galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gra
Autor Wiadomość
Czarny Jaszczur
[Usunięty]

Wysłany: Czw 21 Maj, 2015   

Witam bardzo serdecznie, ostatnio coś cicho na forum, moja #90 z niewiadomych przyczyn zyskała prędkość żółwia i z tychże powodów postanowiłem otworzyć nabór do nowej gry. Bardzo podobała mi się prowadzona przez Germanusa #75 więc zagramy na mapie podstawowej z draftem kart rodów :)
Germanus napisał/a:
Zasady draftu:
a) gracze po kolei wybierają 1 z dostępnych kart. Po tym jak 6 gracz wybierze kartę kolejka zaczyna się w odwrotnej kolejności.
b) w grze może być tylko 1 dowódca (np. jak ktoś zabrał Dorana z siłą 4 to nikt inny nie może wziąć Dorana z siłą 0. Reek = Theon).
c) gracz gra rodem zgodnym z karta o sile 4. W przypadku gdy dwóch graczy ma karty z siłą 4 tego samego rodu rozstrzygająca będzie tabelka podana w późniejszym czasie.
d) Każdy gracz musi mieć 7 kart o sile: jedna 4, 3 i 0 oraz po dwie 2 i 1.
To tyle ze wstępu

W przypadku gdyby 2 osoby miały kartę o sile 4 z jednego rodu, to o tym jakim kto gra rodem decyduje poniższe zestawienie:
Doran > Czarna Żmija
Eddard > Bolton
Tywin > Jaime

Zwiększę jednak pole do manewru, karty wybierać będziecie z podstawki, "Uczty dla wron", "Tańca ze Smokami" oraz "5 Kings and a Prince Variant". Czekam na chętnych do gry a doboru dokonam według własnej oceny (aktywność - prowadzenie gier w których uczestniczę - zamiar otworzenia w najbliższym czasie naboru i obietnica przygarnięcia do rozgrywki).

Gdy już zbierze się ekipa, to przeniesiemy się do nowego tematu gdzie dokonywać będziecie swoich wyborów wśród kart :)

Germanus
[Usunięty]

Wysłany: Czw 21 Maj, 2015   

wybierz mnie :mrgreen:

Przeczenie
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Maj, 2015   

Jestem chętny do dołączenia.
W realu grałem chyba z kilkanaście razy, głównie w wariancie 6 graczy na Westeros (bodaj 5 kings and prince).
Forum obserwuję od dobrego miesiąca, regularnie, więc jasne są dla mnie skróty i kwestie przesyłania generałów. Draft ogarnę raczej dość szybko. Z gry odejdę przed czasem, jeśli postanowię wstąpić do klasztoru bez neta (0,0000001% szansy) lub jeśli w międzyczasie wyciągnę kopyta (0,0001% szansy).
Nie liczę na zwycięstwo, ale na emocjonującą grę - owszem.

Czarny Jaszczur
[Usunięty]

No to brakuje jeszcze czterech graczy :)

Dredzilla
[Usunięty]

Jaaa :-)

guzu
[Usunięty]

Wysłany: Sob 23 Maj, 2015   

weź zmara

ZMar
[Usunięty]

Uciekła mi ta "Mobilizacja" do nowego PBF. Ciężki tydzień, ale z ogromną chęcią zagram!
I dziękuję, że w ogóle o mnie pomyśleliście!

Czarny Jaszczur
[Usunięty]

Prowadzisz rozgrywkę a w żadnej nie uczestniczysz, tak być nie może :lol:

Czekamy jeszcze na dwóch graczy, wysyłać wici!

guzu
[Usunięty]

no to i ja chętnie ;)

Przeczenie
[Usunięty]

Mam pytania odnośnie draftu i jego następstw oraz odnośnie ustawień co do generałów.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem.

Powiedzmy, że wystukuję się kolejno z:
4, 3, 2a, 2b...
Jeśli jednak 2b była Roosem Boltonem, to jego umiejętność jest tu nieprzydatna, bo i tak idziemy wg kolejki i po jego zużyciu zostają mi do użycia 1a, 1b i 0?

I jeszcze - niby trochę grałem i mam dostęp do gry, ale chyba nie mam na podorędziu kart wszystkich rodów, które będzie można wybrać. Czy ktoś mógłby wrzucić odnośnik do źródła, z którego można by zaczerpnąć wiedzę na ten temat (nt. kompletnej puli generałów do wyboru w tej rozgrywce)?

Siła kart zostaje taka, jaką znamy normalnie z gry? Nie wchodzi w grę zrobienie np. Tyriona hardkorowym dowódcą o sile 4, a Tywina zerem?

Niemożliwą jest sytuacja, gdy np. Clegane zmierzy się w bitwie z Clegane'm prim? :D Gdy jedna osoba wybiera generała jako swojego, blokuje go dla innych, tak?

