|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
[Dodatek] Cult of the Golden Scarab PL |
Autor |
Wiadomość |
poooq [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 03 Lip, 2009 [Dodatek] Cult of the Golden Scarab PL
|
|
|
Co wydarzyło się wcześniej:
Minął rok od przerażających wydarzeń towarzyszących zamknięciu niesławnej wystawy „Dziedzictwo Faraonów”. Główny kustosz, Masters, ciągle się nie odnalazł, coraz więcej wskazuje na to, że nie żyje. Profesor Armitage został wezwany do Waszyngtonu w celu złożenia zeznań w Biurze, Ojciec Michael wciąż pozostaje w odosobnionej celi Przytułku w Arkham, skąd dzień i noc słychać jego krzyki. Relikty przywiezione z Kairu, ukryte przez rok w uniwersyteckich archiwach, cicho zbierają kurz, spokojnie odpoczywając tuż obok bluźnierczych dzieł Prinna i Al-Hazreda.
Ale wszystko wskazuje na to, że sytuacja wkrótce się zmieni. Profesor Rice zdementował pogłoski o mistycznej klątwie odpowiedzialnej za wypadki związane z ostatnią wystawą bezcennych, egipskich zbiorów. Aby zdobyć fundusze na ponowne otwarcie, kilka mniej wartościowych eksponatów zostało wystawionych na sprzedaż. W anonimowych uczestnikach aukcji rozpoznano wysoko postawione osobistości Arkham, podobno, powiązane z Lożą Srebrnego Świtu.
Przesądni obywatele Arkham mamroczą cicho o tym, że nic dobrego z tego nie może wyniknąć. Nocami, na ulicach zauważono milczących, śniadolicych obcokrajowców, podejrzane arabskie barki popłynęły w górę Miskatonic, transportując do Kingsport nieznane ładunki. Omeny i złe znaki widać na każdym kroku. Z zachodu nieustannie wieje gorący wiatr. Rzeka Miskatonic wylewa jak Nil, ciemne kształty nieruchomo czają się pod jej cichą powierzchnią.
W miejscach gdzie nie słuchać miejskich odgłosów cicho szeptane słowa powtarzane nieustannie, zamieniają się w modlitwy. Horus i Anubis. Typhoniańskie bestie. Sobek i Toth. Czarny faraon Thesh. Semerkhet, zabójca legionów. Nitokris, królowa umarłych. Oko Ra. Cztery onyksowe sarkofagi. Krwawe Blizny Seta. Kult Żuka. Dolina Zgnilizny. Sfinx Ur. Wzgardzany Nephren-Ka.
Niestety, organizatorzy wystawy ignorują te złowrogie podszepty naiwnych, niedouczonych głupców. Chcą wszystkim pokazać nie tylko zdegenerowany kult skarabeusza, ale wyjawić jego bluźniercze nauki, które teraz, po wiekach nabierają nowego znaczenia. Ale największa sensacja jest wciąż utrzymana w tajemnicy: szczątki Nyarlath-Hotepa, symbolu zepsucia i zgnilizny starożytności, zostaną wystawione na widok publiczny! A on sam czeka w zaułkach Czasów, wśród dźwięków wychwalających jego potęgę, gotowy na ponowne ujarzmienie małych śmiesznych ludzików: mieszkańców Arkham i całego świata. Spragniony, aby ponownie uczynić z nich armię fanatycznie oddanych mu niewolników.
A stanie się to już wkrótce.
część pierwsza
część druga
część trzecia |
Ostatnio zmieniony przez poooq Wto 14 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Smiehó [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 03 Lip, 2009
|
|
|
Wygląda to rewelacyjnie przerażająco - aż się chce zagrać.
Gratuluję wytrwałości i dziękuję, że dałeś nam szansę to przeżyć (lub nie ). |
|
|
|
 |
prodi33 [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009
|
|
|
Świetne! Tylko drukować i grać, grać, grać...
