|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Talisman: MAGIA I MIECZ - Nowy dodatek (oficjalnie) zapowiedziany
8janek8 - Pią 13 Lut, 2009 Temat postu: Nowy dodatek (oficjalnie) zapowiedziany Jeden z użytkowników forum na FFG (mający często dobre źródła informacji) napisał, że wkrótce powinny ukazać się Podziemia
http://new.fantasyflightg...d=1&efidt=63556
Miejmy nadzieje, że to nie żart, ani plotka.
Nemomon - Pią 13 Lut, 2009
Czytałem wcześniej ten temat i coby nie powiedzieć, to tytuł oraz pierwszy post w nim są idealne....
Tei-chan - Nie 15 Lut, 2009
To wiadomość nie potwierdzona i jakoś FFG się nie kwapi aby co kolwiek na ten temat powiedzieć więc raczej z dystansem bym do tego podszedł. Acz jak niektórzy pamiętają był juz taki dodatek do wcześniejszych wersji gry więc kto wie czy się nie pojawi.
Nemomon - Pon 16 Lut, 2009
Została potwierdzona tutaj:
http://new.fantasyflightg...d=2&efidt=66031
Zawierać będzie 5 "nowych" Poszukiwaczy: Gladiator (Talisman Expansion Set), Amazonka (Talisman Expansion Set), Zawadiaka (Talisman Dungeon), Cyganka (Talisman Dungeon) oraz Filozof (Talisman Expansion Set). Przy okazji, może też was zainteresować to ^^".
Zapomniałem dodać, ze to są plany na Maj 2009 roku.
D.W. - Pon 16 Lut, 2009
Skoro już nazwa padła to mogę potwierdzić, że Podziemia są planowane na jesień jeśli chodzi o Polskę. Czyli równocześnie z innym krajami. Plansza oczywiście będzie.
Nemomon - Pon 16 Lut, 2009
Rozumiemy więc, że tłumaczenie &c polskiej wersji są już w toku? Poza tem, czy coś więcej wiadomo na temat ewentualnych promo kart?
8janek8 - Pon 16 Lut, 2009
No i w opisie nowego dodatku wspomniano o nowej krainie, wiec nie będzie to osobna plansza, a dodatkowa zewnętrzna kraina. Było już coś takiego w jakimś autorskim dodatku.
Również interesują mnie postępy w tłumaczeniu i ewentualne bonusy.
Czy Galakta wzięła pod uwagę doświadczenia w tłumaczeniu podstawki i rozpatruje wykorzystanie wiedzy doświadczonych graczy w poprawkach przed przesłaniem materiałów do druku?
ps. Dla zainteresowanych pudełko nowego dodatku:
http://www.trictrac.net/r...magerie/177.jpg
http://www.trictrac.net/r...magerie/176.jpg
Nemomon - Wto 17 Lut, 2009
Jon podesłał mi taki oto link:
http://www.trictrac.net/i...76&abo=trictrac
Pierwsze trzy screeny dotyczą Talisman Dungeon. Na rysunku widzimy tyły kart Podziemi oraz tył karty, która ma na sobie skrzynię ze skarbem.
D.W. - Wto 17 Lut, 2009
Tak jak pisałem będą zaproszone osoby do współpracy przy tłumaczeniu aby wyeliminować ewentualne błędy czy też niejasności. To jest dalej aktualne.
Jednak nie mamy jeszcze oficjalnych materiałów do tłumaczenia nawet Reapera a co dopiero Podziemi.
To niestety nie jest tak, że jest bardzo dużo czasu na przygotowanie tłumaczeń. Czasami jest tak, że na przygotowanie tłumaczenia nowej gry mamy np. miesiąc (albo mniej bo i tak bywało) i musimy oddać pliki już gotowe. Dlatego samo tłumaczenie musi być jeszcze szybsze aby można było je umieścić. A niektóre gry zawierają naprawdę sporo tekstu.
Im mniej czasu tym większa niestety możliwość popełnienia błędów. I czasami naprawdę jest gorąco bo samo ustalenie słów kluczy w niektórych grach musi potrwać. Nie mówiąc o reszcie. Nigdy nie podaję tego jako próbę tłumaczenia się, że dlatego powstały np. błędy bo nie powinny one być i kropka ale... co nagle to po diable.
Materiały do Reapera mamy otrzymać "na dniach". Być może będą tam jakieś zmiany do wydanej juz wersji.
Co do dodatku Podziemia to pliki otrzymamy pewnie za kilka miesięcy czy pół roku. W Norymberdze rozmawiając z FFG miałem okazję ogólnie zapoznac sie z tym dodatkiem ale poza rzuceniem okiem na grafikę i ogólne informacje nie było na nic więcej czasu.
Otrzymamy pliki i wtedy ruszamy.
8janek8 - Wto 17 Lut, 2009
D.W. napisał/a: | Czasami jest tak, że na przygotowanie tłumaczenia nowej gry mamy np. miesiąc (albo mniej bo i tak bywało) i musimy oddać pliki już gotowe. |
Cytat: | Materiały do Reapera mamy otrzymać "na dniach". Być może będą tam jakieś zmiany do wydanej juz wersji. |
W takim razie jest dosyć sporo czasu (raczej więcej niż 1 miesiąc) na przygotowanie przetłumaczonych plików. Mam nadzieje, że zmiany wynikają z dalszego dopracowywania gry.
Cytat: | Im mniej czasu tym większa niestety możliwość popełnienia błędów. I czasami naprawdę jest gorąco bo samo ustalenie słów kluczy w niektórych grach musi potrwać. Nie mówiąc o reszcie. |
Słowa kluczowe w dużej części zostały już ustalony w podstawce TMiM'a. Tekstu nie powinno być bardzo dużo.
Cytat: | Co do dodatku Podziemia to pliki otrzymamy pewnie za kilka miesięcy czy pół roku. |
Oby jak najszybciej.
Jest szansa na wyeliminowanie błędów wynikających z przekładu na język polski. Trzymam mocno kciuki za to
D.W. - Wto 17 Lut, 2009
Reaper jest stosunkowo małym dodatkiem dlatego tutaj nie powinno być problemów nawet jak będzie krótki okres czasu. Zwłaszcza gdy to tylko dodatek.
Jeśli gra ma się ukazać w połowie roku to na pewno całość plików będziemy musieli oddać w okolicach połowy marca - max koniec marca. A czy będą zmiany nie wiem. Może jakieś będą może nie w tych plikach. Ale z racji tego, że angielska wersja już jest sami możemy niektóre zdania bardziej precyzować wiedząc jakie już padają pytania graczy.
Należy jednak przede wszystkim trzymać kciuki aby terminy nie uległy zmianom.
Sandman - Wto 17 Lut, 2009
D.W. napisał/a: |
Należy jednak przede wszystkim trzymać kciuki aby terminy nie uległy zmianom. |
Albo wziąć sprawy w swoje ręce i kupić wersję oryginalną.
Niestety poprzez półroczne opóźnianie dodatków w stosunku do światowej premiery tracicie sporą część dochodów. Takiego Reapera, z tego co widzę, kupiła już spora część graczy, a nie każdy z nich kupi też polski odpowiednik. Rozumiem, że raczej nie macie na to wpływu, ale może warto by było jednak podjąć próbę negocjacji z FFG odnośnie wcześniejszego/równoczesnego ze światowym wydawania dodatków. Może w kooperacji z innymi krajowymi wydawcami coś by to dało? W końcu płacicie pewnie niemałe pieniądze za licencję...
Ja kupiłem oryginalnego Reapera, co nie zmienia faktu, że jak wyjdzie polska werjsa, to kupię dwie sztuki -jedna do grania, a druga jako back-up (sam rozmyślam, czy czasem nie zakupić trzeciej podstawki).
Co do tłumaczenia, to Panu Dariuszowi podesłałem swoją działkę, którą robiłem. Co prawda może ona mieć jakieś małe błędy, ostatnim razem zauważyłem, że na jakiejś karcie zapomniałem wspomnieć o typie karty, no ale korektę zawsze powinna robić osoba, która nie tłumaczyła, która nie zna textu na pamięć. Zresztą naprawdę myślałem, że nasz Reaper powoli już się drukuje..
A co do pytania Janka, to rozumiem, że raczej na pewno nie mamy co liczyć na reprint kart, na których są jakieś poważniejsze pomyłki? Wszystko na bierząco będzie regulowane w FAQu?
BTW, takie małe pytanie. Kiedyś wysłałem do Sfery list, w którym napisałem, że brakuje mi paru kart (których bynajmniej nie zgubiłem, tylko chciałem mieć ich więcej), zrobiłem nawet listę. Sfera podesłała mi część z tego spisu, jak również część innych kart, których nie chciałem. Jak wygląda polityka Galakty na tym polu?
Nemomon napisał/a: | A co do pytania Janka, to rozumiem, że raczej na pewno nie mamy co liczyć na reprint kart, na których są jakieś poważniejsze pomyłki? Wszystko na bierząco będzie regulowane w FAQu? |
Co do błędów,wolałbym raczej, aby ukazały się w erracie.
Nemomon napisał/a: | BTW, takie małe pytanie. Kiedyś wysłałem do Sfery list, w którym napisałem, że brakuje mi paru kart (których bynajmniej nie zgubiłem, tylko chciałem mieć ich więcej), zrobiłem nawet listę. Sfera podesłała mi część z tego spisu, jak również część innych kart, których nie chciałem. Jak wygląda polityka Galakty na tym polu? |
Wydaje mi się, że druk MiMa od Sfery odbywał się w kraju, dlatego mogli mieć bezpośredni szybki dostęp do do ewentualnych dodruków i poprawek. TMiM drukują w Chinach i tu może być problem - zwłaszcza z zamawianiem czegoś innego, niż kompletna kopia gry (aczkolwiek figurki wymieniają). Ale jeśli w planach będzie dodatkowy nakład to warto by było aby polski wydawca zatroszczył się o uwzględnienie poprawionych błędów w tłumaczeniu i przesłał je za w czasu ludziom o skośnych oczach Profesjonalizm to fundament dobrego wizerunku
D.W. - Wto 17 Lut, 2009
Zapewniam, że bardzo wszyscy wydawcy naciskają, aby to zawsze było równocześnie z wersja angielską. W końcu to w naszym interesie jak i graczy. Ale…
Pierwszy nakład Talismana w Polsce został sprzedany. Pozostały gry tylko w sklepach. Co do nowego dodruku to mam tylko zapewnienie, że będzie w tym roku. Ale nie zakładałbym, że szybko. Oczywiście zostaną poprawione znalezione błędy bo tak wszystkie wydawnictwa zawsze robią. Chyba, że pomylą pliki ale to już zupełnie inna sprawa…
Reaper nie drukuje się. Tak jak obiecywałem kilka osób będzie miało możliwość sprawdzenia tekstów. To akurat w tym przypadku jest ułatwione, ponieważ Reaper już jest i nie ma wielkich tajemnic jak jest w przypadku, gdy gra jeszcze się nie ukazała.
Co do druku dodatków i podstawowej wersji to proszę pamiętać, że zawirowania związane z walutami dotyczą także wydawnictw z innych krajów. Tę grę o ile pamiętam wydała także Rosja i Węgry. One też z walutami nie mają lekko i nie wiem jakie są ich decyzje odnośnie druku.
D.W. napisał/a: | Oczywiście zostaną poprawione znalezione błędy bo tak wszystkie wydawnictwa zawsze robią. |
Co bardzo cieszy Trzymam kciuki za poprawiony dodruk.
D.W. napisał/a: | Reaper nie drukuje się. Tak jak obiecywałem kilka osób będzie miało możliwość sprawdzenia tekstów. To akurat w tym przypadku jest ułatwione, ponieważ Reaper już jest i nie ma wielkich tajemnic jak jest w przypadku, gdy gra jeszcze się nie ukazała. |
Co jest zrozumiałe, dlatego zainteresowane osoby starają się wyciągnąć jak najwięcej z ogólnie dostępnych informacji. Takiego Repeara w tym momencie może już każdy sobie przetłumaczyć. Tylko po co, jeśli oficjalne wydanie i tak będzie.
Janek napisał/a: | Co bardzo cieszy Trzymam kciuki za poprawiony dodruk. |
Oraz za brak niespodzianek i innych chochlików (chociaż sam MiM pewnie by się ucieszył, gdyby więcej takowych Wrogów się trafiło XD).
Janek napisał/a: | Co jest zrozumiałe, dlatego zainteresowane osoby starają się wyciągnąć jak najwięcej z ogólnie dostępnych informacji. Takiego Repeara w tym momencie może już każdy sobie przetłumaczyć. Tylko po co, jeśli oficjalne wydanie i tak będzie. |
Z tego samego powodu, co spora część fanów zakupiła Reapera po Engrishu - bo nie chce im się czekać na polską wersję i chcą grać z tym dodatkiem już teraz.
Nemomon napisał/a: | Z tego samego powodu, co spora część fanów zakupiła Reapera po Engrishu - bo nie chce im się czekać na polską wersję i chcą grać z tym dodatkiem już teraz. |
Ciekawi mnie jaki % ludzi posiadających angielską wersję Żniwiarza zakupi polską edycję... ale to już może temat do innego wątku. Ja w każdym razie jestem patriotą pod tym jedynym z nielicznych względów
Ja prawie radny miasta, więc patriota też jako tako.. . Tyle, że też fan MiMa, a to zobowiązuje do wyrzeczeń .
aro_kal - Wto 17 Lut, 2009
Cytat: | Ja prawie radny miasta, więc patriota też jako tako.. |
Czyli jak każdy z politykierów. Po dwakroć dobrze, że nim nie jesteś bo:
- nie dobrze by było gdyby polityk nie był patriotą (bardzo często niestety tak jest)
- będąc nim dołączyłbyś do rzeszy nierobów na państwowym stołku, którzy w swej większości pchają się tam tylko dla dodatkowej pensji, którą mają z wypracowanych przez innych, prężniejszych ludzi, pieniędzy i ich podatków
Ech, nie lubię biurokracji i socjalizmu.
No to wróćmy do gry ...
Teraz przynajmniej wiesz skąd mam doświadczenie "adwokackie" (sorry Tris), którego doświadczyłeś w mych interpretacjach zasad
Kufir - Wto 17 Lut, 2009
Świetny news, podziemia, mój ulubiony dodatek do Magii i Miecz, rewelacja!!!
Mariuszek - Wto 17 Lut, 2009 Temat postu: Czekam niecierpliwie:) Nie moge sie doczekac:) Uwielbiam magie i miecz!!! A podziemia moga byc ajlepszym dodatkiem ze wszystkich!!! Ale pozyjemy zobaczymy:)
Jon codziennie będzie nam pokazywał grafiki kart z Dungeon. Dzisiaj padło na:
[center]Dark Denizens
oraz Spirit of Vengeance
[/center]
Chciałbym wspomnieć, że to swego rodzaju odliczanie jest.... do pewnej nie tak malej rocznicy
Kufir - Wto 17 Lut, 2009
Swietne ilustracje, dzięki!
Super! Oby właśnie w tym kierunku podążał nasz TMiM.
Nemomon - Sro 18 Lut, 2009
FFG w końcu wydali z siebie kolejny artykuł dotyczący Talisman - Dungeon. Można go znaleźć tutaj:
http://new.fantasyflightg...ws.asp?eidn=407
Z kolei tutaj:
http://new.fantasyflightg...?eidm=29&esem=2
możemy się dowiedzieć, czym tym razem dodatek nas zaskoczy:
1 instrukcja
1 plansza Podziemi
128 kart Podziemi
20 Czarów
10 kart Przygód
10 kart Skarbów
5 Poszukiwaczy
5 figurek.
Cena, to 40$.
Kufir - Sro 18 Lut, 2009
Pięknie!
uther - Czw 19 Lut, 2009
Umieram z ciekawości żeby zobaczyc jak będzie wyglądać plansza. Choć, zastanawiam się nad dobrowolnym życiu w niewiedzy, aż do otwarcia pudełka, ale nie wiem czy mam, aż tak silną wolę.
BTW. Wie ktoś czym są karty skarbów ("Treasure Cards") ??
Nemomon - Czw 19 Lut, 2009
Goodenough jeszcze niczego nie napisał na ten temat. Myślę, że w niedalekim czasie to zrobi.
8janek8 - Czw 19 Lut, 2009
Na BGG można sobie obejrzeć figurkę Amazonki: http://images.boardgamege...ic440242_md.jpg
Nemomon - Czw 19 Lut, 2009
Jako, że wczoraj zapomniałem napisać, to na Talisman Island pojawiły się nowe grafiki z kart.
Soul Drinker:
and Goblin King:
Umbra Spider:
oraz Psychic Crystal:
Tei-chan - Czw 19 Lut, 2009
Grafiki są oszałamiające. Natomiast sam dodatek zapowiada się bardzo ciekawie i będzie w nim plansza co ciekawe, a nie tylko karty. Mam nadzieje, ze będzie to nakładka na główna plansze albo coś w tym stylu, a nie jak to miało miejsce w poprzednich edycjach oddzielne plansze. Te dostawiane plansze sztucznie troszkę wydłużały grę, ale nakładka podobna do tych jakie stosuje FFG w Runebound byłaby super pomysłem. No i dodatkowi bohaterowie. No, no panteon postaci bardzo się powieksza co mnie cieszy. Ah i jeszcze wieści D.W., że lada moment powinni zacząć tłumaczenia The Reaper oraz, że jeszcze w tym roku zobaczymy Dungeons. No same superlatywy.
Wallenstein - Czw 19 Lut, 2009
Plansza do "Lochów" jest w kształcie litery L (kątownik), dokładana do któregoś z rogów planszy.
http://www.trictrac.net/i...76&abo=trictrac
kowal85 - Pią 20 Lut, 2009
Znacznie poprawili jakoś grafik, naprawdę najwyższy poziom Brawo dla FFG.
edit.
Z tymi 'kątownikami' może masz racje, będzie możliwość wprowadzenia jeszcze kolejnych 3 krain na pozostałe rogi
Ciekawe jak będzie się przechodziło z Podziemii do Krainy Zewnętrznej bądź na odwrót, niestety nie grałem w 2 ED, jak to wygląda tam ?
Za pomocą Teleportu na karcie Przygody ?
Nemomon - Pią 20 Lut, 2009
Well, w Drugiej Edycji mieliśmy osobną planszę Podziemi. Dostać się tam można było poprzez niezniszczalną (nie wpływały na nią niszczące Czary ani inne karty Przygód) kartę Miejsce - Wejście do Podziemi.
W trzeciej Edycji, z której to pomysł "kąta" się wywodzi, do Podziemi można się było dostać z obszaru Ruiny.
8janek8 - Pią 20 Lut, 2009
Kolejne fotki z www.talismanisland.com:
Dungeon Keeper
Vampire Prince
...i na dokładkę:
kowal85 - Pią 20 Lut, 2009
może mimo wszystko, jeśli złoty będzie słaby, to lepiej przez jakiś czas się wstrzymać z drukiem nowego dodatku 'Podziemia' ? Ale to tylko taka sugestia wyrwana z kontekstu (pewnie jakby złoty był jak teraz za pół roku, to dodatek będzie kosztował nieco więcej jak podstawka, a tego byśmy nie chcieli, prawda).
Mariuszek - Sob 21 Lut, 2009 Temat postu: :) No wlasnie !!! Zgadzam sie!!!
D.W. - Sob 21 Lut, 2009
To jest właściwie obecnie największy problem.
Dotyczy on nie tylko Podziemi. Pytanie tylko ile czekać? Cena naszej waluty może długo utrzymywać się na wysokim poziomie. I co wtedy jeśli to potrwa np. rok albo i więcej.
Druga sprawa jest taka, że jeśli sprzedaż gier spadnie na świecie to może się okazać, że np. długo nie będzie dodruku dodatku. I co wtedy? Ale Podziemia to zresztą temat na tyle daleki, że jest szansa, że nasza waluta się wzmocni.
Reaper to sprawa całkiem inna. Bo to już niedługo. Wydamy jednak ten dodatek niezależnie ile dolar będzie kosztował. Po prostu nikt nie zagwarantuje kiedy będzie jego ewentualny dodruk. I nie zaryzykujemy, że się np. wcale nie ukaże lub za 3 lata.
Dlatego wolimy zaryzykować, że będzie drogi ale, że będzie niż go miałoby wcale nie być.
To są sprawy od nas niezależne. A tyle lat czekano na nową wersję Talismana, że waluty nie mogą nam przeszkodzić. Na pewno będzie miało to wpływ na cenę i popularność ale cóż na to poradzić.
