|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Pytania nowego gracza |
Autor |
Wiadomość |
Doro [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 27 Sty, 2014 Pytania nowego gracza
|
|
|
Witajcie.
Od jakiegoś czasu zaczynam interesować się LotR LCG, a jako że przez kolejne parę dni będę w Gdańsku myślę nad wybraniem się do lokalnego sklepu (nie podam nazwy, aby nie robić reklamy) i zakupu Core Set. Z tego powodu mam parę pytań, które ułatwią mi podjęcie decyzji, czy zagłębiać się w świat LotR LCG:
1. Podstawowy dylemat: jaką wersję językową wybrać? (myślę nad angielską, bo będę miał pewność, że nowe dodatki będą dostępne niezależnie od tego, czy ktoś podejmie się tłumaczenia; mam świadomość, że to temat rzeka, ale może uda się zawrzeć to w paru argumentach; to pytanie nie jest kluczowe dla podjęcia decyzji)
2. Jak wygląda zawartość Core Set'u i dodatków tzn. czy dostanę komplet (czyli po 3 sztuki) wszystkich kart, czy z definicji muszę kupować po 3 kopie każdego zestawu, aby mieć "fajne" karty?
3. Jeżeli nawet w zestawie (czy to Core Set, czy w dodatkach) nie dostaję kompletu kart, to czy te karty które występują w mniej niż 3 sztukach są kluczowymi kartami (coś w stylu Rek z CCG/TCG), czy raczej dodają tylko "pikanterii" i czy rzeczywiście warto dla nich kupować więcej niż 1 kopię zestawu/dodatku? (Jednym z powodów dla których chcę rozpocząć przygodę z LCG jest to, że wkurzył mnie system znany z CCG/TCG, gdzie kupuję dodatek, wyciągam jedną kartę - Rkę, a resztę wyrzucam do śmieci. Czy w LotR LCG nie będzie podobnie będąc zmuszonym do kupowania 3 kopii dodatku?)
4. Jak wygląda granie wieloosobowe. Chodzi o to, że w moim lokalnym środowisku tylko ja jestem póki co zainteresowany tą grą i nie wiem, czy uda mi się zachęcić innych do kolekcjonowania jej. Czy kupując Core Set i dodatki (zakładam po jednej kopii) da się złożyć kilka niezależnych talii (tzn. czy istnieją karty "must have" w każdej talii, czy raczej każda karta przeznaczona jest do jakiegoś typu talii), tak aby grać wspólnie ze znajomymi tylko moimi taliami (nawet do 4 osób, bo jak wiem na więcej nie pozwalają zasady, a chciałbym wziąć grę do klubu fantastyki i pokazać/zachęcić innych)?
5. Czy podany wyżej pomysł gry ze znajomymi złożonymi przeze mnie wzajemnie uzupełniającymi się taliami ma w tej grze rację bytu, czy raczej mogę spotkać się z niechęcią innych do grania? Jak oceniacie szanse na powodzenie pomysłu?
Pozdrawiam,
Doro |
|
|
|
 |
Radziol88 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 28 Sty, 2014
|
|
|
1. Polecam polską. Jak chcesz kogoś zachęcić do grania, to zawsze lepiej mieć grę po polsku. A jak ktoś rozumie angielski to w potencjalnej pesymistycznej przyszłości poradzi sobie z dołożeniem dodatku po angielsku. A po polsku raczej się to sprzedaje.
2. Wszystkie dodatki mają po 3 kopie każdej karty gracza. W CS niestety liczebność wynosi 1-3 i niektóre rzadsze karty są bardzo fajne (zwłaszcza zanim zaopatrzysz się w trochę dodatków).
4. Masz karty do 4 sfer. W CS zaczynasz z talią 30 kart dla każdej (i da się taką talią zagrać), a dodatki dodają po trochu do wszystkich. Normalna talia to raczej 1 sfera (zwłaszcza na początku) albo mieszanka 2. Więc poskładanie talii dla 2 graczy to żaden problem. Dla 4 może być trudniej, ale też możliwe, nawet mając po 2 CS i dodatki i tak jesteście ograniczani kartami unikalnymi (zaczynając od bohaterów).
5. Jak najbardziej ma sens. Niemniej samo składanie talii też daje niemałą frajdę. |
|
|
|
 |
schen [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 28 Sty, 2014
|
|
|
1. Również polecam polskie wydanie, aktualnie już jest pełno przetłumaczonych dodatków i nie zapowiada się, by galakta miała z Władcy rezygnować.
3. O ile na początku przy małej ilości dodatków zastanawiałem się nad zakupem kolejnego core setu, tak z każdym następnym stwierdzam, że główną rzeczą jaką bym wykorzystywał byłyby dodatkowe znaczniki i wskaźniki zagrożenia (które z powodzeniem można zastąpić np. kostkami). Może, gdyby WP LCG miało scenę turniejową i brałbym w niej aktywny udział to dodatkowe sztuki niektórych kart mogłyby mieć sens w niektórych taliach, ale tak nie jest, więc nie ma spiny .
4. Grać w 4 osoby można spokojnie na samym Core secie (co prawda z mocno ograniczonymi możliwościami modyfikacji talii) i to w sumie spokojnie starczy by zaprezentować grę graczom i by był przy tym fun Inna sprawa, że do gry czteroosobowej warto dobierać odpowiednie scenariusze, bo niektóre trudne solo, bywają aż za łatwe w tak dużym gronie, a te łatwe można przejść w mgnieniu oka. Ale to już każdy scenariusz najlepiej rozpatrywać w tej kwestii z osobna.
