galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Koszmar w Dunwich czy Faraon - co lepsze na początek?
Autor Wiadomość
kokoju
[Usunięty]

Wysłany: Sob 14 Lip, 2012   Koszmar w Dunwich czy Faraon - co lepsze na początek?

Cześć wszystkim!!

Pod koniec tego miesiąca stanę się szczęśliwym posiadaczem Horroru w Arkham, i z pewnością na podstawce nie poprzestanę, dlatego też kieruję do was tytułowe pytanie, który z tych dwóch (w sumie to trzech bo Króla w Żółci też brałbym pod uwagę) dodatków polecalibyście na początek. Nasza grupa graczy nie jest jakoś szczególnie doświadczona, gramy już trochę ale na pewno będziemy musieli co najmniej parę(naście) rozgrywek spędzić na podstawce zanim wzbogacimy się o dodatek.
Pytanie kieruję głównie dlatego że słyszałem że z każdym kolejnym dodatkiem gra jest coraz bardziej wymagająca, co jest dobre, ale nie chcę by od razu wraz z pierwszym dodatkiem rozpoczął się jakiś... horror:)

Więc w każdym razie, które z tych rozszerzeń polecilibyście na początek??

Arbaal
[Usunięty]

Wysłany: Sob 14 Lip, 2012   

Faraona nie kupuj! Nie polskiego! FFG zrobi reedycje tego dodatku i teraz jest lepszy a w polsce mamy taki jaki mamy... Dlatego zapomnij lepiej, że coś takiego jak faraon istnieje.
Na początek poleciał bym Króla w Żółci, bardzo fajny dodatek, dużo ciekawych kart a szczególnie miejsca. Fajnie jest zagrać z Heraldem (w polskim faraonie go nie ma...) dużo by można opowiadać ale ogólnie polecam zacząć od małego dodatku.
Co do Dunwich. To oczywiście dobry dodatek, wprowadza o wiele wiele więcej niż taki mały dodatek. Jeśli chodzi o zawartość pudelka to możesz ją odczytać w każdym sklepie internetowym. Kup taki dodatek jaki uznasz za stosowne. Ciężko mi powiedzieć który jest lepszy a który gorszy. Galakta chce wydać również więcej dodatków. Jedynie mogę Cię ostrzec abyś nie kupował faraona.

dawciu
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Lip, 2012   

Ale nowy faraon bedzie tylko po angielsku - raczej nie ma szans zeby galakta wydala nowego faraona, musialby sie wyprzedac caly obecny, a to raczej marne szanse. jezeli ktos nie radzi sobie z angielskim to pozostaje mu kupic polskiego a heralda wydrukowac z neta

Chrostek84
[Usunięty]

No cóż jest to trochę błędne koło. Nikt nie kupi starszej wersji Faraona bo jest już Reedycja, a Galakta nie wyda reedycji bo nikt nie kupuję starszej wersji. Dlatego tak jak Dawciu a w przeciwieństwie do Arbaala polecam kupić Faraona. Ja w ogóle jestem za kupowaniem dodatków zgodnie z kolejnością ich ukazywania się.

kokoju
[Usunięty]

Dziękuje więc wszystkim za pomoc, również jestem zwolennikiem trzymania się chronologii i jeżeli brak Heralda to jedyny problem starego Faraona to nie widzę przeszkód by to on był pierwszym wyborem.

Berestaszek
[Usunięty]

to nie jest jedyny problem. w reedycji są drobne zmiany w kartach dlatego część z nas (również i ja) nie kupujemy faraona :P

Arturus
[Usunięty]

Wysłany: Pon 16 Lip, 2012   

Wszystko zależy od tego jakim budżetem dysponujesz.

Jak masz mały budżet - Dunwich jest dwa razy droższe niż Faraon, ale dużo bardziej "wypasione". W jego skład wchodzą: nowa plansza (2 Inne Światy, 9 lokacji), 8 nowych Badaczy, 4 Przedwiecznych i 28 potworów. No i 320 nowych kart (w tym znakomite Członkostwo Gangu Sheldona).

W Klątwie będziesz miał "tylko" 160 nowych kart, ale wśród nich bardzo silne Przedmioty Muzealne.

