|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
2 edycja BALANSSSSSSSS |
Autor |
Wiadomość |
Gog [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2012 2 edycja BALANSSSSSSSS
|
|
|
Witam mam pytanie jak radzicie sobie z niezbalansowaniem tej edycji ? Greyjoy wygrywa gre w 4-5 turze a jak bedzie licytacja i mobilizacja w 2 turze to można składać gre greyjoy w 1 turze ma seagard fose cailin i riverrun a najlepsze? ze praktycznie nie da sie z tym nic zrobic rotfl przy mobilizacji w drugiej turze ma 7 punktów do lannistera max 3 i starka 3 a przy starciu królów ma jako jedyny 5 bo najczesciej reszta ma po 4 Premierze jak żyć ?:D |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2012
|
|
|
Fosa Cailin nie musi być Greyjoya, Lannister w pierwszej turze stawia Machinę w Lannisporcie.
Zakładasz opcję, w której Greyjoy na samym początku wypstryka się z samych dobrych kart, nie wróży mu to dobrze na przyszłość.
Szczególnie jak Stark zgada się z Lannisterami. |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
czyli mobilizacje na lannisporcie? i marsz tylko piechurem ? hmm super wszystko fajnie i nawet ta wieza hah super spox tylko ze jak robisz wieze w lennisporcie to nie masz marszu i riverrun jest za darmo w pierwszej turze i nawet jak wjedziesz co z tego skoro ja wjade jako drugi i odbije to w 3 sekundy?:x chyba ze ruszysz tam piechurem z dolu tylko wtedy wystarczy mi euron albo czupryna i jeszcze Ci go zabije a wtedy 100% idziesz do domu + stark co zrobi? rzuci sie w pierwszej turze na fose? i nie bedzie nic robil do konca gry ? zeby nie było ze sie tu wymądrzam a sam nic nie wymyślilem :d oczywiscie ze wymyslilem zrobilismy tullych garnizony dalismy na riverrun bo to moze jest tak ustawione ze greyjoy ma wsparcie na riverrun ale lennister nie ma na seagard błąd ewidentny. Zrobiłem "nowe" karty napisze skrótowo :
4 Edmure Tully jeśli liczba kart na koszu parzysta +1 siły
3 Brynden tully miecz miecz
2 waldery frey jesli Karta twojego przeciwnika ma wydrukowany tekst ta karta ma +2
2 jason mallister pobierz 1 zeton wladzy jesli atakujesz ma miecz jesli bronisz ma wieze
1 hoster tully jesli walka odbywa sie na obszarze przyległym do rzeki ta karta +1 sily jesli na polu z beczka ma wieze
-2 petyr baelish wybierz karte ze swojego kosza lub kosza przeciwnika i dodaj jej sile i zasade do tej karty
0 lysa arryn(tully) jesli wygrasz mozesz przesunac zeton marszu na podbity obszar ale nie mozesz z niego wywolac kolejnego marszu
Powiem ze teraz gra sie idealnie teraz lannister nie musi isc do domu i moze sobie pograc nawet:D |
Ostatnio zmieniony przez Gog Pon 03 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Medyk [Usunięty]
|
|
|
|
Fose w 1 turze? To chyba bez Starka na planszy, bo nie wierze, że 1 Piechurem tak to wyciśnie. Brak rozkazów z gwiazkdą. Poza tym to ma tylko 3 jednostki i musiałby wygrać 2 bitwy i przejąć Seagard za friko.
Zresztą mimo marnego balansu startowego gry to wystarczy skrócić go przez połączone siły Starka i Lannistera, bo to gra bardziej o knuciu i układach, co oddaje świat Lodu i Ognia. |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
Medyk napisał/a: | Fose w 1 turze? To chyba bez Starka na planszy, bo nie wierze, że 1 Piechurem tak to wyciśnie. Brak rozkazów z gwiazkdą. Poza tym to ma tylko 3 jednostki i musiałby wygrać 2 bitwy i przejąć Seagard za friko.
Zresztą mimo marnego balansu startowego gry to wystarczy skrócić go przez połączone siły Starka i Lannistera, bo to gra bardziej o knuciu i układach, co oddaje świat Lodu i Ognia. |
mam pytanie a jak ma nie przejac seagardu za friko rotfl? kto ma tam wejsc w 1 turze bo nie kumam? ruszam sie jako ostatni jesli stark wejdzie na fose w 1 ruchu to ja ide na flinta i dalej mam 4 zamki fose w kazdym momencie bez problemu tylko pytanie co wy niby robicie starkiem na 1 ruch ciekawy jestem |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Przy moim założeniu Lannister odpuszcza sobie Riverrun w 1. Turze, oczywiście pojawia się problem kiedy wypada mobilizacja, ale biorąc pod uwagę, że i tak mobilizował za 2 nic nie traci (Greyjoy tylko zyskuje).
Greyjoy jest pomyślany jako ród agresywny, ma mało opcji na zdobywanie tokenów, chyba że umówi się ze Starkiem na granicy MC/Seagard (tu kolejne założenie, że Riverrun należy do niego). Coś za coś. |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
Shutt napisał/a: | Przy moim założeniu Lannister odpuszcza sobie Riverrun w 1. Turze, oczywiście pojawia się problem kiedy wypada mobilizacja, ale biorąc pod uwagę, że i tak mobilizował za 2 nic nie traci (Greyjoy tylko zyskuje).
