|
Malowanie figurek:) |
| Autor |
Wiadomość |
yojin

|
Wysłany: Wto 08 Cze, 2010 hmm...
|
|
|
Wiem ze odkopuje truposza,
ale powiedziałby mi ktos czy pedzelek w zestawie citadel:
"CITADEL STARTER BRUSH" to to samo co "STANDARD BRUSH" na Rebel.pl ? |
_________________ Bez Ciebie schnę jak mokry chomik na patelni... |
|
|
|
 |
aro_kal

|
Wysłany: Sro 09 Cze, 2010
|
|
|
| Zapewne to ten sam typ. Ale zalecam Ci wystrzeganie się tych pędzli. One mają naprawdę średniej jakości włosie. To co daje magpol jest co najmniej o klasę lepsze. Oczywiście mówię tu o pędzlach z naturalnym włosiem, bo to sztuczne (białe) od magpolu jest do bani. Skuwki w pędzlach citadel, mimo że wyglądają pięknie bo się błyszczą i są z solidnego metalu, odstają od włosia i podczas mieszania farby, kiedy to maczasz pędzel nieco głębiej, potrafi ona się tam dostać i zaschnąć. Skuwki magpolu, zrobione z dość tandetnego aluminium przylegają do włosia ścisło i niemal nie ma możliwości by farba tam zaschła. Ja wiem, że kolekcja pędzli citadel cieszy oko, ale niestety nie estetyką wykonania będziesz malował, a porządnymi włoskami. Ja początkowo używałem ich pędzli, ale dałem się namówić na pędzle magpolu i już wiem, że do citadel nie wrócę. |
|
|
|
 |
yojin

|
|
|
|
dziwne, bo zamawiajac na rebel fine detal brush dostalem citadelke, wiec nie bralem pod uwage innej opcji jak od citadel |
_________________ Bez Ciebie schnę jak mokry chomik na patelni... |
|
|
|
 |
aro_kal

|
|
|
|
Ja kupiłem moje pędzle tu:
http://www.gracz.com.pl/A...LARSKIE/Pedzle/
I wystarczy się przełamać, a już nigdy nie tknie się tej tandetnej chińszczyzny. Szkoda, że producent to zapewne ktoś starszy, który niechętnie reklamuje się w internecie. Mam nadzieję, że jego produkty jeszcze będą dostępne na rynku przez wiele lat. |
|
|
|
 |
wookash966

|
|
|
|
Zeszło mi się trochę z figurkami. Efekt końcowy jak na niżej załączonych obrazkach...
Natomiast z Ogrem schodzi się dłużej... nie mam pomysłu na niego. Ciężko dobrać kolory dla większej powierzchni...
 |
_________________ x´¨)
¸.·´¸.·´¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.·´ |
|
|
|
 |
wookash966

|
Wysłany: Czw 24 Cze, 2010
|
|
|
Kilka zdjęć zapomnianej figurki
 |
_________________ x´¨)
¸.·´¸.·´¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.·´ |
|
|
|
 |
aro_kal

|
|
|
|
Podstawki robisz bardzo ładne. Mi do tej gry nie chce się takich robić dlatego podwójnie je doceniam.
Co do malowania - jesteś zanadto ostrożny w kwestii cieniowania. Prawdopodobnie zalewasz wszystko płukankami (chociaż może nie) a potem nie chcesz poprawić bazowym kolorem wypukłości. A tylko tym zabiegiem otrzymasz mniej więcej trzy odcienie - maksymalnie ciemny kolor tam gdzie zbierze się większość płukanki, lekko ciemniejszy odcień tam gdzie płukanka lekko pokryła kolor bazowy i na wypukłościach nowo nałożony kolor bazowy. Warto też najbardziej wypukłe elementy pokryć jeszcze jaśniejszym kolorem ale bardzo delikatnie. Wtedy figurki będą miały większą głębię. Roboty z tym nie tak wiele a naprawdę warto.
Brakuje też oczu i to bardzo. Zalewasz oczodół czarną, dość rzadką farbką i czekasz aż wyschnie. Dajesz na to plamkę białego na środku, a potem na biały dajesz kropeczkę czarnego, najlepiej nie na środku bo wtedy figurka wygląda jak by kupę robiła. I postać ożywa.
Zęby ogra - no proszą się o odcięcie czarną kreską od warg. Albo chociaż zalać delikatnie je płukanką. Poza tym masz najbielszą z białych farb - nawet vizir nie daje takiej bieli.
Da się to jeszcze poprawić. |
|
|
|
 |
wookash966

