galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - PBF #100 - Nabór

Sznycelek - Nie 19 Lip, 2015
Temat postu: PBF #100 - Nabór
Czekałem z naborem na tą magiczną liczbę i wreszcie mi się udało! Podczas tej rozgrywki wszyscy będziemy świętować (teoretycznie) setną partię, zatem myślę że emocji nie zabraknie...

...A to dlatego, że...

ZAGRAMY W TO CACKO!

Ależ tak tak! Jeżeli jesteś chętny przetestować swoje umiejętności na tej autorskiej mapce, zrób to teraz! Do zabawy wejdą jeszcze małe modyfikacje w stylu IV talii westeros, jakieś cuda z portami i garnizonami, ale więcej szczegółów jak tylko guzu podeśle mi wszystko jak będzie miał chwilę i to jakoś ogarnę. Wstępnie proszę się zapisywać do wspólnej zabawy i podawać od razu 3 rody jakimi chcielibyście zagrać, a także wszelkie wasze prośby i pomysły do tej rozgrywki (jak np. otwarta dyplomacja, losy bitwy itp.).

Richtus - Nie 19 Lip, 2015

Zgłaszam się, setki nie chciałbym przegapić ^^
Zasady tak jak tu?

ZMar - Nie 19 Lip, 2015

Z ogromną chęcią wezmę udział.

PS. Karty rodów?

Leśnik - Nie 19 Lip, 2015

Już chciałem odpuszczać wszystkie 7+ gry, ale jubieleuszowa partia może pójdzie sprawnie.

Zgłaszam się. Nie znam zasad scenariusza, kart i słabo widać mapę więc powiem kolorami, które lobię mogą być Tyrellowie, Arryn i Martellowie.

Gog - Nie 19 Lip, 2015

ja się zgłaszam, zasady takie, że mobilizacja statków na morze z portem :d
ZMar - Nie 19 Lip, 2015

W KL jak duży jest garnizon?
Gog - Nie 19 Lip, 2015

1 z tego co pamiętam
Dredzilla - Nie 19 Lip, 2015

A też się zgłoszę

Mapka jest troszkę mało widoczna pod względem nazw i cyfr, co jakoś spróbuję ogarnąć. Z tego co czytałem w poprzednich rozgrywkach, garnizon KL to 1 i jest on tam zawsze.

Wszystko co potrzeba wiedzieć na temat tego scenariusza znajdziecie TU

Aktualna lista graczy wygląda tak:
- guzu (rezerwacja, niepotwierdzone)
- Richtus
- ZMar
- Leśnik
- Gog
- Dredzilla
- wolne
- wolne
- wolne

Czarny Jaszczur - Nie 19 Lip, 2015

Zgłaszam się ;)

Z tego co się orientuje, to po ostatniej takiej grze wszyscy jednogłośnie postulowali za zwiększeniem garnizonu neutralnego w KL - Targ miał za łatwy start :)

gamaliel - Nie 19 Lip, 2015

Zgłaszam się

Lista Graczy:
- guzu (rezerwacja, niepotwierdzone)
- Richtus
- ZMar
- Leśnik
- Gog
- Dredzilla
- Czarny Jaszczur
- Gamaliel
- Germanus (rezerwacja)

Zatem mamy komplet, o ile dostanę potwierdzenie od dwóch graczy. Stay tuned!

Jazmatos - Nie 19 Lip, 2015

A wygra najpewniej Tyrell albo Targ :) Jakby wam brakowało chętnych to chętnie zagram :)
guzu - Nie 19 Lip, 2015

potwierdzam udział, mapkę podeślę jutro ;)
player698 - Nie 19 Lip, 2015

No ładnie, trzy godziny mnie nie było i tu takie jaja... :(

Życzę wszystkim graczom powodzenia :)

Germanus - Nie 19 Lip, 2015

Potwierdzał, ale kilka dni będę się ślimaczył - urlop

Ostateczna lista graczy:
- guzu
- Richtus
- ZMar
- Leśnik
- Gog
- Dredzilla
- Czarny Jaszczur
- Gamaliel
- Germanus

Kto jeszcze nie podał, niech napisze 3 rody którymi najchętniej chciały grać. I proszę też się określić jak będziemy grać: polityka otwarta/kruki, losy bitwy/bez losów.