Greyjoy jest pomyślany jako ród agresywny, ma mało opcji na zdobywanie tokenów, chyba że umówi się ze Starkiem na granicy MC/Seagard (tu kolejne założenie, że Riverrun należy do niego). Coś za coś. |
od pierwszej tury farmi na porcie a potem na pyke a lanniester gdzie farmi skoro jest na srodku pala go jak chca i dopiero od 3-4 tury |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Gog napisał/a: | od pierwszej tury farmi na porcie a potem na pyke a lanniester gdzie farmi skoro jest na srodku pala go jak chca i dopiero od 3-4 tury |
Czekaj, to robisz wjazd na wszystko dookoła(Seagard, Moat Calin, Riverrun) a zaraz potem farmisz na Pyke?
Lnstr jak chce Riverrun, to tam wjedzie przed Tobą, ma 3 rozkazy z * i kruka, dopasuje się taktyką (marsz +1/umocnienie wł.*), Stark też zwykle Moat Calin zdobywa przed Greyjoyem, więc na dzień dobry masz 2 bitwy (i żadnych rozkazów *), wygrasz te dwie, ale co potem? Stark ma najlepszych dowódców na ręce, Lnstr też... |
|
|
|
 |
Dredzilla [Usunięty]
|
|
|
|
Jesli w 4-5 rundzie greyjoy u Was zawsze wygrywa to nie wiem z kim Ty grasz..
i dlaczego wszyscy maja miec po 4 zetony? Tyrell po 1 rundzie ma bankowo 7 a i Lannister jesli dobrze sie zaszyje na GJ to ma tyle samo |
|
|
|
 |
Mortyr [Usunięty]
|
|
|
|
No dobra, panowie. Ale musicie przyznać, że pozycja Lannistera jest "strategicznie" skopana. Jedyne co go ratuje to dyplomacja.
Paradoksalnie, jak gram Lannisterem to nie przeszkadza mi agresywny Greyjoy. Zajmie Riverrun - jak dobrze zagra to nie ma bata żeby nie; ma 7 pkt mobilizacji na moje 3 - no ma.
Pierwsze co robi Lanni w takiej sytuacji to podnosi lament, że przegrana gra, że w 2 turze go nie będzie itp. itd.
Jeśli Grey dalej napiera to w 3 turze może mieć 5-6 miast (wiem, bo tak miałem), ale 2 tury później siedzi na Pyke się modli o cud po wjeździe Tyrella na Ironman's Bay, Baratheona na Riverrun i Starka na Seagard/Flint's Finger (to też wiem z praktyki).
W rzeczywistości Grey jest graczem wygrywającym rzadziej od Lannistera podczas naszych spotkań. |
|
|
|
 |
Dredzilla [Usunięty]
|
|
|
|
Baratheon i Martell tez moga miec po stolicy w 2 turze i to bez wiekszego wysilku |
|
|
|
 |
Georgie [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 04 Wrz, 2012
|
|
|
do tego mowisz że "ruszasz się ostatni" ,a własnie jako ze nie masz marszu specjalnego a stark i lannister mają, to wcale nie ruszasz sie ostatni uwierz mi. a to dużo zmienia jak ci dwaj jakies inne rozkazy specjalne rozłożą umiejętnie:) |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
Misiu jak rozłożycie, 3 marsze na 3 polach jakie macie, to tym bardziej macie lipe, bo taki ruch jest strategiczny jak danie 3 najazdów w pierwszej turze:x Aha bo wy gracie wszyscy na greyjoya? Jaki tyrell, jakie ironman's bay ? On tam moze dojść w 4 turze ludzie co do farmienia na poczatku na porcie pyke potem jak jest mobilizacji 3 statki się robi w ironman bay i 1 z flinta wjazd na morze lannistera i teraz nie da sie nic w obrębie ironbay odbic bo tam zawsze wsparcie z tych statków i to jeśli ruszy od razu lGratuluję widzę ze tylko mortyr coś ogarnia i co do sytuacji 3 tura 5-6 u nas ma wtedy 6 przeważanie mamy wtedy starcie królów greyjoy(daje dużo na tron) i pierwszy idzie i bierze 7my jeśli oczywiście greyjoyem gra jakis ogar. Najczęściej zamków baretheon na riverrun? przeciez lennister albo greyjoy maja jeszcze po drodze harrenhall btw jak baretheon i tyrell maja ruszowac martella nie ma ze sobą nie walczą?? I jak stark ma z góry strasznie rushowac ? Skoro ma 3 punkty mobilizacji? a wy nie umacniacie władzy bo strasznie dobrze rozkładacie marsze żebym nie był ostatni. Mam prośbę żeby ktoś się wypowiedział co do mojej zmiany gry dziękuję. A i btw na portalach anglojęzycznych zostało zauważone to samo co ja zauważyłem na temat lannistera i tam grzmią coś rozkminiają a wy to bagatelizujecie nie wiedzieć czemu :X |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Chłopie, czytaj co Ci się pisze. Każdy tutaj twierdz, że Lannister ma przerąbane na początku.
Z reguły gra się na Greyjoya, żeby nie miał tak różowo.
Rozłożenie przez Starka 3 rozkazów marszów jest jak najbardziej uzasadnione (jak najwcześniej zajmuje Karhold i Czarny Zamek i wpływa statkiem w okolice Eyrie).
2 razy grałem Greyami i 2 razy wygrałem. |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
Chłopie po prostu mam wrażenie ze usilnie próbujecie udowodnić że wszystko gra, że dyplomacja że coś tam i że latwo to skontrować. |
|
|
|
 |
|
|