|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
PBF 51 Nabór |
Autor |
Wiadomość |
figol [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 31 Mar, 2014 PBF 51 Nabór
|
|
|
Witam wszystkich. Chciałbym poprowadzić nową grę na podstawie fanowskiego dodatku. Tutaj link.
Potrzebuję mapy. Ta poniżej wg mnie jest gorsza, niż ta, na której grałem na tym forum.
Życzliwą osobę proszę o kontakt PW
Rozstawienie początkowe oraz karty rodu z Tańca ze Smokami.
Zaopatrzenie podliczane na koniec tury. Zasady dotyczące Celów i warunków zwycięstwa jak w Uczcie dla Wron. Gra kończy się po 6 turze lub wcześniej po zdobyciu przez gracza 7 punktów.
Zmiany w talii pierwszej.
Talia I:
Głód [dzicy] Każdy gracz spada o 1 pozycję na torze Zaopatrzenia i następnie w kolejności rozgrywki, redukuje armie.
Bractwo Bez Chorągwi [dzicy] Każdy gracz, posiadający co najmniej 2 wykonane Cele w swojej strefie gry spada o 1 pozycję na torze Zwycięstwa.
Mobilizacja Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
Nowe Informacje [dzicy] W kolejności rozgrywki, każdy gracz losuje jedną kartę Celu. Następnie każdy gracz wybiera jeden Cel z ręki i odkłada na talię Celów, którą należy przetasować.
Zmiana Planów Wszyscy gracze wybierają 1 kartę Celu i kładą je zakryte w tym samym miejscu. Przetasujcie zakryte karty i odkryjcie je. Następnie, w kolejności rozgrywki, każdy gracz wybiera jeden z tych Celów i bierze go na rękę.
Zmiana Planów Wszyscy gracze wybierają 1 kartę Celu i kładą je zakryte w tym samym miejscu. Przetasujcie zakryte karty i odkryjcie je. Następnie, w kolejności rozgrywki, każdy gracz wybiera jeden z tych Celów i bierze go na rękę.
Brzemię Władzy Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) w kolejności rozgrywki, każdy gracz werbuje nowe jednostki na każdym obszarze zawierającym Zamek, lub b) w kolejności rozgrywki, każdy gracz werbuje nowe jednostki na każdym obszarze zawierającym Twierdze, lub c) wszyscy werbują nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
Brzemię Władzy Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) w kolejności rozgrywki, każdy gracz werbuje nowe jednostki na każdym obszarze zawierającym Zamek, lub b) w kolejności rozgrywki, każdy gracz werbuje nowe jednostki na każdym obszarze zawierającym Twierdze, lub c) wszyscy werbują nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
Dlaczego zmiany?
Mance Rayder [0] Twoja ostateczna siła jest równa pozycji zajmowanej obecnie przez żeton Dzikich.
Zrezygnowałem z przesuwania dzikich na "0" Brzemieniem Władzy oraz ograniczyłem ilość znaczków dzikich w I talii do standardowych 3.
Zwiększyłem szanse na mobilizację do poziomu podobnego w podstawce, ponieważ 2 rody będą bez UW*.
Dyskusja na temat talii pierwszej mile widziana
Dodam, że rozważam dla wydarzenia Brzemię Władzy opcję : wszyscy mobilizują w jednym wybranym obszarze Zamku lub Twierdzy.
Cele Rodowe:
Greyjoy - Musisz kontrolować Pyke oraz co najmniej jednen inny obszar zawierający port.
Lannister - Musisz kontrolować Lannisport oraz Królewską Przystań.
Tyrell - Musisz kontrolować Wysogród oraz oraz Królewską Przystań.
Stark - Musisz kontrolować Winterfell oraz oraz 4 lub więcej obszarów z Zamkiem lub Twierdzą.
Baratheon - Musisz kontrolować Smoczą Skałę oraz 5 lub więcej obszarów z wydrukowanym symbolem władzy.
Martell - Musisz kontrolować Słoneczną Włócznię oraz oraz 4 lub więcej obszarów z Zamkiem lub Twierdzą.
Cele:
Spróbuję przepisać dziś późnym wieczorem. Znajdują się poniżej.
Wszystkie cele.
Otwieram zapisy. Pięć pierwszych osób plus życzliwa osoba, która podzieli się mapą |
|
|
|
 |
Sardo [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 31 Mar, 2014
|
|
|
pierwszy
o ile to, że aż w tyle rzeczy gram nie jest przeszkodą
widziałem to, średnio to sensownie wyglądało jak dla mnie, ale spróbuję i może się przekonam
figol, dobre masz pomysły co do zmian kart Westeros, może je wykorzystam do swojego celowego dodatku |
Ostatnio zmieniony przez Sardo Pon 31 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tamten [Usunięty]
|
|
|
|
ja się zgłaszam, jeśli chodzi o dyskusję na temat zasad, to chętnie, ale wieczorem;) |
|
|
|
 |
Sardo [Usunięty]
|
|
|
|
powodzenia dla tego, który będzie grał Lannisterem
już nie ma nawet szans na ugadanie się z Tyrellem ...
