Moje stadko. |
Autor |
Wiadomość |
jervon [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 30 Mar, 2014 Moje stadko.
|
|
|
Temat tak żeby się pochwalić - a co tam .
Ostatnio przerobiłem B-Wingi tak by można było je ustawiać w dowolnej pozycji. Do przeróbki użyłem magnesów neodymowych.
Magnesy mam również na wszystkich podstawkach a to ze względu na łatwiejsze ich trzymanie w pudełkach - na spodzie pudełek są przyklejone magnesy, statki trzymają się bardzo mocno, można je obrócić do góry dnem i nic nie wypadnie. Dodatkowo Tie fightery mają usuniętą tę małą pierwsza kolumnę - standardowo na stałe osadzoną we wszystkich statkach - i osadzone są jedynie na długiej. Musiałem tak zrobić by je "obniżyć" by mogły zmieścić się w pudełku - bez uszkodzenia przy zamykaniu.
Poniżej kilka fotek
I małe pytanie do was.
Zauważyliście może, że figurki w nowszych podstawkach są dużo lepiej wykończone? Ja ostatnio nabyłem nową podstawkę i X-wing ma o wiele, wiele, lepiej wykonane malowanie. Widocznych jest więcej szczegółów. Kolory mają też trochę inny odcień. Elementy są lepiej spasowane. |
|
|
|
 |
Breed9000 [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 30 Mar, 2014
|
|
|
Fajna kolekcja
Masz racje reprinty statków z pierwszych fal wyglądają o niebo lepiej niż ich pierwotne wersje. Także plastik podstawek oraz nóżki są lepszej jakości.
Mam do Ciebie jeszcze pytanie co za pudełka użyłeś do trzymania statków i akcesoriów? masz może ich oznaczenia lub nazwy? |
|
|
|
 |
jervon [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 30 Mar, 2014
|
|
|
Pudełko na żetony:
http://dikel.pl/Organizer...-7-produkt.html
Na karty, miarki itp:
http://dikel.pl/Organizer-300-10-2-7-produkt.html
Na modele:
http://dikel.pl/Organizer-350-65-2-7-produkt.html
Ten ostatni jeśli chcesz zmieścić duże statki wymaga wycięcia przegródek z dołu. Jak widzisz u mnie ten dla imperium ma wycięte niemal wszystko i zrobioną dużą przegródkę po lewej stronie, dużą po prawej i zostawiony środek.
Dla rebeliantów mam tylko wycięte z lewej strony.
Po wycięciach fajnie pasują wypraski od modeli - również docięte - szczególnie Lambda i Sokół
I tak jak pisałem by wszystko się ładnie zamknęło trzeba przerobić Tie Fightery - ponieważ są za wysokie - no i B-Wingi.
A teraz ja dopytam. Masz może doświadczenie w przemalowywaniu X-Wingów?
Ja maluję figurki do bitewniaków i ogólnie problemu nie będzie ale teraz widzę ile szczegółów w pierwszych X zostało zalane farbą. Da się to czymś doczyścić bez uszczerbku dla figurek?
Na forum FFG czy na BGG widziałem stopione figurki chciałbym tego uniknąć.
Do tego dobija mnie spasowanie elementów. Przy X pierwsze co rzuciło mi się w oczy to niesymetrycznie osadzone dysze silników. W nowym nie ma takiego problemu. |
|
|
|
 |
Breed9000 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 01 Kwi, 2014
|
|
|
Dzięki za linki.
Co do czyszczenia z farby...
Ciężko mi powiedzieć kiedyś się zajmowałem malowaniem ale X-winga nie ruszałem. Zwykle kąpiel w denaturacie lub potraktowanie rozpuszczalnikiem do paznokci pomagało. Ale z tym wszystkim trzeba ostrożnie bo Są też jakieś bardziej zaawansowane techniki ale to już polecam poczytać na forach modelarskich lub warhammero-podobnych.
Na YT znalazłem też coś takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=YpD0Sm5NXvg
gość w filmiku twierdzi ze to ten sam plastik co warhammerowy wiec powinny działać wszystkie standardowe środki. |
|
|
|
 |
Oldster [Usunięty]
|
|
|
|
Podziwiam i zazdroszczę ja noszę swoje stadko w wielkiej torbie z Ikei, która ostatnio szybko się kurczy. Myślałem o tym żeby poprzekładać modele do podobnego pudełka ale jakoś mam stracha że figurki (zwłaszcza X-wingi) uszkodzą się albo połamią. Jakoś nie mogę się pozbyć przekonania że najlepiej trzymać je w oryginalnych wypraskach, które przecież tylko po to zostały zrobione przez co są najlepsze. |
|
|
|
 |
jervon [Usunięty]
|
|
|
|
Oldster tak jak pisałem podstawki mają magnesy. Figurki nie ruszają się z miejsca - noszę je w plecaku i po wyjęciu wszystkie są tak jak je układałem.
