galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy kupić?
Autor Wiadomość
red_blade
[Usunięty]

Wysłany: Pią 25 Sty, 2008   Czy kupić?

Mam pewien dylemat, otóż nie wiem czy kupować Runebound-a. Mam ochotę pograć (i mieć) jakiegoś wypasionego planszowego RPG-a i od kilku dni przeglądam różna sklepy z grami. Po przeglądnięciu kilkunastu(dziesiąd/set?) gier, doszedłem do wniosku że Runebound jest najlepszym wyjściem. Jest tylko jedno ale: CENA! Może dla większości z was 150zł w te czy we wte to żaden problem, ale ja średnio mam ochotę na ryzykowanie(czy mi się spodoba, czy nie)... Głównie chodzi o to że nie chce żałować tego zakupu(tak jak teraz troszeczkę żałuje Dungeoneera-liczyłem że to będzie bardziej RPGowaty niż jest i trochę bardziej fabularny-cóż jakiejkolwiek fabuły w nim brak, pomijam to że nie walczy się z potworami tylko nasyła je na innych, co jest ciężkie do zgryzienia jeżeli mówimy właśnie o fabule- oraz że będzie więcej zależeć od umiejętności gracza, a nie od tego jakie mu podejdą karty...). Dla tego nasuwają się pytania:

1.Czy warto inwestować te grę 150zł, tym bardziej że w spółce są tylko dwie osoby (czyt.gram najczęściej we dwóch z kumplem)???

i drugie:

2.Czy powiedzmy po roku gra będzie równie fajna i ciekawa(czy się szybko nie znudzi)jeżeli będę w nią grał powiedzmy 4 razy w tygodniu???

Proszę o możliwie szybką i szczerą odpowiedz na te pytania.

red_blade
[Usunięty]

Wysłany: Sob 26 Sty, 2008   

Mam jeszcze jedno pytanie:
3. Czy w Runebound-ie wygrana głównie zależy od umiejętności gracza, czy od szczęścia(bo właśnie w Buneoneer-że denerwowało mnie to że ygrana zależy od szczęścia gracza)???

Nataniel
[Usunięty]

Wysłany: Sob 26 Sty, 2008   

Zadna gra nie bedzie fajna i ciekawa, jezeli bedziesz w nia gral 4x w tygodniu :>
Jezeli szukasz gry, w ktorej mniej zalezy od szczescia a wiecej od decyzji graczy, to raczej daj sobie spokoj zgrami przygodowymi - one zaleza prawie wylacznie od szczescia (o ile nie popelnia sie podstawowych bledow). Rozejrzyj sie za jakas porzadna gra strategiczna.
Jezeli grasz tylko w 2 osoby, to lepiej szukac gry 2-osobowej, jak Dungeon Twister, Mr Jack, itp

red_blade
[Usunięty]

Wysłany: Nie 27 Sty, 2008   

Dobra jeżeli chodzi o częstotliwość grania to trochę przesadziłem ;P-tak często grałem tylko na feriach w Dungoneera, a jak ferie się skończą to będzie to średnio możliwe...XD
Co do szczęścia to chodziło mi o to żeby nie było tak że gracz wygrywa jak mu dobre karty podejdą, a jak nie to nie-ale nie o rzucanie kostką, które rzeczywiście w prawie każdym RPG-u występuje-.
Z jednym się z tobą zgodzić nie mogę-nie we wszystkich grach przygodowych wygrywa się dziki szczęści-np.niedawno grałem u kumpla w
"D&D Gra Przygodowa" i tam właśnie wiele zależało od umiejętności, bo w czasie walki trzeba było kombinować(dochodziła strategia-np. łotrzyk mógł się ukryć, a jak wróg podejdzie to wykonać "atak z zaskoczenia", albo jak otoczyłeś przeciwnika to miałeś większą szansę na trafienie, znowu: mogłeś strzelać z łuku z za rogu-dzięki czemu przeciwnik strzelając do ciebie nie mógł trafić itp.), chociaż też rzucało się prawie cały czas kośćmi.
Mimo wszystko dzięki za pomoc.

