|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Talisman: Krainy Odmętów |
Autor |
Wiadomość |
Mati98 [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 21 Lut, 2016 Talisman: Krainy Odmętów
|
|
|
Talisman: Krainy Odmętów
http://galakta.pl/gry/gry...krainy-odmetow/
W końcu doczekaliśmy się ,,zapowiedzi" tego dodatku DnŻ.
Jak na razie nie ma jeszcze informacji na temat daty premiery. |
|
|
|
 |
mrsin [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 22 Lut, 2016
|
|
|
Zawsze gram z wszystkimi dodatkowymi planszami, więc dla mnie dodatek idealny, kolejne miejsce gdzie można sobie połazić. Jedynie co denerwuje to cena ale cóż, planszówki to nie jest zasadniczo najtańsze hobby na świecie. |
|
|
|
 |
Berni77 [Usunięty]
|
|
|
|
Posiadam to w wersji EN.
Na wydanie PL zapisałem się już w zeszłym tygodniu
Plansza całkiem ciekawa. Na początku wydawało się, że są tam praktycznie darmowe Artefakty i Relikty ale wbrew pozorom zdobycie ich nie jest takie proste - trzeba być już koksem by tam wejść i przeżyć.
Talia to zbiór dość mocnych przeciwników, których znamy już z obecnych dodatków + kilka nieprzyjemnych pułapek (no i bossowie broniący nagród).
Generalnie jak ktoś gra z miastem i podziemiami to jest to bardzo fajny łącznik pomiędzy nimi - dwa pola i jesteśmy p Podziemiach lub Mieście (w zależności z której planszy ruszamy).
Do nagród mamy 3 pola + czwarte z bossem.
Brzmi prosto, a w praktyce jest trochę trudniej |
|
|
|
 |
Mati98 [Usunięty]
|
|
|
|
Berni77 napisał/a: | Na wydanie PL zapisałem się już w zeszłym tygodniu |
Gdzie można się zapisać?
Berni77 napisał/a: | Talia to zbiór dość mocnych przeciwników, których znamy już z obecnych dodatków + kilka nieprzyjemnych pułapek. |
Powtórzenie prawie połowy kart (18/40) w tak małym dodatku to dla mnie lekka przesada.
W Zwiastunie nie powtórzyli ani jednej, choć znalazło by się wiele ,,nieprzyjemnych" kart z innych dodatków
Najbardziej cieszyłem się na wprowadzenie nowego rodzaju kart Przygód – Pułapki. W tym dodatku jest ich ,,tylko” 7, ale zawsze coś.
Poza tym jedna to tak naprawdę karta Podziemi z dopiskiem ,,Pułapka", a kolejna występuje dwa razy, więc tak naprawdę jest ich ,,tylko tylko" 5 |
|
|
|
 |
Bludgeon [Usunięty]
|
|
|
|
Berni, czy te obszary na kartach to jest osobna kraina? |
|
|
|
 |
Mati98 [Usunięty]
|
|
|
|
Dodatek zawiera 2 karty Królestw.
O ile dobrze pamiętam, to główna plansza ma 3 KRAINY i jest otoczona przez 4 KRÓLESTWA (narożniki).
Te 2 karty Królestw to będą dwa osobne królestwa. Cytaty z angielskiej instrukcji:
,,The Deep Realms expansion (...) features TWO new Realms to explore: the Wraith Lord's Domain and the Rat Queen's Lair."
,,Hidden between the City and the Dungeon are TWO small, but dangerous Realms: the Rat Queen's Lair and the Wraith Lord's Domain". |
|
|
|
 |
Bludgeon [Usunięty]
|
|
|
|
realms to nie regions
a narożniki to nie królestwa tylko krainy tak samo jak kraina zewnętrzna, środkowa i wewnętrzna.
pytam o krainy a nie królestwa bo chodzi mi o interakcję z zasadami, np teleportem albo harbingerem. |
|
|
|
 |
Mati98 [Usunięty]
|
|
|
|
Bludgeon napisał/a: | realms to nie regions a narożniki to nie królestwa tylko krainy tak samo jak kraina zewnętrzna, środkowa i wewnętrzna. |
Cytat z polskiej instrukcji Lasu:
,,Opis rozszerzenia
Świat Magii i Miecza otaczają cztery wielkie królestwa znane jako Krainy. Każda z nich stanowi nowe wyzwanie dla dzielnych awanturników.
