galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ilość frakcji dostępnych podczas tworzenia decka
Autor Wiadomość
SzakulFirsty 

Dołączył: 08 Mar 2016
Posty: 26
Wysłany: Wto 03 Maj, 2016   Ilość frakcji dostępnych podczas tworzenia decka

Czytałem instrukcję i doszedłem do pewnych wniosków, ale potrzebuję pomocy co do zweryfikowania ich poprawności:
1. Wybieramy kartę stronnictwa, która pozwala nam na posiadanie w naszym decku wszystkich kart danego stronnictwa
2. Deck musi mieć minimum 60 kart.
3. W Decku mogą znaleźć się lojalne karty wszystkich rodów, jeśli jako agendę wybierzemy na przykład nocną straż, to możemy wtedy zwerbować do decku nie lojalne karty tej frakcji.
4. Czyli w podumowaniu. Wybieram przykładowo jako stronnictwo starków dzięki czemu mogę brać wszystkie ich karty, lojalne i nielojalne. Po tym mogę sobie zwerbować do decku inne karty lojalne w tym na przykład Joera Mormonta, Eurona, Królową Cierni oraz jako agendę nocną straż która pozwala na werbunek kart nielojalnych Jona, Benjena.
5. Co w momencie kiedy do decku biorę 3 kopie powiedzmy postaci unikatowej, Tyriona na ten przykład i czy mogę wprowadzić jednocześnie dwie takie karty do gry, czy wchodzą jedynie jako duplikat jako zabezpieczenie tejże postaci
Czy tak to właśnie wygląda czy nie zrozumiałem zasad budowania decka?
 
     
Germanus 
OT- Inwazja


Dołączył: 05 Cze 2011
Posty: 7303
Skąd: Zabrze
Wysłany: Sro 04 Maj, 2016   

tak wygląda. Możesz dobrać też agendę - Sztandar i brać postacie z drugiej frakcji
_________________
korony: pbf 26, pbf 55, pbf 66, 113, pbf 79, pbf 82, 108, 127, pbf 98
pbf 123 - Lannister
 
     
SzakulFirsty 

Dołączył: 08 Mar 2016
Posty: 26
Wysłany: Sro 04 Maj, 2016   

To prawda, ale czy mogę brać do decku lojalne postacie innych frakcji bez posiadania ich agendy? Bo na agendzie jest napisane "możesz posiadać nielojalne karty tego rodu" co by znaczyło, że przed wyborem agendy sztandaru, mogłem sobie werbowac do decka wszystkie karty lojalne wszystkich rodów, a dopiero po wyborze sztandaru, zyskałem prawo do werbowania również nielojalnych jednego z nich, w zależności jaki sztandar wybrałem na agendę.
 
     
Corran 


Dołączył: 09 Sty 2013
Posty: 234
Wysłany: Sro 04 Maj, 2016   

Nie, źle to zrozumiałeś instrukcję, a Germanus najwyraźniej źle zrozumiał Ciebie.

Do talii możesz brać tylko dowolne karty wybranego (JEDNEGO) stronnictwa i karty neutralne.
Jeśli dołożysz sobie sztandar drugiego stronnictwa (może być tylko jedna agenda - albo sztandar, albo agenda neutralna), to dodatkowo, oprócz kart głównego stronnictwa i neutralnych, możesz dołożyć nielojalne karty tego drugiego stronnictwa (przynajmniej 12).
Lojalnych kart innych stronnictw niż Twoje główne, nie możesz brać nigdy, więc początek Twojego punktu 3 jest całkowicie niezgodny z zasadami.

Odnośnie kart unikatowych - dodatkowe kopie mogą się pojawić tylko jako duplikaty. Ewentualnie jako druga kopia postaci, jeśli poprzednia trafiła na stos kart odrzuconych (np. poprzez poświęcenie lub w wyniku roszczenia intrygi), a nie zabitych.
 
     
SzakulFirsty 

Dołączył: 08 Mar 2016
Posty: 26
Wysłany: Sro 04 Maj, 2016   

Wszystko jest jasne. Dziękuję i jeszcze ostatnie pytanko, powiedziałeś że mogą wkroczyć do gry jako kopie jeżeli karta została odrzucona, a więc co jeśli została zabita? Nie mogę wtedy w ogóle umieścić w grze pozostałych kopii? To co innego mam z nimi zrobić w takim przypadku?
 
     
Germanus 
OT- Inwazja


Dołączył: 05 Cze 2011
Posty: 7303
Skąd: Zabrze
Wysłany: Sro 04 Maj, 2016   

ps. wszystko zależy czy grasz turniejowo czy gracie na samej podstawce w domu. W drugim przypadku są skonstruowane talie ;)
_________________
korony: pbf 26, pbf 55, pbf 66, 113, pbf 79, pbf 82, 108, 127, pbf 98
pbf 123 - Lannister
 
     
Corran 


Dołączył: 09 Sty 2013
Posty: 234
Wysłany: Pią 06 Maj, 2016   

No tak. Poza turniejem, grając jedną podstawką, bierzemy domyślnie po dwa całe stronnictwa łącznie z kartami lojalnymi z obu z nich. Ale to sytuacja wyjątkowa spowodowana małą ilością dostępnych kart w zestawie, a pytanie o budowanie talii rozumiem jako przygotowanie do gry zgodnej z zasadami turniejowymi.

SzakulFirsty, odnośnie dodatkowych kopii kart, które już masz na stosie zabitych, to w zasadzie nic z nimi nie można zrobić. Możesz mieć nadzieję, że akurat taka karta zostanie wylosowana podczas rozstrzygania roszczeń intrygi, albo ją odrzucić gdy przekroczysz rezerwę w fazie podatków, albo może się trafi jakaś karta dająca bonus za odrzucenie kart z ręki.
 
     
barney72 

Dołączył: 19 Sie 2015
Posty: 10
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 06 Maj, 2016   

Corran napisał/a:

SzakulFirsty, odnośnie dodatkowych kopii kart, które już masz na stosie zabitych, to w zasadzie nic z nimi nie można zrobić. Możesz mieć nadzieję, że akurat taka karta zostanie wylosowana podczas rozstrzygania roszczeń intrygi, albo ją odrzucić gdy przekroczysz rezerwę w fazie podatków, albo może się trafi jakaś karta dająca bonus za odrzucenie kart z ręki.


Niedługo wyjdzie karta fabuły, która pozwoli przełożyć jedną kartę ze stosu zabitych do odrzuconych, co pozwoli na zagranie jej kopii z powrotem na stół. Dodatkowo Targaryenowie mają wydarzenie do cofania kart ze stosu zabitych na rękę albo na stół, jeżeli to smocze pisklę.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 13