Kufir - Sob 21 Lut, 2009
Kasa dla mnie nie gra roli, wydawać, wydawać kurs walut nie może stanąć na drodze
ArtheusValhaar - Sob 21 Lut, 2009
Dokładnie! Nie ma co nakręcać kryzysu. Poradzimy sobie
Nemomon - Sob 21 Lut, 2009
Kolejne nowości z Talisman Island.
Crawling Slime:
oraz Trap Door:
aro_kal - Sob 21 Lut, 2009
Macie chłopy cierpliwość i strasznie się szybko podniecacie. Mnie bardzo cieszy ten dodatek, podoba mi się plansza, albo to co widzę, podoba mi się spora ilość nowych kart, ale do wydania jeszcze tyle czasu, że na razie jest to jedynie zmartwienie galakty, a nie nasze. Czekam sobie cichutko na żniwiarza, który ożywi tę grę. Wybiegać wprzód 10 miesięcy mi się nie chce.
Co mnie jednak przeraża? To że ta gra będzie miała w sumie 8 dodatków jak nic. Będą 2 lub 4 główne dodatki z planszami w kształcie litery L, pewnie kilka innych małych z kartami, bo kasę na czymś trzepać trzeba, a my głupi, w tym i ja, kupimy to wszystko. Zabierze to pewnie ok. 3 lata. Kupa czasu. Kto wie, może w międzyczasie mi się ta gra znudzi, lub stracę chętnych do gry. Ech.
Tei-chan - Nie 22 Lut, 2009
Uważam jak przedmówcy, że kasa nie gra roli. W moim wypadku na pewno ją znajdę aby zakupić dodatki do moich ukochanych gier niezależnie od ich ceny. W tym momencie najbardziej czekam na Reapera oraz dodatki do Runebounda i Horror w Arkham. Powiedzmy sobie szczerze, kupię wszystko do moich ulubionych tytułów niezależnie od tego jaka będzie ich cena.
Wracając do Dungeons to zapowiada się świetnie. Piękna plansza, fajne figurki i do tego pełno nowych kart opatrzonych bardzo klimatycznymi ilustracjami. Jest na co czekać.
Wallenrod - Nie 22 Lut, 2009
Tei-chan napisał/a: | W tym momencie najbardziej czekam na Reapera oraz dodatki do Runebounda i Horror w Arkham. Powiedzmy sobie szczerze, kupię wszystko do moich ulubionych tytułów niezależnie od tego jaka będzie ich cena.
|
Witam wszystkich uzytkowników. To mój pierwszy post na tym forum.
Jako ,że jestem fanem magii i miecz od pierwszej edycji ale jej juz od dawna nie mam, postanowiłem kupić nową edycję 4,5. Zamierzam jednak kupic podstawkę razem ze spolszczonym żniwiarzem, co będzie miało miejsce w okolicach czerwca.
Stąd moje pytanie do Ciebie Tei-chan: którą z wymienionych gier (lub ewentualnie inną) poleciłbyć kupić,żeby sobie pograć do czasu kupna TMiM??
Sorry za mały offtop
Nemomon - Nie 22 Lut, 2009
Dzisiaj Czary na Talisman Island:
Finger of Death (Dotyk Śmierci):
oraz Weakness (Osłabienie):
Wallenstein - Pon 23 Lut, 2009
D.W. napisał/a: | Pierwszy nakład Talismana w Polsce został sprzedany. Pozostały gry tylko w sklepach. Co do nowego dodruku to mam tylko zapewnienie, że będzie w tym roku. Ale nie zakładałbym, że szybko. Oczywiście zostaną poprawione znalezione błędy bo tak wszystkie wydawnictwa zawsze robią. Chyba, że pomylą pliki ale to już zupełnie inna sprawa… |
Ile jest tych znalezionych błędów? Tylko to co w FAQu, czy może coś jeszcze?
Nemomon - Pon 23 Lut, 2009
Sporo jest błędów oraz niedomówień w tłumaczeniu. Nie tylko naszym polskim, ale także i w oryginale. Wszelkie żale, problemy et cetera staraliśmy się wylać tutaj, tutaj, a nawet i tutaj. Galatka póki co zajęła się ewidentnymi błędami na planszy, karty póki co zostawiła w spokoju.
Nemomon - Pon 23 Lut, 2009
I doczekaliśmy się ostatniego setu kart z Talisman Island
Lone Dwarf:
Goblin Marauders:
Dodatkowo, Jon zdradza nam sekrety konkursu z okazji dziesięciolecia Talisman Island. Polecam zajrzeć na jego stronę i samemu się przekonać!
kammillo - Wto 24 Lut, 2009
witam . ciekawe czy kostki dorzuca jakieś. ktoś ma na ten temat informacje ?? i czy będą jakieś bonusy jak się zakupi w przed sprzedaży
Nemomon - Wto 24 Lut, 2009
Tego jeszcze nie wiadomo. Możliwe, że jak ruszy przedsprzedarz, to FFG powie, co jest bonusem.
maxus32 - Wto 03 Mar, 2009 Temat postu: "Sza cicho sza" ....jak śpiewała "Budka" No i w temacie Talisman MiM zapadła cisza.... Na topie jest Horror w Arkham i Battlestar Galactica ...hmm.... a co z naszą cudowną Magią...hmm...i do tego tyle czekania na dodatki...jestem zdruzgotany
Nemomon - Wto 03 Mar, 2009
Cóż, naturalna kolej rzeczy...... Przyczekajmy na Reapera...
Mariuszek - Czw 05 Mar, 2009
Jest tka plotka że podziemia(podobno) mają wyjść w maju drugi dodatek a pierwszy w czerwcu!!! Totalna bzdura!!! Najpierw drugi dodatek a potem pierwszy!!! Jakis debil tak napisal( chodzi o wersje polska)i rozsiewa klamstwa jak myslicie???MAM RACJE???
Nemomon - Czw 05 Mar, 2009
A możesz podać źródła swych informacji? Oraz sprecyzować, gdzie mają one wyjść? W Wielkiej Brytanii będzie wydany w maju 2009, D.W. powiedział, że w Polsce na jesień.
Mariuszek - Pią 06 Mar, 2009
Nie ma sie czym przejmowac napisal ze wielkiej brytanni 1 dodatek w czerwcu a 2 w maju!!! a przeciez angieska wersja 1 dodatku zniwiarza juz jest w ameryce!!!
Nemomon - Sob 07 Mar, 2009
Żeby rozruszać temat i rozpocząć spekulacje, zapodam linki do trzech grafik:
Okładka HQ
Tył pudełka HQ
Porównanie Talisman 4th Edition z Talisman 4th Revised Edition
Ze środkowego linka spokojnie można wyczytać obszary, przynajmniej część z nich. Let's talk!
kowal85 - Sob 07 Mar, 2009
Ze zdjęć planszy można się domyślić po symbolach, gargulców na łączeniach lokacji, że poruszanie odbywać się będzie w jednym kierunku.
Iesthir - Czw 12 Mar, 2009
A oto i czesciowa lista pol z nowej planszy (nie wszystkie udalo mi sie rozszyfrowac). Zeby nie psoc niektorym (tym ktorzy potraktuja to jako spojler, albo tym ktorzy sami chca prztlumaczyc pola nowej planszy) radosci z odkrywania nowego dodatku "wybielilem" moje tlumaczenie
A wiec jadymy! Ci ktorzy nie boja sie udac ze mna na zakrecona jak ruski serwis wycieczke po lochach moga czytac dalej:
Zaczynamy lajtowo:
-Wejscie do lochow (Wchodzi sie z Ruin. Niby tradycyjnie to zdaje sie byly podziemia ale lochy lepiej pasuja moim zdaniem) - Ciagnij 1 karte
-Korytarz/Przesmyk (tutaj lepszy z ilustracji jest przesmyk, ale to pole powtarza sie kilkakrotnie i w dalszych powtorzeniach korytarz zdecydowanie lepiej pasuje, dlatego dalej uzywam wlasnie korytarza, do tego moglby byc jeszcze Tunel ale ten jest juz zajety. Patrz nizej.) - Ciagnij 1 karte
-Tunel - (Do tego Przesmyk dobrze z kolei pasuje, i chyba jest bardziej klimatyczny, ale bezposrednim tlumaczeniem jest tunel i tak zostawie. Jak jest lepiej wy ocencie) Ciagnij 1 karte
-Biblioteka - Otworz Tom (Tomiszcze/Ksiege/Wolumin, bezpośrednie tłumaczenie to Tom, ale jakos tak średnio klimatem pasuje) - Rzuc kostka aby zobaczyc jaka wiedze zawiera prastara ksiega: 1-2) - Dobra lektura. (Czyli nic sie nie dzieje Zdanie sztywne ale jakos nie mialem pomyslu na inne.) 3-4) Zdaje sie ze "Odkrywasz tajemne przejscie" ale pewien nie jestem i niewiem co dokladnie robi :/. 5-6) zyskujesz 1 czar.
-Korytarz - Ciagnij 1 karte
-Kamien strazniczy (Guard Rock o ile dobrze odcyfrowalem ale do rysunku chyba lepiej kamienny straznik pasuje) - niestety niewiem co robi
-Tunel - Ciagnij jedna karte + zejscie na nizszy poziom planszy, ktore nie wplywa zasadniczo na rozgrywke, poza tym ze plansza zbudowana jest z 3 "poziomow". Na pierwszym poruszamy sie w prawo na drogim w lewo a na trzecim znowu w prawo.
-Pieczara (Cavern, wnioskuje z tad ze takie pole jest na innej czesci planszy widoczne, a ze alternatywa byloby Cave...) - Ciagnij 2 karty.
-Korytarz - Ciagnij 1 karte.
-Cela - Tracisz jednego przyjaciela i cos jeszcze ale nie moge odczytac co dokladnie. Byc moze chodzi o to ze jesli niemasz przyjaciol to nic sie nie dzieje ale glowy za to nie dam.
-Tunel - Ciagniesz 1 karte.
-Skarbiec/Krypta (orginalnie Vault, obydwa tlumaczenia sa poprawne i chyba obydwa pasuja... Bo w skarbcu moga byc wrogowie jak w krypcie a w krypcie bywaja skarby jak w skarbcu. Ale z obrazka bardziej skarbiec pasuje moim zdaniem.) - Ciagniesz 3 karty.
-Aula ciemnosci (Hall of darkness. Jest inne slowo ktore bardziej pasuje niz Aula a jest w podobnym stylu ale akorat mi z glowy wylecialo... :b Moze tez byc Sala/Komnata ciemnosci, to juz mniej wierne tlumaczenie ale brzmi lepiej. Audytorium Cienia za to brzmi niezle ale niezbyt odpowiada orginalowi ) - Wkrocz w ciemnosc, Podczas swojej nastepnej tury zamiast ruchu rzuc 1 kostka: 1) Rusz sie do tylu o 3 pola, 2) Rusz sie do tylu o 2 pola, 3) Rusz sie do tylu o 1 pole 4) Rusz sie do przodu o 1 pole 5) Rusz sie do przodu o 2 pola 6) Rusz sie do przodu o 3 pola
(Z tej karty mozna wysnuc wniosek ze w calych podziemiach mozna ruszac sie tylko o jedno pole w przod. Strzalki gargulcowe moim zdaniem maja na celu pokazanie kolejnosci pol bo te ida troche zygzakiem).
-Tunel - Ciagnij 1 karte.
-Kuchnia - Możesz (a nie musisz. Przynajmniej ja tak "May" odczytuje) rzucic kostka aby cos przekasic. 1) - trucizna - tracisz 1 punkt zycia. 2-3) - Smakuje wysmienicie! 4-5) Leczysz 1 punkt zycia. 6) Leczysz 2 punkty zycia.
-Pieczara - Ciagniesz 2 karty + zejscie na nizszy poziom (Tak jak wczesniej, tylko zmiana kierunku ruchu).
-Kortarz - Ciagnij 1 karte.
-Komnata tortur - Zaplac Torturatorowi (no dobra, oprawcy ewentualnie katu lub dreczycielowi, przy czym dreczyciel chyba jest lepszy. Ale uwazam ze Torturutator brzmi lepiej... :b) 1 sztuke zlota albo strac 1 punkt sily lub mocy.
-Skarbiec/Krypta - Ciagnij 3 karty.
-Legowisko potworow (Zamiast legowiska moze byc tez Leze, a zamiast potworow moze byc monstrow. Wiec mamy kombinacje: Lebowisko Monstrow co brzmi glupio, Leze Monstrow co brzmi tak sobie, Leze Potworow co brzmi nawet niezle i Legowisko Potworow ktore jest chyba najlepsze) - Napewno ciagnij karty ale trudno mi powiedziec ile i w jaki sposob, napewno wyrazenie "3 karty" sie tam znajduje ale niewiem w jakim kontekscie... :b
-Pieczara - Ciagnij 2 karty.
-Krag przywolania (Tu chyba uwag nie bedzie) - niestety niewiem co robi, tylko nazwa jest jasna.
i ostatnie 2 pola najwazniejsze skryte sa za zaslona ciemnosci...
Jedyne co o nich wiadomo to to ze przedostatnie to krwiscie czerwone wrota a na ostatnim widzimy przyjemniaczka z przedniej strony pudelka
Generalnie jest duzo pol na ktorych ciagnie sie karty. Co nie dziwi bo talia kart podziemi jest sporo wieksza niz talia kart przygod z podstawki (widzialem zdjecie porownojace talie, ale nie wiem czy w tali przygod byly karty z reapera), wiec ciekaw jestem jak przedstawia sie talia. I widac ze to moze byc dodatek dla twardzieli :] Zwlaszcza jesli ruch odbywa sie o 1 pole, w tali bedzie sporo silnych potworow i malo przedmiotow leczacych (jest sporo pol na ktorych dobiera sie wiecej niz 1 karte). No i to tyle. Prosze o uwagi dotyczace tlumaczenia Za bledy przepraszam ale tlumaczenie popelnilem jako relaks po laborce i jestem z deka nieprzytomny.
[edited] Wprowadzilem kika uzupelnien i uaktualnien.
8janek8 - Pią 13 Mar, 2009
Twoje tłumaczenie przejrzałem powierzchownie - tutaj część pomysłów na nazwy nawet mi się podoba, jednak część niestety nie (choćby ze względu na starego MiMa).
Talia Przygód (podstawka+Reaper) to około 200 kart; Podziemia= ok. 120
Ruch raczej na pewno będzie odbywał się w jednym kierunku przy pomocy kości k6
Iesthir - Pią 13 Mar, 2009
8janek8 napisał/a: | Twoje tłumaczenie przejrzałem powierzchownie - tutaj część pomysłów na nazwy nawet mi się podoba, jednak część niestety nie (choćby ze względu na starego MiMa).
|
Przedewszystkim nie gralem w Podziemia. Wogole moj kontakt z Talizmanem ograniczal sie do podstawki + kart w wiekszosci dodatkow, plansz nie mielismy niestety... :/ Stad nazwy niektore moga byc kontrowersyjne dla kogos kto stare podziemia znal. Zgaduje ze najbardziej podpadlo Ci "wejscie do lochow". Tak przetlumaczylem bo akorat tak mi najlepiej do ilustracji pasowalo. Niewiem zreszta czy zauwazyles ze jesli mialem jakies watpliwosci odwolywalem sie do ilustracji a nie do polskich podziemi.
Cytat: | Talia Przygód (podstawka+Reaper) to około 200 kart; Podziemia= ok. 120
Ruch raczej na pewno będzie odbywał się w jednym kierunku przy pomocy kości k6 |
Masz racje, reaper+podstawka maja wiecej kart, pisalem ze niepamietam z ktorych dodatkow karty sa porownywane z dungeonem na zdjeciu:
http://www.boardgamegeek.com/image/447535
W kazdym razie nanioslem przed chwila jeszcze kilka poprawek. No i bylbym wdzieczny za sugestie co jest ok a co nie pasuje
Co do ruchu to patrz wyzej, nie gralemwiec tylko wnioskuje. A Plansza jest na tyle mala ze ruch o jedno pole wydaje sie dobrym rozwiazaniem. Co do ruchu tylko w jedna strone to znowu, nie gralem wiec niewiem, ale jak pisalem jezeli potwory beda mocne i bedzie malo mozliwosci leczenia sie to jesli w pewnym momecie dostaniemy w pape i niebedziemy mogli sie wycofac (tak rozumiem ruch w jedna strone) to mamy automatyczna smierc na miejscu. Zauwaz ze nawet z doliny ognia mozna sie wycofac. Chyba ze ruch w jedna strone rozumiesz w ten sposob ze idziesz w jedna strone a potem mozesz uciec. Wtedy poprostu z deka sie niezrozumielismy
8janek8 - Pią 13 Mar, 2009
Iesthir napisał/a: | A Plansza jest na tyle mala ze ruch o jedno pole wydaje sie dobrym rozwiazaniem. |
Nie bardzo - prawie 30 tur (w najlepszym wypadku) spędzonych w Podziemiach to wieczność.
Iesthir napisał/a: |
Co do ruchu tylko w jedna strone to znowu, nie gralem wiec niewiem, ale jak pisalem jezeli potwory beda mocne i bedzie malo mozliwosci leczenia sie to jesli w pewnym momecie dostaniemy w pape i niebedziemy mogli sie wycofac (tak rozumiem ruch w jedna strone) to mamy automatyczna smierc na miejscu. Zauwaz ze nawet z doliny ognia mozna sie wycofac. Chyba ze ruch w jedna strone rozumiesz w ten sposob ze idziesz w jedna strone a potem mozesz uciec. Wtedy poprostu z deka sie niezrozumielismy |
Zobaczymy co pojawi się w zasadach do nowych Podziemi, ale poderzewam, że super łatwo tam nie będzie.
kowal85 - Pią 13 Mar, 2009
Nie ma się co bać na zapas, FFG raczej nie skopię takiego tytułu jakim jest Talisman jak i dodatków do niej The Reaper'a (niestety nie grałem czekam na polską wersyje), w opinii innych graczy wnioskuję, że dodatek przeszedł wszelkie oczekiwania.
Iesthir - Pią 13 Mar, 2009
8janek8 napisał/a: |
Nie bardzo - prawie 30 tur (w najlepszym wypadku) spędzonych w Podziemiach to wieczność.
|
30? A no faktycznie... Jakos tak tlumaczac wydalo mi sie ze malo tych pol jest... A tu ich wiecej niz w zewnetrznej krainie. No tak, przy tej ilosci pol ruch o 1 pole raczej napewno odpada
kowal85 napisał/a: | Nie ma się co bać na zapas, FFG raczej nie skopię takiego tytułu jakim jest Talisman jak i dodatków do niej Smile The Reaper'a (niestety nie grałem czekam na polską wersyje), w opinii innych graczy wnioskuję, że dodatek przeszedł wszelkie oczekiwania. |
Reaper (Dungeons zdaje sie zreszta tez) zostal przygotowany jeszcze przez Black Industries a FFG go tylko przystosowal do nowej edycji, ewentualnie wprowadzil jakies nieznaczne zmiany. Genralnie nie do konca sie popisali bo juz slychac glosy ze Mroczna Kultystka jest przegieta postacia. No i niby Wrozke zbalansowali ale zamiast niej dali kultystke... :b
A Reaper wg mnie odniosl sukces z 2 powodow: Wydany zostal razem z gra w USA i tam ludzie kupowali go niejako w komplecie, to po pierwsze, po drogie w podstawce nie bylo za duzo kart przygod, a Reaper wprowadza ich calkiem sporo co mocno urozmaica rozgrywke. Stad moim zdaniem wzial sie sukces reapera. Zreszta wystarczy forum poczytac nasze. Wiekszosc osob narzeka ze malo kart przygod i Ci ktorzy maja Reapera narzekaja na Mroczna Kultystke (nawet 1 osoba chyba calkiem ja z gry wykluczyla, a po co komu postac ktora nie mozna grac?).
Swoja droga ciekaw jestem czemu FFG nie wydala odrazu z podstawka postaci ktore Black Industries wrzucilo na swoja strone (tzn. Hobgoblina, Gnoma i TAK! TAK! Najbardziej wg. mnie przegieta postac w histori talizmanu - Pixie czyli Duszka lesnego!). Przeciez jak juz balansowali postacie z podstawki to i te 3 mogliby dodac... Ale troche sie z offtopowalem z tego wszystkieg
Nemomon - Sro 18 Mar, 2009
Jon na FFG zapodał linka do artykułu na temat Dungeon:
http://www.gametrademagaz...1&ai=80263&ssd=
Oprócz steku bzdetów, można wyłowić ciekawą informację, o ile ona jest prawdziwa: Also included are new Adventure and Spell cards, and the brand-new Treasure cards, representing the powerful items that only the bravest and mightiest adventurers will collect after defeating the Lord of Darkness! oraz: The Goblin King and his thieving minions also lurk in the subterranean maze, filling the dark lord’s treasure room with untold wealth and powerful artifacts. And everywhere tread the evil one’s iron golems, destroying all who cross their path.