red_blade
[Usunięty]

Wysłany: Sro 30 Sty, 2008   

Jeszcze dwa (i to chyba już decydujące :) ):
1.Czy w Runeboundzie wszystko zależy od tego jakie podejdą ci karty (np. mi podchodzą cały czas jakiś wypasione zbroje, miecze itp. a przeciwnikowi same g**na, to czy to właściwie oznacza że ja mam 99% szans na wygraną, a przeciwnik 100% na to że przegra???)?
2.Czy w tej grze (ile razy można pisać "Runebound"-dajcie żyć... ;) ) po kilku partiach zaczyna się grać mechanicznie(cały czas robi się to samo i potem robi się to już odruchowe), czy trzeba cały czas myśleć nad grą/być skupionym (bo można np. przez nieuwagę szybko zginąć)?

Z góry dzięki :B

moonman
[Usunięty]

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008   

red_blade napisał/a:
1.Czy w Runeboundzie wszystko zależy od tego jakie podejdą ci karty (np. mi podchodzą cały czas jakiś wypasione zbroje, miecze itp. a przeciwnikowi same g**na, to czy to właściwie oznacza że ja mam 99% szans na wygraną, a przeciwnik 100% na to że przegra???)?

w Runeboundzie są miasta, w których można zaopatrywać się w przedmioty, sprzymierzeńców itd. - każde miasto ma swój stosik kart (wchodząc do miasta dokłada się jedną kartę do stosu) i z tego stosu można sobie coś tam kupić - stosy są jawne. Więc jeśli coś się komuś spodoba, to idzie do wybranego miasta i tyle. Szczęście można mieć przy dociąganiu tej jednej dodatkowej karty do stosu. Bo może akurat trafić się coś fajnego - ale musimy mieć w tym momencie odpowiednią ilość złota na zakup.
To samo z potworami, ciągnie się z odpowiedniego stosu (łatwe, średnie, ciężkie, trudne) - także też nie jest mega losowo. Nie możesz napatoczyć się na mega silnego potwora - jeśli tego nie chcesz.

red_blade napisał/a:
2.Czy w tej grze (ile razy można pisać "Runebound"-dajcie żyć... ;) ) po kilku partiach zaczyna się grać mechanicznie(cały czas robi się to samo i potem robi się to już odruchowe), czy trzeba cały czas myśleć nad grą/być skupionym (bo można np. przez nieuwagę szybko zginąć)?

myśleć to tutaj nie trzeba :) no może trochę matematyki przy obliczaniu korzystniejszego ataku i doboru przedmiotów, run, sprzymierzeńców w walce... to nie jest strategia, żeby się wysilać... zginąć jest w miarę trudno... jeśli się ryzykuje...

red_blade
[Usunięty]

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008   

Dzięki!

red_blade
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Lut, 2008   

Podsumowując-czy mam kupić tę grę, czy nie będę żałował??? Co WY o niej myślicie?

jeszua
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Lut, 2008   

ja bym najpierw postarał się gdzieś zagrać, żeby wiedzieć czy mi to pasuje
sam akurat kupowałem bez grania, tym niemniej mam już na tyle dobre pojęcie, co mnie interesuje, że nie miałem wątpliwości
jeśli pytasz... znaczy jeszcze nie jesteś pewny. lepiej zagraj. można z dużym prawdopodobieństwem powiedzieć, że ci się spodoba - ale nie na pewno
poza tym jak każda gra ma jedną zasadniczą wadę: po jakimś czasie i kilku rozgrywkach z tymi samymi ludźmi zaczyna się nudzić. między innymi dlatego w innych wątkach tak gardłuję za dodatkami zwiększającym interakcje między graczami ;>
jsz

ps. uzupełnij profil o miejsce stałego pobytu, będzie łatwiej podpowiadać np. gdzie możesz zagrać

red_blade
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Lut, 2008   

No właśnie-z kim mam zagrać?-nie znam nikogo kto ma tę grę, a nie będę pchać się do domu komuś nieznajomemu... :?
Czyli uważasz że jeśli gram głównie z 1 kumplem, to nie opłaca mi się kupować tej gry?

