|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Gra o Tron PBF #6 - Nabór |
Autor |
Wiadomość |
Adam Badura [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 01 Sie, 2012 Gra o Tron PBF #6 - Nabór
|
|
|
Czy są chętni do kolejnej gry?
Proponuję (podlega to jednak dyskusji):
- 6 graczy,
- druga edycja + FAQ,
- karty Westeros jawne na dwie tury w przód,
- karty Losów Bitwy, ale z siłą podzieloną na 3, ułamki 1/3 i 2/3 obowiązują, dodatkowy poziom rozstrzygania remisów (to mocno eksperymentalny pomysł, chciałem spróbować Losów Bitwy ale rozrzut siły uważam za zbyt duży, a tak wystarczy dodać +1 do siły, żeby mieć pewność, że wyrówna się najgorszą możliwość z kart Losów Bitwy). |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 01 Sie, 2012
|
|
|
Adam - podziwiam. |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 01 Sie, 2012 Re: Gra o Tron PBF #6 - Nabór
|
|
|
Adam Badura napisał/a: | Czy są chętni do kolejnej gry?
- 6 graczy,
- druga edycja + FAQ,
- karty Losów Bitwy, ale z siłą podzieloną na 3, ułamki 1/3 i 2/3 obowiązują, dodatkowy poziom rozstrzygania remisów (to mocno eksperymentalny pomysł, chciałem spróbować Losów Bitwy ale rozrzut siły uważam za zbyt duży, a tak wystarczy dodać +1 do siły, żeby mieć pewność, że wyrówna się najgorszą możliwość z kart Losów Bitwy). |
Wpisuję się
Losy Bitwy - fakt, eksperymentalnie, tylko przez to trochę gubi się kolejność na torze lenników, bo nie często będą remisy.
Karty Westeros - im mniej tym lepiej, jedna w przód albo nawet na bieżąco byłoby ok (moim zdaniem) |
|
|
|
 |
TERF [Usunięty]
|
|
|
|
ja sie pisze na gre
Adam Badura napisał/a: | - karty Losów Bitwy, ale z siłą podzieloną na 3, ułamki 1/3 i 2/3 obowiązują, dodatkowy poziom rozstrzygania remisów (to mocno eksperymentalny pomysł, chciałem spróbować Losów Bitwy ale rozrzut siły uważam za zbyt duży, a tak wystarczy dodać +1 do siły, żeby mieć pewność, że wyrówna się najgorszą możliwość z kart Losów Bitwy). |
moge prosic o wyjasnienie na przykladzie bitwy bo nie lapie
lub usunac z tali losów bitwy 0 i 3 lub pozostawić 0 i 1. Ani tego ani tego nie probowalem lecz wersja orginalna na pewno odpada 0-3 to za duza rozbierzność |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
|
|
|
TERF napisał/a: | moge prosic o wyjasnienie na przykladzie bitwy bo nie lapie
lub usunac z tali losów bitwy 0 i 3 lub pozostawić 0 i 1. Ani tego ani tego nie probowalem lecz wersja orginalna na pewno odpada 0-3 to za duza rozbierzność |
Losujesz karty Losu Bitwy dla obu stron. Jeden dostaje [1], drugi [3]. Zgadzamy się (przynajmniej my dwaj), że rozbieżność jest duża. Dlatego proponuję dzielić siłę karty na 3 (żeby przedział [0;3] zredukować do [0;1]).
Wtedy wychodzi, że jeden dostaje [1/3], a drugi [1]. Jeśli ich "bazowe" siły wynosiły [3] i [4], to teraz jest [3,(3)] i [5] - wynik jest oczywisty. Ale jeśli wynosiły [4] i [3], to teraz jest [4,(3)] i [4] - gracz pierwszy wygrywa niezależnie od toru Lenników. (Oczywiście jeśli gracz drugi ma miecz, to może się podbić do [5] i wtedy on wygrywa.)
toszt sugeruje, że to może pomniejszyć znaczenie toru Lenników. Może. Nie jestem pewien. Musiałbym to sobie przeanalizować, a w tej chwili nie mam czasu. Może wieczorem policzę.
Nie obstaję przy tym, żeby tak grać. To tylko autorski pomysł na granie Losami (co może być interesujące), ale bez tak dużego rozrzutu sił (co już uważam za niefajne). |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Tak dla jasności, jak będę miał grę pod ręką, to policzę ile jest jakich kart, może niektórzy nie widzieli tej talii, z tego co pamiętam, połowa kart to +0, więc bez szału, kart +3 jest ledwie kilka, przed każdą bitwą tasuje się wszystkie karty, więc szanse są takie same za każdym razem i nie ma co liczyć, co już było wylosowane |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
|
|
|
toszt napisał/a: | Tak dla jasności, jak będę miał grę pod ręką, to policzę ile jest jakich kart, może niektórzy nie widzieli tej talii |
Ja nie widziałem. Na BGG nie ma obrazka więc musiałby mi ktoś podesłać dokładną listę kart z siłami i ikonami. |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
|
|
|
toszt napisał/a: | z tego co pamiętam, połowa kart to +0, więc bez szału, kart +3 jest ledwie kilka, przed każdą bitwą tasuje się wszystkie karty, więc szanse są takie same za każdym razem i nie ma co liczyć, co już było wylosowane |
To zarówno zaleta jak i wada. Bo przez to właśnie możesz kilka początkowych bitew przegrać dostają 0/1 gdy przeciwnik dostał 2/3 i odpadasz z gry. Gdyby deck nie był zawsze tasowany to przynajmniej można by unikać walk, gdy ryzyko jest duże. |
|
|
|
 |
TERF [Usunięty]
|
|
|
|
Adam Badura napisał/a: | TERF napisał/a: |
Losujesz karty Losu Bitwy dla obu stron. Jeden dostaje [1], drugi [3]. Zgadzamy się (przynajmniej my dwaj), że rozbieżność jest duża. Dlatego proponuję dzielić siłę karty na 3 (żeby przedział [0;3] zredukować do [0;1]).