|
|
|
|
aro_kal dzięki za uwagi. Nie stosuję żadnych płukanek, maluje bazowym kolorem całość, następnie ten bazowy rozjaśniam delikatnie, aby nieznacznie różnił się i poprawiam elementy odstające i kolejna raz jeszcze jaśniejszym same krawędzie - tym sposobem staram się przechodzić "płynnie" w inny odcień dlatego nie rzuca to się tak w oczy. Posiadam tylko 2 wash'e Citadel - Ogra pokryłem jednym z nich na sam koniec (gryphonne sepia).
Co do oczu to nie jestem zwolennikiem malowania ich, jakość figurek też nie pozwala na dobre ich uwidocznienie, wolę wash'em maznąć by ciemniejsze były. Podczas gry nie patrzy się figurkom w oczy
Zęby - fakt! mi także te zęby nie pasują , czarnym mi nie pasowało wash'em maznąć a żółtych zębów też nie chciałem robić i zostawiłem białe - może jeszcze to poprawie w przyszłości, jak bardziej mnie będzie to irytować
Ale progres w malowaniu jest porównując z pierwszymi co wpadły mi pod pędzel.
PS: Tak, chyba jestem za bardzo ostrożny jeśli chodzi o cieniowanie |
_________________ x´¨)
¸.·´¸.·´¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.·´ |
|
|
|
 |
aro_kal

|
Wysłany: Pią 25 Cze, 2010
|
|
|
No jasne, że jest postęp. Ja się tu wymądrzam, a sam maluję półtora roku dopiero. Moje pierwsze figurki to też była obraza majestatu, a wtedy myślałem, że zrobiłem je bosko.
Figurki do MiM'a faktycznie są średniej jakości. Ale da się zrobić oczka. A z nimi naprawdę wygląda to o niebo lepiej. Warto się przełamać. Do tego potrzebny jest pędzel o tak ostrym włosiu, że wygląda niemal jak szpilka. Ja używam ostatnio niemal tylko 4 magpolu, czyli bardzo dużego pędzla. Mam jeszcze 00 i 1, ale po co je brać skoro końcówka mojej czwórki jest jak brzytwa. Da się namalować wszystko łącznie ze źrenicami.
Mam ochotę zrobić zdjęcie pędzlom citadel i magpolu. Citadel pomalował pewnie 30 figurek a ostrość jego włosia zostawia wiele do życzenia. Magpol pomalował 100 figurek i jest wciąż cudowny. Co prawda patyczek jest brudny, pochlapany, ale co tam - włosie jest niemal jak nowe. Uparcie będę robił tu reklamę pędzlom magpolu, bo ich używanie to jak przesiadka z malucha do poloneza. Tylko koniecznie muszą to być te z naturalnym włosiem! |
|
|
|
 |
djmad28
|
|
|
|
 |
wookash966

|
Wysłany: Pią 25 Cze, 2010
|
|
|
| djmad28 napisał/a: | | Chcialem zeby po prostu bylo kolorowo, nie mam zadnych zdolnosci, kupilem najtansze farby |
W końcu od czegoś trzeba zacząć , jestem tego zdania, że każda pochlapana figurka farbą jest lepsza od tej surowej.
Fajnie, że się pochwaliłeś! |
_________________ x´¨)
¸.·´¸.·´¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.·´ |
|
|
|
 |
djmad28
|
|
|