Richtus - Nie 19 Lip, 2015

1. Stannis
2. Daenerys
3. Martell
Polityka/losy bitwy: dowolnie

ZMar - Nie 19 Lip, 2015

Mi możecie dać ród, którego inni nie chcą :D
Gog - Nie 19 Lip, 2015

ród dowolny dyplomacja w/e bez losów

Lannister -> Martell -> Greyjoy

Przede wszystkim bez losów bitew ;)

gamaliel - Nie 19 Lip, 2015

greyjoy
tyrell
lannister
bez losów

Tyrell > GJ > Martell

Kruki, losy obojętnie, choć jak na jubileusz to powinniśmy zaszaleć z losami :D

Gog - Nie 19 Lip, 2015

wolałbym byc współlokatorem Zmara niż kiedykolwiek jeszcze zagrać z losami, granie z losami w GoTa to jak granie w szachy i przy próbie zbicia figury przeciwnika rzucanie kostką

Gog napisał/a:
wolałbym byc współlokatorem Zmara niż kiedykolwiek jeszcze zagrać z losami, granie z losami w GoTa to jak granie w szachy i przy próbie zbicia figury przeciwnika rzucanie kostką

Nie wiem o co chodzi z byciem współlokatorem Zmara ale +1

BEZ LOSÓW!!!

Gog napisał/a:

Prawda, niejeden raz sie wkurwialiśmy o losy, ale od czasu do czasu trzeba pograć dla funu na losy ;)

Germanus - Nie 19 Lip, 2015

Bez losów. Jutro ogarnę mapka bo raz tylko grałem w wow

Dredzilla napisał/a:
Gog napisał/a:

Prawda, niejeden raz sie wkurwialiśmy o losy, ale od czasu do czasu trzeba pograć dla funu na losy ;)

Dla fanu to można ratować Ciri grając w Wiedzmina. W GoTa gra się dla żelaznego tronu i alby zwyciężasz albo giniesz. :grin: :wink:

ZMar - Nie 19 Lip, 2015

Gog napisał/a:

HaHaHa :D Punkt Tobie :D

Co do losów to mi to rybka, ale zapytałbym inaczej, chcecie walczyć o wygraną czy mieć kupę śmiech? Jeżeli realnie szukamy wygranego to bez losów bitwy, jeżeli mamy potraktować tą grę półżartem-półserio to losy bitwy mogą być.
Żeby nie było za to zbyt dużego i upierdliwego systemu losów, można wyrzucić te z czaszką i +3, a +2 zostawić powiedzmy 2.

+ miesiąc dłużej potrwa czekanie na decyzje posiadaczy miecza czy zmieniają swoją kartę losu.

Jeśli wygra wersja z losami to Jazmatos masz moje miejsce :wink:

Pięć osób zagłosowało za brakiem losów -> losów nie ma :P
ZMar - Nie 19 Lip, 2015

Czarny Jaszczur napisał/a:
Pięć osób zagłosowało za brakiem losów -> losów nie ma :P

Mój głos liczy się jako 6 :D Bo tak!

A tak swoja droga mi to <>< :)

No to losów nie ma, knuć i tak wolicie pewnie na PW wy podstępne żmije :lol:

Piszcie dalej preferencje na ród, mapka w pierwszym poście i jak dostanę pliczki to machnę temat.

guzu - Pon 20 Lip, 2015

Targaryen lub Targaryen :wink:

Zmiany i zasady gry.

-----------------------------------------------------------
------------------- Changes 1.2----------------------------

Home card changes
- Bolton, "Old Walder Frey" has been changed, the text now says "excluding this card", we found that this card was too powerfull otherwise, letting Bolton get the entire hand back if they lose a combat. Which effectivly means that Bolton only fights with 4 and 3 most of the time.

- Baratheon, "Asha Greyjoy" card text not read "if you are NOT being supported". Due to Baratheon's unique position in the north, their navy will NOT be supported about 90% of the time, which made the original text of the card useless. This will make the card useful and give them an adge over Greyjoys.

------------------- Changes 1.1----------------------------
- Wild ling cards have been redone, all penalties are a harsher and all benefits are increased. I found that we Wildlings were not that important to the game, so the idea is to make wildlings a factor to be aware of. With the old cards, the penalties were designed to be for 6 people, and having 9 people made the cards too insignificant.

Rule Change:

- Ships can only be recruiter in territories with Ports. Whent he ship is recruited, it can be launched into: port, or the sea where the port is located. This is a change from the original rulers where the ship could be launched into any sea connecting to province, this change is to make baratheron's play more strategic by holding on to the port of deepwood. Additionally this makes the power play for naval control between Dorne and White Targaryen more interesting and fair.

- Garrisons, home garrisons start with 2. When the city gets conquered, the garrison is destroyed. if the original house takes back the castle, the garrison is back with a strength of 1.