Ciekawe, czy szykuje się jakiś wyścig przeciwko Królowi Goblinów...
Iesthir - Sro 18 Mar, 2009
Nemomon napisał/a: |
Also included are new Adventure and Spell cards, and the brand-new Treasure cards, representing the powerful items that only the bravest and mightiest adventurers will collect after defeating the Lord of Darkness! |
To napewno jest prawdziwe (znaczy zakladam ze chodzi Ci o Treasure Cards) bo widac je chocby wlasnie na tylniej stronie pudelka. Pytanie w sumie brzmi czy otrzymuje sie je tylko za pokonanie lorda ciemnosci (i wtedy z calego zbioru artefaktow dostepne sa w grze 2-3 naprzyklad) czy ciagnie sie je jakos czesciej.
Cytat: | The Goblin King and his thieving minions also lurk in the subterranean maze, filling the dark lord’s treasure room with untold wealth and powerful artifacts. And everywhere tread the evil one’s iron golems, destroying all who cross their path.
Ciekawe, czy szykuje się jakiś wyścig przeciwko Królowi Goblinów... |
I tak i nie. Z tego co zrozumialem to to poprostu taki klimatyczny tekscik byl. Owszem krol goblinow bedzie (bo juz grafika z karty byla podana nawet) ale nie wydaje mi sie zeby byl z nim jakis osobny quest zwiazany. Raczej chodzilo tutaj o przedstawienie nowych przeciwnikow i ze mozemy sie sporo goblinow spodziewac.
Cytat: | However, the Dungeon Region offers a new way to reach the Crown of Command.
If players are powerful enough to defeat the Lord of Darkness, they can emerge from the Dungeon even farther along on their quest for the Crown of Command! |
Dla mnie ten fragment wydal sie interesujacy. Ale niewiem do konca jak go rozumiec. Zakladam ze chodzi o to ze po pokonaniu lorda ciemnosci moga daleko przesunac sie w wyscigu po korone. Tylko pytanie: Przesunac sie lokalnie (np. do wewnetrznej/srodkowej krainy) czy przesunac sie w sensie ze stana sie potezniejsi.
Nemomon - Sro 18 Mar, 2009
Niby mam jedna reke mniej, to bede pisał bez polskich znaków. Sorry.
Iesthir napisał/a: | Nemo napisał/a: | Also included are new Adventure and Spell cards, and the brand-new Treasure cards, representing the powerful items that only the bravest and mightiest adventurers will collect after defeating the Lord of Darkness! |
To napewno jest prawdziwe (znaczy zakladam ze chodzi Ci o Treasure Cards) bo widac je chocby wlasnie na tylniej stronie pudelka. Pytanie w sumie brzmi czy otrzymuje sie je tylko za pokonanie lorda ciemnosci (i wtedy z calego zbioru artefaktow dostepne sa w grze 2-3 naprzyklad) czy ciagnie sie je jakos czesciej. |
No tak, ale równie dobrze mogły one byc Alternatywnymi Zakonczeniami. Mysle, ze za pokonanie lorda. Jest ich 10 sztuk, a Dungeon tez nie bedzie czesto uczeszczany, wiec jest szansa, ze w róznych rozgrywkach pojawia sie rózne przedmioty.
Iesthir napisał/a: | Nemo napisał/a: | The Goblin King and his thieving minions also lurk in the subterranean maze, filling the dark lord’s treasure room with untold wealth and powerful artifacts. And everywhere tread the evil one’s iron golems, destroying all who cross their path.
Ciekawe, czy szykuje się jakiś wyścig przeciwko Królowi Goblinów... |
I tak i nie. Z tego co zrozumialem to to poprostu taki klimatyczny tekscik byl. Owszem krol goblinow bedzie (bo juz grafika z karty byla podana nawet) ale nie wydaje mi sie zeby byl z nim jakis osobny quest zwiazany. Raczej chodzilo tutaj o przedstawienie nowych przeciwnikow i ze mozemy sie sporo goblinow spodziewac. |
Watpie. Po pierwsze napisali go z duzej litery, a to juz cos oznacza, a po drugie, Lord of the Pit z Reapera jest o wiele potezniejsza i wazna osobistoscia, a nic o nim nigdy nie napisano. Z drugiej strony, znajac marketing oraz prace FFG, nie zdziwiłbym sie, gdyby jakies znaczenie zyskał on za 5 rozszerzen.
Iesthir napisał/a: | Cytat: | However, the Dungeon Region offers a new way to reach the Crown of Command.
If players are powerful enough to defeat the Lord of Darkness, they can emerge from the Dungeon even farther along on their quest for the Crown of Command! |
Dla mnie ten fragment wydal sie interesujacy. Ale niewiem do konca jak go rozumiec. Zakladam ze chodzi o to ze po pokonaniu lorda ciemnosci moga daleko przesunac sie w wyscigu po korone. Tylko pytanie: Przesunac sie lokalnie (np. do wewnetrznej/srodkowej krainy) czy przesunac sie w sensie ze stana sie potezniejsi. |
W starych Podziemiach mozna było sie przeniesc od razu na Korone Władzy. Teraz pewnie tez. W trzeciej edycji Lord of Darkness dawał jedynie 2MZ oraz Talizman, ale i jego Siła wynosiła raptem 6.
Iesthir - Sro 18 Mar, 2009
To napewno jest prawdziwe (znaczy zakladam ze chodzi Ci o Treasure Cards) bo widac je chocby wlasnie na tylniej stronie pudelka. Pytanie w sumie brzmi czy otrzymuje sie je tylko za pokonanie lorda ciemnosci (i wtedy z calego zbioru artefaktow dostepne sa w grze 2-3 naprzyklad) czy ciagnie sie je jakos czesciej. |
No tak, ale równie dobrze mogły one byc Alternatywnymi Zakonczeniami. Mysle, ze za pokonanie lorda. Jest ich 10 sztuk, a Dungeon tez nie bedzie czesto uczeszczany, wiec jest szansa, ze w róznych rozgrywkach pojawia sie rózne przedmioty.
|
Na to bym liczyl. Skoro kart jest tylko 10 to obstawialbym ze za pokonanie Lorda byloby wylosowane 1-2 jako nagroda i dzieki temu kazda rozgrywka bylaby inna. Z drogiej strony jest to tylko 10. W sumie najlepiej by bylo gdyby losowalo sie 2 karty i te karty mialby by na siebie rozny wplyw. Dzieki temu roznorodnosc rozgrywek bylaby wieksza niz przy losowaniu tylko 1 karty.
I tak i nie. Z tego co zrozumialem to to poprostu taki klimatyczny tekscik byl. Owszem krol goblinow bedzie (bo juz grafika z karty byla podana nawet) ale nie wydaje mi sie zeby byl z nim jakis osobny quest zwiazany. Raczej chodzilo tutaj o przedstawienie nowych przeciwnikow i ze mozemy sie sporo goblinow spodziewac. |
Watpie. Po pierwsze napisali go z duzej litery, a to juz cos oznacza, a po drugie, Lord of the Pit z Reapera jest o wiele potezniejsza i wazna osobistoscia, a nic o nim nigdy nie napisano. Z drugiej strony, znajac marketing oraz prace FFG, nie zdziwiłbym sie, gdyby jakies znaczenie zyskał on za 5 rozszerzen.
|
Z duzej litery go napisali chyba dlatego ze to nazwa wlasna jest. Zreszta trudno uwazac duza litere za jakis szczegolny wyznacznik waznosci postaci. Zwlaszcza biorac pod uwage praktyki FFG. Generalnie dalej uwazam ze nie powinno byc z nim nic specjalnego. Moze cos w stylu "Dopoki ktos nie pokona Krola Goblinow wszystkie gobliny maja +1 do sily". Chociaz kto go wie, moze bedzie cos w stylu "smokow", z tym ze tutaj trzeba bedzie pokonac Krola Goblinow.
W starych Podziemiach mozna było sie przeniesc od razu na Korone Władzy. Teraz pewnie tez. W trzeciej edycji Lord of Darkness dawał jedynie 2MZ oraz Talizman, ale i jego Siła wynosiła raptem 6. |
Po raz kolejny msci sie na mnie nieznajomosc starszych dodatkow do Talizmanu :] Rozwiazanie dosc niejednoznaczne. Z jednej strony wiadomo ze po przejsciu Dungeona powrot do zewnetrznej krainy, czy nawet do srodkowej, niepotrzebnie wydluzylby gre, z drogiej strony przejscie przez podziemia moze gre mocno skrocic... ale trudno tu cokolwiek roztrzasac bez znajomosci ostatniego pola. Zwlaszcza ze biorac pod uwage potezne przedmioty ktore mozna dostac za pokonanie Lorda Ciemnosci ,co jest sporo zmiana w stosunku do poprzednich edycji, mozna sie spodziewac ze i zasady przenoszenia sie po pokonaniu Lorda zostaly zmienione.
Nemomon - Pią 20 Mar, 2009
Niby w końcu doczekaliśmy się jakiegoś artykułu, którego lepiej, by WoGóle nie było, na temat Dungeon na stronie FFG, ale osobiście nic ciekawego w nim nie ma, może prócz tego, że jak w podstawce byli crapowate przeciwnicy, to w Dungeon wracają. A przynajmniej takie można odnieść wrażenie po Umbra Spider. Jedyna nowość jest taka, że wychodzi na to, iż wejść do Podziemi będzie można na tej samej zasadzie jak do Środkowej Krainy - wystarczy, że przechodzimy przez Ruiny, nie musimy na nich się zatrzymać.
http://new.fantasyflightg...ws.asp?eidn=472
Iesthir - Pią 20 Mar, 2009
Nemomon napisał/a: | Niby w końcu doczekaliśmy się jakiegoś artykułu, którego lepiej, by WoGóle nie było, na temat Dungeon na stronie FFG, ale osobiście nic ciekawego w nim nie ma, może prócz tego, że jak w podstawce byli crapowate przeciwnicy, to w Dungeon wracają. A przynajmniej takie można odnieść wrażenie po Umbra Spider. Jedyna nowość jest taka, że wychodzi na to, iż wejść do Podziemi będzie można na tej samej zasadzie jak do Środkowej Krainy - wystarczy, że przechodzimy przez Ruiny, nie musimy na nich się zatrzymać.
|
A na Talisman Island kilka nowych grafik:
Czar: Craft
Przeciwnik na moc: Blight Haunt
Pole: Komnata Tortur (Torture Chamber)
No niestety pozostaje mi miec nadzieje ze nie masz racji i ze Umbra Spider i przeciwnicy jego pokroju to mniejszosc... Naprawde licze na dodatek dla twardzieli, z ktorego przy lekkim przycisnieciu wyciekal bedzie plynny testosteron...
Bo podstawka niestety troche za latwa jest... Zwlaszcza jesli ktos tak jak ja zaczynal gre z Talismanem do ktorego byl domieszany 2 razy dodatek Smoki (nie do konca 2 razy. Ale generalnie smokow bylo 2 razy wiecej, wiec nie raz zdazylo sie ze na samym poczatku sie plansza smokami zapelniala i poszukiwacze schodzili jak swierze buleczki... :b)[/quote]
kowal85 - Pią 20 Mar, 2009
Crafta i Blight Haunt, takich świetnych artów nie widuję się nawet w Tragicu Czuć w nich klimat normalnie coś wspaniałego, a w szczególności art Crafta powala na glebiszcze I w tle maluśka wiewiórusia
Tei-chan - Sob 21 Mar, 2009
Dodatek zapowiada się świetnie. Coraz bardziej zaskakujące i pięknie wykonane arty, nowi przeciwnicy itd. Nic nie pozostaje jak tylko czekać na polską premierę na jesień.
PS. Na stronie FFG przez najbliższe tygodnie będą przybliżać szczegóły dodatku podziemia. Pokazywać co niektóre lokacje oraz potworki. Warto więc raz na jakiś czas do nich zaglądnąć.
oto link do najnowszego newsa na temat The Dungeon.
http://new.fantasyflightg...ws.asp?eidn=472
Iesthir - Nie 22 Mar, 2009
Generalnie ze strony:
http://new.fantasyflightg...ge_upcoming.asp
mozna sie dowiedziec ze premiera angielskich Podziemi odbedzie sie w maju. A to oznacza ze naprawde zaluje ze kupilem Talisman po polsku bo do wakacji obydwa dodatki juz bym mial... :b (Chodzi o to ze 4 edycje normalna po angielsku juz mam, wiec revised stwierdzilem ze kupie po polsku, niechce mieszac dodatkow po angielsku z podstawka polska, a pozatym niestac mnie na kupno 2 razy tego samego dodatku jak co po niektorych na forum... Wiec pozostaje tylko czekac... do czerwca, potem do jesieni... a potem jeszcze dluzej... :/)
Pozatym status Podziemi jest "On the Boat". Wiec dodatek juz wydrukowany i w cieplutkim kontenerze plynie sobie do USA (i zdaje sie UK) szerokim lukiem omijajac Polske (i pozostale kraje swiata zreszta tez...).
Nemomon - Nie 22 Mar, 2009
Jeżeli mam być szczery (a by wypadało), to osobiście jednak wolę grafiki z Tragic. Te dwie tutaj jakieś mdłe są IMO. Nawet ta Sala Tortur, która wygląda najlepiej z tych trzech kart, jest jakaś taka niewyględna, bajkowa, a poza tem ta Żelazna Dziewica ma za dużo "patyków".
Iesthir - Nie 22 Mar, 2009
Nemomon napisał/a: | Jeżeli mam być szczery (a by wypadało), to osobiście jednak wolę grafiki z Tragic. Te dwie tutaj jakieś mdłe są IMO. Nawet ta Sala Tortur, która wygląda najlepiej z tych trzech kart, jest jakaś taka niewyględna, bajkowa, a poza tem ta Żelazna Dziewica ma za dużo "patyków". |
Mnie tez grafiki z Dungeona srednio sie podobaja, ale daje mu szanse. Ostateczny werdykt wydam kiedy bede mial dodatek w rekach. Wtedy rozloze go obok podstawki, przejrze i dopiero po wygladzie ogolnym ocenie czy pasuje czy nie. Pamietaj ze Talisman zawsze mial klimat taki troche basniowy wiec nie spodziewalbym sie "wyglednej", zakrwawionej z trupami sali tortur. Mam tylko nadzieje (I to jest jednoczesnie pytanie do tych ktorzy maja Reapera) ze nie zrobia z kartami tego co w podstawce. Tzn. ze na niektorych ilustracja byla mniejsza a na niektorych wieksza (W ideale jakosciowym do ktorego porownuje czyli talisamnie z BI roznicy nie ma. Zreszta moze zeby nie byc goloslownym zamieszcze porownanie obydwu w niedalekiej przyszlosci). Wiec? W reaperze tez tak jest? Czy to tylko "wypadek" przy pracy?
Nemomon - Nie 22 Mar, 2009
Szczerze mówiąc, to nawet nie przyglądałem się jakoś grafikom na kartach, czy to w podstawce, czy też w Reaperze, ale z tego co widziałem, to generalnie mi się nie podobają. Na szczęście grając w TMiMa dla mnie ważniejsze są opisy kart, a nie ich grafiki, więc podobnie będzie pewnie z Dungeon - o ile będzie grywalny i będzie po co do niego wchodzić, to niewyględne grafiki jakoś przeżyję. Problem jest tylko taki, że w większości przypadków mało komu będzie się do Podziemi (czy innych ewentualnych plansz) chciało wejść, jeżeli Wewnętrzna Kraina nie będzie odpowiednio przepakowana. I to dotyczy obydwu rodzaji graczy, zarówno tych, którzy grają te 90 minut max (nie będą mieli czasu na explorowanie planszy), jak i tych, którzy lubią grać dłużej (wraz z rozszerzeniami (a w szczególności Reaperem i Zadaniami Czarownika) zdobycie Talizmanu oraz przejście Wewnętrznej Krainy nastręcza o wiele mniej problemów, niźli pakowanie się do Dungeon po ewentualne:
- 2MZ + Talisman (3rd Edition)
- szczęście (wyrzucenie 6 na kości) i przeniesienie się na Koronę Władzy (2nd Edition)
+ hipotetyczny artefakt). Zyskają one tylko wtedy jakikolwiek sens. Na pudełku do Dungeon nie widzimy nakładki na Wewnętrzną Krainę, więc dodatek ten będzie początkowo grany tylko z powodu ciekawości, potem ma szansę zdechnąć marnie... Jedynie, co może być warte zachodu, to tych 20 kart Zaklęć oraz 5 Poszukiwaczy.
Nemomon - Sob 28 Mar, 2009
http://new.fantasyflightg...ws.asp?eidn=483
Kolejne wieści na temat Dungeon. Nie wiem, może to ja chcę manny z nieba, ale to jest kolejny crapowaty artykuł, który figę nam daje zamiast informacji Jedyna ciekawostka jest taka, że najprawdopodobniej najsilniejsze przeciwnicy swój parametr Mocy czy Siły będą mieli 8. To byle Demon w podstawce ma 10. Że pominę fakt, że nie stać ich na nowe karty, tylko reprintami nas raczą (vide Lesser Demon) >_>. Mogli przynajmniej mu inną grafikę dać... <_<
Nic, koniec użalania się nad Dungeonem....
Iesthir - Sob 28 Mar, 2009
Cos co odczytalem jako rock okazalo sie byc roomem. Teraz to pole ma duuuzo wiecej sensu
Co do przeciwnikow, to jezeli dobrze zrozumialem fragment:
Cytat: | In addition to the traps and treasures in the Dungeon deck, many of the new creatures will push the adventurers to have a decent Craft. Many magical denizens will do a fair amount of damage to the unwary, and the chances of running into a creature, such as the Lesser Demon, are good. Not all of the inhabitants are quite as powerful as the Lesser Demon, but you will need to prepare as there are both Craft and Strength values as high as 8! |
To w koncu pojawi sie wiecej przeciwnikow na Moc! Co biorac pod uwage ich znikoma obecnosc w podstawce jest dobra wiadomoscia.
EDIT:
Grafiki z Talisman Island:
Fire - Event
Opis:
" Event that can help clear away some of the nastier inhabitants of the Dungeon, but could also scare off some helpful ones!"
Czyli dla nieanglojezycznych:
"Zdarzenie ktore moze pomoc usunac troche zlych mieszkancow Podziemi ale tez wystraszyc troche pomocnych."
Pole - Biblioteka
Teraz wiem czego nie moglem odczytac... :] Istotnie bylo to jak przypuszczalem: "Odkryles tajne przejscie". Ale tez wiemy co dzieki temu nastapi: "Natychmiast wykonaj nastepna ture."
Wrog - Mroczna Elfka (Elfka bo jest "she" )
Czyli przeciwnik na Moc. Szkoda tylko ze slabiutki... Swoja droga co ona trzyma w lewej rece? Oo Pejczyk jakis? Bo nie luk, chyba ze jakis dziwny, przepolowiony... zreszta po co jej luk jak ma kusze... Ani chybi pejczyk... :b
8janek8 - Nie 29 Mar, 2009
O ile sie nie myle to chyba pierwszy w nowym Talismanie Wróg - Potwór walczący na Moc...
Tei-chan - Pon 30 Mar, 2009
Trochę słabiutka ta Elfka, a szkoda. Więcej przydałoby się potworków na moc, zdecydowanie.