BTW W opisie Jacka Halmana wkradło się kilka błędów:
- jest proźba, powinno być prośba,
- jest "uwdzie, kilka (...)" powinno być "ówdzie. Kilka (...)"
- jest śłady powinno być ślady,
- jest "I jest coś co mnie niepokoi, wspólne (...)", powinno być "I jest coś co mnie niepokoi: wspólne (...)"
Jak coś jeszcze wypatrzę to nie omieszkam o tym napisać. |
|
|
|
 |
poooq [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009
|
|
|
Wybaczcie. Dysortografia. I lenistwo, nie przepuściłem niektórych tekstów przez słownik. Mea Culpa. |
|
|
|
 |
poooq [Usunięty]
|
|
|
|
 |
sirafin [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 16 Lip, 2009
|
|
|
Odjazd, ja chcę wersję z autografem |
|
|
|
 |
Pan P [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 25 Lip, 2009
|
|
|
poog - do tego dodatku wymagany jest dodatek o egipskiej wystawie ?
ps
Gra juz do mnie idzie |
|
|
|
 |
poooq [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 27 Lip, 2009
|
|
|
Sprawa wygląda następująco: Kult jest sequelem Faraona, pewne mechanizmy są rozwinięciem pomysłów z oficjalnego dodatku. Takie elementy jak Eksponaty czy nowy herold da się wpleść w rozgrywkę i może on mieć status niezależnego rozszerzenia, jednak PODEJRZEWAM że wszystkie swoje walory pokaże dopiero w połączeniu z Klątwą Czarnego Faraona (nie grałem jeszcze z egipskim dodatkiem więc to tylko moje zdanie). CotGS dodaje elementy których brakowało w Faraonie (badaczy czy egipskich Przedwiecznych), zdecydowałem się na udostępnienie go przed premierą polskiego faraona z powodu szalejących wakacji. Szczerze, po rozgrywkach testowych, włożyłem karty z Kultu do pudełka aby czekały na Faraona. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie żeby dodawać je stopniowo (umiejętności czy przedmioty chodzą pierwszorzędnie nawet z samą podstawką...) |
|
|
|
 |
Nikos35 [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 30 Lip, 2009
|
|
|
Czy jest szansa, że galakta oficjalnie wyda ten autorski dodatek ??? |
|
|
|
 |
prodi33 [Usunięty]
|
|
|
|
Nikos35 napisał/a: | Czy jest szansa, że galakta oficjalnie wyda ten autorski dodatek ??? |
Heh, to ja byłbym jednym z pierwszych kupców Zapowiada się świetnie, ale nie mam możliwości drukowania i testowania. A jakby było wydane... |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
|
|
|
Nie sądzę, żeby było to w ogóle możliwe z prawnego punktu widzenia. |
|
|
|
 |
poooq [Usunięty]
|
|
|
|
I chyba niezbyt opłacalne, cena dodatku to plus/minus (optymistycznie) 90 złotych, przy samodzielnym druku góra 30 ... Pliki za darmo dostępne, sprzedaż mniejsza niż podstawki, mały nakład jest nieopłacalny... Ryzyko...
Pilnuję tylko aukcji na A., jak ktoś wypatrzy i będzie chciał dać zarobić cwaniaczkom, niech się śpieszy, mam zamiar tępić jak amerykańską stonkę. |
|
|
|
 |
Pan P [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 02 Sie, 2009
|
|
|
Tak podejrzewalem. Narazie zaczynam grac w AH, i nie zaluje zakupu |
|
|
|
 |
poooq [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 21 Sty, 2010
|
|
|
Jeszcze trzy dni trwać będzie konkurs w którym do wygrania jest ponad 100 małych kart z dodatku "Cult of the Golden Scarab PL". Szczegóły na Manufakturze. |
|
|
|
 |
poooq [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 12 Mar, 2010
|
|
|
Udostępniona została nowa, poprawiona wersja Kultu Złotego Skarabeusza zgodna z tłumaczeniem zaproponowanym przez Galaktę: Cult of the Golden Scarab PL. Miłej zabawy! |
|
|
|
 |
|
|