galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Mateusz
Pon 18 Lut, 2013
[ZP] Podróż do Rhosgobel
Autor Wiadomość
l33tm4st3r


Dołączył: 05 Lip 2008
Posty: 106
Skąd: Lublin
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011   

crabtree napisał/a:
O co chodzi z tym efektem wymuszony z etapu 2B?? Czyli jeśli użyję jakiejś karty do wyleczenia orła to ta karta mi wypada z gry. Ok, ale czy akcje bohaterów (leczenie Glorfindela) i sprzymierzeńców (córka Nimrodel) podpadają pod ten efekt??
Kwestia druga jest taka że grając wiedzą można wyleczyć pacjenta we własnym zakresie, bez użycia liści Athelas?


Córką Nimrodel to raczej nie poleczysz, bo ona tylko bohaterów może leczyć, a z gry wypadają tylko karty, których EFEKTEM jest leczenie (np Wiedza...), a Glorfindel ma po prostu specjalną umiejętność

i owszem, możesz leczyć we własnym zakresie (np powinieneś), ale i tak bez listków raczej nie dasz rady wygrać, bo w ostatnim etapie orzeł musi mieć 20/20 hp inaczej przegrywasz
_________________
 
 
     
kufel 


Dołączył: 27 Maj 2011
Posty: 558
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011   

l33tm4st3r napisał/a:
a z gry wypadają tylko karty, których EFEKTEM jest leczenie (np Wiedza...), a Glorfindel ma po prostu specjalną umiejętność

No nie bardzo, efektem zdolności Glorfindela jest leczenie, nie co innego. Użyjesz jego zdolności i bye. Instrukcja str. 23 Efekty kart
Kluczem do sukcesu jest ściągnięcie Rhosgobel w 1 etapie, nie można podróżować... cóż, za to można kłaść żetony postępu. Zwiadowca ze Śnieżnego Potoku, Zwiadowca z Północy ;)
Nie można zwlekać z zaliczaniem kolejnych etapów bo nawet mono wiedza może nie starczyć na leczenie, trzeba złapać 3 Athelasy, szybko zaliczyć 2 etap i jesteśmy w domu ;)
 
     
l33tm4st3r


Dołączył: 05 Lip 2008
Posty: 106
Skąd: Lublin
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011   

kufel napisał/a:
l33tm4st3r napisał/a:
a z gry wypadają tylko karty, których EFEKTEM jest leczenie (np Wiedza...), a Glorfindel ma po prostu specjalną umiejętność

No nie bardzo, efektem zdolności Glorfindela jest leczenie, nie co innego. Użyjesz jego zdolności i bye. Instrukcja str. 23 Efekty kart
Kluczem do sukcesu jest ściągnięcie Rhosgobel w 1 etapie, nie można podróżować... cóż, za to można kłaść żetony postępu. Zwiadowca ze Śnieżnego Potoku, Zwiadowca z Północy ;)
Nie można zwlekać z zaliczaniem kolejnych etapów bo nawet mono wiedza może nie starczyć na leczenie, trzeba złapać 3 Athelasy, szybko zaliczyć 2 etap i jesteśmy w domu ;)


efektem zdolności tak, ale nie całej karty, jakoś trudno w mi w to uwierzyć
czy na broszurce jest to wyjaśnione ?
_________________
 
 
     
kufel 


Dołączył: 27 Maj 2011
Posty: 558
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011   

Efekty kart (o których mowa na karcie 2B) dzielimy na Efekty z kart Bohaterów i Efekty z kart graczy. W efekty kart wchodzą: efekty trwałe, akcje, odpowiedzi, efekty wymuszone i słowa kluczowe.
Na karcie Glorfindela mamy "Akcja: bla bla bla" więc zalicza się do efektu z karty bohatera: akcja a efektem tej akcji jest leczenie
Nie wiem co tu niejasnego.
 
     
l33tm4st3r


Dołączył: 05 Lip 2008
Posty: 106
Skąd: Lublin
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011   

sam nie wiem, widać nie wszystko rozumiem jeszcze :P

nie będę się kłócił z bardziej doświadczonym graczem
_________________
 
 
     
kufel 


Dołączył: 27 Maj 2011
Posty: 558
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011   

Sam Glorfindel wiele tu nie poszaleje, za to Wiedza Imladris, 5 wyleczonych obrażeń za 2 punkty!
Szkoda, że nie ma jeszcze Pieśni dającej Ducha. Z taką kartą pojawiło by się sporo monodecków. Póki co bez Ducha gra się ciężko (cancele, zbijanie zagrożenia).
Są 2 sfery (poza Duchem, który mono całkiem nieźle się spisuje!) z których można robić próby z mono: przywództwo (zagrożenie przestaje być problemem, Atak+Gandalf i za 6 punktów zbijamy 10 PZ!) oraz Wiedza, która dostała potężnego boosta kartami z 2 ostatnich dodatków.
 
     
crabtree 
Klub Vortex


Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 783
Wysłany: Nie 04 Wrz, 2011   