Iesthir - Pon 30 Mar, 2009
8janek8 napisał/a: | O ile sie nie myle to chyba pierwszy w nowym Talismanie Wróg - Potwór walczący na Moc... |
Zgadza sie, to pierwszy "nie duch" walczacy na Moc :]
Tei-chan napisał/a: | Trochę słabiutka ta Elfka, a szkoda. Więcej przydałoby się potworków na moc, zdecydowanie. |
Ano zgadza sie. Na szczescie to co jest na stronie FFG daje niejaka nadzieje. A mowie o tym:
Karta z artykulu do ktorego link sie zdaje sie przewinal troche wyzej. Czyli ze beda mocniejsi przeciwnicy na Mocm i moze byc ich wiecej. Ale o ile mocniejsi i o ile wiecej? Niewiem. Chociaz grafiki do tej pory opublikowane obfitowaly w duchy i inne takie... wiec jest nadzieja :]
8janek8 - Wto 31 Mar, 2009
Iesthir napisał/a: | 8janek8 napisał/a: | O ile sie nie myle to chyba pierwszy w nowym Talismanie Wróg - Potwór walczący na Moc... |
|
Jest jeszcze Cultist w Reaperze
Iesthir - Wto 31 Mar, 2009
8janek8 napisał/a: | Iesthir napisał/a: | 8janek8 napisał/a: | O ile sie nie myle to chyba pierwszy w nowym Talismanie Wróg - Potwór walczący na Moc... |
|
Jest jeszcze Cultist w Reaperze |
Polskiej wersji Reapera nie ma wiec sie nie liczy :b
8janek8 - Sro 01 Kwi, 2009
Tym bardziej Podziemia
JanekBossko - Sro 01 Kwi, 2009
a ta elfka - swoja droga brzmi to fatalnie - ma sztylet, miecz w lewej dloni a nie bicz.
aro_kal - Sro 01 Kwi, 2009
Na pewno ma bicz i na pewno ma piersi.
Iesthir - Sro 01 Kwi, 2009
JanekBossko napisał/a: | a ta elfka - swoja droga brzmi to fatalnie - ma sztylet, miecz w lewej dloni a nie bicz. |
Miecz? Tak wygiety? To juz predzej sierp... ale obstawiam bicz jednak...
No generalnie wiem ze nie brzmi to najszczesliwiej. Ale niedosc ze jak zauwazyl aro_kal ma piersi to nawet na karcie jest napisane "she". Wiec musi byc Elfka. Bo innej zeskiej formy nie ma. Chyba ze bierzemy pod uwage slowotworstwo. Wtedy moze byc jeszcze: elfica, elfonia... swoja droga Dark to ciemny. Wiec moglaby byc Ciemna Elfonia... XD
Nie no gdyby nie sokolim okiem wypatrzone piersi mozna by bylo przymknac oko na wiernosc tlumaczenia i przetlumaczyc poprostu jako "Mrocznego Elfa". A tak niestety skazani jestesmy na Mroczna Elfke (vel Ciemna Elfice/Elfonie ). Chyba ze ma ktos lepszy pomysl. Ogolnie tlumaczenia albo ladne albo wierne. A w tym przypadku ani takie ani takie... Chyba ze odejdziemy od "Mrocznej elfki" gdzies w strone abstrakcji i niewiernosci w stylu "Elfia wiedzma" (Wiedzma, bo mimo ze uzbrojona po zeby to walczy na moc..." Ale to juz troche naciagane no i obrazek nie ten... Niemniej jednak kreatywna burza mozgow moze pozwoli cos zdzialac w sprawie Mrocznej Elfki i jej feralnego tlumaczenia...
Nemomon - Pią 03 Kwi, 2009
Zgadzam się z powyższymi, że ta dama lubi S&M. Ale to inna sprawa...
Anyway,
http://new.fantasyflightg...ws.asp?eidn=491
Przedstawiono nazwy paru artefaktów dostępnych w grze:
- Cloak of Feathers
- Book of Lore
- Clockwork Owl.
Lord of Darkness zdaje się będzie miał Siły 12 (Mocy pewnie też) i przeciwko niemu nie będzie można korzystać z pomocy Przyjaciół. Po pokonaniu otrzymamy jakiś Przedmiot, następnie będziemy wyteleportowani na zewnątrz.
W następnym tygodniu otrzymamy finalny artykuł na temat tego dodatku. Dodatkowo ciekawy obszar został zaprezentowany ^^. No i Koszmar w końcu przypomina siebie, a nie jakiegoś źrebiaka dla dziecka :r
Iesthir - Pią 03 Kwi, 2009
No, to bylo jedno z niewielu pol ktorego nie udalo mi sie odszyfrowac. Kolejne to zapewne wspomniany w artykule "Treasure Room" czyli "Skarbiec" co oznacza ze bede musial zmienic tlumaczenie pola "Vault" zdaje sie. Po nastepnym artykule postaram sie zamiescic uzupelniona i poprawiona liste pol, z tekstami "gotowymi do druku" (W tym sensie ze beda to napisy w stylu "Wylosuj jedna kartte" a nie "1 karta") i licze ze wtedy zacznie sie jakas konkretna dyskusja na ten tema. Ale zeby nie psuc innym zabawy niepotrzebnymi spojlerami umieszcze to w innym temacie.
Cytat: | Lord of Darkness zdaje się będzie miał Siły 12 (Mocy pewnie też) i przeciwko niemu nie będzie można korzystać z pomocy Przyjaciół. Po pokonaniu otrzymamy jakiś Przedmiot, następnie będziemy wyteleportowani na zewnątrz.
|
Nawet bym sie spodziewal ze moze miec wiecej. Bo "easily doubling" oznacza z "latwoscia dubluje" a to oznacza ze moze miec troche wiecej. Dodatkowo jesli chodzi o ten teleport to "The mightier the champion, the closer to the Crown they emerge!" wiec z tego wynika ze im potezniejsza postac mamy tym blizej korony sie teleportujemy. Teraz tylko pytanie jak mierzy sie te potege? Wydaje mi sie ze najsensowniej bedzie wybrac lokacje na podstawie wyniku walki. Tzn. ilosci oczek o ktore przewyzszylismy Wladce Mroku (Wladca ciemnosci jest troche oklepany, nieuwazacie? :b) w walce i na tej podstawie okreslic w ktorym miejscu sie pojawimy.
Pozostaje tylko czekac na kolejny artykol.
Tei-chan - Sob 04 Kwi, 2009
przy okazji ktoś opublikował listę już znanych kart z tego dodatku, oto ona:
-Czary:
• Craft
• Weakness
• Finger of Death
- Skarby
• Cloak of Feathers
• Clockwork Owl
• Book of Lore
- Zdarzenia:
• Fire
• Cave-in
• Dark Denizens
• Trap Door
Wrogowie:
• Vampire Prince
• Bronze Dragon (Siła8 )
• "Nightmare"
• Living Statue
• Spirit of Vengeance
• Lesser Demon (Moc 7)
• Dark Elf (Moc 3)
• Blight Haunt
• Goblin Marauders
• Umbra Spider (Siła 4)
• Goblin King
• Iron Golem
• Crawling Slime
• Giant Beetle (Siła 6)
-Nieznajomi:
• Dungeon Keeper
• Lone Dwarf
- Przedmioty:
• Soul Drinker (Weapon)
• Psychic Crystal
• Sword
• Axe
- Przyjaciele:
• Tunnel Fighter
- Miejsca:
• Snake Pit
8janek8 - Sob 04 Kwi, 2009
Na TI dodatkowe 3 obrazki: http://www.talismanisland.com/
Nemomon - Nie 05 Kwi, 2009
Osoba, która publikowała tę listę, nie looknęła na pudełko. May tam kilka innch kart:
Czary:
- Change Fortune
Skarby:
- Wand of Dragon.
Co do Sould Drinkera, tp też raczej widzę to jako Skarb (albo po prostu chciałbym widzieć tę Żywobroń jako Skarb).
Iesthir - Sro 08 Kwi, 2009
Co do Sould Drinkera, tp też raczej widzę to jako Skarb (albo po prostu chciałbym widzieć tę Żywobroń jako Skarb). |
Pozeracz Dusz zarowno z nazy jak i z ilustracjii wyglada na dosc potezny przedmiot, wiec mysle ze wlasnie skarbem bedzie. Bo jako bron by sie zdewaluowal z lekka...
Iesthir - Pią 10 Kwi, 2009
http://www.fantasyflightg...ws.asp?eidn=501
Nastepny artykol na FFG.
Tym razem poznajemy Trola Jaskiniowego (str 6) czylki nawet, nawet przeciwnika, Bardzo ciekawego moim zdaniem Wasala Ciemnosci (Lennik tez moglby byc, ale gorzej moim zdaniem brzmi :b) ktory ma Moc zalezna od charakteru poszukiwacza (od 3, poprzez 6 do 9!).
Do tego pole Vault ktorego dzialanie przetlumaczylem prawidlowo a co do nazwy to mam spora rozterke.
No i na koniec ilustracji pierwszy poszukiwacz: Filozof. Moc 4 Sila 2 Los 2 Zycie 4, wiec po statach nic szczegolnego. Natomiast ma bardzo ciekawe zdolnosci: Jesli wejdzie na odkryta karte przygody i niechce jej rozpatrywac, moze odrzucic ja i dobrac nastepna ktora musi rozpatrzyc. Dodatkowo jesli dobiera czar i dobrany czar mu nieodpowiada moze go odrzucic i dobrac nastepny ktory musi zatrzymac. No i standardowo zaczyna z 1 czarem.
Pozatym pobierznie przedstawiono nam Gladiatora. Ma miec duza ilosc zycia, i spora ilosc mocy i sily ("Featuring a high life total, and solid values in Strength and Craft, this devotee of evil is more than capable of taking care of himself" tego ostatniego stwierdzenia do konca nie rozumiem ale chyba chodzi o jego zly charakter). Dodatkowo zaczyna gre z helmem i moze podbijac rzuty na obrone (tzn. wynikajace z helmu/zbroi/tarczy). Ale najbardziej przegieta jest ostatnia umiejetnosc: Kazdy przyjaciel oprocz normalnego bonusu dodaje mu 1 do sily.
Tyle od FFG. Wspominaja jeszcze o wiekszej ilosci bonusow na Talisman Island ale poki co nic nowego tam niema.
Moja opinia? Pojawilo sie dwoch dosc silnych wrogow. Wiec moze wreszcie zacznie sie cos w grze dziac. Wasal Mroku ma bardzo interesujaca umiejetnosc, ale troche debalansuje rozgrywke. Znowu zli maja lepiej bo walcza tylko z Moca 3 a dobrzy trafiaja na Moc 9. Trol jest ok, kolejny "mniejwiecej sredniak". Mam nadzieje ze przybedzie sporo wrogow w okolicy 5-6, ale niewiele powyzej tego. Aha! No i Wasal to kolejny kultysta :]
Nemomon - Sob 11 Kwi, 2009
Oczywiście pomijamy fakt, że Troll Jaskiniowy jest reprintem z Reapera. Co do TI, to otrzymujemy podgląd na Zawadiakę.
S = M = 3, WT = 4, FP = 2. Jak pokona jakiegoś przeciwnika, to może wykonać następny ruch (w starym MiMie musiał pokonać Poszukiwacza, nie dowolną istotę). Dodatkowo na Polach wyciąga i bada dwie karty Przygód oraz może dodać 1 do wyniku rzutu w Gospodzie. Prócz tej minimalnej zmiany w pierwej umiejętności jest dokładnie taki sam, jak był kiedyś.
No i widzimy kolejnego Ducha o Mocy = 10. Jak go pokonamy, to możemy ewakuować się z Dungeona i pojawić się albo na Oazie, Świątyni, Wiosce, Jaskini Czarownika, Mieście lub Ruinach.
Tei-chan - Sob 11 Kwi, 2009
No, z każdą odsłoną ten dodatek coraz bardziej mi się podoba. Już nie mogę się doczekać wydania polskiego.
Troll Jaskiniowy jest fajny, ciekawie też brzmi Wasal Ciemności, no i zaprezentowany karta filozofa tez nie wygląda źle.
Iesthir jeśli chodzi o Vault to jest to Krypta (najbliższe prawdy tłumaczenie i trzyma klimat).
Iesthir - Sob 11 Kwi, 2009
Nemomon napisał/a: | Co do TI, to otrzymujemy podgląd na Zawadiakę.
S = M = 3, WT = 4, FP = 2. Jak pokona jakiegoś przeciwnika, to może wykonać następny ruch (w starym MiMie musiał pokonać Poszukiwacza, nie dowolną istotę). Dodatkowo na Polach wyciąga i bada dwie karty Przygód oraz może dodać 1 do wyniku rzutu w Gospodzie. Prócz tej minimalnej zmiany w pierwej umiejętności jest dokładnie taki sam, jak był kiedyś.
No i widzimy kolejnego Ducha o Mocy = 10. Jak go pokonamy, to możemy ewakuować się z Dungeona i pojawić się albo na Oazie, Świątyni, Wiosce, Jaskini Czarownika, Mieście lub Ruinach. |
W takim razie jeszcze tylko Amazonka zostala tajemnica :]
Mysle ze umiejetnosci Zawadiaki w polaczeniu z punktami losu moga uczynic go naprawde mocna postacia (zapewne dlatego ma tylko 2 punkty losu).
Natomiast duch oprocz niezlej grafiki i duzej (!) mocy ma naprawde ciekawa umiejetnosc, ktora moze owocowac niezlymi zwrotami akcji
Sa jeszcze kolejne dwa pola: Tunel i Pieczara.
Generalnie cieszy mnie ze pojawilo sie duzo silnych przeciwnikow, to naprawde spory plus dodatku.
Nemomon - Sob 11 Kwi, 2009
A mnie wciąż denerwuje fakt, że otrzymujemy reprinty. Bowiem, powoli traci sens zakupienia Reapera, skoro część kart z niego i tak otrzymamy w Dungeonie. Ledwo sam początek 4th Revised Edition, a już mamy do czynienia z powtarzalnością. Zaprawdę wolałbym zobaczyć te karty choćby z inną grafiką, a nie zerżnięte żywcem z poprzedniego seta.
Iesthir - Sob 11 Kwi, 2009
Nemomon napisał/a: | A mnie wciąż denerwuje fakt, że otrzymujemy reprinty. Bowiem, powoli traci sens zakupienia Reapera, skoro część kart z niego i tak otrzymamy w Dungeonie. Ledwo sam początek 4th Revised Edition, a już mamy do czynienia z powtarzalnością. Zaprawdę wolałbym zobaczyć te karty choćby z inną grafiką, a nie zerżnięte żywcem z poprzedniego seta. |
Nie mam Reapera wiec trudno mi sie wypowiadac ktore karty to reprinty a ktore nie. Trudno mi tez ocenic skale zjawiska. Ale w przypadku Trola mozna to jakos uzasadnic. W koncu jesli to Trol jaskiniowy to na powierzchni i pod ziemia wyglada tak samo. Powiesz ze ok, ale po co 2 takie same karty? No a po co sa 2 zjawy albo 2 hobgobliny (chyba, z pamieci mowie)? Ano bo jak juz cos wystepuje w przyrodzie to raczej grupowo :] Powtarzalnosc musi byc i co wiecej juz jest. Poza tym Trola z Reapera w Dungeonie nie spotkasz, bo do Dungeonu jest przeciez osobna talia kart przygod. Pozatym:
Szczerze mówiąc, to nawet nie przyglądałem się jakoś grafikom na kartach, czy to w podstawce, czy też w Reaperze, ale z tego co widziałem, to generalnie mi się nie podobają. Na szczęście grając w TMiMa dla mnie ważniejsze są opisy kart, a nie ich grafiki, więc podobnie będzie pewnie z Dungeon - o ile będzie grywalny i będzie po co do niego wchodzić, to niewyględne grafiki jakoś przeżyję.
|
Poznajesz? Wiec skoro na grafike nie zwracasz uwagi, a karty podwojne (o! smoki sa 2 takie same tez!) sa to niewiem (a raczej wiem, ale przy 2 dodatkach w tym jednym ktory sie jeszcze nie ukazal i w dodatku ma talie kart przygod odseparowana od podstawki i 1go dodatku nie masz co narzekac) na co narzekasz.
Nemomon - Pią 17 Kwi, 2009
Zasady do Dungeon.
http://new.fantasyflightg...ngeon_rules.pdf
Komentować nie będę, bo i specjalnie czasu na to nie mam, ale są bardzo różne opinie na ich temat. W szczególności mocno się czuje, jakby z chwilą wydawania Dungeona, Reapera w ogóle nie było. Smutne, że nie ma ani słowa zasad na temat Śmierci. Również czuje się wielką próbę (nawet nie tak wielką, jak wcześniej) napisania zasad tak, by były jak najprostsze, jak to tylko możliwe. W starej edycji zasady do Dungeon były małe, ale miały wszystko, co najważniejsze. Teraz jest parę linijek zasad, a jednak nie wsio zostało wytłumaczone. Denerwuje (znów) fakt, że Artefakty sami sobie wybieramy, nie losowo. Bossu Dungeona ma Siłe i Moc = 12. Żeby wyjść na Koronę Władzy, musimy mieć dany parametr minimalnie 16, by mieć jakiekolwiek szanse. No, ale to sobie sami przeczytacie.
Iesthir - Pią 17 Kwi, 2009
Generalnie jest zapowiedz kolejnych 3 duzych dodatkow. Ale to nic nowego. (Konkretnie chodzi o wspomnienie 4 regionow otaczajacych kraine Talizmanu, a Dungeon to 1 z tych regionow. Wiec mozna sie spodziewac kolejnych 3 duzych datkow, co zadnym zaskoczeniem niejest.)
Ciekawym pomyslem jest 10 kart przygod ktore (tak zakladam na przykladzie Trapdor) maja polaczyc kraine Talizmanu i Dungeon.
Nemomon napisał/a: | Denerwuje (znów) fakt, że Artefakty sami sobie wybieramy, nie losowo. |
Losowe wybieranie artefaktow jest w zasadach alternatywych. Tak samo jak "zasady" (kilka zdan, dlatego w cudzyslowiu) gry w sam Dungeon bez planszy glownej.
O smierci nie ma slowa dlatego zapewne ze Smierc sie do Dungeona nie zapuszcza. Bo podrozuje tylko po zewnetrznej i srodkowej krainie Talizmanu, a Dungeon jest nie dosc ze regionem spoza krainy, to jeszcze jest domena Wladcy Ciemnosci. Zreszta to kwestia umowy miedzy graczami. Chociaz sadze ze nie ma co wysylac Smierci do Dungeona bo tam moze ugrzasc na dobre i przestac spelniac swoja role. Pozatym Reaper tak naprawde wnosil do gry tylko Smierc. Reszta to tylko dodatkowi bohaterowie i karty przygod, wiec nie ma za bardzo co uwzgledniac w dodatku.
Pozatym kazdy dodatek przewidziany jest jako byt samodzielny. Nie moze byc tak ze jeden dodatek zalezy od innego. Np. o ile mi wiadomo w Carcassone do ktorego jest multum dodatkow w zadnym dodatku nie jest opisane co sie dzieje w przypadku interakcji z innym dodatkiem.
Niewiem co Ty o tym sadzisz ale ja uwazam ze zasady z definicji powinny byc jak najprostrze Zreszta nie ma co tu duzo pisac i komplikowac bo wszystko wlasciwie dziala analogicznie do krainy Talizmanu. Zreszta te zasady (dla mnie przynajmniej) sa jasne i oczywiste i jakos nie moge wpasc na to co nie zostalo wytlumaczone jak wspomniales w swoim poscie...
Sxk - Pią 17 Kwi, 2009
Witam Wszystkich (mój pierwszy post więc warto się przywitać)
Na forum FFG jest wątek o tym jaki dodatek fani chcieliby zobaczyć po Podziemiach. Ja jestem fanem Miasta, ale tak myślę że fajna byłaby seria dodatków karcianych w stylu Smoków. Na przykład "Inwazja Zielonoskórych" albo "Nieumarłych". W każdym takim dodatku byłyby charakterystyczne zdarzenia (np. Jakieś tam miejsce zostało oblężone bądź zniszczone), adekwatni bohaterowie, przedmioty itp. a przede wszystkim kupa określonych wrogów. No i pewnie boss na Koronie Władzy (jak w Smokach), a może coś w stylu Żniwiarza, czyli taki boss wraz z poplecznikami kręci się po krainach i wykańcza bohaterów, bądź nawet konkuruje z nimi w wyścigu po koronę.
Napiszcie co o tym myślicie
Kufir - Sob 18 Kwi, 2009
Powiem szczerze że to wyjście na Koronę Władzy mi się nie podoba.
W starych podziemiach było to lepiej rozwiązane bo trzeba było rzucić kostką gdzie wyszliśmy. Siła/Moc 12 nie czarujmy się to nie jest dużo a to odejmowanie wyników to też raczej ściema. Do tego nie trzeba mieć Talismanu. Jeśli w kartach podziemi nie będzie potężnych pułapek dla poszukiwaczy to już widzę te hordy graczy idących po Koronę właśnie przez Podziemia. Jak dla mnie Skarbiec jest do modyfikacji z racji na fakt że gram z takimi modyfikacjami w krainie zewnętrznej kliknij
Pan Ciemności ma 12 siły / mocy więc:
W najgorszym przypadku
12 + 6 (Rzut kostką) = 18
W najlepszym
12 + 1 (Rzut kostką) = 13
Musimy wygrać różnicą punktową minimum 8 oczek więc
18 + 8 = 26
13 + 8 = 21
Słowem w wyniku walki musimy uzyskać wynik między 21 a 26 punktów aby dostać się na Koronę władzy.
