galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Handlarze i Barbarzyńcy - wersja drewniana
Autor Wiadomość
htam
[Usunięty]

Wysłany: Nie 09 Paź, 2011   Handlarze i Barbarzyńcy - wersja drewniana

Chciałbym poruszyć tutaj temat wydania drewnianej wersji dodatku Handlarze i Barbarzyńcy. Wiem, że będzie plastikowa. Jest to jednak lekko nie-fair w stosunku do wszystkich graczy, którzy do tej pory kupowali u was wersje drewnianą. Wiem, że można połączyć, ale jeśli za podstawkę + dodatki, które mam płaciłem do tej pory po 80-100zł dla 3/4 graczy i około 50 zł za 5/6 to chciałbym mieć możliwość dokupienia pasującej estetycznie wersji. Może komuś to się wydaje dziwne, ale lepiej się gra jeśli wszystkie figurki ze sobą współgrają. Teraz będzie tak, że mamy plastik + drewno na planszy.

Tutaj chciałbym też zwrócić uwagę, że takie traktowanie klientów nie wychodzi zazwyczaj na dobre. Jaką mogę mieć pewność, że inne gry kupowane u was będą pasowały do dodatków?

A i tłumaczenia, że wersja niemiecka przeszła na plastik odpadają - oni mieli możliwość kupienia drewnianej wersji. Ja tego wyboru nie mam. Myślę, że szanująca się firma nie powinna tak po prostu olać wszystkich dotychczasowych klientów.

Z lekkim wyrazem niesmaku i nadzieją na wydanie drewnianej wersji dla starych graczy
wasz klient.

Radziol88
[Usunięty]

Wysłany: Nie 09 Paź, 2011   

Złagodzę trochę niesmak - nie ma w tym dodatku figurek, więc tylko pola będę szatą graficzną trochę odbiegać.

Co do reszty, to Galakta podaje, że są zmuszeni przejść na wersję plastikową i koniec. Jako że nie wyrobili się z wydaniem drewnianego dodatku, nie wydadzą go, bo producent już im zrobi tylko plastik.

Michal
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011   

Niestety nie mamy możliwości wyprodukowania Kupców i Barbarzyńców w wersji innej, jak najnowsza plastikowa.

Warto dodać, że Kupcy i barbarzyńcy nie byli w Europie nigdy dostępni w wersji innej niż plastikowa. Dodatek ten został zaprojektowany po tym, jak została wersja plastikowa i nie był nigdy dostępny w innej wersji.

Jedynym wyjątkiem jest wersja produkowana przez amerykańskiego licencjobiorcę, który produkuje swoje wydanie samodzielnie, a nie w fabryce odpowiedzialnej za przygotowanie wszystkich edycji dla Europy Zachodniej i Środkowej.

htam
[Usunięty]

Wysłany: Wto 11 Paź, 2011   

Michal napisał/a:

Warto dodać, że Kupcy i barbarzyńcy nie byli w Europie nigdy dostępni w wersji innej niż plastikowa. Dodatek ten został zaprojektowany po tym, jak została wersja plastikowa i nie był nigdy dostępny w innej wersji.

Hmm... faktycznie. Znalazłem drewnianą wersje na niemieckim ebay'u, musiała być sprowadzana.

Michal napisał/a:

Jedynym wyjątkiem jest wersja produkowana przez amerykańskiego licencjobiorcę, który produkuje swoje wydanie samodzielnie, a nie w fabryce odpowiedzialnej za przygotowanie wszystkich edycji dla Europy Zachodniej i Środkowej.

A czy nie macie możliwości zamówienia samych zestawów figurek drewnianych i sprzedaży ich jako "akcesoria"? Myślę że sporo osób by się skusiło na zestaw Kupcy... + figurki drewniane. (Na pewno ja).

