galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Talisman: MAGIA I MIECZ - Kiedy kiedy kiedy ;)

dymsza - Sro 11 Lis, 2009
Temat postu: Kiedy kiedy kiedy ;)
Panowie z galakty kiedy podziemia bo nie daje rady :)

???

Nemomon - Sro 11 Lis, 2009

http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=1149

Talisman: PODZIEMIA - grudzień :) .

dymsza - Sro 11 Lis, 2009

widziałem ten post :/ liczyłem na dokładność co do tygodnia albo info kiedy rusza przedsprzedaż, bo tylko to powstrzyma mnie od zakupu angielskiej edycji.

pozdro

8janek8 - Sro 11 Lis, 2009

Niestety takie dane są niemożliwe do określenia raczej do momentu, aż produkt nie dotrze do Polski. Zresztą tak się dzieje wszędzie - chociażby na macierzystym rynku FFG, który również sprowadza swoje produkty w większości od skośnych. Angielska wersja już jest na naszym rynku, dlatego tutaj wszystko jest jasne.
Freeasy - Czw 12 Lis, 2009
Temat postu: Re: Kiedy kiedy kiedy ;)
dymsza napisał/a:
Panowie z galakty kiedy podziemia bo nie daje rady :)

???

Święte słowa.

Sikorales - Sob 21 Lis, 2009

Podziemia prawdopodobnie na początku stycznia...
Freeasy - Sob 21 Lis, 2009

Sikorales napisał/a:
Podziemia prawdopodobnie na początku stycznia...

No jeśli to prawda, to ja na miejscu przedstawicieli z Galakty nawet nie odzywałbym się na forum. Nie zdążyć z premierą przed świętami to w zasadzie strzelić sobie nie tyle w stopę co prosto w głowę. Chyba nie muszę wyjaśniać dlaczego.

Nemomon - Sob 21 Lis, 2009

Aktualnie, jak zresztą DW wyjaśniał, to nie jest wina Galakty, że premiera się przesunęła. Może to wydawać się dziwne, w szczególności paru użytkownikom, ale to naprawdę jest wina Chińczyków, a nie nas.
Tristan - Sob 21 Lis, 2009

Freeasy jak sam powiedziałeś "byłby to strzał w głowę" dlatego też wyobraź sobie jakie nastroje muszą panować w wydawnictwie, gdy tracą dla siebie najlepszy okres przez to ,że Chińczycy dali ciała... Dlatego też posty niezadowolenia nie będą robić na nich najmniejszego wrażenia - wiedzą co to dla nich znaczy.
dymsza - Nie 22 Lis, 2009

żałuje tylko ze się wstrzymałem było trzeba kupić wersje angielską.

jedyny słowem FFG z was zakpiło
może powinniście rozważyć sprzedaż takich kuponów które będzie można dać w prezencie a następnie zdeponować w styczniu ;)

lol lol lol

Nemomon - Nie 22 Lis, 2009

dymsza napisał/a:
jedyny słowem FFG z was zakpiło
może powinniście rozważyć sprzedaż takich kuponów które będzie można dać w prezencie a następnie zdeponować w styczniu ;)

Co?

Tristan - Nie 22 Lis, 2009

dymsza napisał/a:
żałuje tylko ze się wstrzymałem było trzeba kupić wersje angielską.

W każdej chwili możesz ją kupić zamiast wylewać żale.

Freeasy - Nie 22 Lis, 2009

Tristan napisał/a:
Freeasy jak sam powiedziałeś "byłby to strzał w głowę" dlatego też wyobraź sobie jakie nastroje muszą panować w wydawnictwie, gdy tracą dla siebie najlepszy okres przez to ,że Chińczycy dali ciała... Dlatego też posty niezadowolenia nie będą robić na nich najmniejszego wrażenia - wiedzą co to dla nich znaczy.

To, że komuś jest źle mnie nie cieszy i niczego nie tłumaczy. Wolałbym, żeby zarówno w wydawnictwie jak i na forum panowały dobre nastroje, a na mnie czekały Podziemia pod choinką... dziwi mnie tylko, że ciągle coś się dzieje i żaden z terminów wydania kolejnych wersji/dodatków magii i miecz nie został dotrzymany... a to piraci, a to Chińczycy...a może jednak wypada wziąć winę na siebie i coś poprawić na przyszłość?

