Podstawki do potworów |
Autor |
Wiadomość |
romeck [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 24 Kwi, 2009 Podstawki do potworów
|
|
|
Cześć!
Wiem, że już w jednym z wątków pojawił się ten temat, jednak postanowiłem go uwypuklić.
Chodzi o żetony potworów - gdy leżą na polach, to je zasłaniają, a w dodatku są mało widoczne (giną w kolorystyce planszy). Problemu by nie było, gdyby je można było postawić. Kupić pasujące i estetyczne podstawki to marzenie ściętej głowy (a może źle szukam?). A przecież pasowałyby do tego takie same podstawki jakie używane są do emblematów postaci.
Może nie tylko mnie tak przeszkadza ten problem? Zakładam ten wątek po to, aby sprawdzić czy więcej osób chciałoby kupić takie podstawki. Może Galakta zdecydowałaby się na sprzedaż większej ilości (po rozsądnej cenie) takich podstawek? Byłaby to przecież dodatkowa możliwość zarobienia na tej grze.
Naiwny jestem co?
W każdym razie deklaruję, że chętnie bym kupił ze 170-200 takich podstawek (patrząc pod kątem przyszłych dodatków - jeśli źle policzyłem, to wyprowadźcie mnie z błędu).
Jest ktoś jeszcze taki?
Jeśli gadam głupoty i nikogo to nie interesuje, to przepraszam za zaśmiecanie.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Tei-chan [Usunięty]
|
|
|
|
 |
szutek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 24 Kwi, 2009
|
|
|
Jeden z komentarzy do produktu:
"niestety
podstawka nie nadaje się do trzymania kart z uwagi na to że jest zbyt szeroka
ani do trzymania potworków z Arkham Horror - z uwagi na to że jest zbyt wąska a to był główny powód ich zakupienia" |
|
|
|
 |
Tei-chan [Usunięty]
|
|
|
|
Łups, przepraszam, mój błąd. Nie przeczytałem komentarzy. |
|
|
|
 |
romeck [Usunięty]
|
|
|
|
Widziałem te podstawki i komentarze do nich też czytałem ZANIM założyłem ten temat. |
|
|
|
 |
poooq [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 25 Kwi, 2009
|
|
|
Chyba najlepszym sposobem byłoby własnoręczne zrobienie podstawek z modeliny, można by dopasować ich rozmiar do żetonów i kolorystykę (myślę, że kolor podstawki = kolor rodzaju ruchu potwora). A tak w ogóle, to moim marzeniem są figurki biegających pokrak... |
|
|
|
 |
Tei-chan [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 26 Kwi, 2009
|
|
|
Figurki byłyby fajne, zwłaszcza, że wiele gier FFG ma takowe.
Mogłyby być w tej samej skali co figurki do Runebound. Kto wie może FFG kiedyś takowe zrobi ale raczej marne szanse, biorąc pod uwagę ilość potworków ze wszystkich dodatków jakie wyszły już do AH. |
|
|
|
 |
poooq [Usunięty]
|
|
|
|
Na siłę, można by było wykorzystać miniaturki innych firm, ale tu jest problem z proporcjami: badacz- potwór, nie wszystkie zmieściłyby się na ulicach lub lokacjach... A gdyby pójść na całość to przedwieczni musieliby być wielkości szafy... albo empikowych trolli... Drugi problem to losowanie. Większe potwory częściej wyłaziłyby na ulice, chyba, że losowanie przeprowadzone byłoby w momencie przygotowanie gry i po prostu wystawiane po kolei... Sprawa do przemyślenia... |
|
|
|
 |
Tei-chan [Usunięty]
|
|
|
|
No pomysł jakiś w tym jest. Tylko tak jak mówisz problem skali pozostaje i losowań. |
|
|
|
 |
ckbucu [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 27 Kwi, 2009
|
|
|
yyy...figurki w tym przypadku chyba nie są trafione ze względu na instrukcje i parametry potworków umieszzcane na ich kartach.
Druga sprawa - sam porównanie mam jeśli chodzi o figurki w grze Talisman. Figruki to najbardziej badziewna rzecz jaka się w tej grze przydarzyła - często się mylą podczas gry. Oczywiście samemu można je pomalować ale dużo lepiej gra się kartonowymi postaciami, np takimi jak w Horror w Arkham. |
|
|
|
 |
Cyryl15 [Usunięty]
|
|
|
|
Mnie się też wydaje, że figurki to jednak nie to. Kartoniki z potworami są bardzo fajnie wykonane - czytelne parametry z dobrze dobranymi kolorami, z opisami lub cytatami wprost z książek H.P.L co tworzy klimat (dodatkowa zabawa to odgadnąć z jakiego opowiadania lub powieści pochodzi dany cytat). Jedyny mankament to brak tych podstawek...Powinny być w kolorze ruchu danego potwora. Próbowałem używać podstawek dla Badaczy i nawet się mieszczą, są jednak zbyt wąskie i przy długotrwałym użytkowaniu poniszczyłyby kartoniki. To samo zresztą dotyczy kartoników badaczy. Ja, jak już wylosuję danego Badacza to umieszczam go na stałe w podstawce żeby się nie zniszczył. |
|
|
|
 |
Tei-chan [Usunięty]
|
|
|
|
No tu trochę się nie zgadzam. oczywiście zdarzają się pomyłki robione przez graczy w Talisman gdy przypadkiem łapią nie za tą figurkę co trzeba ale mimo to uważam je za bardzo fajny gadżet. W Descent czy Runebound jest tak samo. A ponieważ mam te wszystkie tytuły muszę przyznać, że z figurek FFG jestem bardzo zadowolony. A pomyłki można wykluczyć jak się uważniej gra.
Chociaż w AH mogłyby naprawdę się nie sprawdzić, chyba, że na spodzie każdej podstawki byłaby instrukcja i parametry. |
|
|
|
 |
Gothard [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 13 Maj, 2009
|
|
|
poooq napisał/a: | Drugi problem to losowanie. Większe potwory częściej wyłaziłyby na ulice, chyba, że losowanie przeprowadzone byłoby w momencie przygotowanie gry i po prostu wystawiane po kolei... Sprawa do przemyślenia... |
To akurat nie problem, bo można losować żetony i w zamian wystawiać figurki. |
|
|
|
 |
Wallenstein [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Cyryl15 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 25 Maj, 2009
|
|
|
Hej, wyglądają całkiem nieźle. Szkoda, że ich wcześniej nie zauważyłem to bym zamówił od razu z Runeboundem, którego zamawiałem w piątek. Cóż, będę ja miał na oku i zamówię je sobie jak wyjdzie dodatek do AH - Pharaon |
|
|
|
 |
|