Germanus - Pon 20 Lip, 2015

1. Baratheon
2. Targ - daenerys
3. Tyrell

Dredzilla - Pon 20 Lip, 2015

Czy z końca burzy można rekrutowac na sod?
guzu - Pon 20 Lip, 2015

nie

oryginalna mapka

AGoTv2_The Winds of Winter_9pl.jpg

Sznycelek - Pon 20 Lip, 2015

Rozlosowane rody
Baratheon - Germanus
Bolton - Gog
Greyjoy - Gamaliel
Arryn - Zmar
Lannister - Czarny Jaszczur
Targaryen - Richtus
Targaryen - guzu
Tyrell - Leśnik
Martell - Dredzilla

WAŻNE! ZMIANY W ZASADACH!
1. Gdy obszar rodzinny zostaje podbity, garnizon ulega zniszczeniu. Jeżeli obszar wróci ponownie pod kontrolę rodzimego rodu, zostaje tam przywrócony garnizon o sile 1.
2. Obszar King's Landing zawsze posiada garnizon o sile 1.
3. Mobilizacja statków może mieć miejsce tylko na obszarach z portem, a statki mogą być zmobilizowane tylko do portu lub na obszar wodny, do którego przylega port.
4. Zmiana w limitach jednostek i żetonów: od teraz maksymalna pula żetonów władzy wynosi 24, liczba statków 7 a piechurów 12. Pula rycerzy i machin bez zmian i wynosi odpowiednio 5 i 2 (wszystko na mapie).
5. Podczas 5 tury zostanie wylosowana karta westeros z talii IV.
6. Wzmocniono niektóre z kart Dzikich, aby zagrożenie z ich strony było dostosowane do większej ilości graczy.

Temat za moment się pojawi, guzu podał wam już mapkę na której jest tylko jeden błąd - Lannister ma zaopatrzenie 4, a nie 3. Poprawię przy wklejaniu mapki z rozkazami. Aby rozwiązać problem niewidoczności nazw obszarów będę wstawiał mapki do pobrania, aby każdy mógł na przybliżeniu wszystko ładnie odczytać.

ZMar - Pon 20 Lip, 2015

No i Gog wykrakałeś :D jesteśmy sąsiadami :D

To te preferencje rodowe były brane pod uwage wreszcie, czy było czyste losowanie wszystkich rodów ?

Były brane pod uwagę, ale kiedy kilka osób decydowało się na ten sam ród następowało losowanie. :razz:

BTW w ogóle jak patrze na Martella, to koronki moze zbierać dopiero w 3 turze, za wyjatkiem sunspear no ale tam to raczej mobilka. W porównaniu do Tyrella który na arbor na az 2 koronki to niezła bieda
ZMar - Pon 20 Lip, 2015

Arryn też właśnie widzę ma fajnie. Port z zamkiem a nie Twierdzą, jako jedyny zresztą.

ZMar napisał/a:
Arryn też właśnie widzę ma fajnie. Port z zamkiem a nie Twierdzą, jako jedyny zresztą.

Lannister tez tak ma, nie licząc KL

Czarny Jaszczur - Pon 20 Lip, 2015

Na czym stanęło z krukami, dostępne czy zakazane? :)

@ Popraw Victariona, ma sumbole i tekst :P

Dzięki za czujność, poprawione. :)

Kruki dostępne, wiem że je lubicie a nikt nic nie pisał, że chce otwartą dyplomacje. :razz:

Mapa w tej wersji grana tu będzie drugi, może trzeci raz i naprawdę wszystko się może wydarzyć. A najazd niweluje nawet 30 koronek, gdyby się dało je upchać na jeden obszar. :razz:

Gog - Pon 20 Lip, 2015

mówiłem, że tu gówniany balans to mnie nikt nir słuchał :D
ZMar - Pon 20 Lip, 2015

Gog napisał/a:
mówiłem, że tu gówniany balans to mnie nikt nir słuchał :D

Coś w tym jest, Ty masz 2 porty w tym jeden z twierdzy, dla równowagi ja mam ze zwykłego zamku cały jeden :(

Germanus - Pon 20 Lip, 2015

Zły balans jest w rejonie Storma end. Chyba taka była konkluzja po poprzedniej grze
Gog - Pon 20 Lip, 2015

gra się tak sobie, fajny pomysł wykonanie/balans chu.jowe max ;)
ZMar - Pon 20 Lip, 2015

W górach księżycowych nic nie ma? Ani beczki ani korony, totalne nic?
Gog - Pon 20 Lip, 2015

pozdrawiam

Chyba się nie da zrobić w pełni zbalansowanej mapy, odzwierciedlającej przy okazji fabułę. Rozumiem wasze rozgoryczenie, ale jestem tylko moderatorem tej gry a mapa nie jest mojego autorstwa. Mogę paskudnie powymazywać koronki i dorobić pseudo-beczki pędzelkiem w Gimpie, jeżeli bardzo chcecie :lol:

Osobiście zastanawiam się, jak by wyglądała gra, gdyby na środek dołożyć np. Tullych.

