Strona Główna galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania i odpowiedzi dotyczące zasad
Autor Wiadomość
Nemomon
Grupa Wsparcia

Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 11:15   

Gryf napisał/a:
Jeszce jedno pytanie.

Czy amazonka jeśli posiada konia, rzuca 4 kośćmi, czy wybiera że rzuca 2 kośćmi za koni albo rzuca 2 kośćmi i wybiera wynik?

Albo używa konia, albo swej zdolności.

Arbaal

Wysłany: Nie 18 Lip, 2010 3:24   

Czy kiedy jeden z poszukiwaczy atakuje innego poszukiwacza i podczas walki użyje zaklęcia "dotyk śmierci" czy przeciwnik może obronić się zaklęciem "płaszcz cieni" czy wtedy jest już za późno?

Nemomon
Grupa Wsparcia

Wysłany: Nie 18 Lip, 2010 3:41   

Ja bym powiedział, że nie może. Zaklęcie Dotyk Śmierci rzuca się przed rozpoczęciem walki, a więc przed krokami:

- 1. Wymykanie się
- 2. Rzucanie Zaklęć

Jako, że Zaklęcie Płaszcza Cieni nie może być rzucone w odpowiedzi na rzucenie Zaklęcia Dotyku Śmierci (brak zasady stosu w TMiMie), więc Zaklęcie Dotyku Śmierci działa automatycznie, natychmiast po rzuceniu.

Gryf

Wysłany: Nie 18 Lip, 2010 8:58   

Czy gdy działa zdarzenie mieszkańcy mroku to gdy działają Zabójca demonów, Kula Jasnowidzenia, Kula Proroctw, Zdolność Filozofa, Zdolność Zawadiaki i Przepowiednia?

Nemomon
Grupa Wsparcia

Wysłany: Wto 20 Lip, 2010 1:10   

Działać, to działają. Ale jak..

Zdolność Mieszkańców Mroku ma za zadanie zastępować losowanie kart Przygód i zamieniać je na karty Podziemi. Wszelkie więc zdolności opierające się w tym czasie na kartach Przygód (dociąganie dodatkowych kart Przygód lub nimi manipulowanie) odnosić się będzie do kart Podziemi.

Broghor

Wysłany: Pią 23 Lip, 2010 11:30   

1.Czy można użyć zaklęcia przeniesienie i zamienić się obszarami z poszukiwaczem znajdującym się w Dolinie Ognia nie posiadając Talizmanu?

2. Jak należy korzystać z Rogu Przyzwania, tzn czy można go użyć na obszarze gdzie jest polecenie wylosowania 1 karty, gdy ta 1 karta już się tam znajduje? Przyzywając jakiegoś wroga należy najpierw z nim walczyć i następnie wylosować daną kartę czy wylosować kartę przed walką?

Gryf

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 1:43   garbus

Czy jak jest zdarzenie mieszkańcy mroku i wylosuje garbus, a pisze ze mam go odrzucic jak opuszcze podziemia. To czy ja go juz odrzucam, czy dopiero jak wejde do podziemi i z nich wyjde.

Nemomon
Grupa Wsparcia

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 11:17   

Cytat:
1.Czy można użyć zaklęcia przeniesienie i zamienić się obszarami z poszukiwaczem znajdującym się w Dolinie Ognia nie posiadając Talizmanu?

Nie, aby wejść na obszar Doliny Ognia, musisz mieć Talizman. Jeżeli go nie masz, to nie możesz wejść na ten obszar w żaden sposób.

Cytat:
2. Jak należy korzystać z Rogu Przyzwania, tzn czy można go użyć na obszarze gdzie jest polecenie wylosowania 1 karty, gdy ta 1 karta już się tam znajduje? Przyzywając jakiegoś wroga należy najpierw z nim walczyć i następnie wylosować daną kartę czy wylosować kartę przed walką?

Oczywiście, masz rację. Przyzywasz Wroga na obszar, na którym znajduje się już jakaś karta, a jak go pokonasz, to normalnie badasz obszar i znajdującą się na nim kartę. Jeżeli nie ma na nim karty, to ją ciągniesz. Jeżeli przegrasz z Wrogiem, to Twoja tura się kończy.

Cytat:
Czy jak jest zdarzenie mieszkańcy mroku i wylosuje garbus, a pisze ze mam go odrzucic jak opuszcze podziemia. To czy ja go juz odrzucam, czy dopiero jak wejde do podziemi i z nich wyjde.