Minimalna wartość naszej końcowej wartości cechy musi wynosić 15 punktów [15 + 6(Rzut kostką) = 21] abyśmy mogli liczyć na przejście do Korony Władzy.
EDIT: Jednak po przeanalizowaniu, dodatek Podziemia idealnie pasuje do mojego systemy rozgrywki, jest o wiele mniejsza szansa iż dotrzemy do Korony przez podziemia, do tego nagrody w postaci skarbów które kuszą poszukiwaczy, jest COOL!
Iesthir - Sob 18 Kwi, 2009
Kufir napisał/a: | Powiem szczerze że to wyjście na Koronę Władzy mi się nie podoba.
W starych podziemiach było to lepiej rozwiązane bo trzeba było rzucić kostką gdzie wyszliśmy. Siła/Moc 12 nie czarujmy się to nie jest dużo a to odejmowanie wyników to też raczej ściema. Do tego nie trzeba mieć Talismanu. Jeśli w kartach podziemi nie będzie potężnych pułapek dla poszukiwaczy to już widzę te hordy graczy idących po Koronę właśnie przez Podziemia. Jak dla mnie Skarbiec jest do modyfikacji z racji na fakt że gram z takimi modyfikacjami w krainie zewnętrznej kliknij |
Majac 16 sily/mocy zeby wyjsc na korone wladzy trzeba miec niebotycznego farta bo:
- Wladca Ciemnosci musi wyrzucic 1
- Gracz musi wyrzucic 6
A dodatkowo w walce z Wladca Ciemnosci NIE MOZNA uzywac przedmiotow ani sprzymierzencow. Wiec mowa tu o 16 sily/mocy "na czysto" u samej postaci. No jak ktos ma 16 sily/mocy bez przedmiotow i przyjaciol to znaczy ze srodkowa kraina i tak moze mu naskoczyc, wiec co za roznica ktoredy wejdzie na korone wladzy nie? Pozatym taki Paker nie liczac artefaktu nie ma w sumie za bardzo co sie pchac do podziemi. Bo szybciej dojdzie do korony przez normalna kraine talizmanu. Generalnie patrzac po grach ktore do tej pory rozegralem to u mnie NIKT by na Korone wladzy nie wyszedl bo nikt nie dochrapal sie 16 sily/mocy bez przedmiotow (Rekordem bylo 15 i to po baaaardzo dlugiej bo 3h grze ktorej ostatecznie nie chcialo nam sie dokonczyc... :b)
Co do rzutu kostkami... Tu tez rzucasz kostkami, tylko raz a nie dwa razy :]
Generalnie moze faktycznie sila/moc 12 ktora posiada Wladca Ciemnosci nie jest jakas zaporowa, ale zeby wyjsc juz w jakims sensownym miejscu to trzeba miec dosc mocno wywindowane staty i przedewszystkim farta w kostkach.
A jesli chodzi o dodatki karciane, to troche offtopic, ale co tam :b
Moim zdaniem powinny byc wlasnie nastepne. Najlepiej ze 2-3 bo uwazam ze potencjal samej planszy podstawowej nie zostal jeszcze do konca wykorzystany. Najlepiej jak by bylo cos w stylu Reapera wlasnie. Czyli duzo kart przygod, troche czarow, kilku bohaterow i jakas klimatyczna zasada opcjonalna w stylu Smierci w Reaperze. Co do smokow to juz pisalem, jestem jak najbardziej na tak, i w dodatku chyba bym 2 sztuki dodatku tego kupil :] Ale tez podchodze do tego bardziej krytycznie. Tzn. Fajnie by bylo zeby Smoki przeszly jakis facelift. Np. juz idac po najmniejszej lini oporu zeby zrobic takiego Krola Smokow ktory by lazil po planszy jak Smierc z Reapera (to taki przyklad na szybko, ale mniejwiecej obrazuje o co mi chodzi :]) i wkurzal graczy. Nie zdziwilbym sie w sumie nawet gdyby sam Dungeon nie otrzymal z jednego czy dwoch dodatkow. A poki co to pozostaje czekac na Reapera i sciagac co lepsze fankarty i dodatki :]
Aha, jak by jakis moderator tu czasem zagladnal to moglby moj post podzielic i jedna czesc razem z postem Sxk do nowego tematu wrzucic o tytule w stylu "Jakie nastepne dodatki?"
Kufir - Sob 18 Kwi, 2009
Cytat: | dodatkowo w walce z Wladca Ciemnosci NIE MOZNA uzywac przedmiotow ani sprzymierzencow |
Nie prawda:
Cytat: | Walka z Władcą Ciemności podlega normalnym regułą walki, z wyjątkiem tego że nie można mu się wymknąć, i tylko poszukiwacz może walczyć z Władcą Ciemności; Przyjaciele, Zaklęcia i przedmioty nie mogą walczyć w zastępstwie poszukiwacza. |
W zastępstwie! A to różnica
Nie możemy używać np. Przyzwań potworów/zwierząt z Zaklęć itp.
Kufir napisał/a: |
Cytat: | Walka z Władcą Ciemności podlega normalnym regułą walki, z wyjątkiem tego że nie można mu się wymknąć, i tylko poszukiwacz może walczyć z Władcą Ciemności; Przyjaciele, Zaklęcia i przedmioty nie mogą walczyć w zastępstwie poszukiwacza. |
W zastępstwie! A to różnica
Czyli rozumiem iż mogą oni dodawać nam nasze punkty do siły/mocy ale po prostu nie mogą walczyć zamiast nas np. Wskrzeszony potwór Ghula, zwierze minstrela itp. |
Ghul:
Morzesz wskrzeszac pokonanych w walce Wrogow i zatrzymac ich karty jako Przyjaciol, a nie trofea. W kazdej walce jeden z twoich wskrzeszonych Przyajciol moze dodac swa sile do twojej. [...]
Minstrel:
Jesli nie zaatakujesz Zwierzecia mozesz sprobowac je oczarowac. [...] Zwierze przylaczy sie do Ciebie jako Przyjaciel. Podczas walki bedzie dodawal swoja sile do twojej [...]
Wiec potwor Ghula i zwierze Minstreal to Przyjaciele, i nie walcza zamiast nas tylko dodaja nam do sily swoja sile, tak jak... Przyjaciele dodaja do mocy/sily. W grze nie ma kart (przynajmniej ja nie kojarze) ktore walcza za bohatera. Zreszta jak niby ma walczyc za bohatera jakis przedmiot? Bohater walczy mieczem, a nie miecz walczy za bohatera.
Mysle ze odczytales ten tekst zbyt doslownie, powinienes spojrzec na niego bardziej fluffowo. Bo przecierz jesli mamy przyjaciela Jednorozca ktory dodaje nam 1 do mocy i do sily to niby jak dodaje? Za sama swoja obecnosc? Chyba raczej dlatego ze: (uwaga improwizacja :b) "Jego swiatlosc i dobroc oniesmiela zle istoty ktore staja nam na drodze, a jego ostry rog i silne kopyta pomagaja miazdzyc przeciwikow!". Albo powiedzmy smok wskrzeszony przez Ghula tez dodaje sile za bycie? Nie, dlatego ze lata wokolo i zieje ogniem.
A na koniec:
Zauwaz jakie sa zasady dla walki z kilkoma potworami. Potwory Dodaja swoja sile bo walcza wspolnie(juz mi sie cytau szukac nie chcialo). Wiec Bohater i jego przyjaciele tez walcza razem bo dodaja swoja sile.
Wiec w takim razie co walczy zamiast bohatera?
Kufir - Sob 18 Kwi, 2009
Widzę że odpowiedziałeś na mój post jeszcze przed tym jak do edytowałem. Masz racje sam też się poprawiłem. Co walczy zamiast poszukiwacza ?
Nie możemy używać np. Przyzwań potworów/zwierząt z Zaklęć itp.
Podejrzewam że wraz z rozwojem dodatków takich przypadków będzie coraz to więcej jak to miało miejsce ze starą Magią i Miecz.
Nemomon - Sob 18 Kwi, 2009
Wróciłem z pogrzebu, to nie będę się nie wiadomo ile rozpisywał, ale:
Cytat: | Wiec potwor Ghula i zwierze Minstreal to Przyjaciele, i nie walcza zamiast nas tylko dodaja nam do sily swoja sile, tak jak... Przyjaciele dodaja do mocy/sily. W grze nie ma kart (przynajmniej ja nie kojarze) ktore walcza za bohatera. Zreszta jak niby ma walczyc za bohatera jakis przedmiot? Bohater walczy mieczem, a nie miecz walczy za bohatera. |
Oczywiście, skoro dodają oni swój parametr, to mogą nam pomagać w walce z LoD. Co do kart, któe walczą za Poszukiwacza, to w starym Dungeonie był pryzkładowy Pies. Statsy miał jak pies, ale był. W tym Dungeonie znamy raptem parę kart, zresztą powyższą liste można by kiedy updateować. W WKO był Robot Bojowy, który pierwej był Przyjacielem, potem Przedmiotem. Może nasza Żywobroń będzie walczyć za nas ;]. Co do Zaklęć, to nie ma problemu, mamy Zaklęcia Przywołań, więc wiadomo, że nic nie możemy sobie Przywołać. Problemem byłby FireBall, ale to (póki co) nie nasz problem.
Z radosnych wieści wiemy, iż Dungeon będzie wydany w ten wtorek, 21 Kwietnia.
Nemomon napisał/a: | Z radosnych wieści wiemy, iż Dungeon będzie wydany w ten wtorek, 21 Kwietnia. |
Radosne to by bylo jakby to byla data wydania w Polsce... :b
A w dodatku dolar drogi wiec pewnie wersja angielska tez droga bedzie wiec nie bedzie oplacalo sie kupowac majac w perspektywie polska.
Cóż... Przynajmniej będziem wiedzieć, co nam przyszłość może przynieść... lepiej jest wiedzieć, na co hajs grabić, niźli kupować kota w worze
8janek8 - Nie 19 Kwi, 2009
Iesthir napisał/a: | A w dodatku dolar drogi wiec pewnie wersja angielska tez droga bedzie wiec nie bedzie oplacalo sie kupowac majac w perspektywie polska. |
Już nie taki drogi. Może będzie jeszcze lepiej. Dużo zależy też od nastrojów na rynku, dlatego każdy powinien optymistycznie patrzeć w tą stronę
Iesthir - Sro 22 Kwi, 2009
http://www.talismanisland.com/
http://store.fantasyfligh...ls.cfm?SKU=TM04
No i stalo sie. Talisman Dungeon oficjalnie w sprzedarzy w cenie $39.95 czyli na zlotowki wg. Google 135.82 zl. Cena bym powiedzial ze mniej wiecej w sam raz za to co dostajemy. Moglby byc troche tanszy, bo jednak podstawka kosztowala troche ponad 10zl wiecej a jednak miala duzo bogatsza zawartosc.
Ze smutniejszych rzeczy: Nie ma preorderowych bonusow.
Ale: Mozemy miec nadal nadzieje ze FFG postanowi wynagrodzic nam czekanie i jakis bonusik nam rzuci (np. Cos co mialo byc w szumnie zapowiadanym i nadal nieobecnym downloadable content na stronie u nas bedzie dodane jako bonus przy preorderze).
Jednak za bardzo bym na to "Ale" nie liczyl...
D.W. mowil ze Dungeon planowany jest na pazdziernik, dobrze pamietam?
Nemomon - Sro 22 Kwi, 2009
Cóż, Dungeon, raptem wczoraj został wydany, więc ja na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał, co z international partners będzie. To zbyt daleka przyszłość. Być - raczej będzie. Ale osobiście bym nie wchodził w terminy. Prędzej czy później się dowiemy .
Iesthir - Sro 22 Kwi, 2009
Nemomon napisał/a: | Cóż, Dungeon, raptem wczoraj został wydany, więc ja na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał, co z international partners będzie. To zbyt daleka przyszłość. Być - raczej będzie. Ale osobiście bym nie wchodził w terminy. Prędzej czy później się dowiemy . |
Chodzilo mi raczej o to:
D.W. napisał/a: | Skoro już nazwa padła to mogę potwierdzić, że Podziemia są planowane na jesień jeśli chodzi o Polskę. Czyli równocześnie z innym krajami. Plansza oczywiście będzie. |
Przez Pazdziernik mialem na mysli jesien, po prostu wydawalo mi sie ze padla data w stylu "w okolicy Pazdziernika".
A jesli chodzilo Ci o czesc z "Ale" to pisalem ze to tylko moja cicha nadzieja i za bardzo nawet na nia nielicze, tym bardziej ze dodatki do sciagania zostaly zapowiedziane przez FFG juz kawal czasu temu i sluch o nich zaginal...
Nemomon - Sro 22 Kwi, 2009
Umiejętności reszty Poszukiwaczy:
Cyganka:
S: 2
M: 4
Ż: 4
L: 4
Start: Las
Charakter: Dobry
1. Rozpoczyna grę z 1 Zaklęciem.
2. Za każdym razem, jak wyciągane jest Zdarzenie, Cyganka może zdecydować, że jest odporna na nie. Inni Poszukiwacze wciąż muszą je rozpatrzyć.
3. Kiedy inny Poszukiwacz kładzie Zaklęcie na stos kart odrzuconych, możesz je wziąć i zatrzymać, jeżeli Moc ci na to pozwala.
---------------------
Gladiator:
S: 4
M: 2
Ż: 5
L: 1
Start: Tawerna
Charakter: Zły
1. Rozpoczynasz grę z Hełmem.
2. Za każdym razem, jak używasz Pancerza do obrony przed stratą Życia, możesz dodać 1 do wyniku rzutu.
3. Trenujesz swych Przyjaciół, by pomagali ci w walce. Możesz użyć wszystkich, żadnego lub wybranych Przyjaciół w walce. Każdy z nich daje ci 1 punkt do skuteczności. Jeżeli przegrasz walkę, zwycięzca może dodatkowo zabić jednego z Przyjaciół, którzy walczyli z tobą, jako dodatkową nagrodę za pokonanie ciebie.
------------------------
Amazonka:
S: 3
M: 3
L: 3
Start: Wioska
Charakter: Neutralny
1. Możesz rzucać dwoma kośćmi za ruch i wybrać jeden z wyników.
2. Jeżeli przegrasz lub zremisujesz w walce, możesz zignorować jej rezultat i walczyć jeszcze raz. Wszystkie Zaklęcia, Przedmioty &c użyte w poprzedniej walce działają również i w tej. Wynik drugiej walki musisz już zaakceptować.
Iesthir - Czw 23 Kwi, 2009
Podsumowanie wszystkich nowych bohaterow z dodatku:
Cytat: |
Cyganka:
L: 4
Start: Las
1. Rozpoczyna grę z 1 Zaklęciem.
2. Za każdym razem, jak wyciągane jest Zdarzenie, Cyganka może zdecydować, że jest odporna na nie. Inni Poszukiwacze wciąż muszą je rozpatrzyć.
3. Kiedy inny Poszukiwacz kładzie Zaklęcie na stos kart odrzuconych, możesz je wziąć i zatrzymać, jeżeli Moc ci na to pozwala.
|
Statystyki standardowe. Zwraca uwagę wysoki los.
Pierwsza zdolność to w sumie standard.
Druga zdolność, biorąc pod uwagę że większość zdarzeń jest negatywna, może Cygance dać sporą przewagę.
Trzecia zdolność cyganki jest bardzo ciekawa, ale jej przydatność jest dość dyskusyjna. Owszem, jeśli mamy w grze inne postacie czarujące, zdolność ta jest naprawdę pomocna, i sprawia że Cyganka nie cierpi na typową przypadłość czarorzucaczy czyli brak zaklęć. Z drugiej strony jeśli oprócz Cyganki mamy w grze np. Krasnoluda i Wojownika to zdolność jest praktycznie nieprzydatna.
Gladiator:
S: 4
M: 2
Ż: 5
L: 1
Start: Tawerna
Charakter: Zły
1. Rozpoczynasz grę z Hełmem.
2. Za każdym razem, jak używasz Pancerza do obrony przed stratą Życia, możesz dodać 1 do wyniku rzutu.
3. Trenujesz swych Przyjaciół, by pomagali ci w walce. Możesz użyć wszystkich, żadnego lub wybranych Przyjaciół w walce. Każdy z nich daje ci 1 punkt do skuteczności. Jeżeli przegrasz walkę, zwycięzca może dodatkowo zabić jednego z Przyjaciół, którzy walczyli z tobą, jako dodatkową nagrodę za pokonanie ciebie.
|
Dużo życia, ale bardzo mało losu. Moc standardowa dla postaci walczących siła zresztą też.
Zdolność pierwsza i druga dają sporą przewagę na samym początku. W połączeniu z dużą ilością życia otrzymujemy postać która powinna ginąć naprawdę rzadko, zwłaszcza jeśli zaopatrzy się w zbroję płytową.
Trzecia zdolność jest bardzo podobna do tej którą ma Ghul/Bard. Z tym że tutaj mamy 1 punkt bonusu od przyjaciela, ale możemy przyjaciół użyć wielokrotnie. Groźba utraty dodatkowego przyjaciela dość dobrze balansuje tą zdolność, bo na pewno niektórzy przyjaciele nie są warci poświęcenia za 1 punkt w walce, a przecież mając tylko 1 punkt losu nie możemy za bardzo liczyć na korektę przegranej!
Amazonka:
L: 3
Start: Wioska
1. Możesz rzucać dwoma kośćmi za ruch i wybrać jeden z wyników.
2. Jeżeli przegrasz lub zremisujesz w walce, możesz zignorować jej rezultat i walczyć jeszcze raz. Wszystkie Zaklęcia, Przedmioty &c użyte w poprzedniej walce działają również i w tej. Wynik drugiej walki musisz już zaakceptować.
|
Wszystko na 3 właściwie. Oprócz życia, tam standardowo 4.
Pierwsza zdolność bardzo przydatna, zwłaszcza jeśli celujemy w jakieś pole na planszy (np. takie na którym leży Sadzawka)
Druga zdolność to taki właściwie gratisowy punkt losu w czasie walki. Właściwie zdolność sprowadza się do tego że jeśli przegramy walkę to powtarzamy rzuty na dokładnie tych samych warunkach. Pytanie, czy ten drugi rzut możemy przy pomocy losu przerzucić? Ja bym obstawiał że nie ("Wynik [...] musisz zaakceptować") i w tym wypadku to naprawdę sprowadza się do gratisowego punktu losu.
Zawadiaka:
L: 2
Start: Gospoda
1. Jeśli podczas swojej tury wygrasz walkę, możesz zyskać dodatkową turę. Możesz to zrobić tylko raz w czasie swojej tury.
2. Zawsze kiedy staniesz na Polach możesz dobrać 2 karty przygód zamiast jednej, musisz rozpatrzyć obydwie karty. Jeśli na polach jest już jedna karta możesz dobrać dodatkową kartę, ale musisz rozpatrzyć obydwie.
3. Po rzucie kostką w czasie wizyty wizyty z Gospodzie możesz dodać 1 do wyniku rzutu.
|
Statystyki jak u Amazonki z tym ze o 1 los mniej.
Pierwsza zdolność na pewno bardzo przydatna.
Druga zdolność mocno polega na szczęściu.
Trzecia zdolność ma z kolei szczęściu dopomóc.
Ogólnie dla mnie trochę dziwna postać. Statystyki nie porażają, a zdolności (oprócz pierwszej) takie sobie. Nie jest jakaś totalnie zła, ale nie jest też moim szczególnym faworytem.
Filozof:
Start: Miasto
1. Zaczynasz grę z 1 zaklęciem.
2. Zawsze kiedy staniesz na odkrytych kartach przygód możesz odrzucić jedną kartę której nie chcesz rozpatrywać i zamiast niej dobrać nową kartę którą musisz rozpatrzyć.
3. Zawsze kiedy dobierzesz czar, którego nie chcesz zatrzymać możesz odrzucić go i dobrać następny, który musisz zatrzymać.
|
Statystyki takie sobie, podobne do Cyganki, z tym że mniejszy los.
Pierwsza zdolność standardowa.