Patrząc na zapowiedź Żniwiarza, Podziemi mimo wszystko spodziewam się najwcześniej na przełomie marca i kwietnia a pewnie Frostmarch będzie już na kolejną gwiazdkę. O kolejnych dodatkach wolę na razie nie myśleć ...

Przy okazji zbliżających się Świąt forumowiczom już teraz życzę cierpliwości a Wydawnictwu rozwiązania powtarzających się problemów i sprawnego wprowadzania gier na polski rynek w przyszłości.

Nemomon - Nie 22 Lis, 2009

Freeasy napisał/a:
a może jednak wypada wziąć winę na siebie i coś poprawić na przyszłość?

A ja bym poprosił o jakieś przykłady błędów, jakie zostały popełnione przez Galaktę :) Ewentualnie o sugestie, co Galakta winna poprawić u siebie w związku z wydawaniem gier w innych nie ich drukarniach przez innych bliżej nikomu nieznanych ludzi.

Freeasy - Nie 22 Lis, 2009

Nemomon napisał/a:
Freeasy napisał/a:
a może jednak wypada wziąć winę na siebie i coś poprawić na przyszłość?

A ja bym poprosił o jakieś przykłady błędów, jakie zostały popełnione przez Galaktę :) Ewentualnie o sugestie, co Galakta winna poprawić u siebie w związku z wydawaniem gier w innych nie ich drukarniach przez innych bliżej nikomu nieznanych ludzi.

Nie znam dokładnie całego procesu ani zasad współpracy pomiędzy Galaktą a FFG i na co Galakta ma wpływ ale to co moim zdaniem mogło nie zadziałać ale to są jedynie moje domysły:

- Galakta dostaje za późno wersje angielskie do tłumaczenia - być może jakaś informacja zwrotna do FFG byłaby wskazana - tu oczywiście Galakta może liczyć na poparcie forumowiczów oraz miłośników MiM w postaci wysyłania maili do FFG (w ramach zorganizowanej akcji internetowej)

- Przesyłając tłumaczenie Galakta nie ma wpływu na dalsze monitorowanie prac, więc nie jest za wczasu świadoma ewentualnych opóźnień a opóźnienia w pracach nad grą nie wiążą się z dodatkowymi kosztami pieniężnymi strony zajmującej się produkcją samej gry na rzecz FFG lub Galakty

- Umowa pomiędzy FFG i Galaktą jest tak skonstruowana że FFG nie zależy na wielkości sprzedaży gry w Polsce (wydaje mi się, że przy liczbie mieszkańców i zainteresowaniu grami Polska jest mimo wszystko w miarę atrakcyjnym rynkiem choć na pewno nie tak jak USA czy UK)

Chciałbym podkreślić, że opóźnienia w wydawaniu MiM to już codzienność i wydaje mi się, że w samym wydawnictwie mają znacznie większą wiedzę i pomysły co idzie nie tak. Nie wierzę w to, że Galakta nie ma na nic wpływu poza tłumaczeniem. Ponieważ wszyscy zarówno wydawnictwo jak i fani są zainteresowani aby dodatki wychodziły, szybko, były dobrej jakości i dobrze się sprzedawały (to też w interesie fanów bo jak się dobrze sprzedają to można spodziewać się kolejnych), być może my wszyscy choć skromnie możemy jakoś pomóc np wsperając komunikację pomiędzy Galaktą a FFG jakąś akcją mailingową.

Nie chciałbym jednak aby przyspieszenie w ukazywaniu się dodatków odbyło się kosztem ich jakości. Tu chciałbym podziękować osobom wspierającym wydawnictwo pod kątem tłumaczenia bo różnica w jakości pomiędzy Żniwiarzem a np Horrorem z Arkham jest kolosalna.

Dyskusja (oczywiście kulturalna), na pewno może pomóc w rozwiązaniu problemu. A problem moim zdaniem jest.

yojin - Pon 23 Lis, 2009
Temat postu: ...
przede wszystkim kazde opóźnienie wczesniej ustalonego terminu przez inna firme powinno byc uwzglednione pewnymi profitami z tego powodu. Mam tu na mysli zmniejszenie kosztów, ew. bonusy. Czego w przypadku sporego opóźnienia w Żniwiarzu nie widzielismy, baaa...... koszt tego mikro pudełeczka jest kolosalny.

Osobiscie uwazam ze jesli sie z kims umawiam na konkretny termin, a ten ktos mi sie nie wywiazuje z umowy (w tym wypadku to juz kolejny raz) to albo zmieniam kontrahenta, albo żądam obniżenia kosztów lub innych "bonusów".

