|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Balans postaci |
Autor |
Wiadomość |
miguel [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 Balans postaci
|
|
|
Spotkałem się z opinią, że postacie w Talismanie są świetnie zbalansowane.
Niestety po kilku grach nie mogę się z nią zgodzić.
Ze znajomymi już postanowiliśmy banować Wróżkę, a zastanawiamy się nad kolejną postacią.
Czy macie podobne odczucia? |
|
|
|
 |
Ajgor [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008
|
|
|
Miło będzie jak podasz jakieś uzasadnienie w związku z Wróżką.
Jest zbyt słaba, czy może chodzi o odrzucanie kart przygód? |
|
|
|
 |
miguel [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008
|
|
|
Ajgor napisał/a: | Miło będzie jak podasz jakieś uzasadnienie w związku z Wróżką.
Jest zbyt słaba, czy może chodzi o odrzucanie kart przygód? |
odrzucanie kart przygód, a wręcz ich "przewijanie", bo sprowadza się to do odrzucania wrogów i zbierania przedmiotów, przyjaciół, wybranych zdarzeń... |
|
|
|
 |
dymsza [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 29 Gru, 2008
|
|
|
moim zdanie trol ma za dużo siły łatwo mu dopykać kilka punktów i może napierdzielać po koronę - tym bardziej ze walka psychologiczna zdarza sie rzadko |
|
|
|
 |
Beamhit [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 29 Gru, 2008
|
|
|
A dla mnie gra tak jest losowa, że żadne zdolności nie gwarantują zwycięstwa. Wróżką przegrałem z Ghoulem, który nie wykorzystał żadnej ze swojej zdolności (za to w gospodzie szybko przepłynął do świątyni, a tam wylosował jedno jeziorko (w tej krainie) i poltergeista). Tak się wymodlił, że cała partia trwała może tylko pół godziny.
Najlepszą zdolność IMO ma druid. Nie dość że w puszczy fajnie zawsze nabija sobie czary, to ta zmiana charakteru (a może zmienić charakter, zanim karta przygód wejdzie do gry) nieźle potrafi go bustować (nie wspominając o tym, że taki Mistyk dla druida to najlepszy przyjaciel). |
|
|
|
 |
Soultaker [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 Re: Balans postaci
|
|
|
miguel napisał/a: | Spotkałem się z opinią, że postacie w Talismanie są świetnie zbalansowane.
Niestety po kilku grach nie mogę się z nią zgodzić.
Ze znajomymi już postanowiliśmy banować Wróżkę, a zastanawiamy się nad kolejną postacią.
Czy macie podobne odczucia? |
To wszystko zależy od farta przecież. Przewijanie kart nie gwarantuje sukcesu bo zawsze można trafić gorzej ;] Wróżka jest dość dobrą postacią, ale jak my graliśmy z kolegami to Troll, Czarownica i Krasnolud byli na KW a ja wciąż się Wróżką tułałem po zewnętrznej tak więc nie ma reguły ;p |
|
|
|
 |
Shaciu [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 20 Sty, 2009
|
|
|
Postacie w MIM-ie zbalansowane nie są i nigdy nie były. Absolutnym wymiataczem jest (obok wróżki.... no dobra - 10 razy lepszym) mnich. Koleś który ma przez cały czas na sobie cios psioniczny. Według mnie nie ma lepszego kolesia. |
|
|
|
 |
Nemomon [Usunięty]
|
|
|
|
Shaciu napisał/a: | Postacie w MIM-ie zbalansowane nie są i nigdy nie były. Absolutnym wymiataczem jest (obok wróżki.... no dobra - 10 razy lepszym) mnich. Koleś który ma przez cały czas na sobie cios psioniczny. Według mnie nie ma lepszego kolesia. |
Innymi słowy, +3 do Siły (ponieważ i Cios Psioniczny i umiejętność Mnicha) odają tylko Startową wartość Mocy. |
|
|
|
 |
Shaciu [Usunięty]
|
|
|
|
Nemomon napisał/a: | Innymi słowy, +3 do Siły (ponieważ i Cios Psioniczny i umiejętność Mnicha) odają tylko Startową wartość Mocy. |
Właśnie mam w ręku kartę mnicha i....... gdzie masz napisane, że startową wartość mocy? Na karcie widnieje:
"... dodawać do Siły wartość twojej Mocy" |
|
|
|
 |
Tristan [Usunięty]
|
|
|
|
Shaciu z tego co pamiętam to w instrukcji angielskiej było wyraźnie napisane ,że chodzi o bazową wartość mocy ,a nasi tłumacze oczywiście tego nie uwzględnili. |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
|
|
|
Ależ owszem, uwzględnili: w tej edycji "wartość" (eng. value) odnosi się do tego co mamy wydrukowane na karcie (Siła, Moc, Los, Życie).
