galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozmiar kart w Klątwie Czarnego Faraona
Autor Wiadomość
Troleo
[Usunięty]

Wysłany: Sro 29 Cze, 2011   Rozmiar kart w Klątwie Czarnego Faraona

Witam, szukałem na forum postów o tym problemie, ale nic nie udało mi się znaleźć. Otóż niedawno (dosłownie kilka dni temu) kupiłem polski dodatek do Horroru w Arkham i niestety czekała mnie niemiła niespodzianka - część kart (te mniejsze - zaklęcia i sprzymierzeńcy) mają inny rozmiar niż ten sam rodzaj kart z podstawki. Różnica to może pół milimetra szerokości i wysokości, ale przy kartach wtasowanych w karty z podstawki widać natychmiast i czuć pod palcami te różnice rozmiarów.

Czy Wy także spotkaliście się z tym problemem? Wydaje mi się, że rozmiary kart powinny być takie same (z dużymi kartami spotkań nie ma tego problemu).

Robaczyw
[Usunięty]

Wysłany: Sro 29 Cze, 2011   

Zapewne jakaś usterka techniczna przy wycinaniu... Różne rzeczy się zdarzają.
Może warto zgłosić to do sklepu żeby wymienili?

Sandking
[Usunięty]

Mam to samo z dodatki do Runebounda (szczególnie po dodaniu bohaterów z Dungeonquesta).

Troleo
[Usunięty]

Robaczyw napisał/a:
Zapewne jakaś usterka techniczna przy wycinaniu... Różne rzeczy się zdarzają.
Może warto zgłosić to do sklepu żeby wymienili?

Jest to jakiś pomysł. Zarówno podstawkę, jak i dodatek kupiłem w tym samym sklepie. Kłopot w tym, że tak naprawdę nie wiem, które karty są źle wycięte - z podstawki czy z dodatku :grin:

Arbaal
[Usunięty]

Możesz określić kiedy kupiłeś podstawkę a kiedy dodatek?
O ile się nie mylę Podstawka miała dodruk a dodatek nie. Prawdopodobnie Karty z dodatku będą pasować do podstawki wydanej we wcześniejszej serii. Inaczej mówiąc dodruk HwA ma troszkę inny format.
Ja nie mam tej gry ale wkurzyło mnie to, że np karty alternatywnych zakończeń oraz bohaterów w talizmanie są większe te z Gór i Pani Jeziora do wcześniejszych dodatków. Kwestia pół milimetra ale mimo to widoczna. Nie pamiętam czy z zaklęciami/wydarzeniami też tak było.

Troleo
[Usunięty]

Podstawkę też kupiłem niedawno i wciągnęła mnie tak po pierwszej grze, że od razu zamówiłem Faraona i już nie mogę się doczekać Dunwich :) I podstawka na pewno jest z dodruku, bo w instrukcji są już uwzględnione zmiany z nowego FAQ ze strony FFG. No cóż, pozostaje nadzieja, że karty z Dunwich będą tego samego rozmiaru, bo w końcu to też nowy druk. Chociaż dla tych, którzy mają STARĄ edycję podstawki, pewnie nie jest to najlepsza wiadomość...

Arbaal
[Usunięty]

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011   

Na 99% w Dunwich będą karty pasujące do Twojej podstawki :P

Perykles
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Sie, 2011   

A ja polecam kupić do kart koszulki i problem się zasadniczo sam rozwiąże... jeżeli chodzi o małe karty to zwykle się je tasuje na początku i zostawia jak się ludzie będą lampić w nie to zauważą różnicę ale i tak pociągną pierwszą z wierzchu i tyle... W koszulkach te 0,5mm nie będzie tak widoczne same koszulki zniwelują optycznie różnicę, no i nie będą się karty niszczyć amen :D

gkt
[Usunięty]

Wysłany: Sob 08 Paź, 2011   

Mam identyczny problem, kupiłem podstawkę i Klątwę + Dunwich. Karty badaczy z Klątwy nie pasują wymiarami do podstawki oraz do Dunwich (są za duże). Wysłałem maila do Galakty oraz do Rebela, zobaczymy czy da się jakoś rozwiązać ten problem :/

Zakup koszulek to nie jest rozwiązanie problemu tylko jego ominięcie + dodatkowe koszta.

mafiafb
[Usunięty]

Wysłany: Sro 13 Mar, 2013   

Wygrzebię trupa z szafy i podniosę poruszoną tu kwestię, gdyż zamierzam nabyć "Klątwę...". Czy opisana tu sytuacja wielkości kart ma dalej miejsce? Gdzieś też czytałem o błędzie w druku polegającym na tym, że jakaś karta zamiast polskich znaków miała kropki (o ile dobrze kojarzę). Czy ktoś zakupował może niedawno ten dodatek i może temu zaprzeczyć? Oczywiście piszę tu o polskim wydaniu.

Rotevil
[Usunięty]

karta innych światów z walką z cthulhu ma kropki zamiast polskich znaków reszty nie pamiętam

mafiafb
[Usunięty]

Czyli wciąż nie poprawili? To trochę przykro słyszeć.

goki
[Usunięty]

mafiafb napisał/a:

dostalem reprint tej karty przy zakupie polskiego krola w zolci

mafiafb
[Usunięty]

Wysłany: Czw 14 Mar, 2013   

goki napisał/a:
mafiafb napisał/a:

No tak, ale w takim wypadku musiałeś kupić drugi produkt, żeby móc cieszyć się pierwszym w pełni poprawnie wydanym. W takim razie będę musiał zrezygnować z zakupu Klątwy...

goki
[Usunięty]

Wysłany: Czw 14 Mar, 2013   

mafiafb napisał/a:
goki napisał/a:
mafiafb napisał/a:

No tak, ale w takim wypadku musiałeś kupić drugi produkt, żeby móc cieszyć się pierwszym w pełni poprawnie wydanym. W takim razie będę musiał zrezygnować z zakupu Klątwy...

w przypadku innsmouth i reprintu jednej karty, ponoc jest ona dodawana juz do innsmouth, a ci co kupili wczesniej moga odebrac karte ze sklepu gdzie dokonali zakupu, moze jest tak samo, proponuje skierowac to pytanie bezposrednio do galakty

swoja droga, serio? jedna karta nie ma polskich znaczkow i to jest powod zeby nie kupowac calego dodatku? :D

Odpowiedz do tematu