 |
reszka [Usunięty]
|
|
|
|
a to sorry, nie wiedziałem, że mój marsz miał jakiekolwiek znaczenie. Nawet jadąc wszystkim na Boltona było 6 do 5, on kładzie "4" i mam tylko 4 punkty na Karholdzie. Ja musiałem rzucić "4" żeby Karhold zająć remisem 9 do 9 po redukcji konia.
Wtedy on zajmuje mi goły zamek i 2x konikiem odbija Karhold. Zostaję z 1 zamkiem mniej. Dlatego zdjąłem marsz.
Gdybym wiedział, że to będzie miało znaczenie, atakowałbym i dał wygraną Arrynowi - to nie ze złej woli Beez, nie skalkulowałem tego.
Podsumuję grę:
Gog - super, jak wiele razy mówiłem, Twój sposób prowadzenia gry znajduje moje uznanie.
Wersja gry - rewelacyjnie dopracowana, brak przegięć ze wszystkich oryginalnych wersji działa na korzyść.
Karty rodów - mam wrażenie, że teraz wszystko jest ok i chyba nic bym nie zmieniał.
Plansza - podtrzymuję swoją wersję sprzed początku tej gry - połączyłbym strong song i góry księżycowe - strasznie brakuje silnej granicy lądowej Arryn-Frey. Przy takiej długiej drodze, żadnemu się nie opłaca tam iść (poza 1 atakiem, który się utrzyma 1 turę, więc w ostatniej rundzie jak znalazł). I dodałbym 2 porty wychodzące na Szczęki - w Coldwather i czymś tam "Nad Wodą". Szczęki są najbardziej specyficznym akwenem w całej grze a 3 porty to 3 strefy wpływów.
Rody - tylko dzikich opiszę. Bolton i Glover znowu mieli sojusz i ciężko sie wtedy gra. Jeszcze ciężej było, bo wybrałem, że będę walczył z Gloverem. Ale ten w 2 i 3 turze nie położył żadnego marszu, w 3 i 4 tylko 1 na statkach, to był totalny defens. Jest to fatalna taktyka, bo nie pozwala sie rozwinąć. A ja też nie byłem w stanie sie przebić przez taką obronę, liczyłem na marsze i interakcję, z której wyjdę zwycięsko, ale total defens jest nie do przejścia. Dlatego przerzuciłem sie na Boltona olewając zachód całkowicie a i tak Gloverowi nie udało sie nawet połączenia morzami zrobić. Po zmianie przeciwnika gra zrobiła się ciekawsza. Zabrakło mi z tury czy 2 na przywrócenie sobie szans na jakikolwiek rozwój po 5 turach spędzonych na uganianiu się za broniącym sie gloverem a jeszcze na koniec moich szachów dostałem pięścią w twarz od Greya, który po zmianie prowadzącego zmienił sympatie rodowe.
Najbardziej wyrównana wersja GOT ever made. |
|
|
|
 |
Beez [Usunięty]
|
|
|
|
heh w takim razie wszystko jasne
Gdybym był tobą to atakowałbym Boltona jeszcze z jednego powodu.
Być może tym atakiem zapewniłbyś sobie wygraną, bo bardzo wiele osób wyznaje zasadę w swoim ostatnim marszu "bić lidera" Więc uderzyłby we mnie, a ciebie oszczędził
I skończyłbyś jako jedyny z 5 zamkami ^^ (Mało prawdopodobne ale lepsze 0,5 % szans niz poddac sie :d
To tyle.
Btw gog - skype akutalny ? |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
Beez napisał/a: | heh w takim razie wszystko jasne
Gdybym był tobą to atakowałbym Boltona jeszcze z jednego powodu.
Być może tym atakiem zapewniłbyś sobie wygraną, bo bardzo wiele osób wyznaje zasadę w swoim ostatnim marszu "bić lidera" Więc uderzyłby we mnie, a ciebie oszczędził
I skończyłbyś jako jedyny z 5 zamkami ^^ (Mało prawdopodobne ale lepsze 0,5 % szans niz poddac sie :d
To tyle.
Btw gog - skype akutalny ? |
jak najbardziej:D |
|
|
|
 |
|
|