Wtedy wychodzi, że jeden dostaje [1/3], a drugi [1]. Jeśli ich "bazowe" siły wynosiły [3] i [4], to teraz jest [3,(3)] i [5] - wynik jest oczywisty. Ale jeśli wynosiły [4] i [3], to teraz jest [4,(3)] i [4] - gracz pierwszy wygrywa niezależnie od toru Lenników. (Oczywiście jeśli gracz drugi ma miecz, to może się podbić do [5] i wtedy on wygrywa.) |
rozwiazanie ciekawe lecz sytuacja z remisami bedzie zadkoscia bo kazdy bedzie staral sie atakowac z przewaga 1 a trafienie w takie same ulamki to bedzie zadkość. Na pewno trzeba było by dopracować oznaczenie bo zasugerowane przez ceibie jest mylne. Jak w pierwszym przykładzie:
Adam Badura napisał/a: |
Wtedy wychodzi, że jeden dostaje [1/3], a drugi [1]. Jeśli ich "bazowe" siły wynosiły [3] i [4], to teraz jest [3,(3)] i [5] - wynik jest oczywisty. |
lepiej wyglądało by [3(1) i 5)
1- oznacza 1/3
2 - oznacza 2/3
3- nie istnieje bo to 1
Ale rozwiazanie ciekawe choc nie wiem czy nie lepiej zagrac z kartami ze wzgledu na ich dodatkowe oznaczenia czyli zostawic matematyke tak jak jest czyli nie dodawac losow bitwy a jedynie brac pod uwage wierze miecze i czaszki.
EDIT: tosz niby jest tylko kilka tych 3 ale ostanio grajac pdf1 3 razy pod kolei dostalem 0 a przeciwnik 3 wiec jak masz szczescie to jestes nie do ruszenia! ;( |
Ostatnio zmieniony przez TERF Sro 01 Sie, 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
|
|
|
TERF napisał/a: | Ale rozwiazanie ciekawe choc nie wiem czy nie lepiej zagrac z kartami ze wzgledu na ich dodatkowe oznaczenia czyli zostawic matematyke tak jak jest czyli nie dodawac losow bitwy a jedynie brac pod uwage wierze miecze i czaszki. |
Też się nad tym zastanawiałem. |
|
|
|
 |
dibbler [Usunięty]
|
|
|
|
Adam Badura napisał/a: | Czy są chętni do kolejnej gry?
- 6 graczy,
- druga edycja + FAQ,
Zgłaszam się
karty losów - dobra propozycja
karty westeros - jestem za 1 turą naprzód |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
|
|
|
TERF napisał/a: | Na pewno trzeba było by dopracować oznaczenie bo zasugerowane przez ceibie jest mylne. |
Pierwszy zapis [1/3] i [2/3] jest fajny, ale tylko z samym ułamkiem. Potem zapisywałem [x,(3)] jako matematycznie poprawny odpowiednik. Ale skłaniał bym się w sumie do zapisów [x], [x,3] i [x,6] (na przykład [0], [1,3] i [5,6]), jako że są krótsze a w tym kontekście zupełnie wystarczające. |
|
|
|
 |
TERF [Usunięty]
|
|
|
|
Adam Badura napisał/a: | TERF napisał/a: | Na pewno trzeba było by dopracować oznaczenie bo zasugerowane przez ceibie jest mylne. |
Pierwszy zapis [1/3] i [2/3] jest fajny, ale tylko z samym ułamkiem. Potem zapisywałem [x,(3)] jako matematycznie poprawny odpowiednik. Ale skłaniał bym się w sumie do zapisów [x], [x,3] i [x,6] (na przykład [0], [1,3] i [5,6]), jako że są krótsze a w tym kontekście zupełnie wystarczające. |
ok załapałem, zapomniałem że 1,(3) to zapis matematyczny i oznacza w okresie przez co dość dziwnie to dla mnie wyglądało. Od zakończenia edukacji nie użwyałem okresów |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Kumpel ma grę pod ręką i spisał:
+0 z czaszką - 2
+0 - 8
+1 z wieżą - 4
+1 z mieczem - 4
+2 - 4
+3 - 2
więc mamy:
symbol | liczba kat | szansa wylosowania
+0 10 41,6%
+1 8 33,3%
+2 4 16,6%
+3 2 8,3%
---
24 karty
Mam nadzieję, że to czytelne
w 3 na 4 losowania trafia się 0 lub +1
1 na 12 losowań to +3
Ja wiem, że można trafić +3 3 razy z rzędu, ale to rachunek prawdopodobieństwa, to się zdarza, graliśmy z tymi kartami na planszy i wg mnie są dobrze zbalansowane. |
|
|
|
 |
Sardo [Usunięty]
|
|
|
|
Ja chętnie pogram
Karty Westeros najlepiej jakby nie były jawne według mnie, a jak już muszą to maksymalnie na 1 turę.
Ciekawy pomysł z Kartami Losów Bitwy, ale przy nim pozycja Lenników będzie mniej warta. Ja zagrałbym z normalnymi Losami Bitwy albo w ogóle. Chętniej z nimi bo ciekawsza zabawa się robi
Jeśli większość będzie chciała inaczej dostosuję się |
|
|
|
 |
|
|