galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - Gra

Czarny Jaszczur - Czw 21 Maj, 2015

Witam bardzo serdecznie, ostatnio coś cicho na forum, moja #90 z niewiadomych przyczyn zyskała prędkość żółwia i z tychże powodów postanowiłem otworzyć nabór do nowej gry. Bardzo podobała mi się prowadzona przez Germanusa #75 więc zagramy na mapie podstawowej z draftem kart rodów :)
Germanus napisał/a:
Zasady draftu:
a) gracze po kolei wybierają 1 z dostępnych kart. Po tym jak 6 gracz wybierze kartę kolejka zaczyna się w odwrotnej kolejności.
b) w grze może być tylko 1 dowódca (np. jak ktoś zabrał Dorana z siłą 4 to nikt inny nie może wziąć Dorana z siłą 0. Reek = Theon).
c) gracz gra rodem zgodnym z karta o sile 4. W przypadku gdy dwóch graczy ma karty z siłą 4 tego samego rodu rozstrzygająca będzie tabelka podana w późniejszym czasie.
d) Każdy gracz musi mieć 7 kart o sile: jedna 4, 3 i 0 oraz po dwie 2 i 1.
To tyle ze wstępu

W przypadku gdyby 2 osoby miały kartę o sile 4 z jednego rodu, to o tym jakim kto gra rodem decyduje poniższe zestawienie:
Doran > Czarna Żmija
Eddard > Bolton
Tywin > Jaime

Zwiększę jednak pole do manewru, karty wybierać będziecie z podstawki, "Uczty dla wron", "Tańca ze Smokami" oraz "5 Kings and a Prince Variant". Czekam na chętnych do gry a doboru dokonam według własnej oceny (aktywność - prowadzenie gier w których uczestniczę - zamiar otworzenia w najbliższym czasie naboru i obietnica przygarnięcia do rozgrywki).

Gdy już zbierze się ekipa, to przeniesiemy się do nowego tematu gdzie dokonywać będziecie swoich wyborów wśród kart :)

Germanus - Czw 21 Maj, 2015

wybierz mnie :mrgreen:
Przeczenie - Pią 22 Maj, 2015

Jestem chętny do dołączenia.
W realu grałem chyba z kilkanaście razy, głównie w wariancie 6 graczy na Westeros (bodaj 5 kings and prince).
Forum obserwuję od dobrego miesiąca, regularnie, więc jasne są dla mnie skróty i kwestie przesyłania generałów. Draft ogarnę raczej dość szybko. Z gry odejdę przed czasem, jeśli postanowię wstąpić do klasztoru bez neta (0,0000001% szansy) lub jeśli w międzyczasie wyciągnę kopyta (0,0001% szansy).
Nie liczę na zwycięstwo, ale na emocjonującą grę - owszem.

Czarny Jaszczur - Pią 22 Maj, 2015

No to brakuje jeszcze czterech graczy :)
Dredzilla - Pią 22 Maj, 2015

Jaaa :-)
guzu - Sob 23 Maj, 2015

weź zmara
ZMar - Sob 23 Maj, 2015

Uciekła mi ta "Mobilizacja" do nowego PBF. Ciężki tydzień, ale z ogromną chęcią zagram!
I dziękuję, że w ogóle o mnie pomyśleliście!

Czarny Jaszczur - Sob 23 Maj, 2015

Prowadzisz rozgrywkę a w żadnej nie uczestniczysz, tak być nie może :lol:

Czekamy jeszcze na dwóch graczy, wysyłać wici!

guzu - Sob 23 Maj, 2015

no to i ja chętnie ;)
Przeczenie - Sob 23 Maj, 2015

Mam pytania odnośnie draftu i jego następstw oraz odnośnie ustawień co do generałów.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem.

Powiedzmy, że wystukuję się kolejno z:
4, 3, 2a, 2b...
Jeśli jednak 2b była Roosem Boltonem, to jego umiejętność jest tu nieprzydatna, bo i tak idziemy wg kolejki i po jego zużyciu zostają mi do użycia 1a, 1b i 0?

I jeszcze - niby trochę grałem i mam dostęp do gry, ale chyba nie mam na podorędziu kart wszystkich rodów, które będzie można wybrać. Czy ktoś mógłby wrzucić odnośnik do źródła, z którego można by zaczerpnąć wiedzę na ten temat (nt. kompletnej puli generałów do wyboru w tej rozgrywce)?

Siła kart zostaje taka, jaką znamy normalnie z gry? Nie wchodzi w grę zrobienie np. Tyriona hardkorowym dowódcą o sile 4, a Tywina zerem?

