|
PBF FFC #102 |
| Czy gramy z ToB? |
| Tak |
|
20% |
[ 1 ] |
| Nie |
|
80% |
[ 4 ] |
|
| Głosowań: 5 |
| Wszystkich Głosów: 5 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Germanus [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 01 Wrz, 2015
|
|
|
| ja z dodatkowych nic nie wykonałem |
|
|
|
 |
guzu [Usunięty]
|
|
|
|
czyli koniec....kolejny raz Lannister |
|
|
|
 |
Leśnik [Usunięty]
|
|
|
|
Było to więcej niż łatwe do przewidzenia po 3 marszy tej rozgrywki.
Gratulacje Czarny Jaszczur. |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
| niestety, problemem u Lanniego jest to że ma powiedzmy 50% szans na wypełnienie celu pobocznego, a inni mają jakieś 20% |
|
|
|
 |
guzu [Usunięty]
|
|
|
|
| Marzy mi sie gra wszyscy bez wyjatku na lanniego i jej rezultat |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
| to chyba jedyny sensowny scenariusz |
|
|
|
 |
Czarny Jaszczur [Usunięty]
|
|
|
|
Każdy scenariusz zaczyna się z myślą o gwałcie na Lannisterze ale potem dochodzą cele, osobiste porachunki i różnie się to kończy
Naszą grę podsumowałbym powiedzeniem, że gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta. Na początku nie było łatwo, w pewnym momencie Bara dojechał mi armię na Blackwater i bałem się tego, że początkowe inwestowanie w okręty mnie zgubi. Guzu trafnie się domyślał że mam cel ze zdobyciem Winterfell ale okazało się to karkołomnym wyzwaniem, prościej było trzymać już to, co udało mi się zdobyć i dożyć dalej. Duża mobilizacja, zdobycie Ostrza podczas licytacji i szczęśliwy Król za Murem dały mi ogromnego boosta w tej kolejce. Skąpstwo Wam się nie opłaciło |
|
|
|
 |
Pietruch [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 02 Wrz, 2015
|
|
|
Gratulacje Czarny Jaszczurze
Po raz kolejny wygrywa Lannister - grałem w FFC ~10razy i tylko raz widziałem zwycięstwo Baratheona i raz zwycięstwo Starka, wpp wygrywał Lannister. Widziałem gdzieś w necie (nie pamiętam czy na forum Galakty czy na BGG) zmienione Karty Celów - tak żeby Lannisterowi trudniej było zbierać punkty. Niektóre Karty Celu, które Lannister może łatwo zrealizować dają Lannisterowi 0 VP. Możemy następnym razem spróbować tego wariantu
Ogólnie gra wypadła bardzo fajnie, przebiegała sprawnie (niecałe 3 tygodnie), w połowie rozgrywki ciężko mi było ocenićkto wygra - stawiałem na Arryna lub Baratheona, ale karty Westeros ułożyły się chyba nie po ich myśli.
Jeszcze raz gratuluję, dziękuję wszystkim za grę i mam nadzieję że znajdzie się okazja żeby pyknąć partyjkę w podobnym lub identycznym składzie |
|
|
|
 |
Leśnik [Usunięty]
|
|
|
|
Dzięki wielkie Pietruch za super prowadzenie!!
Dobre tępo to w 90% Twoja zasługa. Mapa nie przeszkadzała, my też byliśmy dość aktywni i wyszła ekspresowa rozgrywka jak na nasze forum. Były zwroty akcji, nietypowe zagrania i partia wyszła bardzo ciekawie. |
|
|
|
 |
|
|
|
|
Także dziękuje za prowadzenie sprawnej rozgrywki a rywalom przy stole za udaną i długą Ucztę, osiem tur w tym scenariuszu to dużo
Jako ciekawostka dodam także że jest to moja pierwsza wygrana w jakimkolwiek scenariuszu na forum od czasu mojej rejestracji półtora roku temu. Najwidoczniej trzeba było sprawnej gry i rodu z przewagą nad innymi aby to osiągnąć |
|
|
|
 |
Leśnik [Usunięty]
|
|
|
|
| Czarny Jaszczur napisał/a: |
Jako ciekawostka dodam także że jest to moja pierwsza wygrana w jakimkolwiek scenariuszu na forum od czasu mojej rejestracji półtora roku temu. Najwidoczniej trzeba było sprawnej gry i rodu z przewagą nad innymi aby to osiągnąć |
Sugerujesz, że gdy masz więcej czasu na knucie i przemyślenie ruchów to gorzej na tym wychodzisz? |
|
|
|
 |
|
|
|
|
Dokładnie, często łapię się na tym że przekombinowałem zamiast grać bezpiecznie i normalnie |
|
|
|
 |
guzu [Usunięty]
|
|
|
|
graty Czarny - szkoda, że zboostowanym rodem
dzięki pietruch za super prowadzenie - próbowałeś wprowadzić nowe zasady na naszym skamieniałym forum - jeszcze 2-3 takie gry i przywykniemy
do następnego |
|
|
|
 |
Pietruch [Usunięty]
|
|
|
|
| guzu napisał/a: | graty Czarny - szkoda, że zboostowanym rodem
dzięki pietruch za super prowadzenie - próbowałeś wprowadzić nowe zasady na naszym skamieniałym forum - jeszcze 2-3 takie gry i przywykniemy
do następnego |
Nowe zasady? :>
Macie na myśli interaktywną mapkę? Z tego co widziałem to w większości gier na forum Galakty korzysta się z mapek edytowanych w GIMPie. Mam wrażenie, że wymaga to nieco za dużo zachodu (nie można tego zrobić w pracy) i na edytowaniu mapy musi się skupiać tylko moderator (no chyba, że gracze też. Ja nie mam pojęcia o obsłudze GIMPa ;P)
A jeśli chodzi o szabloniki wklejane przy okazji bitew - uważam, że to bardzo wygodne. Jeśli przykładowo gram Starkiem, a bitwa toczy się między Tyrellem i Martellem to trochę nie chce mi się liczyć kto ile ma siły A tak dostaję gotowca na srebrnej tacy i na pierwszy rzut oka można się zorientować jaka jest sytuacja.
Podsumowując - partia bardzo ciekawa (tak jak pisałem wyżej, ciężko było mi zgadywać kto wygra), przebiegała sprawnie, cieszę się że zgodnie z moja sugestią edytowaliście mapki sami, wrzucaliście w postach szablony "bitewne" opisywaliście tematy PW tak żebym mógł się szybko połapać. Jeszcze raz dziękuję, mam nadzieję że zagramy w najbliższym czasie jakąś partię |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
mi najbardziej podobała się opinie Guzu jak doszło do odwrócenia przymierzy, że to najlepsza Uczta w jaka grał |
|
|
|
 |
|
|