Druga zdolność jest na pewno bardzo ciekawa. Trochę wróżką zalatuje, różnica jest taka że tam się wybierało karty dobierane a tutaj już odkryte. Bardzo przydatna zwłaszcza gdy jest dużo kart na planszy.
Trzecia zdolność też bardzo przydatna, pomaga się pozbyć niechcianych czarów (np. Counterspell w partii w której nie ma innych czarujących postaci... I weź tu siedź cala grę z jednym zaklęciem którego nie możesz zużyć bo jak na złość nikt nie dobrał czaru).
8janek8 - Czw 23 Kwi, 2009
Iesthir napisał/a: | Trzecia zdolność też bardzo przydatna, pomaga się pozbyć niechcianych czarów (np. Counterspell w partii w której nie ma innych czarujących postaci... I weź tu siedź cala grę z jednym zaklęciem którego nie możesz zużyć bo jak na złość nikt nie dobrał czaru). |
Jest jeszcze Zaklęcie Likwidacji, które nie zabrania go rzucić na siebie samego.
Nemomon - Czw 23 Kwi, 2009
Lekko off topic, ale możesz rzucić na siebie Likwidację, następnie odbić ją Odbiciem, a na końcu rzucić Rozproszenie zarówno na Odbicie (wtedy staniesz się targetem Likwidacji) jak i odbitą Likwidację (wtedy nie będziesz targetem Likwidacji). Tak, czy inaczej, bez względu, czy stałeś się ofiarą Likwidacji, czy nie, i tak nie będziesz miał już Zaklęć, bo max można 3 mieć i je wszystkie rzuciłeś. Ale za to w jaki epicki sposób
Iesthir napisał/a: | zwłaszcza jeśli zaopatrzy się w zbroję płytową. |
Jeszcze nie istnieje Płytówka w MiMie Chyba, że w Skarbach. Póki co jednak, jest odporny na zranienia na 3-6, co też jest nieźle (szkoda, że w TMiMie nigdy nie doczekamy się Ciężkiej Zbroi - być odpornym na stratę Życia na 1-6, to już jakiś nie najgorszy plus dla Poszukiwacza ).
Iesthir napisał/a: | Trzecia zdolność jest bardzo podobna do tej którą ma Ghul/Bard. Z tym że tutaj mamy 1 punkt bonusu od przyjaciela, ale możemy przyjaciół użyć wielokrotnie. Groźba utraty dodatkowego przyjaciela dość dobrze balansuje tą zdolność, bo na pewno niektórzy przyjaciele nie są warci poświęcenia za 1 punkt w walce, a przecież mając tylko 1 punkt losu nie możemy za bardzo liczyć na korektę przegranej! |
Jest taka łacińska sentencja - Nec Hercules contra plures - I Herkules dupa, kiedy ludzi kupa XD. Jak się zaopatrzysz w karawanę Mułów, to ona będzie walczyć nawet i bez Ciebie XD.
Iesthir napisał/a: | Pytanie, czy ten drugi rzut możemy przy pomocy losu przerzucić? Ja bym obstawiał że nie ("Wynik [...] musisz zaakceptować") i w tym wypadku to naprawdę sprowadza się do gratisowego punktu losu. |
Owszem, że można. Text, który zacytowałeś, jest standardowym textem na to, że nie możesz skorzystać z tej zdolności jeszcze raz i walczyć po raz trzeci. Zawsze możesz wydać punkt Losu by przerzucić daną kość, o ile już raz go nie wykorzystałeś. Tutaj nie wykorzystujesz Losu, a zdolność, więc musisz mieć pecha trzy razy pod rząd, by przegrać.
Iesthir napisał/a: | Druga zdolność mocno polega na szczęściu. |
Czy ja wiem... Po prostu ma więcej obszarów Ruin. Przy jego crapowatych zdolnościach, tylko ta zasługuje na większą uwagę IMO. Zwłaszcza, że może użyć tej umiejętności, acz nie musi. Jeżeli więc będzie dogorywał, to nie będzie używał. A poza tem, jest bardzo mało kart Przygód, któe w połączeniu powodują stratę 2 punktu Życia naraz. Zawadiaka musiałby mieć Uber Pecha, by tak się stało. A 7 obszarów, gdzie ciągnie 2 karty oraz 1 obszar, gdzie ciągnie 3 karty są o niebo lepsze w rozwijaniu (w przeciwieństwie do innych, którzy mają 1 obszar, gdzie mogą pociągnąć 2 karty oraz 1 obszar, gdzie mogą pociągnąć 3 karty) niźli dodatkowy ewentualny ruch .
8janek8 napisał/a: |
Jest jeszcze Zaklęcie Likwidacji, które nie zabrania go rzucić na siebie samego. |
Ok, zgadza sie, ale jest tylko jedno takie zaklecie, to raz, dwa trzeba je miec, trzy we wszystkich grach ktore rozegralem bardzo zadko zdarzylo sie zeby ktos mial wiecej niz 2 zaklecia. Wrecz przeciwnie. A sytuacja ktora opisalem jest z zycia wzieta. Raz jak gralem wrozka zaczela gre z Counterspellem i nie mogla sie go pozbyc przez cala gre. A to jest najjaskrawszy z przypadkow ktore napotkalem.
Cytat: | Jeszcze nie istnieje Płytówka w MiMie Wink Chyba, że w Skarbach. Póki co jednak, jest odporny na zranienia na 3-6, co też jest nieźle. |
Moj blad Na obrazku plytowa jest i slowko plytowa jakos samo mi wpadlo do glowy... No ale o co chodzi wiadomo. Odpornosc na obrazenia przy 3-6 to juz cos.
Cytat: | Jest taka łacińska sentencja - Nec Hercules contra plures - I Herkules dupa, kiedy ludzi kupa XD. Jak się zaopatrzysz w karawanę Mułów, to ona będzie walczyć nawet i bez Ciebie XD. |
Ano prawda, ale zauwaz ze Ghul od jednego przyjaciela moze dostac bonus rzedu np. 6. A tutaj musimy miec 6 przyjaciol zeby cos takiego dostac. Wiadomo ze jak ktos nakupi molow i bedzie ciagal za soba wszysko co napotka to bedzie mial bonus duzy, ale spotka se takiego ghula, ktory pokonal smoka o sile 7 no to wybacz, zeby tyle dostac musialby polowe przyjaciol z gry zebrac. Chociaz jak by faktycznie zebral tych wszystkich 14 przyjaciol dostepnych w grze...
Cytat: | Owszem, że można. Text, który zacytowałeś, jest standardowym textem na to, że nie możesz skorzystać z tej zdolności jeszcze raz i walczyć po raz trzeci. Zawsze możesz wydać punkt Losu by przerzucić daną kość, o ile już raz go nie wykorzystałeś. Tutaj nie wykorzystujesz Losu, a zdolność, więc musisz mieć pecha trzy razy pod rząd, by przegrać. |
Tego sie wlasnie obawialem... :/ Postac sie naprawde mocna przez to zrobila.
Co do ostatniego (juz wklejal cytatu nie bede zeby posta nie rozciagac) to owszem masz racje, ale i ja mam racje. Ta zdolnosc faktycznie ulatwia rozwoj, ale tez jest ryzykowna bo pech moze sprawoc ze te 2pkt zycia stracimy. Dosc powiedziec ze raz podczas gry koledze udalo sie wyciagnac 2 smoki na raz. A w nastepnej turze ja wyciagnolem trzeciego.
Cytat: | Ok, zgadza sie, ale jest tylko jedno takie zaklecie, to raz, dwa trzeba je miec, trzy we wszystkich grach ktore rozegralem bardzo zadko zdarzylo sie zeby ktos mial wiecej niz 2 zaklecia. Wrecz przeciwnie. A sytuacja ktora opisalem jest z zycia wzieta. Raz jak gralem wrozka zaczela gre z Counterspellem i nie mogla sie go pozbyc przez cala gre. A to jest najjaskrawszy z przypadkow ktore napotkalem. |
Dlatego ja gram na fan zasadę, iż za każdym razem, jak zyskujesz Zaklęcie, to możesz je wziąć, następnie musisz odrzucić jakieś, gdy masz nadmiar Zaklęć.
Cytat: | Ano prawda, ale zauwaz ze Ghul od jednego przyjaciela moze dostac bonus rzedu np. 6. A tutaj musimy miec 6 przyjaciol zeby cos takiego dostac. Wiadomo ze jak ktos nakupi molow i bedzie ciagal za soba wszysko co napotka to bedzie mial bonus duzy, ale spotka se takiego ghula, ktory pokonal smoka o sile 7 no to wybacz, zeby tyle dostac musialby polowe przyjaciol z gry zebrac. Chociaz jak by faktycznie zebral tych wszystkich 14 przyjaciol dostepnych w grze... |
Tyle, że Ghoul pierwej musi pokonać Wroga, nie otrzymać za niego trofea, a po jednej walce odrzucić. A Gladiator ma Przyjaciół i ma. A jak przegra, to i tak straci tylko 1 Muła, którego aż tak bardzo też znowu nie potrzebuje (bo ma 3 inne).
Cytat: | Tego sie wlasnie obawialem... :/ Postac sie naprawde mocna przez to zrobila. |
No nie wiem, mówiąc szczerze, to Amazonka nigdy nie robiła na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia, jeszcze za czasów starego MiMa. Teraz też nie widzę w niej jakiegoś kozaka, ale może to skrzywienie zawodowe. Moim zdaniem nie jest aż taka mocna, bo w porównaniu do np. Trolla, któremu nawet z trzema rzutami kością może skoczyć i nic więcej, czy też Kultystki, która rośnie w Siłę szybciej niźli w tuszy, że pominę inną Wróżkę, to przynajmniej ma jakieś szanse na przeżycie. I tak mniejsze niźli przykładowy Gladiator, który z tą Zbroją, jak już wcześniej się zgodziliśmy, oraz Losem także jest bardzo trudnym przeciwnikiem.
Cytat: | Co do ostatniego (juz wklejal cytatu nie bede zeby posta nie rozciagac) to owszem masz racje, ale i ja mam racje. Ta zdolnosc faktycznie ulatwia rozwoj, ale tez jest ryzykowna bo pech moze sprawoc ze te 2pkt zycia stracimy. Dosc powiedziec ze raz podczas gry koledze udalo sie wyciagnac 2 smoki na raz. A w nastepnej turze ja wyciagnolem trzeciego. |
Owszem, ale to tylko ja gram, że jeden Wróg = 1 stracone Życie. Inni grają, jak jest zgodne z instrukcją, że możesz przegrać nawet z 5 Wrogami naraz, a i tak stracisz tylko 1 Życie.
Dlatego ja gram na fan zasadę, iż za każdym razem, jak zyskujesz Zaklęcie, to możesz je wziąć, następnie musisz odrzucić jakieś, gdy masz nadmiar Zaklęć.
|
EDIT:
Zapomnialem odniesc sie jeszcze do powyzszego cytatu :b
Ale w sumie to nie potrzebne bo podzielam zdanie i w sumie gram podobnie.
Tyle, że Ghoul pierwej musi pokonać Wroga, nie otrzymać za niego trofea, a po jednej walce odrzucić. A Gladiator ma Przyjaciół i ma. A jak przegra, to i tak straci tylko 1 Muła, którego aż tak bardzo też znowu nie potrzebuje (bo ma 3 inne).
|
Niekoniecznie mula. To przeciwnik ktory pokonal Gladiatora decyduje co Gladiator ma odrzucic. Mulow w grrze jest tylko 4, wiec jesli chcialby Gladiator wiecej niz 4 miec bonusu to musialby juz cos innego zaryzykowac. Zgoda ze jest jeszcze ksiaze/ksiezniczka przewodnik itp, czyli malo przydatni przyjaciele, ale jaka jest szansa ze w czasie realnej gry Gladiator bedzie mial 4 muly i na tyle duzo malo przydatnych przyjaciol zeby uzyskac dosc wysoki bonus? Teoria teoria a praktyka praktyka.
No nie wiem, mówiąc szczerze, to Amazonka nigdy nie robiła na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia, jeszcze za czasów starego MiMa. Teraz też nie widzę w niej jakiegoś kozaka, ale może to skrzywienie zawodowe. Moim zdaniem nie jest aż taka mocna, bo w porównaniu do np. Trolla, któremu nawet z trzema rzutami kością może skoczyć i nic więcej, czy też Kultystki, która rośnie w Siłę szybciej niźli w tuszy, że pominę inną Wróżkę, to przynajmniej ma jakieś szanse na przeżycie. I tak mniejsze niźli przykładowy Gladiator, który z tą Zbroją, jak już wcześniej się zgodziliśmy, oraz Losem także jest bardzo trudnym przeciwnikiem.
|
Na temat kultystki sie nie wypowiem, bo nie gralem, jedynie po opisie postaci moge stwierdzic ze jest 4.5 edycyjna Miss Przegietosci. Natomiast w sumie wpadl mi do glowy jeszcze jeden myk Amazonki. Bo przeciez chyba mozna zrobic tak:
-Amazonka przegrywa walke, ale decyduje sie na reroll z losu.
-Znowu przegrywa, wiec korzysta ze zdolnosci.
-Po raz kolejny przegrywa, wiec zuzywa przedostatni punkt losu (ma 3)
-Kolejna Reroll
Wiec tak naprawde Amazonka ma 4 rzuty a nie trzy! Tym bardziej dziwi to ze ma 3 losu a taki Zawadiaka ma tylko 2 mimo ze przecierz jest slabsza postacia!
Majac wspomnianego przez Ciebie trola o sile 6 bodajrze z sila 3 amazonka faktycznie moze mu nie wiele zrobic. Ale w 4 probach moze jej sie udac. A napewno ma wieksze szanse na sukces niz Zawadiaka. I mniejwiecej rowna wojownikowi (on rzuca 2 kostkami, wybiera lepsze wynik + ewentualny reroll z losu a wiec 3 proby przy 4 sily, mowa o bezbronnych postaciach jadacych na samych base statach)
Owszem, ale to tylko ja gram, że jeden Wróg = 1 stracone Życie. Inni grają, jak jest zgodne z instrukcją, że możesz przegrać nawet z 5 Wrogami naraz, a i tak stracisz tylko 1 Życie. |
Tutaj tez trzeba znalesc zloty srodek. Grajac tak jak mowi instrukcja gra jest trudniejsza (bo nie musimy pokonac np. dwoch wrogow po 3 tylko jednego po 6) ale tracimy jedno zycie tylko, rozpatrujac osobno 2 wrogow gra jest latwiejsza (bo latwiej pokonac 2 po 3 niz 1 po 6) ale tez wiecej zycia tracimy. Trzecia opcja to mieszanka. Rozpatrujemy dwoch wrogow jako jednego i w razie przegranej zabieramy 2 zycia, wariant najtrudniejszy. Generalnie instrukcji nie mozna odmowic racjonalnosci. Jesli walczymy z 5 przeciwnikami to zabic Cie moga tylko raz a nie 5 razy :b Ale tu juz kazdy decyduje jak mu jest wygodniej.
Cytat: | Niekoniecznie mula. To przeciwnik ktory pokonal Gladiatora decyduje co Gladiator ma odrzucic. Mulow w grrze jest tylko 4, wiec jesli chcialby Gladiator wiecej niz 4 miec bonusu to musialby juz cos innego zaryzykowac. Zgoda ze jest jeszcze ksiaze/ksiezniczka przewodnik itp, czyli malo przydatni przyjaciele, ale jaka jest szansa ze w czasie realnej gry Gladiator bedzie mial 4 muly i na tyle duzo malo przydatnych przyjaciol zeby uzyskac dosc wysoki bonus? Teoria teoria a praktyka praktyka. |
Mułów jest 5 sztuk . Well, jak już gdzieś kiedyś powiadałem, moja "karawana Mułów" nie wzięła się znikąd. Z doświadczenia (przynajmniej w moich grach) gracz prawie nigdy nie narzeka na brak złota. Gdy podchodzi Dzień Targowy, ten co pierwszy ją bada, prawie zawsze kupuje wsio Muły, zanim inni będą mieli okazję cokolwiek kupić. Owszem, gracz wybiera, który Przyjaciel zginie, ale z drugiej strony Gladiator nie musi trenować Jednorożca - wystarczy mu ten 1 punkt, który Jednorożec daje mu sam z siebie.
Cytat: | Na temat kultystki sie nie wypowiem, bo nie gralem, jedynie po opisie postaci moge stwierdzic ze jest 4.5 edycyjna Miss Przegietosci. Natomiast w sumie wpadl mi do glowy jeszcze jeden myk Amazonki. Bo przeciez chyba mozna zrobic tak:
-Amazonka przegrywa walke, ale decyduje sie na reroll z losu.
-Znowu przegrywa, wiec korzysta ze zdolnosci.
-Po raz kolejny przegrywa, wiec zuzywa przedostatni punkt losu (ma 3)
-Kolejna Reroll
Wiec tak naprawde Amazonka ma 4 rzuty a nie trzy! Tym bardziej dziwi to ze ma 3 losu a taki Zawadiaka ma tylko 2 mimo ze przecierz jest slabsza postacia!
Majac wspomnianego przez Ciebie trola o sile 6 bodajrze z sila 3 amazonka faktycznie moze mu nie wiele zrobic. Ale w 4 probach moze jej sie udac. A napewno ma wieksze szanse na sukces niz Zawadiaka. I mniejwiecej rowna wojownikowi (on rzuca 2 kostkami, wybiera lepsze wynik + ewentualny reroll z losu a wiec 3 proby przy 4 sily, mowa o bezbronnych postaciach jadacych na samych base statach) |
Fakt, 4 rzuty. O ile jednak Amazonkę trudno jest ubić samą z siebie, o tyle Zawadiaka ma szerszy dostęp do kart, więc może o niebo szybciej się rozwinąć od Amazonki i nawet jej poczwórny rzut nie pomoże. Oczywiście, wsio zależy od samej gry i szczęścia - może się zdarzyć, że Zawadiaka umrze w trzeciej turze. Ale wciąż nie zmienia to faktu, iż szybciej promuje i się rozwija od Amazonki. Dlatego też ma mniej losu - coby w tych dodatkowych kartach zbyt dużo nie zarobił.
Cytat: | Tutaj tez trzeba znalesc zloty srodek. Grajac tak jak mowi instrukcja gra jest trudniejsza (bo nie musimy pokonac np. dwoch wrogow po 3 tylko jednego po 6) ale tracimy jedno zycie tylko, rozpatrujac osobno 2 wrogow gra jest latwiejsza (bo latwiej pokonac 2 po 3 niz 1 po 6) ale tez wiecej zycia tracimy. Trzecia opcja to mieszanka. Rozpatrujemy dwoch wrogow jako jednego i w razie przegranej zabieramy 2 zycia, wariant najtrudniejszy. Generalnie instrukcji nie mozna odmowic racjonalnosci. Jesli walczymy z 5 przeciwnikami to zabic Cie moga tylko raz a nie 5 razy :b Ale tu juz kazdy decyduje jak mu jest wygodniej. |
Czekaj, ja nic nie mówiłem, iż nie sumujemy Siły czy Mocy Wrogów. Sumujemy, walczymy jakby z jednym Wrogiem, a tracimy za każdego składowego, jeżeli rpzegramy. Graliśmy tak jeszcze w starym MiMie, bo się nie doczytaliśmy zasad (i myślałem, iż to jest oficjalna zasada), gramy też w nowym, bo z przyzwyczajenia.
Mułów jest 5 sztuk . Well, jak już gdzieś kiedyś powiadałem, moja "karawana Mułów" nie wzięła się znikąd. Z doświadczenia (przynajmniej w moich grach) gracz prawie nigdy nie narzeka na brak złota. Gdy podchodzi Dzień Targowy, ten co pierwszy ją bada, prawie zawsze kupuje wsio Muły, zanim inni będą mieli okazję cokolwiek kupić. Owszem, gracz wybiera, który Przyjaciel zginie, ale z drugiej strony Gladiator nie musi trenować Jednorożca - wystarczy mu ten 1 punkt, który Jednorożec daje mu sam z siebie. |
A nie 4? Wydawalo mi sie ze 3 sa do kupienia i jeden a Talii przygod. U nas z kolei tylko raz sie zdarzylo ze ktos oplywal w bogactwa (zlodziej, co nie powinno nikogo dziwic + jeszcze mial takiego farta/pecha, zaleznie jak patrzec ze wyciagal same sakiewki z talii). Doslownie raz. Zwykle jest tak ze wszyscy bieduja a co ktos uzbiera to zawsze prawie zaraz wyda na miecz/tarcze/mula.