Oczywiscie czekam z utesknieniem na polskie podziemia i nic tego nie zmieni. Ale takich jak ja jest niewielu i niejeden osobnik juz zakupił angielska wersje, co potem moze sie odbić na tym ze nie bedzie chciał juz kupowac polskiej (bo koszty niemałe sa tej gry).

Pozdrawiam i życze bardziej solidnych "współpracowników" :D

8janek8 - Pon 23 Lis, 2009
Temat postu: Re: ...
yojin napisał/a:
Osobiscie uwazam ze jesli sie z kims umawiam na konkretny termin, a ten ktos mi sie nie wywiazuje z umowy (w tym wypadku to juz kolejny raz) to albo zmieniam kontrahenta, albo żądam obniżenia kosztów lub innych "bonusów".

Jest coś takiego jak kary umowne, ale najpierw potrzebne były odpowiednie zapisy w umowie, a podejrzewam że przy panujących warunkach nikt na takowe nie chce się zgodzić. Wszystkim stęsknionym życzę cierpliwości i na przyszłość zachowania dużego dystansu do podawanych dat premiery. Pamiętajcie, że to właśnie z naszego powodu, wydawca decyduje się podawać te daty w możliwie najszybszym czasie, a prawda jest taka, że może kilka tygodni przed premierą można na 100% stwierdzić kiedy będzie dostępna dana gra (a i to nie zawsze).

Freeasy - Sro 25 Lis, 2009
Temat postu: Re: ...
8janek8 napisał/a:
Wszystkim stęsknionym życzę cierpliwości i na przyszłość zachowania dużego dystansu do podawanych dat premiery. Pamiętajcie, że to właśnie z naszego powodu, wydawca decyduje się podawać te daty w możliwie najszybszym czasie, a prawda jest taka, że może kilka tygodni przed premierą można na 100% stwierdzić kiedy będzie dostępna dana gra (a i to nie zawsze).

No ale żeby nie zdążyć na święta :-( no cóż cierpliwie czekam ale marudził będę. A co?!

Nemomon - Sro 25 Lis, 2009

Frostmarch w Rebelu. A w Wargamerze ni widu, ni słychu..
Kufir - Nie 27 Gru, 2009

Więc kiedy te podziemia PL pojawią się w sprzedaży ? :)
D.W. - Pon 28 Gru, 2009

Jedno co jest pewne to to, że Podziemia płyną...
Z tych informacji, które posiadam gra będzie około 20 stycznia.

Ale... A to może odprawa celna się opóźnić, a to może być strajk dokerów, a to....

Dlatego cały czas jest to termin, który swoją głową nikt nie zagwarantuje.

Kufir - Wto 29 Gru, 2009

Dziękuje za odpowiedź.
Straszne duże te opóźnienia powstają, Frostmarch dostaniemy pewnie nie wcześniej niż na wakacje 2010. :cry:

Sh' EGzor - Sro 30 Gru, 2009

Wczoraj widziałem w wiadomościach że znowu piraci capneli jeden statek. Oby na nim nie było naszego długooczekiwanego dodatku :/
8janek8 - Sro 30 Gru, 2009

To był chemikaliowiec :o
Nemomon - Sro 30 Gru, 2009

Ale podobno był i jeden Polak.
Freeasy - Sro 30 Gru, 2009

No jak usłyszałem o tych piratach to od razu pomyślałem o Podziemiach... mam nadzieję, że uda się załapać na przedsprzedaż tak jak to było ostatnio :-) A podziemia mi są bardzo potrzebne bo niebawem zamierzam nabyć stół do pokoju, no i oczywiście rozmiar planszy będzie determinował wielkość stołu :)
Nemomon - Sro 30 Gru, 2009

I tak bym Ci radził zakupić jeden z większych opcji. Plansza główna, 4 krainy do niej, jeszcze jakieś miejsce coby gracze mieli się jakoś ustawić + miejsce na "bank" ;)
faj3r - Pon 04 Sty, 2010

Super, nie mogę się doczekać nowego dodatku :)
mrsin - Pon 04 Sty, 2010

Kufir napisał/a:
Dziękuje za odpowiedź.
Straszne duże te opóźnienia powstają, Frostmarch dostaniemy pewnie nie wcześniej niż na wakacje 2010. :cry:

Optymista ;)