w ogóle te cele rodowe są dość trudne do wykonania na pierwszy rzut oka
Greyjoy musi zdobyć Winterfell lub Lannisport lub Oldtown ewentualnie Sunspear, reszta za daleko, a każdy z tych obszarów ma garnizon i 3/4 są potrzebne do rodowego
Lannister jak kończy po tym gdy się nie dogada z Tyrellem to wiadomo ... utrzymanie Królewskiej Przystani w 1 turze bez garnizonu = niemożliwe
Tyrell no dla niego to jest w miarę wykonywalne
Bolton - nie takie łatwe, ale znowu nie należy do najtrudniejszych, da się jakoś zrobić
Baratheon - dość trudny, nie ma zbyt wielu takich obszarów w zasięgu
Martell - w miarę do zrobienia |
|
|
|
 |
Jazmatos [Usunięty]
|
|
|
|
Zgłaszam się Chętnie zagram. Gram obecnie tylko w jednej grze, także mam czas i raczej problemów ze mną nie ma |
Ostatnio zmieniony przez Jazmatos Pon 31 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Martin [Usunięty]
|
|
|
|
Jak Cię Sardo nie poratuje mapką to ja mogę, bo to chyba będzie standardowa do DwD Ale mam ją właśnie od Sarda, więc się nie wychylam ;p
Tylko się oferuję. Brzmi ciekawie, ale jakoś mnie te gry z celami nieszczególnie przekonują (może to ze mną jest problem, nie z nimi ;p) a ubiegam się już o miejsce w grze guzu, więc tutaj się nie zgłaszam
Wysyp ciekawych gier ostatnio |
|
|
|
 |
Sardo [Usunięty]
|
|
|
|
Możesz mu podesłać jak jesteś do tego chętny
A mnie gra z celami bardzo interesuje, przed pojawieniem się szczegółów Uczty dla Wron, życzyłem sobie takiego trybu gry i dostałem Niestety na 6 osób jakoś ciężko to zrobić. Mapa się tak naprawdę nie nadaje Sprawdza się ona głównie w podstawce, bo DwD to wiadomo ... nie do końca udany dodatek
Zawsze można zrobić nową mapę na rzecz celów
Im dziwniej tym fajniej |
|
|
|
 |
Draumur [Usunięty]
|
|
|
|
Jak znajdzie się miejsce dla nowego na forum, ale ogranego na prawdziwej planszy, to jestem chętny. |
|
|
|
 |
Martin [Usunięty]
|
|
|
|
Sardo napisał/a: | Możesz mu podesłać jak jesteś do tego chętny
A mnie gra z celami bardzo interesuje, przed pojawieniem się szczegółów Uczty dla Wron, życzyłem sobie takiego trybu gry i dostałem Niestety na 6 osób jakoś ciężko to zrobić. Mapa się tak naprawdę nie nadaje Sprawdza się ona głównie w podstawce, bo DwD to wiadomo ... nie do końca udany dodatek
Zawsze można zrobić nową mapę na rzecz celów
Im dziwniej tym fajniej |
To podeślę za jakieś 1,5 godziny, jeśli mi figol podasz na priv swojego maila
To może gra z celami na 9-ciu? Takie połączenie dwóch Uczt dla Wron |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
zagram chetnie jesli jest miejsce:D |
|
|
|
 |
Beez [Usunięty]
|
|
|
|
Też się zgłosze - nie napisałeś wedle jakiego kryterium wybierasz |
|
|
|
 |
Sardo [Usunięty]
|
|
|
|
to w sumie jak tylu chętnych tak szybko, to ja dam innym zagrać i będę obserwował z zewnątrz |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Ja tez
Dajcie mi jakas gre, bo mialem dłuższą przerwę |
|
|
|
 |
figol [Usunięty]
|
|
|
|
Sardo napisał/a: |
figol, dobre masz pomysły co do zmian kart Westeros, może je wykorzystam do swojego celowego dodatku |
Dzięki, też skorzystałem z twojego pomysłu na mobilizację tylko w twierdzach, bo ile się nie mylę w Uczcie są 2x werbunek w zamkach.
Draumur napisał/a: | Jak znajdzie się miejsce dla nowego na forum, ale ogranego na prawdziwej planszy, to jestem chętny. |
Jak najbardziej się znajdzie. Mam nadzieję, wiesz na co się piszesz, to nieprzetestowana wersja
Beez napisał/a: | Też się zgłosze - nie napisałeś wedle jakiego kryterium wybierasz |
Cytat: | Pięć pierwszych osób plus życzliwa osoba, która podzieli się mapą |
Martin pisał, że się nie zapisuje, wiec 6 pierwszych osób:
1) Shutt
2) tamten
3) Jazmatos
4) Draumur
5) Gog
6) Beez
E: Za Sadro wchodzi Shutt. Mamy komplet. |
Ostatnio zmieniony przez figol Pon 31 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Sardo [Usunięty]
|
|
|
|
dzięki za miejsce, ale jak pisałem wyżej - oddam miejsce innym, w tym przypadku Shuttowi, nie grał od dawna to mu się należy |
|
|
|
 |
|
|