O tym wlasnie mowilem. Nie musi, wtedy pozbawia sie bonusu, ale generalnie nawet jezeli nie chce to i tak go moze stracic (bo przypominam mozna zdecydowac ze zabijemy mu przyjaciela ktorego trenowal i zamiast zabraz zycie/zloto zabierzemu mu przyjaciela). Wiec pytanie bardziej nie oplaca mu sie go wytrenowac i ewentualnie w razie przegranej nie oddac przeciwnikowi. Pozatym
Fakt, 4 rzuty. O ile jednak Amazonkę trudno jest ubić samą z siebie, o tyle Zawadiaka ma szerszy dostęp do kart, więc może o niebo szybciej się rozwinąć od Amazonki i nawet jej poczwórny rzut nie pomoże. Oczywiście, wsio zależy od samej gry i szczęścia - może się zdarzyć, że Zawadiaka umrze w trzeciej turze. Ale wciąż nie zmienia to faktu, iż szybciej promuje i się rozwija od Amazonki. Dlatego też ma mniej losu - coby w tych dodatkowych kartach zbyt dużo nie zarobił.
|
Tez racja. Generalnie cieszy fakt ze postacie sa w miare zbalansowane. Najsilniejszy chyba jednak jest gladiator, ale wszystkie postacie maja plusy i minusy, tym samym korona Miss Przegiecia pozostaje przy Mrocznej Kultystce. Ciekawy jestem jak bedzie wygladala interakcja nowych poszukiwaczy ze starymi (tzn. jak sie bedzie nimi gralo) ale na to trzeba do jesieni poczekac.
Czekaj, ja nic nie mówiłem, iż nie sumujemy Siły czy Mocy Wrogów. Sumujemy, walczymy jakby z jednym Wrogiem, a tracimy za każdego składowego, jeżeli rpzegramy. Graliśmy tak jeszcze w starym MiMie, bo się nie doczytaliśmy zasad (i myślałem, iż to jest oficjalna zasada), gramy też w nowym, bo z przyzwyczajenia. |
Wiem, opisalem tylko rozne mozliwosci. Tez mam tak ze gram nie do konca z zasadami. Jak juz wspominalem do orginalnego MiMa instrukcji nie mielismy, gralismy tak jak kolega zapamietal (czyli np. bez trofeow i powiekszania statystyk dzieki nim). I sporo z tych zasad zostalo np. na ruch rzucamy 2 kostkami a nie jedna, przeciwnikow rozpatrywalismy pojedynczo (mialo to sens w MiMie bo kolega mial smoki wmieszane, i to chyba nawet podwojnie, bo co chwile jakis sie trafial) ale ze w nowym MiMie silnych wrogow jak na lekarstwo to sie przerzucilismy na sumowanie. I jeszcze kilka innych zasad mamy ale nie moge sobie przypomniec na poczekaniu...
kolczyk21 - Sro 13 Maj, 2009
Witam. Ma ktoś może już angielską wersję dungeon? Zamiast znaczników w kształcie stożków w wersji ENG sąkwadraciki z cyferkami. Czy w wersji, którą można kupic na stronie REBELA też będą taki znaczniki w kształcie kwadracików?
Ehh... zapomniałem że to przecież dodatek, więc znaczników nie dodadzą. A jak grywalnośc? Można łączyc z PL?
Nemomon - Sro 13 Maj, 2009
Ta wersja, o której powiadasz, to wersja od Black Industries. Nazywa się ona Talisman 4th Edition. Wersja od Fantasy Flight Games nazywa się Talisman 4th Revised Edition. Kolorowe znaczniki są w wersji od BI, niemniej, by była ona kompatybilna z wersją od FFG, musiałbyś zakupić jeszcze Talisman Upgrade Pack. Znaczniki pojawiają się jedynie w podstawowej wersji gry, w Dungeonie ich nie ma.
kolczyk21 napisał/a: | Ehh... zapomniałem że to przecież dodatek, więc znaczników nie dodadzą. A jak grywalnośc? Można łączyc z PL? |
Ja osobiście grywam z angielską wersją Reapera oraz Dungeona i nie widzę żadnej różnicy, nie wymaga ona aż tak wysokiej znajomości języka angielskiego, ile terminologii Talismana. Ale tego można się szybko nauczyć.
Po zapoznaniu się z komentarzami na forum i ze screenami na gamegeek'u nie widzę przeszkód żeby zamówic Dungeon'a. Przecież nie jesteśmy jakimś upośledzonym krajem i każdy młody człowiek powinien angielski (przynajmniej w podstawowym stopniu) rozumiec. Dzięki
Zgadzam się z Tobą, z podstawowym angielskim można spokojnie grać. Jeżeli będziesz miał problemy z interpretacją kart, czy ich zrozumieniem, to zawsze służę pomocą. Czy to tutaj, czy też w FAQ temacie.
Dzięki A czy można gdzieś dostac instrukcję do Dungeona?
kolczyk21 napisał/a: | Dzięki A czy można gdzieś dostac instrukcję do Dungeona? |
http://www.fantasyflightg...ws.asp?eidn=515
Iesthir - Sro 13 Maj, 2009
Cytat: | f everything goes to plan then Talisman: Der Schnitter should be available by the end of July with the second expansion available at Spiel 09 in Essen later this year!
In addition to Der Schnitter from Pegasus Spiele & Heidelberger Spieleverlag, this year will see the release of yet more translations of The Reaper expansion by other international partners of FFG. La Faucheuse will come from Edge Entertainment for French players, Nexus Editrice from Italy will be releasing Il Mietitore and Polish speakers will be able to purchase Żniwiarz from Galakta. |
Taki krotki cytat z Talisman Island. A co w nim jest ciekawego? Generalnie jesli dobrze sie orientuje w polityce wydawniczej FFG to firma ta najpierw wydaje edycje angielsko jezyczna, a pozniej hurtowo edycje innojezyczne (czyli na raz ida edycje niemiecka, francuska, polska, wloska itd...). A w zapodanym cytacie mamy przyblizone do miesiecy daty wydania niemieckich wersji, a wiec July (Lipiec) dla Reapera i targi Spiel 09 dla Dungeona ktore odbywaja sie w Pazdzierniku. Nie sadze zeby FFG zmienilo swoja polityke wydawnicza, wiec mysle ze tym sposobem otrzymalismy przyblizone do miesiaca daty premier polskich edycji :] Co by sie nawet zgadzalo.
Co prawda Reaper zapowiadany byl na Czerwiec nie na Lipiec, ale podobno to byly tylko przewidywania i wszystko moglo sie przesunac, no i Czerwiec i Lipiec sa obok siebie w kalendarzu, wiec przyblizenie sie zgadza, z kolei Deungeon mial byc na jesien a Pazdziernik jak najbardziej w jesieni sie znajduje, wiec znowu pasuje :].
Tei-chan - Czw 14 Maj, 2009
Generalnie jesli dobrze sie orientuje w polityce wydawniczej FFG to firma ta najpierw wydaje edycje angielsko jezyczna, a pozniej hurtowo edycje innojezyczne (czyli na raz ida edycje niemiecka, francuska, polska, wloska itd...). |
Taka właśnie jest polityka FFG, wszystko się zgadza wiec terminy są jak najbardziej prawdopodobne.
PS. Jeśli chodzi o granie z polską podstawka i angielskimi dodatkami (tu mam na myśli i The Reaper i The Dungeon) to też nie ma problemów uważam. Sam tak gram i nie wszyscy moi gracze są świetni z angielskiego a mimo to bardzo dobrze sobie radzą.
kolczyk21 - Pią 15 Maj, 2009
Nie ma na co czekac, tylko kupowac już teraz angielskie wersje.
Nemomon - Pią 15 Maj, 2009
Nie zapominajmy też o wspieraniu polskiego rynku.
kolczyk21 - Sob 16 Maj, 2009
Wiesz... Zawsze można przed polską premiera sprzedac angielskie wersje za pół ceny na allegro
Iesthir - Sob 16 Maj, 2009
kolczyk21 napisał/a: |
Nie ma na co czekac, tylko kupowac już teraz angielskie wersje. |
A gdzie Ci tak spieszno?
kolczyk21 napisał/a: | Wiesz... Zawsze można przed polską premiera sprzedac angielskie wersje za pół ceny na allegro |
Zgadza sie, tylko w takim razie po co tracic 70zl?
Jesli chodzi o Reapera to nie widze sensu w kupowaniu go teraz, skoro za okolo miesiac bedzie polska wersja... Tym bardziej ze zbliza sie okres sesji i ja np. nie mialbym z kim ani czasu na to zeby grac.
A Dungeon? Tez niech poczeka, bo po co teraz odrazu w niego grac? Dopiero co sie nagralem w podstawke (wlasciwie to jeszcze nie do konca), za miesiac wyjdzie Reaper, zanim zdaze sie nacieszyc Reaperem, odkryc wszystkie mozliwosci przyjdzie Dungeon i znowu bede mial zabawe w odkrywaniu roznych kombinacji. A tak, jak kupie wszystko na raz to bede mial radoche z nowosci przez miesiac-dwa a potem mi dodatki spowszednieja i bede czekal na nastepne ktore niewiadomo kiedy sie pojawia. Pozatym oprocz Talizmana mam tez inne gry w ktore lubie grac, nie watpie ze wy tez, wiec naprawde niewiem po co sie tak spieszyc...
Nemomon - Sob 16 Maj, 2009
Ja nie mam, ja albo grywam w MiMa, albo w Pasjansa :p
Dokładnie! JA też gram tylko w Talisman. A co do reaper'a... wkurza mnie to przekładanie premiery. Miał byc w czerwcu, teraz słyszę o lipcu. W każdym razie jeszcze ostatecznej decyzji nie podjąłem, bo może dostaniemy w najbliższym czasie jakąś wiadomośc od Galakty.
Nemomon - Sob 16 Maj, 2009
Wiesz Kolczyk, zapewniam Ciebie, iż to przekładanie daty nie zależy od Galakty, a ona sama chciała by wydać Reapera jak najszybciej. Ale wiele czynników, nie zawsze też od Galakty zależnych (i nie mam na myśli Somalijskich piratów ) ma wpływ a termin.
Wiem wiem... Jednak ciekawi mnie ilu użytkowników tego forum kupiło już angielskie wersje dodatków...
Tei-chan - Nie 17 Maj, 2009
Napewno paru się znajdzie np. ja ;p. Posiadam już od dłuższego czasu The Reaper i ostatnio nabyłem The Dungeon. Obie fajnie uzupełniają podstawkę (tą mam polską i wcale nie narzekam, bo świetnie te wersje do siebie pasują i się wcale nie gryzą. A karty nie maja aż tak skomplikowanych opisów aby ktoś znający chociażby podstawy angielskiego sobie nie poradził)
Co do przekładania daty to nie jest od Galakty do końca zależne to prawda, taka polityka FFG i czas jaki zajmuje transport. FFG robi hurtem edycje w innych językach niż angielskim i wcale im się nie dziwię. Ja w każdym razie czekam już na zapowiedź następnego dodatku do Talisman. A do tego czasu uzupełnię swoją kolekcję tytułów (Arkham Horror, Runebound, Descent: Journeys In The Dark) o brakujące dodatki w wersjach angielskich zwłaszcza Runebound, którego dodatków karcianych nadal nie można się doprosić ujawnienia tytułów ani daty.
yemet - Wto 19 Maj, 2009
Wie ktos moze gdzie mozna kupic w Krakowie Dungeon-a albo chociaz w jakim polskim sklepie internetowym mozna sobie zamowic?
Tei-chan - Wto 19 Maj, 2009
Masz Bard'a w Krakowie - powinni niedługo mieć, a jeśli nie to jest napewno w Rebel'u.
yemet - Wto 19 Maj, 2009
Tylko ze na Rebelu czas realizacji jest do 14 dni, a na stronie Barda jeszcze nie maja.
Tei-chan - Sro 20 Maj, 2009
Było 48h najwidoczniej szybko się im sprzedał i teraz muszą go sprowadzić.
Nataniel - Pon 25 Maj, 2009
Jest w REBELu:
http://www.rebel.pl/produ...he-Dungeon.html
Tei-chan - Pią 29 Maj, 2009
Po paru rozgrywkach w The Dungeon muszę przyznać iż jest świetny. Duża ilość potworków - prawie w każdym ruchu trafiasz na dość silnych przeciwników, łatwiej zginać co fajnie podnosi adrenalinkę podczas rozgrywki, do tego sympatyczna plansza i jak jeszcze dodamy dodatek The Reaper to jest genialnie.
Na planszy głównej za pomocą nowych kart przygody pojawiają się wrota do Podziemi więc nie zawsze trzeba wchodzić prze Ruiny ale tez czasami losują się karty Zapadnia i nawet nie chcąc tam trafić możemy wylądować przy wejściu.
Naprawdę super dodatek urozmaicający bardzo rozgrywkę.
Mariuszek - Pią 29 Maj, 2009 Temat postu: AHA Czyli mówisz że się szybciej ginie bo więcej potworów a te nowe postacie to mają po ile życia pewnie od 4 wzwyż do 6 więcej nie??? Strasznie trudne to potwory ile mają siły a ile mocy najwiecej ???
Tei-chan - Nie 31 Maj, 2009
Te nowe potworki są na tych samych zasadach co w podstawce tylko, że mają większe statystyki Siły i Mocy, zwłaszcza tego drugiego. Poza tym posiadają dodatkowe zasady np. Goblin Sniper (Siła 2) - przed walką rzuć kostką, jeśli wynik jest wyższy niż Twoja Moc nie wolno Ci rzucać kostką w trakcie walki; Crawling Slime (Siła 6) - po walce musisz odrzucić jedną broń nie zależnie od wyniku walki; Goblin King (Siła 5) - dodaj do jego Siły 1 za każdą odkrytą kartę, na której w nazwie jest Goblin lub Hobgoblin; Tinker Imp - przed walką teleportuje jeden Twój losowy przedmiot o liczbę pól równej wynikowi K6 w kierunku zgodnym ze wskazówkami zegara. To tylko niektóre z potworków z The Dungeon, sporo z nich puchnie w trakcie gry a niektóre można zabić tylko przy pomocy Magicznej Broni, bo nic innego na nie nie działa. Poziom śmiertelności graczy się naprawdę podniósł ale to dobrze, bo jest ciekawiej dzięki temu.
Freeasy - Sro 23 Wrz, 2009
I tak wciąż mało smoków. Same postaci z podziemi ciekawe ale bez fajerwerków, choć może jak zagram zmienię zdanie. Oby tylko Mikołaj na gwiazdkę przywiózł. Stwierdziłem, że muszę zainwestować w zakup porządnego stołu. Bo gdzie te rogi dokładać?
Kufir - Sro 23 Wrz, 2009
Tak, smoków powinno być odrobinkę więcej. Choćby dla tego iż Święta Lanca była by bardziej użyteczna.
Ile smoków jest w dodatku Podziemia ?
Nemomon - Sro 23 Wrz, 2009
Kufir napisał/a: | Ile smoków jest w dodatku Podziemia ? |
2: Bronze Dragon oraz Miser Dragon (przetłumaczony jako Harpagoński Smok).
Kufir - Sro 23 Wrz, 2009
Mógłby ktoś zamieścić zdjęcie całej planszy w dobrej jakości ?
Kufir - Sro 23 Wrz, 2009
I jak wygląda w końcu walka z Władcą Ciemności? Można używać przedmiotów ?
Wallenrod - Sro 23 Wrz, 2009
Panowie Nemomon i 8janek8 ,ja chciałem podziękować za Waszą pomoc Galakcie w tłumaczeniu. W sumie nie znalazłem błędów w Żniwiarzu, podstawka -palce lizać, bo wszystko poprawione. Tak trzymać!! Ja trzymam za Was kciuki
8janek8 - Sro 23 Wrz, 2009
Dzięki
Również dziękuję
@Kufir:
http://images.boardgamege...s/pic472075.jpg
oraz:
http://images.boardgamege...s/pic447496.jpg
Kufir napisał/a: | I jak wygląda w końcu walka z Władcą Ciemności? Można używać przedmiotów ? |
Można używać. Jedynym wyjątek jest taki, iż ktoś nie może walczyć w Twoim zastępstwie (np. Zaklęcie Przywołania, czy też Faithful Hound).
Kufir - Sro 23 Wrz, 2009
Nemomon wielkie dzięki!!!!
Jeszcze jedno pytanie.
W Podziemiach jedną kartą skarbu jest przedmiot który pozwala mieć więcej zaklęć czy coś podobnego. Mógłbyś mi napisać dokładne tłumaczenie tego skarbu w wersji PL ?
Myślę, iż chodzi Ci o Totem Staff, którego jedną ze zdolności jest:
You may hold 1 more Spell
than your Craft allows.
Chodzi generalnie o to, iż zawsze możemy posiadać o jedno Zaklęcie więcej, niźli pozwala nam na to moc. Więc mając Mocy 3, możemy posiadać 2 Zaklęcia, nie 1; mając Mocy 4 lub 5, możemy posiadać 3 Zaklęcia, nie 2 ; w końcu posiadając Mocy 6 lub więcej, możemy posiadać 4 Zaklęcia, nie 3.
Kufir - Sro 23 Wrz, 2009
Dokładnie o ten przedmiot mi chodziło. Dzięki.
aro_kal - Czw 24 Wrz, 2009
A ja myślę, że mając także moc 1 lub 2 można mieć jeden czar.
Nemomon - Czw 24 Wrz, 2009
aro_kal napisał/a: | A ja myślę, że mając także moc 1 lub 2 można mieć jeden czar. |
Zgadza się. Nie wspomniałem o tym z lenistwa.
Freeasy - Sro 07 Paź, 2009
Byle do gwiazdki Poczytałem sobie co nieco w necie i tego dodatku najbardziej podoba mi się Cyganka - ze względu na dość duży wpływ na grę jeśli pojawiają się postaci używające czarów. Choć Kultystka ma fajniejszy dekolt.
Freeasy - Sob 23 Sty, 2010
Ciekawe co będzie po Królowej Lodu(a)
- Miasto?
- Las? (stumilowy)
- Góry?
Nemomon - Sob 23 Sty, 2010
Wcześniej obstawiałem Góry, teraz obstawiam Miasto. Chyba, że Goodenough zrobi taki myk, że Miasto będzie na samym szarym końcu i będziemy mogli tam kupić cały ten syf, który do tej pory się przewijał przez inne dodatki.
Freeasy - Sob 23 Sty, 2010
Hmm w każdym razie po nowym dodatku planszowym spodziewałbym się czegoś ze smokami , a jak już plansza zapełni się na 4 rogach dodatkami (właśnie obstawiam, że będą to góry, miasto i las) to kolejna plansza mogła by być czymś w rodzaju "Wysp" lub "Morza"- podróże morskie do tej pory nie były wykorzystywane oficjalnie w Magii i Mieczu a potencjał mają dość mocny. Już widzę tych poszukiwaczy: Pirat, Naga, Korsarz, Odkrywca i te przygody w odległych krainach ...
Nemomon - Sob 23 Sty, 2010
Poszukiwacze "morscy" nie muszą być dodani w związku z dodatkiem morskim. Pirat w Talisman 2nd Edition pojawił się w Podziemiach, czyli definitywnie złym dodatku (no, chyba, że pływał na podziemnych źródełkach).
Osobiście bardzo lubię morskie klimaty oraz szanty &c, aczkolwiek wątpię, by się to sprawdziło, chyba, że na zasadzie, iż automatycznie gdzieśtam jesteśmy przenoszeni, albo jak Gieferg zrobił, chyba, że Tajemne Wrota zostaną zamknięte niezniszczalną kłódką, a portal LoDa zostanie zasypany (albo on sam zdechnie, więc nie otrzymamy różnicy 8 punktów).
Piotr - Nie 24 Sty, 2010
Nemomon napisał/a: | Wcześniej obstawiałem Góry, teraz obstawiam Miasto. Chyba, że Goodenough zrobi taki myk, że Miasto będzie na samym szarym końcu i będziemy mogli tam kupić cały ten syf, który do tej pory się przewijał przez inne dodatki. |
Chyba, że Złodziej wszystko wczesniej ukradnie w Wiosce itp
Piotr - Nie 31 Sty, 2010
Czy zapis, ze poszukiwacz nie musi się zatrzymywać podczas wariantu ucieczki z Podziemii oznacza, ze nie musi badać tych obszarów?
faj3r - Nie 31 Sty, 2010
Piotr napisał/a: | Czy zapis, ze poszukiwacz nie musi się zatrzymywać podczas wariantu ucieczki z Podziemii oznacza, ze nie musi badać tych obszarów? |
pytania o zasady wrzucamy tu: http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=1843
8janek8 - Nie 31 Sty, 2010
Nie, zapis o tym, że Poszukiwacz nie musi się zatrzymywać podczas ucieczki mówi o tym, że wychodząc na planszę główną nie zatrzymujemy się na wejściu do Podziemi (nawiązanie do poprzednich edycji gry) tylko kontynuujemy ruch zgodnie z ilością wyrzuconych oczek na kości. Czy ucieka czy nie - Poszukiwacz normalnie bada obszary.