Freeasy - Wto 05 Sty, 2010

A będzie jakaś przedsprzedaż Podziemi? I czy będą jakieś bonusy w przedsprzedaży poza korzystną ceną? :-)
Hellhound - Czw 07 Sty, 2010

Czy wiadomo jaka będzie cena dodatku? Mam nadzieję, że niższa niż podstawki?
faj3r - Czw 07 Sty, 2010

Hellhound napisał/a:
Czy wiadomo jaka będzie cena dodatku? Mam nadzieję, że niższa niż podstawki?

podłączam sie pod powyższe pytanie 8)
...i dodam jeszcze swoje:
- czy pudełko będzie wielkości podstawki, czy mniejsze?

mrsin - Czw 07 Sty, 2010

Angielska edycja Podziemi jest praktycznie w cenie podstawki, więc nie spodziewałbym się różnic w polskim wydaniu.
Nemomon - Czw 07 Sty, 2010

A i pudełko jest identycznej wielkości co podstawka.
Tristan - Czw 07 Sty, 2010

Nemomon napisał/a:
A i pudełko jest identycznej wielkości co podstawka.

Nemo mam nadzieje ,że nie będą się kierować jednak wielkością pudełka ;)

yojin - Czw 07 Sty, 2010

Niestety mam wrazenie ze cena bedzie wyzsza niz wersji angielskiej. Oczywiscie nie wiadomo czemu ale za duuuuzo mniejszą ilość elementów (brak monet, mniejsza ilosc poszukiwaczy, brak zetonów, kostek itd.) zaplacimy porówywalną cene z podstawka :(
faj3r - Czw 07 Sty, 2010

Słuchajcie, pytania były skierowane do Galaktyki, proszę bardzo nie spekulujmy tu zaraz z wrodzonym polskim pesymizmem: "jak to na pewno będzie źle", ok?

Albo D.W. coś odpowie i będziemy wiedzieli, albo dowiemy się "ze sklepowej półki".

D.W. - Czw 07 Sty, 2010

Będzie po prostu jak zwykle. Czyli dla nas za tanio a dla Was za drogo...

Przewidywana cena 119,90 zł

Kufir - Czw 07 Sty, 2010

Cena jest OK.
To dodatek planszowy więc jest droższy niż Żniwiarz, zawiera jednak mniej elementów więc cena jest niższa niż wersja podstawowa. Logiczne to i identyczną cenę sobie wyobrażałem.

Tristan - Czw 07 Sty, 2010

Również się zgadzam. Cena jest jak najbardziej sprawiedliwa. Ps to cena przedsprzedażowa, czy już normalna?:)
mrsin - Pią 08 Sty, 2010

D.W. napisał/a:
Będzie po prostu jak zwykle. Czyli dla nas za tanio a dla Was za drogo...

Przewidywana cena 119,90 zł

Dobra cena, spodziewałem się wyższej. Cieszy mnie że Podziemia i Faraon zamkną się w cenie 200 zł :) jest ok.

Freeasy - Sob 09 Sty, 2010

Cena ok, pewnie w sklepach będzie drożej. Stąd moje pytanie czy już wiadomo kiedy będzie w przedsprzedaży i czy będą jakieś bonusy związane z przedsprzedażą?
Marcin.r - Pią 15 Sty, 2010

HA... Ja już kupiłem :P , przelew już w realizacji, teraz tylko czekać :D

Aaa, no i choć się nie spodziewałem to... Super Promocja !!! :D 8)

Hellhound - Pią 15 Sty, 2010

Ale jak kupiłeś jeśli jeszcze nie ma jej w sklepie? Pojawił się tylko dodatek do jakiejś nowej gry TASMAN, to jest chyba jakaś podróba Talismana?

Żartowałem oczywiście, ale literówkę można by poprawić :)

kokos - Pią 15 Sty, 2010

to razem jest nas dwóch - najpierw munchkin 3 teraz to - kasy już powoli na to wszystko brakuje ...cóż - i tak sobie postanowiłem, że będę mniej jadł w tym roku :P ;)

oj, żeby tylko pocztowcy nie grali sobie naszymi paczkami w rugby bo będę niepocieszony :roll:

faj3r - Pią 15 Sty, 2010

kupione 8)
nie mogę się doczekać :D

Hidetoshi - Pią 15 Sty, 2010

Freeasy napisał/a:
Cena ok, pewnie w sklepach będzie drożej. Stąd moje pytanie czy już wiadomo kiedy będzie w przedsprzedaży i czy będą jakieś bonusy związane z przedsprzedażą?

