galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nowy pbf
Autor Wiadomość
Germanus
[Usunięty]

Wysłany: Sob 28 Mar, 2015   

tu jest 40 obszarów dla 5 graczy. W 2 ed masz 38 obszarów lądowych dla 6 graczy. Więc więcej obszarów może być ale bez przesady;) Garnizony neutralne to tylko w Małopolsce i Raciborzu, Cieszynie oraz Legnicy bo reszta należy de facto do jednego z graczy...

Germanus
[Usunięty]

Wysłany: Nie 29 Mar, 2015   

po analizie scenariuszy z 1 tury dochodzą do wniosku, że jednak balans na linii czechy-śląsk jest za bardzo zachwiany. Śląsk następnym razem będzie miał [0] z umiejętnością kopiowania umiejętności zagranej przez przeciwnika karty

czarnylord23
[Usunięty]

Wysłany: Pon 30 Mar, 2015   

Mi się wydaje, że gdybym po prostu miał Piechura w Głogowie a nie Opolu to byłoby mi łatwiej. ;) Zresztą gdybym rzucił [4] w 1 ruchu to też wyglądałoby to trochę inaczej. Ale trochę nie pomaga fakt, że mam miecz tylko na [1] na początku.

Gog
[Usunięty]

ja też nie mam co robic w pierwszej turze 0 koron, ani nic do zajęcia :(

Germanus
[Usunięty]

hmmm, na Mazowszu można Czersk zrobić z koronką zamiast beczki -> to by pomogło?

Germanus
[Usunięty]

Wysłany: Sro 01 Kwi, 2015   

będzie prowadzony bliźniaczy pbf przez innego gracza. Będą tam już drobne zmiany (np. koronka na czersku zamiast beczki)

Czarny Jaszczur
[Usunięty]

Można też pomyśleć o przesunięciu piechura Śląska z Opola do Rudy i przenieść tam koronkę. Kraków wciąż będzie pod ręką a Czesi nie będą mieli możliwości ściągnięcia marszu z Wrocławia/Ślązacy blitzkriegu na Opawę (zostanie Lorasowanie) :)

Germanus
[Usunięty]

ok przetestujemy ten wariant

Germanus
[Usunięty]

Wysłany: Wto 14 Lip, 2015   

wkrótce wyjeżdżam na wakacje, ale po powrocie będę chciał odpalić znów polski scenariusz ze zmianami.
I tu pytanie do was co i dlaczego zmienić.
Punkt wyjścia to pbf 95. Na razie zamierzam:
1. osłabić WLKP -> Gdańsk tylko zamek. Czy zmieniać granice prowincji na północy? Z jednej strony to Kujawy mają daleko do Gdańska, z drugiej armia jaka tam się produkuje potrzebuje czasu aby dojść do środka mapy...
2. Poprawić Kujawy lekko osłabiając Czechy. Zamiana umiejętności kart o sile [0]
3. Likwidacja skrzyżowań -> więcej interakcji
4. Słyszałem, że problemem są prowincje śląskie, ale tu trudno coś zrobić...

Czekam też na wasze opinie ;)

player698
[Usunięty]

Powinienem sie odezwac po zakonczeniu, ale skoro jedziesz na wakacje... :D

1. Palacym problemem jest zbyt niska odleglosc miedzy Czechami a Slaskiem, a takze Kujawami a Mazowszem. Warto przemyslec zwiekszenie dystansu.
2. Na mapie mozna znalezc miejsce dla 6 gracza (albo Lublin - Sandomierz, wtedy polnocne tereny WLKP powinny troszke bardziej "zubozec", albo Pomorze, wtedy tereny dookola WLKP powinny byc atrakcyjniejsze).
3. Troche wiecej zamkow w centrum (Dobrzyn, Sieradz?)
4. Likwidacja "blankow".

To jest tak na goraco, wnioskow szczegolowych mam wiecej, ale to juz po zakonczeniu gry.

Germanus
[Usunięty]

Zamku w Dobrzyniu = rzeź na linii Kujawy Mazowsze. W sieradzki to możnaby zrobić.
Śląsk tam co najwyżej brak połączenia opola z opawą
Mazowsze to myślę aby Wisła nie do przejścia. Most w dobrzyniu :cool:

czarnylord23
[Usunięty]

Wisła nie do przejścia to fajny pomysł. Tylko wtedy Płock żeby z Czerskiem sąsiadował.

Opole niegraniczące z Opawą też wydają się dobrym pomysłem.

Może połączyć Wieliczkę i Sącz? Jak Wacław ma Kraków to i tak ma za dużo koronek.
Może połączyć również Przemęt i Międzyrzecz?

Germanus
[Usunięty]

Myślę nad zmianą 3 u Kujaw na: jeśli wygrasz bitwę przeprowadził licytację na torze na którym zajmujesz najniższą pozycję

player698
[Usunięty]

Łączenie jest logiczne tylko w wypadku, kiedy ilość symboli na mapie zostanie zachowana, a także mapa będzie zaprojektowana na 5 osób.
Wtedy: Przemęt + Międzyrzecz
Wieliczka + Sącz (koronka przeniesiona na Rudę)
Żagań + Legnica (koronka/beczka przeniesiona na Dobrzyń)
+ np. przeniesienie beczki z Gdańska na Nakło.
Edit: przeprowadzenie licytacji na późniejszym etapie dla Kujaw nie wydaje się jakoś specjalnie przydatna, wydaje mi się, że ciekawsza jest aktualna umiejętność.

Germanus
[Usunięty]

player698 napisał/a:
Edit: przeprowadzenie licytacji na późniejszym etapie dla Kujaw nie wydaje się jakoś specjalnie przydatna, wydaje mi się, że ciekawsza jest aktualna umiejętność.

szczególnie jak biskup krakowski się na niego zasadzi i zrzuci go na ostatnie miejsce ;)

Odpowiedz do tematu