Osobną kwestią są żetony (Siły i Mocy) oraz wszelkie inne modyfikatory (wynikające z Przedmiotów, Przyjaciół itp.). |
|
|
|
 |
Nemomon [Usunięty]
|
|
|
|
Ja bym jednak się z Tobą, Janek, nie zgodził. Z tego, co na biegu pamiętam, to w erracie (tej nieoficjalnej oraz oficjalnej z Talisman 4th ED) jest zapisane, że chodzi o startową wartość. Z tego, co pamiętam, to w Talismanie nie robili rozróżnienia, na Value czyli startowe (prędzej zawsze była mowa o starting quota) oraz rest - reszta. Ale teraz gram w WoGa z kolegą i nie mam czasu sprawdzić. |
|
|
|
 |
Kufir [Usunięty]
|
|
|
|
Shaciu napisał/a: | Nemomon napisał/a: | Innymi słowy, +3 do Siły (ponieważ i Cios Psioniczny i umiejętność Mnicha) odają tylko Startową wartość Mocy. |
Właśnie mam w ręku kartę mnicha i....... gdzie masz napisane, że startową wartość mocy? Na karcie widnieje:
"... dodawać do Siły wartość twojej Mocy" |
Przeczytaj instrukcję.
Co do zbalansowania postaci. Są one świetnie wyważone a banowanie wróżki jest idiotycznym pomysłem bo w porównaniu do starego MIMa i tak została osłabiona. Teraz jest po prostu bardzo dobra ale nie niepokonana. |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
|
|
|
Nemomon napisał/a: | Ja bym jednak się z Tobą, Janek, nie zgodził. Z tego, co na biegu pamiętam, to w erracie (tej nieoficjalnej oraz oficjalnej z Talisman 4th ED) jest zapisane, że chodzi o startową wartość. Z tego, co pamiętam, to w Talismanie nie robili rozróżnienia, na Value czyli startowe (prędzej zawsze była mowa o starting quota) oraz rest - reszta. Ale teraz gram w WoGa z kolegą i nie mam czasu sprawdzić. |
To jak znajdziesz to podaj linka, bo ja pamiętam rozmowę na ten temat, gdzie mówiono, iż value=starting value. Ponadto z instrukcji eng (gdzieś przy Sile i Mocy) można wywnioskować że "value" odnosi się do wartości początkowej- sprawdź.
A może właściwie mówimy o tym samym, tylko małe nieporozumienie się zrodziło... |
|
|
|
 |
Nemomon [Usunięty]
|
|
|
|
Może chodziło Ci o to:
Talisman English Rules napisał/a: | Each player’s character card lists his character’s Strength, Craft, fate, and life values, as well as a number of special abilities. |
? [s]Ale tutaj raczej chodzi jako o wartość niźli keyword - startowa wartość.[/s]
Dobra, chodziło Ci o to:
Talisman English Rules napisał/a: | A character’s Strength at any time is the character’s Strength value, plus Strength counters, plus any Strength gained from Followers, Magic Objects, and Objects that may be used at that time. |
Mój błąd. Przyznaję się. Ale jest to wymiennie używane ze Starting quota, zresztą też niekoniecznie zbyt często. |
|
|
|
 |
|
|