Niemożliwą jest sytuacja, gdy np. Clegane zmierzy się w bitwie z Clegane'm prim? :D Gdy jedna osoba wybiera generała jako swojego, blokuje go dla innych, tak?

Ostatnie pro forma, bo chyba to akurat rozumiem, ale wolę się upewnić:
Wybierając np. Aerona, Arianne, Blackfisha, Brienne, Boltona, Clegane'a i Spiżowego Yohna Royce'a - największe szanse mam, że zagram Lannisterami czy zostanę ulokowany w Dolinie jako Arryn?

Niebawem powstanie temat z draftem, tam wszystko będzie jasno i przejrzyście podane - wciąż brakuje jednego gracza :)

I jeszcze - niby trochę grałem i mam dostęp do gry, ale chyba nie mam na podorędziu kart wszystkich rodów, które będzie można wybrać. Czy ktoś mógłby wrzucić odnośnik do źródła, z którego można by zaczerpnąć wiedzę na ten temat (nt. kompletnej puli generałów do wyboru w tej rozgrywce)?

Stworzę listę wszystkich kart, wybierać będziecie z listy, bez obaw :)

Siła kart zostaje taka, jaką znamy normalnie z gry? Nie wchodzi w grę zrobienie np. Tyriona hardkorowym dowódcą o sile 4, a Tywina zerem?

Siła kart, jak też ich umiejętności/symbole, pozostają bez zmian.

Niemożliwą jest sytuacja, gdy np. Clegane zmierzy się w bitwie z Clegane'm prim? :D Gdy jedna osoba wybiera generała jako swojego, blokuje go dla innych, tak?

Jeśli któryś z graczy wybierze Clegane (dla przykładu Sandora) to jest on usuwany z listy, nie jest możliwa sytuacja, gdy dwoje graczy posiada te same karty - choć może dojść do pojedynku Sandora z Gregorem. Dodatkowo jeśli jeden z graczy wybierze np. Stannisa, to pozostałe karty z tą postacią (z dodatków) są usuwane z listy. Nie będzie więc walk Stannisa z podstawki vs Stannis z dodatku ;)

Wybierając np. Aerona, Arianne, Blackfisha, Brienne, Boltona, Clegane'a i Spiżowego Yohna Royce'a - największe szanse mam, że zagram Lannisterami czy zostanę ulokowany w Dolinie jako Arryn?

Arrynowie nie wchodzą w grę (ich karty są dostępne ale gramy podstawowymi rodami).
Gracz gra rodem zgodnym z karta o sile 4. W przypadku gdy dwóch graczy ma karty z siłą 4 tego samego rodu rozstrzygające będzie:
Doran > Czerwona Żmija
Eddard > Bolton
Tywin > Jaime

Teraz może się to wydawać trochę skomplikowane ale ta iluzja minie gdy już wszystko przygotuje i odpowiednio rozpiszę :)

Germanus - Sob 23 Maj, 2015

ja nie mam pytań bo sam opracowałem ten skomplikowany mechanizm draftowania :lol:

Dlatego uczestniczysz w tej rozgrywce. Zbierzesz coś posiał w przeszłości :mrgreen:

Temat z draftem kart jest już stworzony, możecie się z nim zapoznać. Czekamy na ostatniego chętnego do gry ;)

Przeczenie - Nie 24 Maj, 2015

Cytat:
Niebawem powstanie temat z draftem, tam wszystko będzie jasno i przejrzyście podane

Ok

Cytat:
Stworzę listę wszystkich kart, wybierać będziecie z listy, bez obaw :)

Ok

Cytat:
Siła kart, jak też ich umiejętności/symbole, pozostają bez zmian.

Ok :)

Cytat:
Jeśli któryś z graczy wybierze Clegane (dla przykładu Sandora) to jest on usuwany z listy, nie jest możliwa sytuacja, gdy dwoje graczy posiada te same karty - choć może dojść do pojedynku Sandora z Gregorem.

Heh, sarkazm trafiony, moje zignorowanie Sandora aż się o niego prosi :) .

Cytat:
Dodatkowo jeśli jeden z graczy wybierze np. Stannisa, to pozostałe karty z tą postacią (z dodatków) są usuwane z listy. Nie będzie więc walk Stannisa z podstawki vs Stannis z dodatku

Ok.