@Radziol88 są figurki niestety. Pola jakoś bym jeszcze zniósł. Tutaj drewniane figurki z Kupców: http://boardgamegeek.com/...ders-barbarians
Jednocześnie w tej samej galerii są figurki plastikowe.

Radziol88
[Usunięty]

Wysłany: Czw 13 Paź, 2011   

htam napisał/a:
@Radziol88 są figurki niestety. Pola jakoś bym jeszcze zniósł. Tutaj drewniane figurki z Kupców: http://boardgamegeek.com/...ders-barbarians
Jednocześnie w tej samej galerii są figurki plastikowe.

Hmm... Widać pominąłem jakiś scenariusz. To bardzo niefajna informacja :???:

Alex
[Usunięty]

Wysłany: Sro 07 Gru, 2011   

Handlarze i Barbarzyńcy zostali wydani w kilku różnych wersjach:

1. W ramach 4 edycji wydawnictwa Mayfair dla Stanów i Anglii z drewnianymi częściami
(wydawnictwo Mayfair posiada własną szatę graficzną dla całej serii i od zawsze używa drewnianych elementów)

2. W ramach 2 edycji wydawnictwa KOSMOS dla Europy z plastikowymi częściami
(tą edycję mieliśmy dotychczas w Polsce, z tym, że wyjątkowo - z drewnianymi częściami)

3. Holenderskie wydawnictwo 999 Games które nie było na czasie dostosowało dodatek do szaty graficznej 1 edycji wydawnictwa KOSMOS dla Europy z drewnianymi częściami. (w Europie drewniane części były tylko w 1 edycji)

4. W ramach obecnej, 3 edycji wydawnictwa KOSMOS dla Europy z plastikowymi częściami która właśnie się u nas ukazała.

Niestety, nie mamy już podobnej szansy co Holandia - oni trafili akurat na dogodny moment aby wydać edycyjną hybrydę. My spóźniliśmy się trochę za bardzo i nie wykłócimy się o wydanie przestarzałej edycji z jeszcze bardziej przestarzałymi częściami.

Mayfair games nie sprzedaje oddzielnie produkowanych dla siebie drewnianych części do Handlarzy i Barbarzyńców, więc trzeba by było kupić angielską edycję. Ale... Ale... - istnieje seria drewnianych części do wszystkich dodatków wyprodukowana dla Niemiec - stylizowanych na wikingów. Są inne od tych z angielskiej edycji, ale części z kupców i barbarzyńców wyglądają na dokładnie takie same jak z Angielskiej edycji. Idzie je kupić w catanshopie: http://www.catanshop.de/z...olzfiguren.html

To jak jest z tą niedostępnością drewnianych części? Wyżej wymienione zestawy produkowane są w Europie, sprowadzane ze Stanów czy też tworzone dzięki współpracy obu firm? Czy jest jakaś szansa aby Galakta mogła je dystrybuować w Polsce? (moim zdaniem cała seria jest ładniejsza nawet od Amerykańskich części i z chęcią bym ją zakupił)

Michal
[Usunięty]

Wysłany: Pon 12 Gru, 2011   

ad 1. Warto też dodać, że Mayfair samodzielnie produkuje swoją amerykańską edycję, czyniąc to w innej fabryce niż edycje europejskie.

Ta wspomniana, specjalna stylizowana edycja drewnianych elementów jest dostępna wyłącznie na zamówienie z catanshop.de.

nasza umowa licencyjna pozwala nam na produkcję wyłącznie edycji z plastikowymi elementami. Sprowadzenie specjalnych elementów drewnianych z catanshop.de jest zbyt kosztowne (komplet drewnianych elementów jest w cenie 60zł + wysyłka z Niemiec).

Johnny731
[Usunięty]

Wysłany: Czw 15 Gru, 2011   

Jest tylko jeden zasadniczy problem: z tego sklepu NIE WYSYŁAJĄ paczek do Polski... :-(
link:
http://www.catanshop.de/v...eferbedingungen

Odpowiedz do tematu