Dołączam się do pytania. Czy będą jakieś bonusy (np. promocyjne karty) w przedsprzedaży oprócz niższej ceny?

Skoro jest już w sprzedaży (przedsprzedaży) to myślę, że byłoby o tym napisane, tak jak to było z podstawką w 1 turze.
Nemomon - Pią 15 Sty, 2010

Ano, tamte karty promocyjne tylko dla Podstawki/Reapera (znaczy na świecie do Reapera, a u nas oraz gdzieś jeszcze do podstawki), zresztą też nie wszędzie, dla przykładu Rosjanie ich nie mieli. Póki co nie są znane inne promo karty od FFG, więc raczej bym się nie spodziewał jakichkolwiek w najbliższym czasie (albo nawet i w ogóle).

Kurcze, wczoraj gdzieś widziałem instrukcje do podziemi, a teraz znaleźć nie moge :/. Dajcie linka jak wiecie gdzie leży :P

http://www.galakta.pl/pli..._instrukcja.pdf

Dzięki. Ale porażka xD zamiast na głównej najpierw sprawdzić to szukałem na forum i w sklepie :oops:

Możemy skasować te posty? :P

Możemy, ale nie ma po co. Może ktoś inny będzie szukał na forum, a dokładniej, to w tym poście, zamiast na stronie głównej i znów zada takie pytanie, więc lepiej aby został. :)
Marcin.r - Pon 25 Sty, 2010

Ja już jestem szczęśliwym posiadaczem PODZIEMI :D
faj3r - Pon 25 Sty, 2010

czy już są rozsyłane?
ja nadal nie dostałem.

Marcin.r - Pon 25 Sty, 2010

Sprawdź status w sklepie ;P
Sh' EGzor - Pon 25 Sty, 2010

Jak narazie to jeszcze nie ma premiery.
kokos - Pon 25 Sty, 2010

ja też przed chwilą dostałem swój egzemplarz podziemi :D - przede wszystkim muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony - po pierwsze: sprawnością pocztowców (wysłane w piątek, dostarczone dziś) - po drugie: tym, że dodatek był ładnie zapakowany w kartonowe pudełko (pierwszy raz zamawiałem z galakty więc nie wiem czy zawsze tak jest) i nic mu się nie stało w podróży - zagrać jeszcze nie zdążyłem ale na pierwszy rzut oka to mnie się podoba ;)
plast - Pon 25 Sty, 2010

Dostalem dzis Podziemia od Galakty i nawet stoczylem pierwsza partyjke z dziewczyna :D . Oboje juz od poczatku gry probowalismy wchodzic do Podziemi na pare pol, ale szybko nas stamtad wyganiali silni Wrogowie.

Niestety ostatecznie tylko mnie udalo sie z powodzeniem poeksplorowac cale Podziemia, bo dziewczynie "kostki nie sprzyjaly" (raz padla pod Zniwiarzem, raz ja ją pokonalem 3x pod rzad, zabierajac najfajniejsze przedmioty).

W Podziemiach mialem w sumie tylko jeden problem i przy okazji dylemat, losujac 3 karty trafilem na dwoch wrogow, jeden sila 6, drugi 10, wiec teoretycznie walcza razem z sila 16, ale temu z sila 10 mozna sie bylo wymknac i nie wiedzielismy jak to potraktowac - czy jednemu sie wymknac, a z drugim walczyc i kontynuowac ture, czy wymkniecie sie od razu konczy ture i z drugim tez nie walcze, itd., no ale to ogolny problem, a nie Podziemi.

Po wygranej z LoDem wzialem... talizman :) . Zeby szybciej skonczyc gre, bo jeszcze go nie mialem, a przeciwniczka byla sporo w tyle i w zaden sposob mi nie zagrazala. W zwiazku z tym kart Podziemi uzylismy moze 10-15%, ale i tak bylo bardziej interesujaco i mysle, ze dodatek sie sprawdzi w kolejnych rozgrywkach, szczegolnie na wiecej osob :) .

Wykonanie bardzo ladne, bledow poki co nie zauwazylem. Szkoda tylko, ze jak beda 4 planszowe dodatki to chyba nie obejma calej glownej planszy do okola bez zadnych przerw...?

W kazdym razie wielki + dla Galakty za blyskawiczna i dobrze zapakowana przesylke.