Cytat:
Arrynowie nie wchodzą w grę (ich karty są dostępne ale gramy podstawowymi rodami).
Gracz gra rodem zgodnym z karta o sile 4. W przypadku gdy dwóch graczy ma karty z siłą 4 tego samego rodu rozstrzygające będzie:
Doran > Czerwona Żmija
Eddard > Bolton
Tywin > Jaime

Ok :)
Cytat:

Teraz może się to wydawać trochę skomplikowane ale ta iluzja minie gdy już wszystko przygotuje i odpowiednio rozpiszę :)

Troszkę. Ale bez przesady. Ogarnę, tylko musiałem wiedzieć mniej więcej, jak to ma działać. Widzę, że jest pewien system i że będzie jeszcze coś tam o nim napisane, żeby rozjaśnić wątpliwości, więc niet probliema.

Gog - Nie 24 Maj, 2015

a mnie policzyłeś:D
ZMar - Nie 24 Maj, 2015

Propozycję gracza wpisałem tutaj:
http://www.forum.galakta....p=154131#154131

Jak aktualne to proszę o potwierdzenie, że został przyjęty

Czarny Jaszczur - Nie 24 Maj, 2015

Gog napisał/a:

No pewnie, oposie :cool:

ZMar, z nowymi graczami bywa ten problem, że znikają bez słowa. No ale jeśli się znacie i w razie konieczności będziesz mógł przesłać mu w moim imieniu pozdrowienia, to nie widzę większego problemu. Tylko fajnie by było, gdybym poznał Jego nick i ogólnie zobaczył posta ze zgłoszeniem ;)

@ Do tego czasu wciąż jest możliwość zgłoszenia się do gry :)

ZMar - Nie 24 Maj, 2015

Czarny Jaszczur napisał/a:
Gog napisał/a:

No pewnie, oposie :cool:

ZMar, z nowymi graczami bywa ten problem, że znikają bez słowa. No ale jeśli się znacie i w razie konieczności będziesz mógł przesłać mu w moim imieniu pozdrowienia, to nie widzę większego problemu. Tylko fajnie by było, gdybym poznał Jego nick i ogólnie zobaczył posta ze zgłoszeniem ;)

@ Do tego czasu wciąż jest możliwość zgłoszenia się do gry :)

Ręczę głową, że nie zniknie od tak.
Kilka partii mamy już za sobą więc jak najbardziej zasady zna i w razie czego jestem z nim w stałym kontakcie.
Jeżeli będzie konieczne potwierdzenie to mogę założyć nick za niego :) i tak będzie to coś ala Grefin/Grefinek pewnie :)

Grefin - Nie 24 Maj, 2015

Witam wszystkich
Zmar słusznie ręczy, że nie zniknę w połowie gry bo nie zamierzam kilka osób zostawiać na lodzie.
Zgłaszam się więc i dzięki za miejsce :) To będzie co prawda moja pierwsza gra przez forum, ale kumam jak to się odbywa. Większość dnia pracuję przy laptopie więc opóźniać rozgrywki też nie powinienem.
Teraz jestem bardzo mocno wczorajszy, idę spać, wieczorkiem poczytam dokładnie co i jak

ZMar - Nie 24 Maj, 2015

Grefin napisał/a:
Witam wszystkich
Zmar słusznie ręczy, że nie zniknę w połowie gry bo nie zamierzam kilka osób zostawiać na lodzie.
Zgłaszam się więc i dzięki za miejsce :) To będzie co prawda moja pierwsza gra przez forum, ale kumam jak to się odbywa. Większość dnia pracuję przy laptopie więc opóźniać rozgrywki też nie powinienem.
Teraz jestem bardzo mocno wczorajszy, idę spać, wieczorkiem poczytam dokładnie co i jak

Potwierdzam :) Skończyliśmy o 5:00 :) także zmierzam niedługo uderzyć w kimono :)

Grefin - Pon 25 Maj, 2015

Zakładam nową grę.
Na forum jestem nowy, ale obserwowałem przez jakiś czas by zobaczyć jak się odbywa prowadzenie. Zasady gry znam, pisać umiem więc sobie poradzę ;)
Prawdopodobnie będzie to rozstawienie z Tańca ze Smokami, żeby było ciekawiej proponuję IV deck Westeros, co tura 2 karty, za dużo ich jest i za mało tur żeby dobierać po jednej.
http://tinyurl.com/K9YUQbhhAXjbgPAhy1PC

Ogólnie jestem otwarty na propozycję. Wy macie dużo większe doświadczenie, wiecie co się fajnie gra. Może być z IV deckiem, może być bez, z celami gry lub bez, z draftem lub nie. Ewentualnie może być nawet inna mapka, ale w GIMPie nie umiem i nie będę na razie się grzebał.

Chętnych zapraszam i zachęcam do propozycji modyfikacji.

Przeczenie - Wto 26 Maj, 2015

Dołączę. O ilę znowu się nie zagapię x).
Ale jak co, jestem chętny, mogę uczestniczyć itd.