Czarny Jaszczur - Pon 20 Lip, 2015

Osobiście jestem zdania, że jak był nabór, to w kilka godzin był komplet bez zbędnego biadolenia. Zaś teraz, gdy każdemu został przydzielony ród, to wszędzie jakieś problemy a jak przyjdzie do podsumowania i przesyłania spostrzeżeń z gry, to znów będzie cisza (każda fanowska wersja na koniec gry milknie jakby jej kto łeb ukręcił) :D

Gramy, bawimy się :)

Gog - Pon 20 Lip, 2015

wyluzuj nie mam pretensji ;) mapka ejst fajna, ale wystarczyły drobne zmiany i by hulała :D E tam balans polecam WoPa np ;p zreszta jak siądą wydarzenia w tym mobilka dobry lani konczy gre w 2 turze :D
guzu - Pon 20 Lip, 2015

a mi się WOP nie podoba !!! grałem dwa razy i dwa razy byłem statystą, co z tego że balans, jak przez 6 rund nie było mobilki a ja żuczek Arryn bez gwiazdki, więc balans można sobie wsadzić też między bajki

pragnących balansu odsyłam do "jajka" Martina :D

to jest Gra o Tron i nie wszyscy mają jednakowe szanse na tron, tron należy się mi i mojej siostrze !

z jakiej racji Arryn lub Lannister ma być potęgą na morzu? niech się cieszą, że w ogóle będą mogli sobie popływać - pilnujcie lądu wy szczury lądowe !

ZMar - Pon 20 Lip, 2015

Chyba ktoś długo nie miał faceta w łóżku :D
Gog - Pon 20 Lip, 2015

guzu napisał/a:
a mi się WOP nie podoba !!! grałem dwa razy i dwa razy byłem statystą, co z tego że balans, jak przez 6 rund nie było mobilki a ja żuczek Arryn bez gwiazdki, więc balans można sobie wsadzić też między bajki

to jest Gra o Tron i nie wszyscy mają jednakowe szanse na tron, tron należy się mi i mojej siostrze !

z jakiej racji Arryn lub Lannister ma być potęgą na morzu? niech się cieszą, że w ogóle będą mogli sobie popływać - pilnujcie lądu wy szczury lądowe !
Bo grałeś jak Bob :*
guzu - Pon 20 Lip, 2015

spodziewałem się takie odpowiedzi boba goga :grin:

Mam już część rozkazów :cool:
Martin - Wto 21 Lip, 2015

guzu napisał/a:

miło mi ze ktoś jeszcze to pamięta. może powtórka? :D

Rewolta - Wto 21 Lip, 2015

A jajko miało być tylko żartem ;p
Gog - Wto 21 Lip, 2015

Martin napisał/a:
guzu napisał/a:

zgłaszam się, btw
Witaj Martin :)

Czarny Jaszczur - Wto 21 Lip, 2015

Martin się stęsknił i wrócił, słodziutko : *

@ Moje rozkazy jak tylko dostanę kruka zwrotnego.

@@ Powiedzcie mi jeszcze, jako Lannister mogę dokonywać mobilizacji statków tylko z Lannisportu, tak? :P

gamaliel - Wto 21 Lip, 2015

Czekając na kruka...
ZMar - Wto 21 Lip, 2015

Martin się stęsknił i wrócił, słodziutko : *

@ Moje rozkazy jak tylko dostanę kruka zwrotnego.

@@ Powiedzcie mi jeszcze, jako Lannister mogę dokonywać mobilizacji statków tylko z Lannisportu, tak? :P

A w KL nie możesz? Przecież tam stoisz i jest port.

Czarny Jaszczur - Wto 21 Lip, 2015

Spójrz na te smoki :D
ZMar - Wto 21 Lip, 2015

Spójrz na te smoki :D

Ty nie dasz im rady?? Ty?!?! :D :D :D :D

Martin - Wto 21 Lip, 2015

Gog napisał/a:
Martin napisał/a:
guzu napisał/a:

zgłaszam się, btw
Witaj Martin :)

dzięki :p czasem tu nadal zaglądam i nawet chętnie bym wrócił do gry ale jeszcze przez kilka miesięcy nie jestem w stanie się tego podjąć - jak już będę miał trochę więcej czasu to odkurzę jajko :p

tymczasem życzę dobrej zabawy

Sznycelek - Wto 21 Lip, 2015

Jeszcze Leśnik i mamy komplet!
Leśnik - Wto 21 Lip, 2015

Wysłane.
Sznycelek - Wto 21 Lip, 2015

Można rozgrywać pierwszą turę, jeżeli coś zgubiłem - bijcie mnie i krzyczcie "SHAME!", a zrobię spacer wstydu i naprawię swoje błędy.