galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PBF 46 - Pole gry - Fire and Blood
Autor Wiadomość
Beez
[Usunięty]

Wysłany: Wto 27 Maj, 2014   

Tura 10 - Faza Westeros

Aktualna mapa:

http://i.imgur.com/todVXvi.jpg

Wydarzenia:
Talia I:
Zaopatrzenie Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.

Talia II:
Mroczne skrzydła, mroczne słowa [dzicy] Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licytują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.

Talia III:
Nawałnica mieczy [dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Obrony.

Talia IV:
Niech żyje Król! - Gracze natychmiast zyskują ilość żetonów Władzy równą liczbie gwiazdek przy swojej pozycji na torze Królewskiego Dworu.

Beez
[Usunięty]

jest sens to rozgrywać ?:)

Gog
[Usunięty]

ZALEZY CO WYBIERZE ARRYN Z 2 :d

czarnylord23
[Usunięty]

Niestety nie ma. Stark ma obrone max 18 (4xRycerz, Wsparcie+1, TR, Old Nan->Tywin), a Arryn ma 20 (3xWieża, Marsz+1, Statek-Wsparcie+1, Jon Arryn). Nawet jak ze zdolności zdejmę mu [5] to ma z [-2]->[3] i jest remis po 18.

Gratulacje Rold. :)
I dziękuję Beez za prowadzenie!

Dłuższy komentarz dam jutro wieczorem lub w czwartek.

Gog
[Usunięty]

gre przegrał martin paląc mi 2 tury temu z dupy uw nie wiedzieć czemu :) te 3 żetony robiły różnice :)

Martin
[Usunięty]

Też gratuluję. Arryn jest zbyt przypakowany w tej wersji, to prawda, ale Rold zagrał nim bezbłędnie, a do tego sprzyjało mu trochę szczęście. W każdym razie w pełni zasłużone zwycięstwo :)

Jeśli chodzi o inne uwagi, to: ciągła gadanina i dywagowanie powoduje straszny chaos... Ale to już wszyscy wiemy ;p

Co do gry Greyjoyem, to nie podobała mi się. Generalnie nie przepadam za tym rodem, a w tej wersji ma on dosyć ciężko. Przede wszystkim przez brak miejsca. Za to ogromnym plusem jest fajna umiejętność rodowa.

Na pewien czas mam dosyć 9-osobówek

edit:
Gog napisał/a:
gre przegrał martin paląc mi 2 tury temu z dupy uw nie wiedzieć czemu :) te 3 żetony robiły różnice :)

że też tego nie przewidziałem ;p kajam się

Jazmatos
[Usunięty]

No nic szkoda, za długo widać zwlekałem z bardziej konkretnymi działaniami, na swoje usprawiedliwienie mam tylko, że byłem nieco skubany cały czas czy przez Martella czy to musiałem powstrzymać zapędy Tyrella czy nawet Lannister mnie w pewnym momencie atakował. W przeciwieństwie do Goga z 55 nie miałem wolnej zdolności, którą pewno zużyje na Arryna i trochę ciężko był mi się tam do niego przedrzeć, zdecydowanie za dużą ma przewagę na morzu i możliwości zbierania ŻW, + padł nam za szybko (a przynajmniej został mocno osłabiony) Tully.

Ale oczywiście oddaję szacunek Roldowi bo istotnie grał bardzo dobrze, choć trochę wydarzenia mu sprzyjały :P

Według mnie Barra tak z obserwacji ma jednak dość sporą przewagę nad Targiem i można by pomyśleć nad jakimś lekkim balansem. Tak wiem, Beez zaraz przytoczysz jakieś argumenty, znam je wszystkie i pomimo nich uważam, że Bara ma jednak lekką przewagę. Bo Targiem trzeba zagrać po mistrzowsku bez ani jednego błędu + w odpowiednim momencie użyć swojej zdolności (ale pomylisz się w tej jednej kwestii i przegrywasz).
Obiektywnie Stark i Targ ma najtrudniej.

Grało się bardzo fajnie, dużo spisków i ciekawych taktyk można było przetestować. Także dziękuje za prowadzenie rozgrywki Beez. Pomimo lekkiego chaosu, ale ten był często spowodowany naszymi długimi dyskusjami :P

Gog
[Usunięty]

Martin napisał/a:
Też gratuluję. Arryn jest zbyt przypakowany w tej wersji, to prawda, ale Rold zagrał nim bezbłędnie, a do tego sprzyjało mu trochę szczęście. W każdym razie w pełni zasłużone zwycięstwo :)

Jeśli chodzi o inne uwagi, to: ciągła gadanina i dywagowanie powoduje straszny chaos... Ale to już wszyscy wiemy ;p

Co do gry Greyjoyem, to nie podobała mi się. Generalnie nie przepadam za tym rodem, a w tej wersji ma on dosyć ciężko. Przede wszystkim przez brak miejsca. Za to ogromnym plusem jest fajna umiejętność rodowa.