jeszua
[Usunięty]

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008   

red_blade napisał/a:
No właśnie-z kim mam zagrać?

poszukać grających z twojej okolicy. np. na http://www.gry-planszowe....z%C3%B3w#p74421 jakimś forum
jsz

red_blade
[Usunięty]

Ale nie odpowiedziałeś na moje drugie pytanie ;) :

red_blade napisał/a:

Czyli uważasz że jeśli gram głównie z 1 kumplem, to nie opłaca mi się kupować tej gry?

Dobra powiem szczerze mam cholerną chętkę na tę grę (bo wydaje się fajna-a mi się szczególnie podoba się: system awansów postaci-niby prosty ale po Dungeoneer-że to miła odmiana ;) -, to że jest RPG, a nie strategią i to na dodatek fajnie zrobioną jak na planszówke-mapa, a nie podziemia itp.), tylko cały czas mam wątpliwości czy ją kupić bo:
a) Nie chce wywalić kasy "w błoto" (tym bardziej że to nie 5dych tylko 15...)
b) Nie jestem pewien czy to dobry zakup dla dwóch osób(może raz na jakiś czas zagrał bym z kimś jeszcze ale to i tak "raz na jakiś czas")

Z tond te wszystkie pytania...

P.S Jakby co to zgadzam się że "muszę zobaczyć grę"(nawet nie zagrać-mi wystarczy że zobaczę jak ktoś w dwóch gra...) tylko jak już "mówiłem" (pisałem):nie chce się pchać komuś do domu-chyba że ktoś gra w to np.w Empiku w co wątpie...

red_blade
[Usunięty]

P.S(drugie ;) )
Szukałem pod tym linkiem (Ctrl+F ) ale tam nie ma nic o Runeboundzie :( Niestety ale chyba ciężko będzie mi to zobaczyć (chyba że jakiś filmik w necie :) )

leaf427
[Usunięty]

Kupuj w ciemno. Przerabiałem to samo co ty. Zastanawialiśmy się z bratem pomiędzy nowym Talismanem ( Magia i Miecz) a Runeboundem. Przewertowałem sporo opinii i kupiliśmy używanego Runebounda w wersji angielskiej. Już nie chcemy Talismanu :D . Runebound bije Magię i Miecz niemal pod każdym względem. Graliśmy w 3 osoby i grało się świetnie, w 2 też będzie fajnie , zapewniam cię. Czynnik losowy istnieje, ale odpowiednia strategia, używanie przedmiotów, kalkulowanie ryzyka jest nieodzowne i pozwala wygrać... wiem co mówię bo wygrywam w 70% przypadków .To nie jest gra dla bezmózgowców, myślenie popłaca, ale szachy to też nie są ... ot, relaksująca gra o powalającym klimacie. W 3 osoby gra się ok. 4 godzin ale nie jest to czas stracony ( nie pożałujesz żadnej minuty), po poznaniu zasad gry czas skraca się o godzinę. Siłą gry jest fajny klimat, świetne przedmioty, bohaterowie, sprzymierzeńcy... (wrogowie w wersji podstawowej w około 50%nie przypadli mi do gustu-jakieś umarlaki zombiaki, hybrydy smoków... ale polskie dodatki poprawiają to radykalnie). Grafika , wykonanie planszy, żetonów, jest na bardzo wysokim poziomie i z każdym dodatkiem (mowa o grafice) polepsza się. Jeśli ktoś lubi klimaty fantasy, stopniowy rozwój bohatera, kupowanie przedmiotów nie zawiedzie się . Ta gra to taka ulepszona Magia i Miecz. Podoba się też fanom komputerowego "Diablo". Poszukaj na Allegro , czasem trafiają się używane egzemplaże poniżej 100zł.
Ciekawe strony: http://www.boardgamegeek....runebound&B1=Go

leaf427
[Usunięty]

http://pl.youtube.com/res...=&search=Szukaj

Odpowiedz do tematu