5. Na początek jak najbardziej, zwłaszcza, że ilość kart i możliwości może niektórych zniechęcić (tu zależy kto co lubi). Jeśli znasz współgraczy możesz też dostosować talie pod ich ulubiony styl gry (np. wsparcie, atak, podróż, kontrola talii przeciwności, defensywa itd.) |
|
|
|
 |
thorgal83 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 11 Lut, 2014
|
|
|
Mam pytanie odnośnie wpływu danej talii jednego gracza na innych graczy. Weźmy przykład karty Wiedza z Imladris, której treść brzmi: "Akcja: Wybierz postać. Wylecz wszystkie punkty obrażeń tej postaci." Czy mogę wybrać postać innego gracza, czy też interakcja jest mocno ograniczona i jeśli w treści karty nie ma wyraźnie informacji o innym GRACZU, a nie POSTACI, to nie mogę jej użyć w taki sposób ? |
|
|
|
 |
Szoker [Usunięty]
|
|
|
|
Możesz używać wydarzeń na innym graczu chyba że jest napisane że tylko na siebie możesz tego użyć. Możesz nawet dodatki dawać innym graczom. |
|
|
|
 |
thorgal83 [Usunięty]
|
|
|
|
Haha, no to sobie zdrowo rozgrywkę utrudniałem |
|
|
|
 |
neutrino [Usunięty]
|
|
|
|
Czytaj treść kart bardzo dosłownie, nic nie dopowiadaj, nie nadinterpretuj. Jeśli nie łamiesz w sposób oczywisty zasad ogólnych + zasad wynikających z treści karty, to jest ok. Zatem jeśli jest napisane "wybierz postać", wybierasz postać dowolnego gracza. |
|
|
|
 |
thorgal83 [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 13 Mar, 2014
|
|
|
Właśnie, przyszło do mnie Khazad-Dum i przyznam, że nie wszystko kapuję w tym dodatku - mam tu na myśli głównie karty wyprawy.
1) W otchłań: Gobliński Patrol - wg karty gracze wybierają sobie dowolnego wroga, którego umieszczają w strefie przeciwności i przez cały czas trwania tej częsci wyprawy wszyscy inni wrogowie są odrzucani. Czyli można po prostu wejść z tymi wrogami w zwarcie, pokonać ich i tyle? Następny etap? Nie rozumiem po co więc są punkty postępu na karcie jako opcjonalny sposób przejścia etapu. Chyba szybciej i łatwiej wybrać sobie łatwych wrogów, pokonać ich i tyle, niż męczyć się z punktami postępu.
2) W otchłań: ściężka w górę - bohaterowie nie dobierają zasobów. Wychodzi na to, że przez cały czas trwania tego etapu nie ma jak zagrywac kart z ręki, tak?
3) Karty z ostatniego scenariusza to już w ogóle magia. Jeśli dobrze zrozumiałem to pierwszy etap po prostu pojawia się i zaraz znika. Natomiast ten drugi losowy - ok, czekam aż pojawi się karta Ucieczka z Ciemności. Ale co z pozostałymi? Jeżeli zdecyduję się je przejść żetonami postepu to znikają z talii, ale nabijają punkty Bezimiennemu Strachowi, tak? A jeżeli je po prostu omijam to wtasowuję z powrotem do talii? Czy mimo wszystko nie przejdzie się szybciej po prostu co turę wybierając nową kartę z talii?
4) rozumiem, że Bezimienny Strach po prostu "wisi w powietrzu"? Sam z siebie nie atakuje, tylko nabija punkty "złej woli"?
Mówiąc szczerze, to zobaczymy jak to wyjdzie w rozgrywce, ale na tą chwilę jestem nieco zdegustowany tym dodatkiem. Strasznie mało kart gracza - wychodzi na to, że talie gracza są rozwijane głównie w Zestawach Przygodowych. A już totalną przeginką jest fakt, że zapłaciłem z talię, której nie mogę używać w tym dodatku, bo jest ona zgrana z Dwarrowdelf. Skok na kasę i zmuszanie gracza do zakupu kolejnych kart. I tak zacznę zbierać Dwarrowdelf, ale nie lubię gdy się mnie do tego zmusza. |
|
|
|
 |
Radziol88 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 17 Mar, 2014
|
|
|
1. Musisz wyciągnąć Dowódcę Patrolu, który ma "Wymuszony: Zanim Dowódca Patrolu otrzyma obrażenia, odrzuć wierzchnią kartę z talii Spotkań. Jeśli odrzucona karta to wróg, anuluj te obrażenia." Przy mało bojowej talii to może zająć bardzo długo. I jak często twierdzenie, że coś jest łatwiejsze jest czysto subiektywne.
2. Możesz mieć zmagazynowane zasoby i są jeszcze inne sposoby ich zdobycia.
3. "Czy mimo wszystko nie przejdzie się szybciej po prostu co turę wybierając nową kartę z talii?" Takie rzeczy to się samemu sprawdza
4. Prawda.
Ostatnie: patrz na to jak chcesz. Dla mnie zaoszczędziłem na takim modelu, bo dali mi raz talię do użytku z 6 zestawami. |
|
|
|
 |
|
|