To rozszerzenie pozwala graczom wkroczyć w jedno z takich miejsc – Krainę Lasu, dom nieśmiertelnych fae."
Nie wiem jak to wygląda w angielskiej wersji, ale w polskiej królestwo jest jednocześnie krainą, chociaż nie każda kraina jest królestwem
Znowu skopali tłumaczenie tak jak z Harbinger'em - dodatek nazywa się Zwiastun, ale figurka - Prorok.
Tak samo jest z dodatkiem Deep Realms - dodatek to KRAINY Odmętów, ale mamy 2 karty KRÓLESTW.
Ogólnie królestwo to kraina, a więc dostaniemy w tym dodatku dwie nowe krainy |
|
|
|
 |
Bludgeon [Usunięty]
|
|
|
|
Nie mam polskiej wersji.
Sprawdziłem sobie w instrukcji, 2 krainy to są. (i jest to w instrukcji wyraźnie napisane). |
|
|
|
 |
Mati98 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 23 Lut, 2016
|
|
|
Bludgeon napisał/a: | Sprawdziłem sobie w instrukcji, 2 krainy to są. (i jest to w instrukcji wyraźnie napisane). |
A co wcześniej pisałem? |
|
|
|
 |
Bludgeon [Usunięty]
|
|
|
|
Coś o królestwach jakiś.
Jeśli faktycznie realm = region czyli królestwo = kraina to wszystko ma teraz sens. |
|
|
|
 |
Berni77 [Usunięty]
|
|
|
|
Mati98 napisał/a: | Berni77 napisał/a: | Na wydanie PL zapisałem się już w zeszłym tygodniu |
Gdzie można się zapisać? |
Ja się zapisałem na planszoweczka.pl
Bludgeon napisał/a: | Berni, czy te obszary na kartach to jest osobna kraina? |
To jedna kraina ale ma jakby trzy niezależne obszary.
Pierwszy to most łączący Miasto z Podziemiami.
Dwa pola. Osobna talia - właściwie nic co mogło by być wyzwaniem.
Potem są dwie "podziemne" krainy - osobna dla Królowej Szczurów (nagrodami są Relikty) - wchodzi się do niej z Miasta i osobna dla Króla Widm (nagrodami są Skarby) - wchodzi się do niej z Podziemi. Te "królestwa" mają drugą talię i tam już jest trudniej |
|
|
|
 |
Bludgeon [Usunięty]
|
|
|
|
Berni77 napisał/a: | To jedna kraina ale ma jakby trzy niezależne obszary.
Pierwszy to most łączący Miasto z Podziemiami.
Dwa pola. Osobna talia - właściwie nic co mogło by być wyzwaniem.
Potem są dwie "podziemne" krainy - osobna dla Królowej Szczurów (nagrodami są Relikty) - wchodzi się do niej z Miasta i osobna dla Króla Widm (nagrodami są Skarby) - wchodzi się do niej z Podziemi. Te "królestwa" mają drugą talię i tam już jest trudniej | Używasz potocznej terminologii i gdybym już nie znam odpowiedzi to tylko byś mnie wprowadził w błąd
- krainy są dwie (sprawdziłem w instrukcji), każda karta to osobna kraina
- pola to nazwa jednego z obszarów na planszy głównej (ang. fields)
- krainy odmętów nie mają 3 obszarów tylko 6. obszar to każdy fragment planszy z własną instrukcją postępowania jak tam trafisz. Obszar to nie pole.
To tak tylko gwoli uściślenia, wiem że się znasz |
|
|
|
 |
Berni77 [Usunięty]
|
|
|
|
Jak zwykle masz rację
Jak chcesz to ci mogę wrzucić skany tej "planszy" bo kiedyś sam chciałem to przetłumaczyć na PL.
Wtedy dokładnie będziesz widział co i jak |
|
|
|
 |
Bludgeon [Usunięty]
|
|
|
|
Dzięki nie trzeba, jest na BGG. |