Zresztą, może się spotkamy na partyjkę i zobaczysz co i jak? |
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
|
|
|
Oldster napisał/a: | Podziwiam i zazdroszczę ja noszę swoje stadko w wielkiej torbie z Ikei, która ostatnio szybko się kurczy. Myślałem o tym żeby poprzekładać modele do podobnego pudełka ale jakoś mam stracha że figurki (zwłaszcza X-wingi) uszkodzą się albo połamią. Jakoś nie mogę się pozbyć przekonania że najlepiej trzymać je w oryginalnych wypraskach, które przecież tylko po to zostały zrobione przez co są najlepsze. |
Myślałeś o gąbkach z laseropsa? |
|
|
|
 |
Oldster [Usunięty]
|
|
|
|
Przyznam się że nie. |
|
|
|
 |
keldorn [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 02 Kwi, 2014
|
|
|
Ja ogolnie czaje sie na Walizka GemCat. Wczoraj rozmawialem z nimi i jesli po zakupie jakiejs walizki bedzie potrzeba dorobienia dodatkowych pianek (bo przecierz 4 fala jest tuz, tuz) to nie ma problemu.
Owszem podziwiam takie "Domowej roboty" opakowania, ale ja tam wole miec wszystko w jednym opakowaniu. |
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
|
|
|
Nie podoba mi się sposób, w jaki umieszczają tam lambdę. Mają jakąś stronkę, na której sprzedają same gąbki? |
|
|
|
 |
jervon [Usunięty]
|
|
|
|
keldorn napisał/a: | Ja ogolnie czaje sie na Walizka GemCat. Wczoraj rozmawialem z nimi i jesli po zakupie jakiejs walizki bedzie potrzeba dorobienia dodatkowych pianek (bo przecierz 4 fala jest tuz, tuz) to nie ma problemu.
Owszem podziwiam takie "Domowej roboty" opakowania, ale ja tam wole miec wszystko w jednym opakowaniu. |
Walizki bardzo fajne, ładne i zapewniające super ochronę. Ale...
Brałem pod uwagę cenę. Płacić ponad 200zł co daje możliwość zakupu 5 dodatkowych modeli (w sklepie w Łodzi mam statki po 43zł), stąd wybrałem rozwiązanie tańsze bo płacąc 8zł za skrzynkę mam możliwość schowania w nią ponad 20 modeli. W taką walizkę ile wejdzie modeli? Ty chcesz wszystko razem trzymać więc karty, podstawki, znaczniki i statki. Będą tam trzy warstwy czyli wyjdzie ile? 14 małych po jednym dużym i reszta czyli karty, znaczniki ale czy wejdą miarki, kostki itp?
Widzę, że to wersja z dodatkowymi akcesoriami. Sama walizka i gąbki za 140zł + przesyłka w sumie 153zł to znowu prawie 4 statki. I tak właśnie na to patrzyłem. Zwyczajnie wolę zwiększać liczbę modeli w kolekcji jak dokupywać drogie akcesoria - skusić się mogę na matę do grania.
A jeśli mówimy o piankach to najbardziej odpowiadają mi takie:
http://www.ebay.pl/itm/St...=item4d1b0c57f1
Są niezależne i pasują w zasadzie na każdy model - może będzie problem z HWK ale Y-Wingi też pasują. Można oczywiście nabyć na same małe lub duże - brak na Lambde - statki, lub karty, wzorniki itp. To jest zestaw bez walizki ale też wolałbym dobrać coś na wolnym rynku - walizki aluminiowe są od 40zł.
Oldster - jak będzie ze spotkaniem na granie? |
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
|
|
|
Na laseropsie gąbka o wymirach 40 x 30 cm i grubości 4cm kosztuje ok. 30zł, więc tragedii nie ma. Jak przymierzałem się do jej zakupu i porozkładałem modele na powierzchni tych rozmiarów, to pomieściła ponad 30 małych statków. Wystarczy tylko znaleźć jakieś tanie opakowanie w zbliżonych wymiarach. |
|
|
|
 |
Oldster [Usunięty]
|
|
|
|
Barbus, a mógłbyś podać linka do laseropsa bo jak wpisuję w przeglądarkę to mi wyskakują jakieś głupoty.
jervon napisał/a: | Oldster - jak będzie ze spotkaniem na granie? |
W tą sobotę będę w ŁDK'u koło 14.00, a że mam sporo nowego sprzętu to chętnie zagram |
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
|
|
|
 |
jervon [Usunięty]
|