Ostatnie pro forma, bo chyba to akurat rozumiem, ale wolę się upewnić:
Wybierając np. Aerona, Arianne, Blackfisha, Brienne, Boltona, Clegane'a i Spiżowego Yohna Royce'a - największe szanse mam, że zagram Lannisterami czy zostanę ulokowany w Dolinie jako Arryn?

Czarny Jaszczur
[Usunięty]

Niebawem powstanie temat z draftem, tam wszystko będzie jasno i przejrzyście podane - wciąż brakuje jednego gracza :)

I jeszcze - niby trochę grałem i mam dostęp do gry, ale chyba nie mam na podorędziu kart wszystkich rodów, które będzie można wybrać. Czy ktoś mógłby wrzucić odnośnik do źródła, z którego można by zaczerpnąć wiedzę na ten temat (nt. kompletnej puli generałów do wyboru w tej rozgrywce)?

Stworzę listę wszystkich kart, wybierać będziecie z listy, bez obaw :)

Siła kart zostaje taka, jaką znamy normalnie z gry? Nie wchodzi w grę zrobienie np. Tyriona hardkorowym dowódcą o sile 4, a Tywina zerem?

Siła kart, jak też ich umiejętności/symbole, pozostają bez zmian.

Niemożliwą jest sytuacja, gdy np. Clegane zmierzy się w bitwie z Clegane'm prim? :D Gdy jedna osoba wybiera generała jako swojego, blokuje go dla innych, tak?

Jeśli któryś z graczy wybierze Clegane (dla przykładu Sandora) to jest on usuwany z listy, nie jest możliwa sytuacja, gdy dwoje graczy posiada te same karty - choć może dojść do pojedynku Sandora z Gregorem. Dodatkowo jeśli jeden z graczy wybierze np. Stannisa, to pozostałe karty z tą postacią (z dodatków) są usuwane z listy. Nie będzie więc walk Stannisa z podstawki vs Stannis z dodatku ;)

Wybierając np. Aerona, Arianne, Blackfisha, Brienne, Boltona, Clegane'a i Spiżowego Yohna Royce'a - największe szanse mam, że zagram Lannisterami czy zostanę ulokowany w Dolinie jako Arryn?

Arrynowie nie wchodzą w grę (ich karty są dostępne ale gramy podstawowymi rodami).
Gracz gra rodem zgodnym z karta o sile 4. W przypadku gdy dwóch graczy ma karty z siłą 4 tego samego rodu rozstrzygające będzie:
Doran > Czerwona Żmija
Eddard > Bolton
Tywin > Jaime

Teraz może się to wydawać trochę skomplikowane ale ta iluzja minie gdy już wszystko przygotuje i odpowiednio rozpiszę :)

Germanus
[Usunięty]

ja nie mam pytań bo sam opracowałem ten skomplikowany mechanizm draftowania :lol:

Czarny Jaszczur
[Usunięty]

Dlatego uczestniczysz w tej rozgrywce. Zbierzesz coś posiał w przeszłości :mrgreen:

Temat z draftem kart jest już stworzony, możecie się z nim zapoznać. Czekamy na ostatniego chętnego do gry ;)

Przeczenie
[Usunięty]

Wysłany: Nie 24 Maj, 2015   

Cytat:
Niebawem powstanie temat z draftem, tam wszystko będzie jasno i przejrzyście podane

Ok

Cytat:
Stworzę listę wszystkich kart, wybierać będziecie z listy, bez obaw :)

Ok

Cytat:
Siła kart, jak też ich umiejętności/symbole, pozostają bez zmian.

Ok :)

Cytat:
Jeśli któryś z graczy wybierze Clegane (dla przykładu Sandora) to jest on usuwany z listy, nie jest możliwa sytuacja, gdy dwoje graczy posiada te same karty - choć może dojść do pojedynku Sandora z Gregorem.

Heh, sarkazm trafiony, moje zignorowanie Sandora aż się o niego prosi :) .

Cytat:
Dodatkowo jeśli jeden z graczy wybierze np. Stannisa, to pozostałe karty z tą postacią (z dodatków) są usuwane z listy. Nie będzie więc walk Stannisa z podstawki vs Stannis z dodatku

Ok.

Cytat:
Arrynowie nie wchodzą w grę (ich karty są dostępne ale gramy podstawowymi rodami).
Gracz gra rodem zgodnym z karta o sile 4. W przypadku gdy dwóch graczy ma karty z siłą 4 tego samego rodu rozstrzygające będzie:
Doran > Czerwona Żmija
Eddard > Bolton
Tywin > Jaime

Ok :)
Cytat:

Teraz może się to wydawać trochę skomplikowane ale ta iluzja minie gdy już wszystko przygotuje i odpowiednio rozpiszę :)

Troszkę. Ale bez przesady. Ogarnę, tylko musiałem wiedzieć mniej więcej, jak to ma działać. Widzę, że jest pewien system i że będzie jeszcze coś tam o nim napisane, żeby rozjaśnić wątpliwości, więc niet probliema.

Gog
[Usunięty]

Wysłany: Nie 24 Maj, 2015   

a mnie policzyłeś:D

Odpowiedz do tematu