8janek8 - Pon 25 Sty, 2010

plast napisał/a:
W Podziemiach mialem w sumie tylko jeden problem i przy okazji dylemat, losujac 3 karty trafilem na dwoch wrogow, jeden sila 6, drugi 10, wiec teoretycznie walcza razem z sila 16, ale temu z sila 10 mozna sie bylo wymknac i nie wiedzielismy jak to potraktowac - czy jednemu sie wymknac, a z drugim walczyc i kontynuowac ture, czy wymkniecie sie od razu konczy ture i z drugim tez nie walcze, itd., no ale to ogolny problem, a nie Podziemi.

Jeśli zdecydowałeś się wymknąć kolosowi bitewnemu to nadal musisz spotkać się z drugim wrogiem. Wymykanie się nie kończy tury.

plast napisał/a:
W zwiazku z tym kart Podziemi uzylismy moze 10-15%, ale i tak bylo bardziej interesujaco i mysle, ze dodatek sie sprawdzi w kolejnych rozgrywkach, szczegolnie na wiecej osob :) .

To raczej zaleta. A to z tego względu, że nie spodziewałbym się dodatkowych kart do Krain, które są rozszerzeniami, dlatego jest aż ponad 100 kart w Podziemiach. Innymi słowy: podejrzewam, że jedynie talia kart Przygód będzie powiększana.

plast napisał/a:
bledow poki co nie zauwazylem.

I oby ich nie było ;)

plast - Pon 25 Sty, 2010

8janek8 napisał/a:
Jeśli zdecydowałeś się wymknąć kolosowi bitewnemu to nadal musisz spotkać się z drugim wrogiem. Wymykanie się nie kończy tury.

Tak tez zagralismy :) . Dodatkowo moja Amazonka spisywala sie nad wyraz dzielnie, a jej dwie umiejetnosci wykorzystywalem prawie caly czas i mysle, ze dzieki nim wygralem - mozliwosc rzutu dwiema koscmi i wyboru wyniku z jednej z nich do ruchu oraz mozliwosc potworzenia walki nie wydaja sie na pierwszy rzut oka mocne, ale w praktyce byly bezcenne. Nie wiem czy nie lepsze niz bonusy Mrocznej Kultystki, przynajmniej w pierwszych 30 minutach gry.

8janek8 napisał/a:
plast napisał/a:
W zwiazku z tym kart Podziemi uzylismy moze 10-15%, ale i tak bylo bardziej interesujaco i mysle, ze dodatek sie sprawdzi w kolejnych rozgrywkach, szczegolnie na wiecej osob :) .

To raczej zaleta. A to z tego względu, że nie spodziewałbym się dodatkowych kart do Krain, które są rozszerzeniami, dlatego jest aż ponad 100 kart w Podziemiach. Innymi słowy: podejrzewam, że jedynie talia kart Przygód będzie powiększana.

Tez tak sadze. Ale z drugiej strony jesli beda w sumie 4 dodatki planszowe (optymista) i kazdy bedzie mial te 128 kart "przygod" to razem daje to ponad 500 "przygod", czyli wiecej niz podstawka + Zniwiarz i Krolowa Lodu jesli dobrze licze. Generalnie jednak idea 500+500 mi odpowiada :D . Tylko przydaloby sie wieksze pudelko, zeby zmiescic calosc :) .

8janek8 - Pon 25 Sty, 2010

Weź pod uwagę, że zapowiada się na taki schemat, że na przemian będą wydawane: raz dodatek karciany z Przygodami, raz dodatek planszowy z nową krainą i odpowiadającą jej talią kart. To daje zdecydowanie więcej kart Przygód niż 500 sztuk.
No ale nie można niczego założyć na 100%.

plast - Wto 26 Sty, 2010

No tak, jesli w momencie gdy beda dostepne 4 dodatki planszowe bedzie juz dostepnych 5 dodatkow nieplanszowych to oczywiscie te liczby beda jeszcze inne. Ale to chyba nie jest powod do zmartwien ;) . Z drugiej strony moze sie okazac, ze potrzebne sa 3 pudelka zeby to wszystko nosic, a na niektore karty trafia sie raz na rok nawet grajac 3x w tygodniu ;) . To dopiero niepowtarzalnosc rozgrywki :) .
Freeasy - Wto 26 Sty, 2010

