galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Piaski Al-Kalim
Autor Wiadomość
tygrys
[Usunięty]

Wysłany: Sro 03 Cze, 2009   Piaski Al-Kalim

Jako, że D.W. potwierdził lato jako termin wydania nowego dodatku mam pytanie czy grał już ktoś w angielską wersję i mógłby się podzielić wrażeniami? Tudzież pytanie do anglojęzycznych graczy czy po lekturze oryginalnej instrukcji mogliby się wypowiedzieć na temat tego co nowego w tym dodatku?

Tei-chan
[Usunięty]

Wysłany: Sro 03 Cze, 2009   

Gierka ma nową planszę, znikające i pojawiające się miasta, w tym dodatku ma miejsce zmiana pór dnia (dzień/noc), poza tym przechodzące przez planszę burze piaskowe i według mnie najfajniejsze figurki jakie pojawiły się do tej pory w Runebound. Ogólnie to chyba jeden z najfajniejszych jeśli nie najfajniejszy dodatek do Runebound'a. Jak dobrze pójdzie to w lipcu go zobaczymy, a jak nie to w sierpniu.
Mozę w tym czasie wyklaruje się też sprawa dodatków karcianych.

tygrys
[Usunięty]

Wysłany: Sro 03 Cze, 2009   

He he skąd ja wiedziałem, ze to Ty odpiszesz :D no ok ale to co napisałeś to już wyczytałem w różnych rodzimych sklepach sprzedających ten dodatek. Interesuje mnie bardziej jak to działa w grze. Tudzież na jakiej zasadzie się to odbywa.
Z burzami pisakowymi to wiem, ze jest jakiś znacznik określający obszar burzy ale jakie to ma wpływ na rozgrywkę itp. to nie wiem.

Tak samo jak z nocą i dniem. Chodzi o to, ze pewne rzeczy można zrobić tylko w określonej porze doby? Jakoś się to wiąże z tymi znikającymi miastami?

A bukłaki z wodą i wielbłądy? Pewnie się jakoś wiążą ze zmęczeniem i z szybszym poruszaniem się?

Tei-chan
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Cze, 2009   

Sprawa dnia i nocy wygląda następująco - gracz przed wykonaniem ruchu decyduje czy podróżuje w dzień (ciężkie warunki pogodowe) czy w nocy (bardziej niebezpieczni przeciwnicy).
- W trakcie dnia dostaje się 1 punkt zmęczenia, jesli bohater lub, którykolwiek z jego sojuszników nie ma już zmęczenia (wykorzystał już całą pulę) dostaje w zamian 1 ranę. Jeśli postać rusza z pola Lowlands (niziny) nie dostaje zmęcznie, jesli jednak rusza z pola Dunes (wydmy) dostaje podwójna ilość zmęczenia. Dodatkowo za każdy symbol lasu (w Al-kalim traktowane jako miraż) dostaje się dodatkowe punkty zmęczenia. Zasady te dotyczą zarówno Bohatera jak i jego sojuszników.
- W nocy za to jest bardziej niebezpiecznie. Za każdy symbol na kostkach oznaczony jako wydmy (równina z podstawki) bohater musi odrazu wyciągnąć kartę przygody i rozpatrzeć ją. Kolor karty uzależniony jest od aktywnych Legendarnych Kart Przygody (opis w dodatku szerszy gdyż są one głównym motorem gry). Każda próba ucieczki od rozstrzygnięcia tak wyciągniętej karty jest wykonywana z -10. poza tym pokonane niebezpieczeństwa w ten sposób nie dają nam nagród opisanych na kartach tylko Punkty Doświadczenia.

Jeśli chodzi o Burzę Piaskową. To nie można z niej wyjść ani przez nią przejść, chyba, ze posiadamy specjalny ekwipunek, który by nam na to pozwalał. Burza poruszamy w prosty sposób, za każdym razem jak na kościach wypadną Niziny (Lowlands - znak rzeki z podstawki) albo wyciągniemy kartę przygody z symbolem Palącego Słońca wtedy poruszamy burzą. Zgodnie ze strzałkami na niej umieszczonymi.

Dodatkowo w grze można kupować specjalny ekwipunek przetrwania:
- Wielbłąd ( 1 sztuka złota): odrzucamy w trakcie ruchu aby poruszyć bohaterem na jedno dowolne pole.
- Bukłak z wodą (1 sztuka złota): odrzucamy na koniec swojego ruchu aby odzyskać zmęczenie i rany jakie zadała nam podróż w trakcie dnia.
- Zestaw podróżny (1 sztuka złota): odrzucamy po wykonaniu rzutu kośćmi aby otrzymać bonus +3 do testu umiejętności.

