galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Osadnicy z Catanu - dodatek 5-6 graczy - co wnosi nowego?
Autor Wiadomość
trybon
[Usunięty]

Wysłany: Pon 05 Gru, 2011   Osadnicy z Catanu - dodatek 5-6 graczy - co wnosi nowego?

Hej,
w osadników + żeglarzy gram mniej więcej od roku i zawsze jest fajnie. Ostatnio coraz więcej znajomych jest zajawionych i brakuje nam zestawów (mamy w sumie 2 podstawki i jednych żeglarzy). Zastanawiałem się nad zakupem dodatku dla 5-6 graczy, ale trochę się zastanawiam: czy rozgrywka w tym wypadku nie jest nieco nudna? Czasem nie można wyczekać na swoją rundę w grze w 4 osoby, a co dopiero jak będzie 6 osób? Czy ten dodatek wnosi coś nowego do samej gry oprócz możliwości gry w większej ilości osób? W sklepie internetowym znalazłem informację, że dodatek zawiera „2 karty pomocy” — co to jest?

Jesli gram w żeglarzy, to czy można grać w zestawie: podstawka + rozszerzenie 5-6 + żeglarze? Czy będę też potrzebować rozszerzenia do żeglarzy 5-6? Bo wtedy koszty rosną dwukrotnie...

Pozdrawiam wszystkich!

Radziol88
[Usunięty]

Wysłany: Pon 05 Gru, 2011   

1. Granie w Żeglarzy wymaga też osobnego dodatku 5-6.
2. Karta pomocy - to ta plakietka z kosztami budowy
3. Paradoksalnie w 5-6 może być mniej nudy niż w 3-4. Jest wprowadzona zasada budowania poza kolejnością. Gra się dłużej, ale można więcej robić poza swoją turą i handel staje się ważniejszy. Generalnie cała gra ma nieco inny charakterek, ale nikt nie powinien być rozczarowany.

trybon
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Gru, 2011   

Dzięki za info!

Arturus
[Usunięty]

Wysłany: Nie 11 Gru, 2011   

Mam pytanie dotyczące Żeglarzy dla 5-6 graczy.
Jakie karty cudów są dołączane do tego dodatku - czy to są jakieś nowe karty? Czy powtórka kart z wersji dla 3-4 graczy?

Radziol88
[Usunięty]

Wysłany: Nie 11 Gru, 2011   

Arturus napisał/a:
Mam pytanie dotyczące Żeglarzy dla 5-6 graczy.
Jakie karty cudów są dołączane do tego dodatku - czy to są jakieś nowe karty? Czy powtórka kart z wersji dla 3-4 graczy?

Masz dwa mosty (północny i południowy - rozróżnione) zamiast jednego i któryś cud jest powielony (pod inną nazwą, ale identyczny koszt i warunek posiadania).

Odpowiedz do tematu