No jak w kolejnym dodatku nie będzie jakichś przegródek na karty to przestanę kupować tę grę! Takie duże pudło, a kart nie mam gdzie poukładać! Co szkodziło dodać przegródki? Mam tylko nadzieję że Magia i Miecz nie pójdzie w stronę Horroru z Arkham bo tam to już zupełwnie nikt nie pomyślał gdzie powkładać żetony karty i inne. Poza tym pudełko i karty poszukiwaczy się dziwnie wyginają. To chyba kwestia podróży statkiem a następnie 30 stopni mrozu :-(
Marcin.r - Wto 26 Sty, 2010

Ja mam nadzieję, że powstanie specjalne pudełko, które będzie w stanie pomieścić wszystkie karty i plansze, ewentualnie jakaś walizka. Choć myślę, że mógł nikt nie wpaść na taki pomysł biorąc pod uwagę producenta :P . Zresztą dopiero drugi dodatek wyszedł, więc sporo przed nami.

To kiedy kolejny dodatek?? :D xD

Kufir - Wto 26 Sty, 2010

Cytat:
Ja mam nadzieję, że powstanie specjalne pudełko, które będzie w stanie pomieścić wszystkie karty i plansze

Odwróć wkładkę w pudełku z Podziemiami i dostaniesz dwie prostokątne szerokie przegródki do których możesz upchnąć sporo rzeczy :)

faj3r - Wto 26 Sty, 2010

Marcin.r napisał/a:
Ja mam nadzieję, że powstanie specjalne pudełko, które będzie w stanie pomieścić wszystkie karty i plansze, ewentualnie jakaś walizka. Choć myślę, że mógł nikt nie wpaść na taki pomysł biorąc pod uwagę producenta :P . Zresztą dopiero drugi dodatek wyszedł, więc sporo przed nami.

To kiedy kolejny dodatek?? :D xD

Cytujac Galaktę: "Na Wiosnę" - Królowa Lodu - http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=1902

Sir Joker - Wto 26 Sty, 2010

Wystarczloby wypraske z podstawki trche popawic tj 6 przegrodek przerobic tak aby dalo sie tam wlozyc karty. Nie wim co za idiota zrobil to tak jak jest teraz :/
Freeasy - Wto 26 Sty, 2010

Kufir napisał/a:
Cytat:
Ja mam nadzieję, że powstanie specjalne pudełko, które będzie w stanie pomieścić wszystkie karty i plansze

Odwróć wkładkę w pudełku z Podziemiami i dostaniesz dwie prostokątne szerokie przegródki do których możesz upchnąć sporo rzeczy :)

Ale jest to:

a/ brzydkie

b/ kartoniki będą się miesziały o ile nie zastosujesz ich ogumowania

Moim zdaniem powinien być dodatek z przegródkami na karty (wielkości karty przygód) i już

wookash966 - Wto 26 Sty, 2010

Ja sobie zrobiłem 2 pudełka na karty i trzymam je w Żniwiarzu 8)
revix - Wto 26 Sty, 2010

Zobaczymy jak to będzie wyglądać w innych dodatkach
Hellhound - Wto 26 Sty, 2010

Kufir napisał/a:
Odwróć wkładkę w pudełku z Podziemiami i dostaniesz dwie prostokątne szerokie przegródki do których możesz upchnąć sporo rzeczy

Muszę przyznać, że pomysł jest genialny! Po zrobieniu tego na dole mieszczą mi się wszystkie karty w koszulkach (czyli zajmują 2x więcej niż normalnie) posegregowane w woreczki strunowe, a górny "prostokąt" wyłożyłem gąbką i mieszczą się tam wszystkie figurki.

Kufir - Sro 27 Sty, 2010

Zaopatrzcie się w plastikowe zamykane pudełka po FERRERO ROCHER :)

http://www.indiafloriston...olates/16fr.jpg

Idealne na karty! :) (Leżą one wtedy na boku, a nie tak jak w pudełku wersji podstawowej)
W jednym pudełku mieszczą się wszystkie karty Podziemi i Zaklęć (i to w koszulkach)

Tak to wygląda u mnie :

wookash966 - Czw 28 Sty, 2010

Ja zmontowałem pudełka z płytek tekstolitowych i umieściłem je w Żniwiarzu. Z kolejnym dodatkiem i pudełkiem będzie trzeba im zrobić eksmisje do podziemi, gdzie też pasują idealnie w odwróconej wkładce :)
W Pudełkach trzymam karty przygód a cała reszta tam gdzie ich miejsce.