Był problem mały z tą kartą, aczkolwiek możesz go używać w Krainach Zewnętrznej oraz Środkowej. Garbusa się jedynie odrzuca, gdy się opuszcza Podziemia, czy to przez Wejście do Podziemi, czy też przez Skarbiec, ewentualnie jakiś inny efekt (np. karta Miejsca) nakazuje Ci opuścić Podziemia i udać się na inny obszar.

Libero

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 1:05   

Nemomon napisał/a:
Był problem mały z tą kartą, aczkolwiek możesz go używać w Krainach Zewnętrznej oraz Środkowej. Garbusa się jedynie odrzuca, gdy się opuszcza Podziemia, czy to przez Wejście do Podziemi, czy też przez Skarbiec, ewentualnie jakiś inny efekt (np. karta Miejsca) nakazuje Ci opuścić Podziemia i udać się na inny obszar.

Totalny bezsens. Garbusa odrzuca się przy wyjściu z Podziemi, bo on nie wychodzi na zewnątrz. Zatem nie można go spotkać poza Podziemiami. Przy wylosowaniu tej karty na powierzchni, należy ją odrzucić i wyciągnąć nową, gdyż logicznie nie ma szansy na spotkanie garbusa, który żyje tylko w podziemiach.

Sztywne trzymanie się zasad może prowadzić do kompletnych nonsensów.

Nemomon
Grupa Wsparcia

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 1:13   

Owszem, ale zasady gry są zasadami gry. Z logicznego punktu widzenia masz rację, Garbus winien być odrzucony zaraz po wyciągnięciu. Wiemy również, że Talisman oraz Magia i Miecz obok logiki nawet nigdy nie stali (przykładowo w starym MiMie mogliśmy nieść Konia z Wozem w kieszeni, w nowym pełnym galopem możemy wędrować po Podziemiach). Dlatego też, jeżeli jest pytanie o zasady gry, ja nie mogę podać odpowiedzi zgodnej z logiką.

Arbaal

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 4:42   

+1
Dokładnie tak i rozumiem że musisz wyjaśnić kwestie zgodnie z zasadami mimo że mija się to z logiką. Wyżej wymieniony problem powinno się rozstrzygnąć indywidualnie między graczami.
Ja jako posiadacz Talismanu byłem w identycznej sytuacji po zakupieniu podziemi i rozstrzygnąłem ją w sposób logiczny tak jak opisał Libero. Nikt z moich znajomych z którymi gram regularnie nie miał nic przeciwko.

fafon

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010 3:37   

Ja mam takie pytanko:

Gdy wylosowaliśmy 2 wrogów walczących na siłę, to muszą mieć ten sam numer spotkania, aby walczyć jednocześnie, czy nie?

I w przypadku, gdy wylosowaliśmy 2 wrogów walczących na moc, to też walczą oni jednocześnie?

W polskiej instrukcji jest napisane: "Jeśli na danym obszarze przebywa więcej niż jeden Wróg, który atakuje przy użyciu Siły, wszyscy tacy Wrogowie walczą wspólnie."

W angielskiej jest: "If there is more than one Enemy that attacks by Strength on a space and they have the same encounter number, they fight as one during the battle."

Nemomon
Grupa Wsparcia

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010 6:27   

A na której to stronie instrukcji?

fafon

Wysłany: Sob 31 Lip, 2010 2:42   

W polskiej jest na stronie 11.

Angielską przeglądałem w wersji elektronicznej na stronie FFG i jest to na stronie 10.

http://www.fantasyflightg...an%20Rules2.pdf

Nemomon
Grupa Wsparcia

Wysłany: Sob 31 Lip, 2010 2:57   

Oki, dzięki.

Odpowiadając na Twoje pytanie, to tak - muszą mieć ten sam numer spotkania. Generalnie numer spotkania zawsze wyznacza kolejność badania kart - od najmniejszej cyfry do największej (poza wyjątkami potwierdzającymi regułę, na przykład Zjawą z Podstawowej wersji gry, czy też Zjawą zarazy z Podziemi, czyli kartami, które gdzieś się pojawiają - takie karty mają numer spotkania 0). Nigdy nie może się zdażyć sytuacja, w której w jednym momencie badasz karty o dwu różniących się numerach spotkania. Więc Wrogów o numerze spotkania 1 badasz osobno, a Wrogów o numerze spotkania 2 lub 3 także osobno.

Odpowiedz do tematu