Tristan
[Usunięty]

Jednym słowem wygląda bardzo zachęcająco :)

zloty
[Usunięty]

Figurki osobiście mi nie przypadły do gustu, ciekawsze postacie są w wyspie i midnight. Ale zdecydowanie pasują do klimatu pustynnego. Bardzo ciekawe mechaniki są w piaskach, bedzie sie przyjemnie grało w upalne dni lata[ ja obstawiam ze dodatek wyjdzie koniec września jak nie później: D ]

tygrys
[Usunięty]

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009   

Tei-chan a jakbyś miał porównać pod względem nowości, usprawnień wprowadzonych przez "Wyspę Strachu" i "Piaski" to co byś napisał? Bo w ciągu kilku najbliższych miesięcy pewnie będę się zastanawiał, który polski dodatek planszowy kupić a będę sobie mógł pozwolić tylko na jeden. Pytałem w innym wątku jakie nowości wprowadza wyspa i jak to działa w grze ale nie dostałem wyczerpującej odpowiedzi. Innymi słowy jakbyś miał do wyboru piaski i wyspę to co byś wybrał i dlaczego. Chodzi mi bardziej o mechanikę niż klimat.

zloty
[Usunięty]

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009   

Mi się piaski wydaja bardziej interesujące. w Wyspie masz podróże morskie miedzy wyspami jest to dość ciekawe, ale jak dla mnie malutka jest ta plansza przez te podroże i sie ciagnie to. masz wynajmowanie kapitanów. Legendarne przemidoty ktore sie zdobywa za skompletowanie mapy która można zdobyć walcząc z wyzwaniami na morzu. Bardzo fajne figurki.
A co do piasków to Ci Tei-Chan napisał

jak dla mnie Piaski>Wyspa

Tei-chan
[Usunięty]

Wysłany: Sob 06 Cze, 2009   

Jak dla mnie Piaski Al-Kalim są bardziej grywalne i ciekawsze. Legendarne Questy, specjalne przedmioty, nowi unikatowi sojusznicy (tych z podstawki się tu nie stosuje według instrukcji), do tego zależność między doświadczeniem bohatera a kartami przygody. Ogólnie Piaski dawały mi więcej frajdy i większa adrenalinka jest, bo łatwiej zginąć. Jak dla mnie są lepsze od Wyspy Strachu nie tylko pod względem mechaniki ale także klimatu.

dorota
[Usunięty]

Wysłany: Sob 26 Wrz, 2009   

to jak z tym dodatkiem? wyszedl juz?

Pajhi
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Gru, 2009   

dorota napisał/a:

Kolego dotatek wyszedł wystarczy poczytać dokładnie na FORUM :twisted:

finallyh
[Usunięty]

Pajhi napisał/a:
dorota napisał/a:

Kolego ...

:D

Pajhi
[Usunięty]

Panowie jak pierwsze wrażenie po grze?Czy cos zauważyliście ciekawego jakies błędy itp.
Proszę o pierwsze opinie :!:

kam
[Usunięty]

Wysłany: Pon 28 Gru, 2009   

dodatek jest wg mnie wypasiony. podoba mi sie szczegolnie to, ze wprowadzili dodatkowe utrudnienia do ruchu, dzieki czemu gra sie ciekawiej, plansza wydaje sie przez to wieksza, a niektore przedmioty w koncu staja sie przydatne (np. oczy avry czy te skrzydla za 15 zlota). motyw z koscia opowiesci tez wymiata. ogolnie tez duzo bardziej odpowiada mi klimat gry niz w podstawce.

jezeli chodzi o bledy i niejasnosci, to do tej pory znalazlem jeden dosc powazny, dotyczacy ekwipunku pustynnego (napisalem o tym posta w dziale niejasnosci). troche nie podoba mi sie sytuacja z legendarnymi sprzymierzencami, ktorzy statystyki maja raczej cienkie, a wg instrukcji sa tak samo smiertleni, jak zwykli sprzymierzency. to czyni z nich znacznie slabsze nagrode za legendarne zadania, niz pozostale, ktore duzo trudniej utracic i latwiej wykorzystac.

takie sa moje pierwsze wrazenia :)

Amberos
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Sty, 2010   

Witam

Mam pytanie-nie tylko apropos tego dodatku, ale Wyspy strachu też.
Co to jest ta "plansza nakładka" w tych dodatkach?
Sprzedawca w sklepie na te same pytanie odowiedział mi , że dokłada się ją na skraj planszy z podstawki i w ten sposób rozszerza się ją...
A z tego, co piszecie rozumiem co innego-że kupując dodatek z planszą albo gra sięTYLKO na tej nowej, albo TYLKO na planszy z podstawki...
Jeśli tak jest to lipa(w M&M grało się na obu lub więcej plansz na raz)

Więc jak to jest z tymi planszami nakładkami??

Amberos

Odpowiedz do tematu