Freeasy - Wto 02 Lut, 2010
Na forach zagranicznych to się zastanawiają czy kolejny dodatek będzie planszowy czy karciany co mnie wydawało się niemalże oczywiste. Chyba najwięcej osób spodziewa się Miasta. W końcu przydałby się na coś Kupiec i Skrzat z Królowej Lodu (choć nie znam oficjalnego tłumaczenia PL). Plotki chodzą o Smoczych Górach (połączenie dodatków Mountains i Dragons). Ech już luty więc niedługo można spodziewać się wieści. A na 100% jestem pewien że nowy dodatek wyjdzie wcześniej niż Królowa Lodu w Polsce. Btw czy są jakieś przecieki na temat tłumaczeń poszukiwaczy w Królowej Lodu?
Kufir - Sro 03 Lut, 2010
Warlock:
Siła: 2
Moc: 5
Życie: 4
Los: 1
Start: Jaskinia Czarownika
1) Rozpoczynasz grę posiadając 2 Zaklęcia
2) Na początku każdej tury możesz wziąć tyle Zaklęć, na ile pozwala ci twoja Moc.
3) Za każdym razem, gdy wykonasz Zadanie Czarownika, możesz wziąć dowolną kartę Ekwipunku za darmo, zamiast Talizman.
Leprokonus (Leprechaun)
Siła: 2 Moc: 4 Los: 3 Życie: 4
Obszar startowy: Las
Rozpoczynasz grę posiadając dwa Zaklęcia.
Nie musisz rzucać kością przebywając w lesie chyba, że sam tego zapragniesz. Jeśli zdecydujesz się rzucać, musisz zaakceptować uzyskany wynik.
Kiedy znajdziesz się na obszarze Puszczy, możesz otrzymać 3 sztuki złota.
Za każdym razem, kiedy w rzucie ruchu wypadnie 6, możesz zamiast ruchu teleportować się na dowolny obszar w tej krainie.
Ogr-Herszt (Ogre Chieftain)
Siła: 5 Moc: 2 Los: 1 Życie: 6
Obszar startowy: Skały
Nie atakują cię Potwory, chociaż ty, jeśli chcesz, możesz je zaatakować.
Możesz zdominować pokonane w walce Potwory i zatrzymywać ich karty jako Przyjaciół, a nie trofea.
Zdominowany Potwór może dodawać w walce swoją siłę do twojej, po czym odchodzi na stos kart odrzuconych. Podczas walki możesz wykorzystywać dowolną
liczbę zdominowanych Potworów.
Necromancer
Char: Zły
Start: Cmentarz
1. Rozpoczynasz grę z 2 Zaklęciami
2. Możesz atakować psychicznie napotkanych Poszukiwaczy
3. Nie atakują ciebie Duchy, ale ty możesz ich atakować, jeżeli chcesz
4. Jeżeli nie atakujesz Ducha, możesz wziąć go jako swego przyjaciela, jeżeli twoja Moc jest wyższa od Mocy Ducha.
Taki Przyjaciel doda swoją Moc podczas jednej walki psychicznej, wedle twojego wyboru. W takiej walce możesz użyć dowolnej liczby Przyjaciół-Duchów.
revix - Sro 03 Lut, 2010
Trzeba przyznać, że potężni są ci poszukiwacze. Czy wiadomo już jak przetłumaczony zostanie warlock na jezyk polski?
8janek8 - Sro 03 Lut, 2010
Zgodnie z dotychczasowym tłumaczeniem
Nemomon - Sro 03 Lut, 2010
8janek8 napisał/a: | Zgodnie z dotychczasowym tłumaczeniem |
Najprawdopodobniej
Freeasy - Sro 03 Lut, 2010
Chciałem skromnie zauważyć, że:
Leprechaun - oznacza Skrzata!!!
Nercomancer - to raczej Nekromanta a nie nic innego
żeby nie było jak z Ghoulem, który jest wypisz wymaluj Upiorem
Herszt Ogrów mi się podoba !!!
revix - Sro 03 Lut, 2010
Warlock zostanie pozostawiony w wersji angielskiej?
Freeasy napisał/a: | Chciałem skromnie zauważyć, że:
Leprechaun - oznacza Skrzata!!!
|
Nie Kobolda? Co macie do Kobolda?
revix napisał/a: | Warlock zostanie pozostawiony w wersji angielskiej? |
A przypomnij sobie, jak przetłumaczona zostala Warlock's Cave?
Kufir - Sro 03 Lut, 2010
Kobold był w poprzednich edycjach i tak powinno zostać.
Co do Ghula, porażka na całej linii, oczywiście że to powinien być Upiór.
Nemomon,
fakt faktem zdolności ma z Kobolda ze starego MiMa.
Podeprę się jednak Wikipedią:
Kobold – karzełek, duszek, złośliwy domowy krasnal lub gnom pilnujący podziemnych skarbów.
Postać pochodząca z folkloru niemieckiego, obecnie często spotykana w literaturze fantastycznej i grach fabularnych. Dawni niemieccy górnicy uważali, że koboldy podmieniają srebro na uważane wtedy za bezużyteczne nikiel, kobalt, wolfram. Stąd pochodzi nazwa kobaltu.[1]
Zwykle niewidzialne, koboldy mogły ukazywać się w postaci zwierząt, ognia lub ludzi. Koboldy są najczęściej przedstawiane w postaci humanoidów wielkości dzieci. Koboldy żyjące w domach noszą typowo wiejskie ubrania, zamieszkujące kopalnie zwykle mają garby i są brzydkie, zaś te, które pływają okrętami noszą odzienie charakterystyczne dla marynarzy.
Legendy mówią o trzech głównych typach koboldów. Najczęściej spotykaną grupą są domowe duchy dwojakiej natury - z jednej strony wykonujące drobne prace za mieszkańców, z drugiej - czyniące wiele złośliwości, jeśli się je lekceważy. Do takich koboldów folklor zalicza m. in. Króla Goldemara, Hinzelmanna i Hödekina. W niektórych okolicach rodzaj ten nosi odrębne nazwy, np. Heinzelmännchen w Kolonii. Drugim typem są koboldy żyjące w podziemiach, zwłaszcza kopalniach. To właśnie one były podejrzane o podkradanie cennych rud. Wreszcie trzecia grupa, której przedstawicieli określa się mianem klabautermann, są to stworzenia towarzyszące marynarzom.
Natomiast
W mitologii irlandzkiej, leprechaun (czyt. leprikon) to zamieszkujący Irlandię rodzaj skrzata. Niektórzy[kto?] spośród rdzennych Irlandczyków i odwiedzających Zieloną Wyspę turystów wierzą w prawdziwość istnienia tych istot, jednak większość ludzi traktuje je jako uroczy, dodający Irlandii jeszcze więcej magii, element folkloru.
Wg folkloru, spotkanie leprechauna jest wydarzeniem bardzo rzadkim, i jeśli już, to ma miejsce zwykle w okolicy elfickich fortów, którymi zwykle są drumliny i starodawne fortyfikacje (takie jak szańce).
Leprechauny są samotnikami, mieszkającymi w odległych miejscach i trudnią się wyrobem butów. Nazwa leprechaun znaczy dosłownie "szewc". Jego obecność zdradzają czasem rytmiczne uderzenia jego szewskiego młotka, jeżeli akurat pracuje.
Z wyglądu, leprechaun przypomina drobnego, włochatego, starego człowieczka, o pomarszczonej twarzy i wzroście przeważnie nieprzekraczającym trzech stóp (ok. 93 cm). Nosi kapelusz, skórzany fartuch roboczy, wełnianą kamizelkę, krótkie spodnie, długie pończochy i buty ze srebrnymi sprzączkami. Zawsze nosi brodę i zwykle pali fajkę. W opisach z czasów bardziej współczesnych naszym, leprechaun nosi szmaragdowozielony anglez, który jest niedłącznym elementem jego bardzo kolorowego stroju - źródłem tego jest jednakże jego obraz na płatkach śniadaniowych Lucky Charms, a nie przekazy tradycyjne.
Ma zawsze przy sobie dwie sakiewki: jedna zawiera srebrną, a druga złotą monetę. Srebrna moneta służy Leprechaunowi do płacenia za wszelkie potrzebne mu dobra; dzięki swej magicznej mocy zawsze znika z kieszeni sprzedającego i powraca do pierwotnego właściciela. Złota moneta służy mu za łapówkę dla każdego który go schwyta; po zamianie właściciela zamienia się błyskawicznie w popiół lub w suche liście.
Leprechauny znają miejsca, w których zakopane są skarby, jakimi często są gliniane naczynia wypełnione złotem. Jeżeli jeden z nich zostanie złapany to zdradzi to miejsce, ale kosztowności nie odda łatwo, skąd wzięło się powiedzenie, że skarb leprechauna leży "po drugiej stronie tęczy" (czyli jest nie do zdobycia).
Leprechauny są złośliwe z natury, a także kochają celtyckie sporty i muzykę. Uwielbiają płatać wymyślne i dobrze przemyślane figle, na co jest wiele przykładów w folklorze irlandzkim. Na przykład, pewnego razu rolnik złapał leprechauna i zmusił go do wydania miejsca ukrycia skarbu. Leprechaun powiedział mu, że skarb został zakopany pod jednym z rosnących na polu chwastów. Rolnik obwiązał ten chwast czerwoną chustą, wypuścił leprechauna i poszedł po łopatę. Gdy wrócił, wszystkie chwasty na tym polu były obwiązane identycznymi czerwonymi chustami. Mają też skłonność do alkoholu i podkradania ludziom różnych rzeczy.
Leprechauny są uważane za obrońców elfickiej społeczności, a szczególnie za rodzaj straży pałacu królowej elfów. Potrafią dla każdej skradzionej owcy lub kozy sporządzić uprząż i galopować nocą przez góry i doliny na jej grzbiecie
Moim zdaniem zdolności tej postaci są związane z lasem a jak widać z powyższego właśnie skrzaty mieszkają w lesie a koboldy raczej nie
Poza tym ma charakter Neutralny. Po Koboldzie spodziewałbym się złego (złośliwy duch).
Ostatecznie jednak nie obrażę się jak będzie Kobold. Czy jednak warto trzymać się wersji pierwotnej MiM - tam sporo tłumaczeń - jak np. Necromancer było "dziwnych" No i nie wiem czy grafika i figurka bardziej będzie mi przypominać kobolda czy skrzata
Tłumaczenie Czarownika jest dla mnie oczywiste. Bardzo spodobało mi się tłumaczenie Herszt Ogrów
Sir Joker - Sro 03 Lut, 2010
Leprechaun moze i ma zdolnosci kobolda z MiM ale w nowym Talizmanie z wygladu nie przypomina kobolda ze wszelikch znanych mi opisow (nie pamietam jak wygladal wczesniej). Dlatego teraz nazwaniem go koboldem byloby bledem zrozumialym tylko dla niektorych zagorzalych fanow starego MiM.
Sir Joker napisał/a: | Dlatego teraz nazwaniem go koboldem byloby *cut* rozumialym tylko dla niektorych zagorzalych fanow starego MiM. |
Mówisz i masz mnie
A tak btw, tak tylko z Wami się droczę...
Sir Joker - Sro 03 Lut, 2010
Uff
Swoja droga 3 sztuki zlota za kazda wizyte w puszczy wydaje mi sie troche duzo. Zdolnosc moze niezbyt potezna ale tylko dlatego, ze z taka kasa prawdopodobnie nie bedzie co robic.
Sir Joker napisał/a: | Uff
Swoja droga 3 sztuki zlota za kazda wizyte w puszczy wydaje mi sie troche duzo. Zdolnosc moze niezbyt potezna ale tylko dlatego, ze z taka kasa prawdopodobnie nie bedzie co robic. |
Dlatego myślę że kolejnym dodatkiem będzie miasto, żeby móc tą kasę gdzieś wydać Hmm w czasach kryzysu postać bardzo kontrowersyjna (btw off topic: w ostatniej rozgrywce wyciągnąłem kartę Kryzys i miałem niezły ubaw - zniszczeniom nie było końca a plansze się oczyściły - super karta)
Mimo że już mamy 3 dodatek + podstawkę to jeszcze z podstawki brakuje:
Tropiciela
Pielgrzyma
Barbarzyńcy
Rzezimieszka
Satyra
Hobgoblina
Niziołka
Chyba części z nich już się niedoczekamy taka dopadla mnie nostalgia. Hobgoblina mi brakuje. Fajny miecz miał
faj3r - Czw 04 Lut, 2010
Kufir napisał/a: | Kobold był w poprzednich edycjach i tak powinno zostać. |
poprzednie edycje nie powinny być wyznacznikiem.
Kufir napisał/a: | Co do Ghula, porażka na całej linii, oczywiście że to powinien być Upiór. |
Kufir, zanim coś napiszesz poczytaj najpierw na ten temat trochę. Ghul i Upiór to 2 zupełnie różne postacie.
Kufir - Czw 04 Lut, 2010
Cytat: | Kufir, zanim coś napiszesz poczytaj najpierw na ten temat trochę. Ghul i Upiór to 2 zupełnie różne postacie. |
Kolego po pierwsze:
Obecny Ghul z TMIM ma identyczne umiejętności jak stary Upiór
Po drugie:
Wiem czym są Ghule ale nie zapominajmy iż tak po prawdzie Ghul powinien zostać przetłumaczony nie jako Ghul (Czyli stwór, okradający groby i jedzący [nagryzający] martwych ) ale jako Upiór, czyli istotę która wg. niektórych mitów i legend była tzw wampirem duchowym (zjawisko wampiryzmu duchowego). Wtedy zdobywanie punktów życia z pokonanych duchów miało by logiczny sens (powiedzmy )- jeśli już o tym mowa
Po trzecie:
Rzeczownik gul (w muzułmańskich baśniach ludowych duch żerujący na zwłokach)
» rzeczownik złodziej okradający groby
» rzeczownik zły duch - UPIÓR
Po czwarte:
Więc jak widzisz temat znam znakomicie, więcej na temat Ghula --> Upiora tutaj:
http://www.gamekeeper.off...t=2008&start=60
Kufir - Sob 06 Lut, 2010
Sir Joker napisał/a: | Uff
Swoja droga 3 sztuki zlota za kazda wizyte w puszczy wydaje mi sie troche duzo. Zdolnosc moze niezbyt potezna ale tylko dlatego, ze z taka kasa prawdopodobnie nie bedzie co robic. |
Masz Instruktora oraz Akademie a w tych miejscach z kasą jest zawsze co robić
Freeasy - Sob 06 Lut, 2010
Kufir napisał/a: |
Masz Instruktora oraz Akademie a w tych miejscach z kasą jest zawsze co robić |
Chyba że podstawki nie kupiłeś w przedsprzedaży. Szansa że trafisz na taką kartę są bardzo niskie. Ale dużej ilości gotówki zawsze mogą zaradzić zbójcy i złoto głupców Na razie przewagę gotówkową ma tylko Kupiec. Później dojdzie zielony ludzik z Królowej Lodu...no i mnóstwo mieszków złota w talii kart przygód. Moim zdaniem wciąż za mało na miasto. Wolę aby pierwsze były góry i kilku fajnych poszukiwaczy razem z nimi. Szkoda, że Jaskinia była tylko polskim dodatkiem - poszukiwacze z Jaskini stanowili takie "Mroczne widmo" co uatrakcyjniało rozgrywkę.
Skoro FFG wydaje również Władcę Pierścieni to mimo wszystko w jakimś dodatku spodziewał bym się takich poszukiwaczy jak:
Drzewiec
NazGhoul
Hobbit
Hmm jakiś lobbing muszę zrobić, żeby był dodatek morski. Popływałoby się po innych lądach
Nemomon - Sob 06 Lut, 2010
A mnie zastanawia inna rzecz. Raczej bardzo w to wątpię, ale kto wie.. Mianowicie, czy mają zamiar oni dać nam dodatkowe żetony złota. Dodają wciąż nowe karty, które albo dają nam złoto, albo zwiększają liczbę otrzymywanego złota, ale ich liczba (żetonów złota) jak była, tak jest wciąż niska.
Nemomon - Sob 06 Lut, 2010
Freeasy napisał/a: |
Skoro FFG wydaje również Władcę Pierścieni to mimo wszystko w jakimś dodatku spodziewał bym się takich poszukiwaczy jak:
Drzewiec
NazGhoul
Hobbit
Hmm jakiś lobbing muszę zrobić, żeby był dodatek morski. Popływałoby się po innych lądach |
Powodzenia, ja od dłuższego czasu forsuję Timescape i jakoś nie udaje mi się pozyskać fanów ;]
revix - Sob 06 Lut, 2010
Czemu mnie to nie dziwi ^^
Freeasy - Wto 09 Lut, 2010
Timescape to fajny dodatek ale powinien być na końcu bo wywraca świat Magii i Miecza do góry nogami. I widziałbym w nim jakichś bohaterów z Gwiezdnych Wojen i Star Trek taki groch z kapustą. No ale rycerz Jedi popier...cy po krainach magii i miecza siałby spustoszenie Ciekawe czy rycerz Jedi jest chroniony prawami autorskimi. No sami wiecie jak to się zaczyna ---> dawno temu w odległej galaktyce. Jak nic pasuje do Magii i Miecza
Sxk - Wto 09 Lut, 2010
Tak rycerze Jedi są chronieni prawami autorskimi, a Lucas nie sprzedaje tych praw, a wszelkie gry, książki itp. produkuje sam poprzez spółki zależne
Z kolei FFG wydaje Talismana na licencji Games Workshop i FFG nie mają prawa ingerować w spójność świata wymyślonego przez GW. Ponadto z tego co gdzieś tam czytałem to z każdym pomysłem FFG muszą jechać do GW i się pytać czy mogą to tak, a nie inaczej zrobić. Przypomnę tutaj, że Sfera straciła prawa do publikacji MiM za wydanie nieautoryzowanego dodatku "Jaskinia" (też to na jakiejś fanowskiej stronie przeczytałem).
Co jeszcze ciekawe Talisman jest jeśli chodzi o realia bardzo blisko świata Warhammera (patrz Zabójca Smoków - profesja występująca w drugiej i trzeceij edycji więc pewnie i w czwartej też). A sam Timescape przenosił bohaterów Talismana w realia Warhammera 40000
Toteż nie sądzę by GW zgodziło się na zaimplementowanie w nowym Timescape czy jakimkolwiek innym dodatku Jedi, hobbitów itp. Jak już to będą halfingi z uniwersum Warhammera
carosh - Sro 10 Lut, 2010
Sxk napisał/a: | Tak rycerze Jedi są chronieni prawami autorskimi, a Lucas nie sprzedaje tych praw, a wszelkie gry, książki itp. produkuje sam poprzez spółki zależne :D |
Hmm... a Star Wars Miniatures? Wątpię żeby Wizards of the Coast była spółką zależną Lucasa...
Sxk - Sro 10 Lut, 2010
carosh napisał/a: | Sxk napisał/a: | Tak rycerze Jedi są chronieni prawami autorskimi, a Lucas nie sprzedaje tych praw, a wszelkie gry, książki itp. produkuje sam poprzez spółki zależne |
Hmm... a Star Wars Miniatures? Wątpię żeby Wizards of the Coast była spółką zależną Lucasa... |
Hej nigdzie nie pisałem, że jestem nieomylny
Chociaż na współpracę Lucasa, GW i FFG raczej bym nie liczył. Jak już to może FFG wyda zupełnie nową grę z uniwersum Star Wars. Poza tym po co do zupełnie chodliwych produktów, jakimi są dodatki do Talismana, pchać elementy, których sama licencja będzie kosztowała majątek. A które w znikomym stopniu poprawią jakość grania (bo cóż by to mogło być, jeden bohater Rycerz Jedi oraz może jeden obszar np. Tatooine). Tym bardziej, że jak już pisałem nijak uniwersum Star Wars ma się do uniwersum W40k, a w tym uniwersum rozgrywał się ostatni Timescape.
|
|