Jak masz większy budżet - sugeruję, żebyś dodatki kupował chronologicznie. Faraon jest klimatyczny i lubię te wszystkie mumie wałęsające się po ulicach, burze piaskowe i wylewającą rzekę. A jak dodatkowo wydrukujesz Herolda - będzie bardzo ciężko.

beszcza
[Usunięty]

Wysłany: Wto 17 Lip, 2012   

A ja polecam Faraona, nie wyobrażam sobie tej gry bez tego dodatku wprowadza bardzo fajne karty. Ja zacząłem od niego i również jego polecam na początek ;)

wezuwiusz
[Usunięty]

Wysłany: Nie 23 Wrz, 2012   

Graliśmy ostatnio z Faraonem i było prześwietnie. Plagi egipskie w Arkham, mumie na ulicach i protesty przeciwko wystawie. Kiedyś grałem też z Dunwich i jakoś mało się działo, to prawda że tam mało się dzieje? Kiedyś już czytałem coś takiego gdzieś jeszcze. W Faraonie jest tak że w wersji wystawa objazdowa - ciągnie się raz z podstawowych kart Mitów a raz z tych od Faraona. Na zmianę. Jest coś takiego w Dunwich czy się miesza? Wiem że jest jeszcze cały kosmos "domowych zasad" ale silę się na ortodoksję w obliczu Przedwiecznych :D

beszcza
[Usunięty]

Wysłany: Pon 24 Wrz, 2012   

wezuwiusz napisał/a:
Graliśmy ostatnio z Faraonem i było prześwietnie. Plagi egipskie w Arkham, mumie na ulicach i protesty przeciwko wystawie. Kiedyś grałem też z Dunwich i jakoś mało się działo, to prawda że tam mało się dzieje? Kiedyś już czytałem coś takiego gdzieś jeszcze. W Faraonie jest tak że w wersji wystawa objazdowa - ciągnie się raz z podstawowych kart Mitów a raz z tych od Faraona. Na zmianę. Jest coś takiego w Dunwich czy się miesza? Wiem że jest jeszcze cały kosmos "domowych zasad" ale silę się na ortodoksję w obliczu Przedwiecznych :D

Po 1 Dunwich samo w sobie jest świetne: nowi bohaterowie, karty ran i szaleństwa, nowe mity, nowe karty spotkań po prostu must have!
Po 2 Faraon powinien być wtasowany w pozostałem karty mitów... Pierwszy raz się z tym spotykam chyba, że chcesz grać w sam dodatek wtedy grasz tylko tymi mitami.
Dla mnie jeden i drugi dodatek są rewelacyjne! Polecam do kolekcji brakuję mi tylko króla w żółci ale to się zmieni niebawem ;) Miłego grania!

wezuwiusz
[Usunięty]

Wysłany: Pon 24 Wrz, 2012   

hej, dzięki! Mam wszystko co było wydane po Polsku. Król leży i czeka. Klimat retro egiptologii angielsko francuskiej bardzo mnie jara więc Faraona faworyzuję. W Dunwich raz grałem i jakoś rzadko trafiały się karty Mitów z dodatku a jeszcze rzadziej trafiała się brama w Dunwich nie mówiąc o potworach które mogłyby namieszać w worteksach.

Z tego co zrozumiałem to Faraona się miesza z podstawową talią Mitów gdy grasz "Stała Wystawa". Gdy grasz "Wystawę Objazdową" wtedy robisz dwie talie osobne i raz bierzesz z tej a raz z tamtej. Ostatnio graliśmy tylko z talią Mitów z Faraona więc było przeostro. Broni magicznej nie było w Antykwariacie tylko same badziewia średnio przydatne w obliczu Hastura :D

beszcza
[Usunięty]

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2012   

Dunwich naprawdę namiesza. Patrząc po ilość kart w mitach faktycznie może rzadko paść karta z tego dodatku. Proponuję naprawdę dobrze potasować a nawet w tasować karty :p . W każdym bądź razie bramy lecą standardowo zależy jak przygotujesz stos bram. Ja chwalę ten dodatek bo naprawdę jest super ale granie w 2 osoby + faraon+dunwich to nie lada wyzwanie. Dram przeważnie w 2 i wiem coś o tym... Rzeźnia na maxa hehe ;)

wezuwiusz
[Usunięty]

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2012   

no dwie osoby Dunwich + Faraon ohoho. a o co chodzi z tym stosem bram? Myślałem zawsze że bramy się losuje ale faktycznie gdzieś kiedyś też widziałem że ktoś miał stos. Tzn wróć. Miał uber geekowy gadżet-podajnik do bram :D

beszcza
[Usunięty]

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012   

wezuwiusz napisał/a:
no dwie osoby Dunwich + Faraon ohoho. a o co chodzi z tym stosem bram? Myślałem zawsze że bramy się losuje ale faktycznie gdzieś kiedyś też widziałem że ktoś miał stos. Tzn wróć. Miał uber geekowy gadżet-podajnik do bram :D

Jak gramy tasuje wszystkie bramy i układam w stos podczas otwarcia biorę pierwszą ze stosu i tyle ;)

wezuwiusz
[Usunięty]

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012   

hmm a gdy mamy "mumia apokalipsę" w Arkham

http://www.arkhamhorrorwiki.com/Clothing_Drive

i na każdej ulicy trzeba walczyć albo omijać to za każdym razem robi się test horroru? Czy tylko na pierwszej ulicy a potem już tylko walka/ucieczka?

Odpowiedz do tematu