galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Taniec ze smokami z nowym Deck IV Westeros
Autor Wiadomość
guzu
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Gru, 2014   Taniec ze smokami z nowym Deck IV Westeros

Co myślicie o takiej modyfikacji w tym dodatku?

Mapka

oraz Deck IV Westeros

Dla mnie brzmi mega interesująco i może sprawiłoby wreszcie ten dodatek bardziej grywalny i mniej przewidywalny.

merkan
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Gru, 2014   

Naprawdę fajne te karty. Zdecydowana większość skierowana przeciwko (lub za) konkretnym rodem.

Ciekawe ...

lukiluk
[Usunięty]

Jak najbardziej do zagrania :)

Czarny Jaszczur
[Usunięty]

Najprostszym lekarstwem na przewidywalność rozgrywek są Losy Bitwy :grin:

Nie widzę na mapie żadnych większych zmian ale te dodatkowe karty z Talii IV są świetne, nie tylko graficznie ale treściowo. Sprawdzą się nie tylko w "Tańcu ze Smokami" ale także w podstawce.

Są bardzo ładnie wykonane, skuszę się chyba na dodanie ich do swojej wersji planszowej. Lekka obróbka i druk w odpowiednim miejscu sprawi, że będą śliczne i wprowadzą wiele dodatkowych smaczków. Owszem, część z nich jest bardzo mocna ale wymagają wielu składnych: grania danym rodem, spełnieniem wymogów, nic tylko przetestować na forum.

Gwarą internetów: "drukowałbym" :razz:

merkan
[Usunięty]

Myślę, że jak tylko skończy się któraś z moich gier, to mogę z czymś takim wystartować :twisted:

guzu
[Usunięty]

mapka jest bez zmian, tak tylko wrzuciłem by było wiadomo do jakiego dodatku te karty byłyby przypasowane

ogólnie to ten Deck IV nie jest przeznaczony specjalnie na Taniec, ale wydaje mi się, że najbardziej by w nim pasował i siał duże spustoszenie

Gog
[Usunięty]

ale niektóre karty są bezużyteczne np z tyrionem :)

Jazmatos
[Usunięty]

Od kiedy ten dodatek jest przewidywalny? Znaczy no jest, wiadomo że jak Tyrell chce pojechać Baratheona to zajmie mu stolicę w I turze itp. Wiadomo, że Baratheonem czy Lannisterem trudno wygrać, ale na serio myślicie że dodawanie 4-decku choć fajnego fabularnie cokolwiek zmieni? Co turę, a jeśli ich raptem 6, a tych kart znacznie więcej, któryś z graczy będzie dostał spory boost albo karę, ale najczęściej tylko 1 z nich na turę. Idea wydarzeń jest żeby działały na wszystkich. Owszem wprowadzi wam większą nieprzewidywalność, z balansu -5 wylądujecie na balansie -10. Zresztą w podstawce wiele z tych kart byłaby nie do zastosowania w początkowych turach, bo z góry nie można by spełnić ich założenia.

Karty fajnie, ale trzeba by przemyśleć inne ich zastosowanie.

Dredzilla
[Usunięty]

A od kiedy w dodatku taniec ze smokami są karty Red Vipera i Góry ?:D

Czarny Jaszczur
[Usunięty]

Dlatego właśnie zwróciłem uwagę na fakt, że fabularnie dobrze odnajdą się w podstawce. Góra i Żmija to jedno, Tyrion w Orlim Gnieździe to dwa :grin:

Inne zastosowanie dla tych kart, niektóre są bezużyteczne? Przecież nikt z góry nie założył że ta lekka modyfikacja ma służyć balansowi. Dla mnie są one bombowe z racji upodobania do takich fabularnych smaczków, może nie tyle do rozgrywek na forum, co w gronie znajomych przy przegryzkach i napojach alkoholowych. Nawet przy mniejszej ilości graczy wystarczy odrzucić te, które nigdy nie znajdą zastosowania (np w pięć osób rezygnujemy z Greya, tutaj odrzucimy z talii tą, która ma wpływ tylko na ten ród) i już jest fajnie, klimatycznie.

Kiedyś, gdy grywaliśmy całonocne sesje RPG w świecie Fallouta, moim 'życiowym celem' było zdobycie dla mojego Człowieka Demolki revolvera Magnum .44, a gdy już go zdobyłem to nigdy się z nim nie rozstawałem. Nawet pistolet Gaussa nie mógł mi go zastąpić. Krytyki siadały, niejedna głowa pożegnała się korpusem po jednym strzale. Ubolewam tylko nad faktem, że współgracze wymusili na mnie zmianę charakterystycznej kurtki z jednym rękawem (tej rodem z Mad Maxa) na pancerz wspomagany. No ale cóż, dobro drużyny (i własna skóra) najważniejsze :grin:

Rozpisałem się ale to, do czego pije to fakt, że wiele osób poluje na takie smaczki i nawiązania do fabuły, zwłaszcza gdy są tak dobrze wykonane, cieszą oko. Jestem jedną z nich więc te karty z pewnością trafią do mojej planszówki (najpierw testowo na zwykłej drukarce, potem fachowo w drukarni). Podzielę z Wami wrażenia po najbliższej partii, choć na dzień dzisiejszy nie jestem pewien kiedy zdołamy się zebrać :)

Odpowiedz do tematu