galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bomba Zarazy i Żelazna Dyscyplina
Autor Wiadomość
Sztyrlic
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Sty, 2012   Bomba Zarazy i Żelazna Dyscyplina

Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie podanej niżej sytuacji. Do tej pory nie spotkałem się z takim, które by mnie usatysfakcjonowało:

Przeciwnik zagrywa Bombę Zarazy wybierając 3 moje jednostki. Ja na jedną z nich rzucam Żelazną Dyscyplinę. Przeciwnik nie ma pieniędzy, żeby dopłacić kolejne 4 złote.

Opis Dyscypliny: "Until the end of the turn, cancel any other action that targets this unit..."
Żelazna dyscyplina powinna anulować wszystkie efekty Bomby Zarazy, ponieważ akcją jest wykonanie trzech czynności jednocześnie. Anulowanie jednego z 3 efektów akcji NIE jest anulowaniem akcji.

Proszę więc o odpowiedź. Dlaczego Żelazna Dyscyplina anuluje tylko 1 z efektów Bomby Zarazy, a nie całą akcję?

Pollus
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Sty, 2012   

Czemu założyłeś że anuluje tylko 1? Dyscyplina anuluje całą akcję, czyli strzał we wszystkie 3 jednostki nie powiedzie się, jeśli przeciwnika nie stać na dopłatę.

BonQ
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Sty, 2012   Re: Bomba Zarazy i Żelazna Dyscyplina

Sztyrlic napisał/a:
Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie podanej niżej sytuacji. Do tej pory nie spotkałem się z takim, które by mnie usatysfakcjonowało:

Przeciwnik zagrywa Bombę Zarazy wybierając 3 moje jednostki. Ja na jedną z nich rzucam Żelazną Dyscyplinę. Przeciwnik nie ma pieniędzy, żeby dopłacić kolejne 4 złote.

Opis Dyscypliny: "Until the end of the turn, cancel any other action that targets this unit..."
Żelazna dyscyplina powinna anulować wszystkie efekty Bomby Zarazy, ponieważ akcją jest wykonanie trzech czynności jednocześnie. Anulowanie jednego z 3 efektów akcji NIE jest anulowaniem akcji.

Proszę więc o odpowiedź. Dlaczego Żelazna Dyscyplina anuluje tylko 1 z efektów Bomby Zarazy, a nie całą akcję?

:) nie wiem kto Ci tak wrednie nakłamał :) ale masz rację z tym że żelazna anuluje cała akcję bomby.

Sztyrlic
[Usunięty]

Założyłem tak dlatego, że wszyscy zawsze wmawiali mi, że jest inaczej i nigdy nie wyszło na moje :/

Starałem się wszystkim to wyperswadować, teraz dzięki wam, mam dowód.

Czyli sytuacja z wyzwoleniem zaklęcia wygląda podobnie. Przeciwnik kieruje 7 strzałów w stolicę i 1 niefortunny w jednostkę, która zostaje poczęstowana Dyscypliną, która anuluje cały efekt akcji.

Dzięki za szybką odpowiedź :)

Ravandil
[Usunięty]

Obrażeń z wyzwolenia nie możesz rozdzielać na jednostki i stolice, albo ładujesz w stolice albo w jednostkę.

Sztyrlic
[Usunięty]

Ahh, tak. Racja, nie doczytałem tego "or".
W każdym bądź razie chodziło mi o to, że jeśli jakaś akcja targetuje kilka jednostek, a choćby za 1 nie dopłacimy, to całość akcji się nie powodzi.

DaRKeR
[Usunięty]

Wysłany: Sro 25 Sty, 2012   

Sztyrlic napisał/a:
Ahh, tak. Racja, nie doczytałem tego "or".
W każdym bądź razie chodziło mi o to, że jeśli jakaś akcja targetuje kilka jednostek, a choćby za 1 nie dopłacimy, to całość akcji się nie powodzi.

Jak narazie stanie się tak tylko w przypadku Żelaznej Dyscypliny i to nie dlatego że nie dopłacimy, tylko dlatego że jeśli nie dopłacimy to ta karta anuluje całą akcję.

Odpowiedz do tematu