Na pewien czas mam dosyć 9-osobówek

edit:
Gog napisał/a:

że też tego nie przewidziałem ;p kajam się
miło, ze na ironie odpowiedziałeś ironia :*=))

Dredzilla
[Usunięty]

Wysłany: Sro 28 Maj, 2014   

Gratulacje dla zwyciężcy
Odpadłem szybko bo chcialem dogadac się z Bara, co widac bylo m in po wplynieciu w rejony żmij , a co do Bary mialem serio nadzieje ze ten sojusz wypali, no ale niestety, jednak cos czulem ze jazm~ cos knuje wiec rzucilem marsz zamaist mobilki, w ramach obrony itp i tutaj byl błąd ;)

Rold
[Usunięty]

W końcu! Long live the King Arryn! (fanfary proszę)
Gdyby gra potrwała do 14 tury miałbym zerowe szanse na zwycięstwo :D Dlatego się cholernie cieszę, że mi się już udało :)

Dzięki Beez za prowadzenie i że wytrwałeś w tych ponad 80 stronach spamu :razz: Sorki, ale ta gra mnie ekscytowała :p
No i generalnie dzięki za grę :)

9 tur przy tronie... Nikt mi już nie wmówi, że taktyka "wszystko na tron" nie ma sensu! :D

czarnylord23
[Usunięty]

<Fanfary dla Rolda>

Jeszcze raz dziękuję Beezowi za prowadzenie i wszystkim za wspaniałą grę ze wspaniałymi intrygami. :D Jeszcze przy żadnym pbf'ie nie miałem tyle zabawy z samego wysyłania kruków, za co najbardziej muszę podziękować Jazmatosowi, z którym pomimo przepychanek o Koniec Burzy niezmiennie miałem wręcz przyjacielskie stosunki. Również z Martinem i Roldem (jak miał tron to musiałem mu dać info o dzikich żeby być wyżej na torach, chyba to rozumiecie i mi wybaczycie :P ) udało się zaplanować wspólnie całkiem sporo rzeczy. A i z Gogiem też udało się o paru rzeczach pogadać. Tylko Figol był jakoś w takiej sytuacji, że tylko chyba tylko 1 do niego napisałem. Muszę też przeprosić Bumszakalake za nikczemną podwójną zdradę z mojej strony, ale chyba rozumiesz że musiałem wykorzystać brak wystarczającej obrony na morzu. ;) Szkoda tylko mi kontaktów z Mieciem, mogłem zaproponować mu wsparcie przeciwko Greyjoyowi lub Tyrellowi w zamian za ściągnięcie jakiegoś wsparcia Baratheona Tyrionem, ale nie pomyślałem o tym. :(

Podsumowując dziękuję jeszcze raz wszystkim za grę. :)

PS O samej rozgrywce i jej zbalansowaniu wypowiem się jeszcze w temacie naboru.

PS2 Oj Dredzilla, żałuj że wpłynąłeś na moje morze. Bo pomimo zapewniania Jazmatosa że go wesprę wsparłbym Ciebie na morzu. ;)

Beez
[Usunięty]

Wysłany: Czw 29 Maj, 2014   

Gratulacje dla Arryna.

Z mojej strony :
Ostrzegałem w naborze że jeżeli liczycie na przejrzysta rozgrywke to takiej nie znajdziecie i dotrzymalem slowa :) Cieszę się że udało nam się to dograć i to o dziwo w miare dobrym tempie...

Co do wygranej Arryna - z mojej perspektywy 4 czynniki:
-Brak Targeryana -> Jeden sąsiad i rywal o morze i Maidenpool mniej (Jak Arryn traci morze to zazwyczaj ma pograne
-Praktyczny brak Tullego, który dopiero w 9 turze odbił Seagard... -> kolejny sąsiad mniej i brak obawy o Twinsy
-Błąd Stark na początku gry (wpuszczenie Arryna na szczęki - czyli kluczowe morze)
-Szczęśliwe wydarzenia.
Zgodzę się natomiast że trzeba ograniczyć możliwości zbierania żetonów przez Arryna minimalnei dlatego liczba przy littlefingerze spadnie do 2.

Co do lini Targ-Baratheon -> to jest podobnei do Lannistera z podstawki gdzie też każdy płacze po pierwszych partiach ze nie da sie nim grac a jak sie nabierze doświadczenia to jednak się okazuje że się da...
Ale przemyśle - może pogadam z Roldem na ten temat... Czy dać od nowa zdolności, czy zrobić że przy użyciu obu Targ gra jakby 3 z 3 mieczami... -tutaj się zobaczy

Reszta wydaje mi się w miare sensownie zrobiona i nie potrzebuje poprawy... (ktoś się może nie zgodzić) Dziekuje wszystkim za grę i zapraszam na powtórkę, która po paru przemyśleniach i małych zmianach zacznę w okolicach początku lipca. Mam nadzieję ze znajdą się chętni rządni rewanżu :)

Odpowiedz do tematu