Ta przygoda wbrew pozorom potrafi być bardzo wymagająca gdy nie można znaleźć choćby 2 liści. Oczywiście bez Wiedzy zadanie leczenia Orła jest mocno utrudnione. Nowi przeciwnicy też potrafią nieźle nabroić gdy nie mamy postaci dystansowych. Podstępy też są bardzo irytujące i dobrze mieć możliwość ich neutralizacji.
Tym razem spolszczenie jednej karty jest fatalne. Chodzi o efekt cienia karty "Chmara Owadów": Jeśli postać (w tym Wilyador) posiada więcej punktów obrażeń, niż każda inna postać, ta postać otrzymuje 3 dodatkowe punkty obrażeń. Nie wiem kto (lub co??) tak przetłumaczył ale jest to mocno nie po polsku. Powinno być : Postać o największej liczbie obrażeń otrzymuje 3 dodatkowe punkty obrażeń.
_________________
Sprzedam LOTR LCG dodatki po angielsku w doskonałej cenie :)
 
     
kufel 


Dołączył: 27 Maj 2011
Posty: 558
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Nie 04 Wrz, 2011   

crabtree napisał/a:
Powinno być : Postać o największej liczbie obrażeń otrzymuje 3 dodatkowe punkty obrażeń.

Nie zgodzę się, a co w przypadku gdy 2 postaci mają np. po 2 obrażenia?
Przy Twoim tłumaczeniu od razu pojawiają się pytania: czy jeśli kilka postaci ma tyle samo obrażeń wszystkie otrzymują te 3 obrażenia?
Tak jak jest teraz jasno przekazuje: Jeśli jest postać, która ma więcej obrażeń od każdej postaci w grze, dostaje 3 kolejne obrażenia.
 
     
crabtree 
Klub Vortex


Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 783
Wysłany: Nie 04 Wrz, 2011   

Jeśli jest kilka postaci o tej samej liczbie ran to żadna nie dostaje bonusowych obrażeń, to przecież oczywista sprawa :P
_________________
Sprzedam LOTR LCG dodatki po angielsku w doskonałej cenie :)
 
     
psborsuk 

Wiek: 40
Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 222
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie 24 Lut, 2013   

Wczoraj udało mi się przejść tę przygodę w składzie Eowina, Berevora i Denethor. Wcześniejsze próby z Eleanorą lub Dunhernem (zamiast Berevory) spełzły na niczym.
 
     
EstEst
Frakkin' EstEst

Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 0
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 26 Lut, 2013   

Tradycyjnie, zestaw Theodred/Beravora/Gloin daje radę z tą misją, choć jest emocjonująco i zawsze na krawędzi porażki.
 
     
motti 

Dołączył: 14 Maj 2014
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: Sob 12 Lip, 2014   

Obszar 'Zagajnik'. Odpowiedź: Kiedy Zagajnik zostanie zbadany, przeszukaj talię spotkań i stos kart odrzuconych, weź 1 kartę celu Athelas i umieść ją w strefie przeciwności...

Czy dobrze rozumiem, że umieszczając Athelas w grze w ten sposób nie aktywuję słowa kluczowego athelasu "Strzeżona"?
 
     
uday 

Wiek: 30
Dołączył: 18 Paź 2013
Posty: 126
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 12 Lip, 2014   

FAQ v1.6 (1.01) napisał/a:


Słowa kluczowe - Mroczna Fala, Zguba, oraz Strzeżona powinny być roztrzygane w momencie w którym pojawiają się w grze, włącznie z przygotowaniem gry.


Ergo - IMO źle rozumowałeś.
 
     
motti 

Dołączył: 14 Maj 2014
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: Sob 12 Lip, 2014   

uday napisał/a:
FAQ v1.6 (1.01) napisał/a:


Słowa kluczowe - Mroczna Fala, Zguba, oraz Strzeżona powinny być roztrzygane w momencie w którym pojawiają się w grze, włącznie z przygotowaniem gry.


Ergo - IMO źle rozumowałeś.


Miałem i nadal mam wątpliwości, bowiem:

Instrukcja napisał/a:

Słowo kluczowe strzeżona można znaleźć na niektórych kartach celów. Gdy karta celu z tym słowem kluczowym zostanie odkryta z talii Spotkań, należy odkryć kolejną kartę z talii Spotkań,


FAQ 1.6 napisał/a:

(1.22) Efekty „Po odkryciu”
Karta jest uznawana za odkrywaną tylko jeśli karta albo efekt gry sprawiające, że karta wchodzi do gry wyraźnie wskazują na „odkrycie” karty.
Przykład: Jeśli gracze użyją efektu karty Wyprawy 3B „Nie schodźcie za nic ze ścieżki” (ZP 121) w celu odnalezienia Leśnego Pająka i umieszczenia go w grze, efekt „po odkryciu” na
karcie Leśnego Pająka nie zostanie aktywowany, ponieważ efekt na karcie „Nie schodźcie za nic ze Ścieżki” nie używa żadnej odmiany słowa „odkryj”.


Nadal wydaje mi się, że Athelas, jako umieszczony w grze po wyszukaniu, a nie odkryty z talii, nie jest strzeżony? Być może jednak jest to ustalone tak jak przedstawił to uday?
 
     
Szuli 

Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 149
Wysłany: Wto 15 Lip, 2014   

Ja zawsze grałem, że jak w SP została umieszczona strzeżona karta to odkrywałem tą pilnującą kartę z TS i nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale po twoim poście mam wątpliwości.
Moja rada jak czegoś nie jesteś pewny to graj zawsze tym trudniejszym wariantem. :roll:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 13