galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gra o Tron PBF #10 - Nabór
Autor Wiadomość
Adam Badura
[Usunięty]

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012   Gra o Tron PBF #10 - Nabór

Właśnie co skończyłem prowadzić Grę o Tron PBF #6. Chętnie więc poprowadzę kolejną rozgrywkę. W podobnym stylu.

Jakie życzenia odnośnie samej gry? Która wersja? Dodatki? Losy Bitwy? Karty Westeros znane? Jak chcecie grać? Preferencje co do rodów?

Jak na razie udział zgłosili:
Ostatnio zmieniony przez Adam Badura Czw 11 Paź, 2012, w całości zmieniany 4 razy  

gamaliel
[Usunięty]

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012   

Druga edycja, bez losów bitwy.
Preferencje co do rodów:
Greyjoy>Stark>Baratheon>Tyrel>Lannister>Martell
Ale oczywiście dostosuje się do każdej opcji.

toszt
[Usunięty]

Adam, mnie pisz w ciemno, już w #6 pisałem, że się głoszę :)
    -najchętniej zagrałbym w dodatek! :)
    -może być z losami/bez losów bitwy
    -preferencje rodowe: aktualnie brak (może tylko wolałbym nie grać Lannisterami ;) )
    -zamiast losów mogą być nieznane karty Westeros

reszka
[Usunięty]

cóż, mnie i tak nikt nie posłucha, bo wersje na których się wychowałem / wychowuję od 3-4 lat chyba na forum poparcia nie znajdą.

(1ed. (do 6 zamków) oba dodatki, liderzy+karty taktyk) - w porównaniu do wszystkich tutejszych PBF to jak szachy do warcabów. Tyle, że wśród niedoświadczonych ( w tej wersji) graczy gra skończy się w 2 turze. U doświadczonych graczy w 3 (każdy ród ma szanse, co jest aż dziwne). My w moim dawnym gronie super specjalistów od takiej wersji 2 razy na 11 gier dociągnęliśmy aż do 6 tury. Ale to jest non stop atak (w tym w fazie paleń i w koronek) + (dzięki kartom taktyk) dużo więcej i lepszej dyplomacji.

Ale zapomnijmy, może kiedyś.

Teraz proponowałbym takie same zasady jak w pbf#6 z 1 zmianą.

- Dać Lannisterowi karty z 1ed clash (te które ma w pbf#9) oraz wyjątkowo tylko jemu dać jednorazowy rozkaz specjalny rodowy, coby miał większą rolę niż asystenta w grze.

reszka
[Usunięty]

a preferencje rodów:

2 ed. - zdecydowanie tyrell - greyjoy- Baratheon - martell - Lannister - Stark
2ed ze zmianą kart Lannistera - Tyrell - Lannister (obaj na równych prawach) - greyjoy- Baratheon - martell - Stark

1 ed. każda wersja - Lannister i długo długo nic (chcę wreszcie skopać tyłki czerwonymi).

Krw4wy
[Usunięty]

Ja tez sie chetnie pisze

Osobiscie zagralbym w dance with dragons :mrgreen: ale rowniez inne warianty mnie zadowalaja. Chyba jeszsce nie bylo tego dodatku na tym forum a jesli chodzi o rod to kazdym oprocz lannistera

Gog
[Usunięty]

Ja chętnie spróbuje :) Też bym spróbował z dance of dragons o ile to nie za dużo roboty dla Ciebie Adam:) I najchętniej bez losów bitwy:p Ale zagram i z nimi :) Najchętniej Martell dawno nie grałem :)

toszt
[Usunięty]

No to jeszcze jednego brakuje. Za to cieszy świeża krew :) Jak nie będzie wyraźnego sprzeciwu niezdecydowanych, to gramy wersję z dodatku.

Mortyr
[Usunięty]

Możecie mnie dopisać. :wink: Też chętnie zagrałbym z nowym dodatkiem DwD.
Oczywiście, bez Losów Bitwy :grin:

@reszka
Ja rozumiem, dlaczego odpowiada ci dynamiczna wersja Gry o Tron. Sami graliśmy w CoK swego czasu do 6 zamków i gra kończyła się w 3-5 turze.
Dla mnie jednak fajniejsza jest dłuższa gra, gdzie dyplomacja przeważa nad taktyką. Takie skrzywienie, jako że wychowałem się na starym Diplomacy i pierwszym Warrior Knights :wink:
Więc nie jest to kwestia "zrozumienia" gry, tylko po prostu preferencji.

TERF
[Usunięty]

no jak bylby dodatek to pewnie znalazl bym chwilke ale juz wszystko zaklepane wiec i tak odpadam ;)

reszka
[Usunięty]

wiem, że to kwestia preferencji, dlatego uczciwie sprawę pokazuję ale nie forsuję.

Co do dodatku Smoczego, to nigdy go na oczy nie widziałem, ale słyszałem, że lannister ma jeszcze bardziej przerąbane niż w dotychczasowych wersjach.

No ale jeśli gramy w 1 ed, to ja poproszę lannistera, raczej kolejnych rodów nie muszę wymieniać.

toszt
[Usunięty]

reszka napisał/a:
Co do dodatku Smoczego, to nigdy go na oczy nie widziałem, ale słyszałem, że lannister ma jeszcze bardziej przerąbane niż w dotychczasowych wersjach.

Tu możesz sobie zerknąć na początkowe rozstawienie (zwróć uwagę na np. ana garnizon w Storm's End, czy Oldtown)

A tu spis m. in. dowódców.

Adam Badura
[Usunięty]

Mamy już komplet. Postaram się wystartować samą grę dziś wieczorem. Smoki - o ile będę miał stosowne materiały.

toszt
[Usunięty]

Adam Badura napisał/a:
Smoki - o ile będę miał stosowne materiały.
Wyżej podałem źródła do kart i ustawienie, nic więcej z tego co wiem się nie zmienia (poza skróconym czasem gry). Ktoś coś jeszcze wyłapał co się zmienia?

TERF
[Usunięty]

tak po mapie to chyba Baratheon ma najbardziej przechlapane ;)

Odpowiedz do tematu