galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lampa naftowa czyli trochę o klimacie...
Autor Wiadomość
poooq
[Usunięty]

Wysłany: Pon 09 Mar, 2009   Lampa naftowa czyli trochę o klimacie...

Wszyscy zgadzamy się co do tego, że "Horror w Arkham" jest grą przesiąkniętą tajemniczym i groźnym klimatem nieuniknionego końca wszystkiego co znamy. Klimatem bardzo ważnym i ciekawym, nieodzownym żeby czerpać z tej gry maksimum przyjemności. Temat wątku: co robicie, żeby wasze sesje były pełnokrwistym przeżyciem koszmarnej przygody a nie tylko logiczno-przygodową kostkową turlaniną.

Ja, podczas dłuuugiego oczekiwania na paczkę z grą skompletowałem ścieżkę muzyczną. Klimaty jazzowe (Sinatra i Armstrong), mafijne ("Ojciec chrzestny", "Trio z Belville" i "Mafia"), lekka psychodela ("Alice" , "Coraline" czy "Bettlejuice") oraz soundtracki z horrorów ("Silent Hill", "Resident Evil", "Alone in the park", "Omen" i "Rosemary's baby"). Zestaw spisuje się celująco: nie zamula atmosfery, potrafi idealnie zgrać się z pewnymi momentami w grze i daje extra efekt zmiany nastroju (Louise A. po dwuminutowym rzężeniu z silenta). W sumie zebrało się ponad 30 godzin muzyki, więc przy funkcji shuffle nie ma strachu że playlista zacznie się powtarzać. Polecam każdemu taki eksperyment. A może ktoś jeszcze poleci jakąś ciekawą muzykę pasującą do Arkhama?

JanekBossko
[Usunięty]

Wysłany: Pon 09 Mar, 2009   

na pewno nie polecam lampy naftowej ;) szkoda oczu..

jedyne co mozna dodac to wlasnie muzyka - teraz jestem w trakcie grania solowej partii przy esce rock i kiepsko z klimatem ale dla mnie akurat nie ma to większego znaczenia gdyz Lovecraftem zyje! 8)

ja nie mam pomyslu ale co najwyzej polecam szukac na forach gry ZC...oni znaja sie na robieniu klimatu w swoim ukochany systemie :)

Ajgor
[Usunięty]

Ja poprzestanę na nastrojowej ścieżce dźwiękowej. Jeżeli zacznę wprowadzać dodatkowe stymulatory to boję się że Żona odda mnie do jakiegoś przytułku. Choć z drugiej strony, wizja codziennego grania z innymi wariatami do końca życia jest dość kusząca. :)

Neuron
[Usunięty]

Ja mogę zaproponować (sorki, jeśli coś się powtórzy):

American McGee's Alice
Beetlejuice
Return to Castle of Wolfenstein
Biohazard Sound Chronicles
Bram Stoker's Dracula
Constantine
Diablo (I +II+ Lord of Destruction)
Dracula (original soundtrack)
Evil Dead Trilogy
Hellraiser Trilogy
Interview with Vampire
Lucio Fulci's Horrors
A Nightmare of Elm Street Saga
The Night Gate
Resident Evil Series
Silent Hill Series
Vampire: The Masquarade

Zszuflować. Słuchać. Plus jazz, oczywiście :)

poooq
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Mar, 2009   

Ajgor napisał/a:
Jeżeli zacznę wprowadzać dodatkowe stymulatory to boję się że Żona odda mnie do jakiegoś przytułku.

Hehe, podczas pierwszej naszej gry, i tak uroczo duże oczy mojej żony, zrobiły się wprost niewyobrażalnie wielkie, kiedy dokładnie pokazałem jej jak pruję z dwóch karabinów do skrzeczącego kurczakowego potwora. Ale teraz sama zaczyna swoje "wczuwki". Fajna sprawa.
I jeszcze jedna nastrojowa sztuczka, wprowadza klimat napięcia i oczekiwania. Gości których zaprosiliśmy na partyjkę, szczodrze częstujemy zimnym piwkiem, aby po jakimś czasie powiedzieć, że niestety, ale łazienka została już zapieczętowana.
Ostatnio zmieniony przez poooq Pon 23 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

sirafin
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Mar, 2009   

Soundtrack z Quake nie został jeszcze przez nikogo wspomniany ;)

8janek8
[Usunięty]

Wysłany: Czw 12 Mar, 2009   

Myślę, że takie rzeczy też dodają klimatu grze:

Może ktoś wie, gdzie można się zaopatrzyć w podobne akcesoria...:)

poooq
[Usunięty]

8janek8 napisał/a:
Może ktoś wie, gdzie można się zaopatrzyć w podobne akcesoria...:)

Niezły stuff... Podejrzewam, że są to cudeńka robione na specjalne zamówienie. Na allegro był kiedyś gość który robił skrzynki (rozmaitych wymiarów i kolorów) i do tego oferował wypalenie zamówionych grafik (np. logo gry). Pewnie można tam go jeszcze namierzyć.
A tutaj kolejna porcja ciekawych wynalazków:

Artefakty normalnie...

sirafin
[Usunięty]

Super sprawa :) Mam w dalszych planach zrobienie walizki do AH, a w bliższych (przyszły tydzień) zrobienie porządnej, większej sakwy na żetony potworów. Póki co zrobiłem pudełka na karty, żeby w czasie transportu nie rozsypywały się po pudle ;)
Ostatnio zmieniony przez sirafin Czw 12 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

8janek8
[Usunięty]

Pudełka dobra sprawa:) Masz może gdzieś szablony do wydruku?

sirafin
[Usunięty]

Mam, tylko że w Corelu ;) Jutro postaram się je przekonwertować do jakiejś uniwersalnej wersji do wydruku.

Aha i jeszcze jedno, ja mam koszulki na kartach mitów i do takich wymiarów robiłem pudełka, jak będę miał chwilę czasu, to zrobię jeszcze wersje pudełek dla kart bez koszulek.

sirafin
[Usunięty]

W sumie to może niech koś mi poda wysokość talii Mitów (chodzi o wysokość całego stosu a nie wysokość karty)
Nie chce mi się zdejmować i potem znowu zakładać koszulek na prawie 70 kart -_-'

8janek8
[Usunięty]

Powiem tak: cały stos dużych kart ma 66 mm
talia Mitów 25 mm
Da się w tych pudełkach ułożyć wszystkie karty w przegrodach wypraski w które karty były wsadzone przy zakupie?
Na jakim papierze drukowałeś pudełka?
I gdzie można dorwać koszulki w rozmiarze tych kart? :)

sirafin
[Usunięty]

OK, dzięki, jutro postaram się zamieścić szablony.

Ogólnie standardowe koszulki na karty powinny pasować, ja jako że do Gdańska mam rzut kamieniem, to kupowałem w Rebelu dwie paczki tych: KOSZULKI

Drukować najlepiej na jakimś papierze kredowym o grubej gramaturze, czy śliski czy matowy to już kwestia gustu, ryza takiego papieru jest dość droga, ale może w jakimś lepszym sklepie papierniczym lub punkcie ksero, uda się kupić na sztuki lub jakieś małe opakowanie (10-15 szt.), od biedy może być papier fotograficzny. Szablon pudełka spokojnie mieści się na A4 więc nie powinno być problemu.

Pudełka oczywiście się mieszczą, tak wygląda zestaw gotowy do transportu ;)

omega201
[Usunięty]

Ladnie to u Ciebie wyglada:)

Odpowiedz do tematu