|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
X-Wing i Mistrzowskie Manewrowanie |
Autor |
Wiadomość |
Ravenscar [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 07 Kwi, 2015 X-Wing i Mistrzowskie Manewrowanie
|
|
|
Cześć.
Jestem początkującym psychofanem X-Winga... czyli takim Pilotem z Akademii
Nurtuje mnie taki przypadek:
Do Luka Skywalkera dodaję kartę Mistrzowskie Manewrowanie. Daje mi ona darmową akcję beczki. Z racji tego, że nie jest to standardowy manewr dla X-W po wykonaniu beczki dostaję żeton stresu. Zatem czy DARMOWĄ akcję mogę wykonać jako drugą akcję podczas mojej fazy aktywacji, czy musi to być pierwsza akcja? |
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 07 Kwi, 2015
|
|
|
Jeśli karta ma nagłówek "akcja" to do jej wykorzystania jej zdolności wymagane jest poświęcenie akcji. Tak więc mając mistrzowskie manewrowanie nie wykonujesz dwóch akcji, a jedną: swoją akcję poświęcasz na uruchomienie karty, a potem możesz wykonać
"darmową" beczkę. |
|
|
|
 |
Ravenscar [Usunięty]
|
|
|
|
Błysk.
Rozumiem, że akcją w tej fazie jest MISTRZOWSKIE MANEWROWANIE, a "darmowa" beczka + zdjęcie namierzania to po prostu efekt TEJ akcji.
Dzięki Barbus. |
|
|
|
 |
Rogue30 [Usunięty]
|
|
|
|
Ravenscar napisał/a: | akcją w tej fazie jest MISTRZOWSKIE MANEWROWANIE, a "darmowa" beczka + zdjęcie namierzania to po prostu efekt TEJ akcji. | Otóż to.
Ale na wszelki wypadek:
Barbus napisał/a: | mając mistrzowskie manewrowanie nie wykonujesz dwóch akcji, a jedną |
Barbus oczywiście miał na myśli, że nie robisz dwóch normalnych akcji. Ta beczka jest jak najbardziej pełnoprawną akcją, czyli Luke rzeczywiście robi dwie akcje, tyle że ta druga się wzięła z efektu karty (jak wszystkie darmowe akcje) i zachodzi wewnątrz tej pierwszej.
Czyli precyzyjnie powinno być tak:
przysługującą mi w tym kroku fazy jedną akcją jest MISTRZOWSKIE MANEWROWANIE, a "darmowa" akcja beczka + zdjęcie namierzania to po prostu efekt TEJ akcji. |
|
|
|
 |
Ravenscar [Usunięty]
|
|
|
|
Dzięki R30
Niech Moc będzie z Wami |